Amarantusowo-żołędziowy chleb na zakwasie 195Pomysł na chleb narodził się po piątkowych zakupach na bazarze Olkuska w Warszawie. Chleb z amarantusem piękę od czasu do czasu, bo lubię jego chrupkość w cieście. Poniższy przepis jest natomiast pierwszym na chleb z mąką żołędziową. Nowe doświadczenie :) Ciekawe było to, że ciasto bardzo szybko się wyrobiło, ładnie urosło i bardzo wygodnie przełożyło się do formy. A na koniec(...)problemu umyłam garnek po cieście. Przy klasycznym chlebie ciasto "lubi" przyschnąć na ściankach i trzeba trochę wysiłku, by je zmyć. Jeśli ktoś kiedyś przekroił żołądź, na pewno wie, jaki zapach się wtedy unosi. Zagniecione ciasto pachnie dokładnie tak samo (mąka nie ma tego zapachu). Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm): chleb amarantusowo-żołędziowy
Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb szwajcarski 282tydzień "Wypiekanie na śniadanie". Tym razem pszenny chleb na drożdżach, który zaproponował Paweł . Mimo, iż nie posiadam żeliwnego garnka to spróbowałam go upiec w naczyniu żaroodpornym i wyszedł mięciutki i puszysty w środku a na zewnątrz z chrupiącą skórką. No i na górze ten efektowny krzyż, dzięki któremu chlebek wygląda zjawiskowo. Zachęcam do upieczenia, chleb jest pyszny. Przepis według(...)mogli potem razem z tym papierem przenieść bochenek do garnka żeliwnego). I zostawiamy do wyrośnięcia. Dobrze by było żeby czas wyrastania nie przekroczył 1 godziny. Chodzi o to, żeby chleb nie przerósł za bardzo. Sęk w tym, że musi wyrastać jeszcze w piekarniku podczas pieczenia. A jak teraz za bardzo wyrośnie to już w piekarniku nie będzie miał siły
Ala piecze i gotuje
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką 228Comiesięczne wyzwanie dla ponad dwudziestu blogerów kulinarnych, czyli piekarnię u Amber z bloga Kuchennymi drzwiami czas zacząć. W marcu pieczemy chleb na zakwasie, mieszany chleb pszenno-żytni z prażoną mąką. Tym razem przepis wybrała dla nas Jola z bloga Smak mojego domu . Chleb wyszedł bardzo smaczny, pięknie pachnie prażoną mąką. Moją mąkę dość mocno(...)uprażyłam, więc mój chleb po upieczeniu jest ciemny. Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką Czas przygotowania: 25 godzin Proporcje na 2 keksówki o wymiarach 30 x 7 cm Składniki Zaczyn: 83 g zakwasu żytniego razowego aktywnego (dokarmionego 12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej razowej 225 g wody Zasmażka: 120 g mąki żytniej 300 g zimnej wody Ciasto właściwe
Kulinarne przygody Gatity
Chleb z dynią na zakwasie żytnim 223przez krótki czas zawiesiłam wyrób domowego pieczywa. Dość szybko jednak doszłam do wniosku, że długo tak nie wytrzymam, bo nadmuchane powietrzem kajzerki zaczęły mi stawać w gardle, a żytnie chleby w piekarniach przypominały, ile jeszcze receptur jest jeszcze do wypróbowania. Nie pozostało mi nic innego jak ponownie zrobić zakwas (robienie zakwasu tu: klik ), co też uczyniłam. Przepis na chleb(...)ryzykować rozlania się ciasta po kamieniu i wstawiłam je po wstępnym wyrastaniu od razu do ceramicznego garnka, w którym ostatecznie wyrosło i się upiekło. Kolejna różnica w moim przygotowaniu chleba to, że nie zostawiałam całego ciasta na kolejne 10 godzin w lodówce. Wyszłam z założenia, że w lodówce drożdże wolniej pracują i nie widziałam sensu przedłużania całego procesu. Wybór pozostawiam
W kuchni wieczorem
Krokiety z chleba tostowego w panierce bez tłuszczu 69Krokiety z chleba tostowego w panierce bez tłuszczu nadziewane pieczarkami, szynką i serem to zdrowa i smaczna alternatywa dla tradycyjnych smażonych krokietów. To szybkie, proste w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się na kolację czy przekąskę na imprezie. Klasyczne krokiety często wymagają smażenia w głębokim tłuszczu, co podnosi kaloryczność potrawy. Alternatywą jest użycie panierki i pieczenie krokietów w piekarniku(...)fryer. Taki sposób obróbki termicznej pozwala cieszyć się chrupiącą skórką bez nadmiaru tłuszczu. Jeśli szukasz pomysłu na zdrowy i smaczny posiłek, koniecznie wypróbuj ten przepis! Składniki na krokiety z chleba tostowego w panierce bez tłuszczu: 10 kromek chleba tostowego (użyłam pełnoziarnisty) 10 plastrów sera żółtego 10 plastrów szynki, schabu wędzonego lub innej chudej wędliny 250 g pieczarek 1 mała cebula
e-PrzepisyKulinarne
Przepis na chleb niskowęglowodanowy z twarogiem 62Chleb z twarogu Co jeden chleb to lepszy i na dodatek chleb keto, chociaż bardzo lubię Agnieszki chleb żytni na zakwasie: https://youtu.be/Vn24ravLFHk 👉Jak zrobić chleb z twarogu❓ Jeśli jesteście na diecie keto lub innej niskowęglowodanowej, to jest to dla Was rarytas, a jeśli nie to też z ciekawości można zrobić(...)spróbować. Zapraszamy na przepis na chleb z twarogu. Mariusz i Agnieszka Link do filmu z przepisem KETO chleb z twarogu na śniadanie niskowęglowodanowe - Keto chleb Składniki: 