chleb - 26516 przepisów (strona:107/1768)

Chleb na zakwasie z oliwkami 167

blog już dawno temu zatracił swój pierwotny charakter. To znaczy dawno temu założyłem go z myślą o publikowaniu przepisów na domowy chleb. Potem jakoś pomysł ewoluował i zaczęły się pojawiać wszelakie inne przepisy. I dobrze. W końcu nie samym chlebem człowiek żyje. Ale czasami wracam do korzeni i wrzucam tutaj jakiś przepis chlebowy. Tym razem mam więc dla was przepis(...)chleb na zakwasie z oliwkami. Wyszedł bardzo fajny, mocno oliwkowy i lekko wilgotny w środku. Akurat zupełnie przypadkiem wyszło tak, że znienacka nawiedziła nas teściowa moja, znaczy Madzi mam. A zupełnym zbiegiem okoliczności uwielbia ona oliwkowe chleby. I jeszcze najlepiej żeby były takie lekko wilgotne w środku, lekko klejące. Więc teściowa była zachwycona. Ja w sumie też, bo chleb pyszny

Marder&Marder Manufacture
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 174

razem Amber z bloga  Kuchennymi drzwiami  w ramach majowej piekarni zaprosiła nas do upieczenia chleba orkiszowego z kaszą gryczaną. Muszę przyznać, że nigdy nie jadłam takiego chleba, więc z ogromną przyjemnością podjęłam wyzwanie. Mój chleb upiekłam za zakwasie żytnim. Natomiast przepis przywędrował do nas  z bloga   Trufla , a wyszukała(...)bloga   W poszukiwaniu slowlife . Chleb bardzo nam smakował i pewnie jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną Czas przygotowania: 28 godzin Proporcje na foremkę o wymiarach 27 x 12 cm Składniki Zaczyn: 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 210 g wody 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Ciasto właściwe: 1 szklanka ugotowanej

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenny najprostszy 145

Dawno nie piekłam chleba. Przeważnie bułki na różne sposoby, a chleb jakoś rzadko. W poszukiwaniu czegoś nowego trafiłam do Doroty z Moje Wypieki, a tam na przepis na prosty chleb pszenny . Upiekłam niemal z marszu. Wyszły dwa całkiem spore bochenki pysznego i delikatnie puszystego chleba. Polecam ten przepis każdemu, kto rozpoczyna swoja przygodę z pieczeniem chleba. Dodatek suchych drożdży bardzo(...)nożem i oprószyć mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 stopni na 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 25-30 minut. Chleb po upieczeniu powinien być lekko zarumieniony, a uderzony od spodu wydawać głuchy dźwięk. Przed rozkrojeniem przestudzić chleb na kratce. I co, trudne było? :) W zasadzie ten chleb piecze się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowy chleb pieczony na kamieniu 188

pieczenia chleba zabierałam się bardzo długo. Wynikało to między innymi z tego, że ostatnim razem zakwas, który starałam się prowadzić wykipiał i zalał całą kuchnię. Większość z osób, które kiedykolwiek eksperymentowały z zakwasami - wiedzą o czym mówię ;) W każdym razie - któregoś dnia w pracy rozmowa zeszła właśnie na pieczenie chleba w domu i ponownie zaczęłam się przełamywać. Polecona została książka(...)Jeffreya Hamelmana "Chleb", którą czem prędzej zakupiłam i która czekała na swój czas w szufladzie. Zdecydowałam się na upieczenie białego chleba bez zakwaszanej mąki, mieszanego ręcznie. Upiekłam go na kamieniu do pizzy Bakero i już wiem, że to ostatnio mój ulubiony 'gadżet' kuchenny :) Przygotujcie sobie tylko na zrobienie chleba parę godzin - bo trochę czasu potrzebuje. Mój mąż czasem się irytuje

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Chleb orkiszowy na zakwasie 414

Chleb orkiszowy na zakwasie... Upieczony na bazie mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Z niewielkim dodatkiem mąki żytniej razowej i pszennej. Zdrowy, wyrazisty w smaku.  Długo pozostaje świeży. Niezastąpiony smak domowego pieczywa! Składniki: Zaczyn: 3 łyżki zakwasu żytniego; 500 ml letniej, przegotowanej wody; 1 szklanka mąki żytniej razowej (typ 2000); 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista); Ciasto chlebowe: 400 g mąki(...)wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na około  2 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie chleby skropić wodą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 15 - 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 200 stopni (grzałka

Gospodyni Miejska
Chleb z Watykanu (Chleb szczęścia) 214

chlebie dowiedziałam się od kolegi z pracy. Nawet nie wiedziałam, że jest taki chleb. Dostałam zakwas i postanowiłam go "dokarmiać" według wskazówek, które otrzymałam. Nie trzymałam się ściśle dni tygodnia bo się pomyliłam i np. zamiast pomieszać składniki czwartego dnia to zrobiłam to trzeciego. Ale muszę przyznać, że zakwas pięknie mi pracował:) Już byłam z siebie dumna, a jeszcze(...)mąki 250 ml oleju 3 całe jajka 1/2 paczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 cukier waniliowy 2 starte na tarce jabłka 1 starta czekolada CYTAT : " *Aby chleb szczęścia się udał należy przestrzegać zasad: nie lubi metalu, należy mieszać plastikową lub drewnianą łyżką (miska plastikowa, szklana). Przechowywać w temperaturze pokojowej, przykryć lnianą ściereczką. Poniedziałek - chleb* wlać do miski, dodać

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chleb orkiszowy na zakwasie 22

jeden z najlepszych chlebów orkiszowych jakie jadłam. Chleb oprócz znajomości techniki wyrabiania w głównej mierze zależy od rodzaju mąki. Moim zdaniem najlepsze mąki są od Juchowo. Są to mąki Demeter. Do wypieku chleba polecam mąkę orkiszową typ 1100 lub 550 z dodatkiem mąki 2000.  Składniki: 450 g mąki orkiszowej(...)delikatnym  wciśnięciu  palca wgłębienie szybko powraca znaczy że jeszcze ciasto ma dużo siły do rośnięcia,  jeśli wraca bardzo powoli to jest już czas na włożenie chleba do piekarnika. Chleb będzie miał jeszcze siłę aby rosnąć w piekarniku.   Chleb składamy do piekarnika rozgrzanego na 230 stopni C i pieczemy 35-40 minut. Na ostatnie 20 minut

AZgotuj!
Chleb na zakwasie 72

chleb na zakwasie to moje odkrycie, odkąd upiekłam go pół roku temu po raz pierwszy, to od tamtej pory powtarzam to co dwa tygodnie co najmniej. Nie wierzyłam jak ktoś mi mówił, że pieczenie chleba jest uzależniające, że jak zrobisz raz to już pójdzie. Ale rzeczywiście tak jest. Smak świetny, najprostsze składniki - tylko zakwas, mąka, woda i sól(...)Podany przepis nie zakłada przepisu na zakwas - ten dostałam od koleżanki i Wam też radzę skądś zdobyć. Dostałam słoiczek (ok 250 ml zakwasu) i od tamtej pory go dokarmiam. Chleb na zakwasie Etap 1. Dokarmianie i wyrośniecie zakwasu (czas potrzebny 12-18 godzin) Ja swój zakwas trzymam w litrowym słoiku i przechowuje w lodówce. Jest go w tym słoiku

Smaczny zeszyt
Chleb twarogowy 205

Pieczenie własnego chleba to świetna sprawa. Domowe pieczywo jest nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze od tego, które sprzedawane jest w sklepach. Dziś mam dla Was przepis na domowy chleb twarogowy, który jest niesamowicie prosty do zrobienia i co najważniejsze przepyszny! Dzięki twarogowi chleb ma cudowny smak, jest mięciutki, a jego skórka przyjemnie chrupie. CHLEB TWAROGOWY PRZEPIS Składniki(...)całą noc. 4. Rano ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy na ok. 30 minut, by nabrało temperatury pokojowej. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i wstawiamy keksówkę z chlebem. Pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejne 20 minut. 6. Upieczony chleb studzimy na kratce. Artykuł Chleb twarogowy pochodzi z serwisu alledobre.pl

Alle Dobre!
Szybkie przekąski na Sylwestra – 30 przepisów! 101

serem żółtym, panierowane pieczarki, corn dogi i wiele innych przepisów! Poniżej sprawdzisz następujące przepisy na szybkie przekąski na Sylwestra: 1. Sałatka z porem i selerem konserwowym 2. Rollsy z chleba tostowego i sera 3. Sałatka jak burger McCrispy Supreme 4. Roladki z paprykowym serkiem 5. Orzeszki ziemne w przyprawach 6. Sałatka z nachosami (sałatka Taco) 7. Przepis na włoską pizzę(...)kruche babeczki 12. Sałatka z makaronem z zupek chińskich 13. Mini corn dogi 14. Pieczarki w cebulowym cieście 15. Sałatka jak Burger Drwala 16. Sos serowy z cheddara 17. Chleb faszerowany a’la pizza 18. Warstwowa sałatka z chipsami 19. Kulki ziemniaczane z serem żółtym 20. Sos musztardowy Kentucky Gold 21. Ciasto francuskie ze szpinakiem 22. Sałatka warstwowa Grander

Via Gusto
Chleb pszenny z oliwkami 84

jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Zajrzyj też do: –  bułeczki jogurtowe –   chleb pszenny na zakwasie –  bagietki –  kajzerki –  chlebek z pesto –  przepis na bajgle –  chleb z samych ziaren bezglutenowy –  chlebek z cukinii –  focaccia z pomidorami –  bułki do hamburgerów(...)focaccia z rozmarynem –  chleb cebulowy CHLEB PSZENNY Z OLIWKAMI CZAS PRZYGOTOWANIA: 3 h 20 minut SKŁADNIKI: – 300 g mąki pszennej typ 750 – 1000 + dodatkowa około 50 g – 300 g mąki pszennej typ 450 możesz wybrać też jedną mąkę typ 550 lub 650 i dodać jej 600 g – 370 ml ciepłej wody – 2 łyżeczki suchych drożdży (lub 20 g drożdży

nietylkopasta.pl
Chleb pszenny na zakwasie 90

Chleb pszenny na zakwasie to nie tylko pyszna, ale również zdrowa alternatywa dla tradycyjnych wypieków. Chleb na zakwasie jest bogatszy w składniki odżywcze i ma dłuższy termin przydatności do spożycia, a dodatkowo ma wyjątkowy i charakterystyczny smak. Poniżej przedstawiamy przepis na chleb pszenny na zakwasie. Gotowy chleb pszenny na zakwasie ma chrupiącą skórkę, a wewnątrz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybki i prosty chleb pszenny 104

pieczywo sięgam praktycznie codziennie. Bardzo lubię na śniadanie pałaszować kanapki z domowym hummusem lub pasztetem z soczewicy , udekorowane świeżymi, sezonowymi warzywami. Często piekę klasyczny chleb pszenny na drożdżach , ponieważ jest niezwykle prosty do ukręcenia i zawsze wychodzi IDEALNY! Do jego wykonania potrzebne jest tylko kilka składników, które zawsze mam w domowej spiżarce. Szybki i prosty chleb pszenny Bardzo często dostawałem(...)wiadomości, w jaki sposób zrobić ekspresowy i zarazem wegański chleb pszenny . Nic dziwnego, skoro tak dużą popularnością wśród czytelników bloga cieszą się domowe wypieki, w tym między innymi bułki pszenne i bułeczki czosnkowe . Myślę, że również ten przepis na chleb pszenny będzie dla Was pomocny. Jakiej mąki użyć, aby zrobić domowy chleb? Może to być mąka pszenna lub orkiszowa. Najlepiej

Blendman
Niezbędne akcesoria kuchenne 93

noży oraz zapewnienia bezpieczeństwa podczas pracy w kuchni. Dlatego warto zainwestować w dobry sprzęt i regularnie dbać o swoje noże. Chlebaki – wygodne i stylowe rozwiązanie dla Twojej kuchni Chleb to podstawowy element wielu posiłków, dlatego ważne jest, aby zawsze mieć go pod ręką. Jednym z najbardziej praktycznych i estetycznych rozwiązań do przechowywania chleba są chlebaki. Dzięki nim Twój chleb(...)będzie zawsze świeży i łatwo dostępny. Chlebaki to pojemniki, które zostały zaprojektowane z myślą o przechowywaniu chleba. Zazwyczaj wykonane są z metalu, drewna lub ceramiki i mogą mieć różne wielkości oraz kształty. Nie tylko pomagają w utrzymaniu świeżości chleba, ale także stanowią stylowy dodatek do Twojej kuchni. Wybór odpowiedniego chlebaka jest ważny, ponieważ różne rodzaje chleba wymagają różnych rozmiarów pojemników

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Roladki z chleba tostowego 439

można zrobić z chleba tostowego? Mnóstwo ciekawych przekąsek , które doskonale sprawdzą się na imprezach czy spotkaniach z przyjaciółmi. Dzisiaj mam dla was propozycję na proste, szybkie, mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz roladki z chleba tostowego z szynką oraz serem! Roladki z chleba tostowego doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Chrupiące, a zarazem delikatne w środku(...)pewnością posmakują każdemu, kto ich spróbuje. Zapraszam na przepis, w którym dowiecie się jak zrobić smaczne roladki z chleba tostowego na imprezę. ROLADKI Z CHLEBA TOSTOWEGO PRZEPIS Składniki 10 kromek chleba tostowego 10 plastrów sera żółtego 10 plastrów ulubionej szynki 3 jajka bułka tarta papryka słodka w proszku ketchup sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie 1. Z kromek chleba odkrajamy

Alle Dobre!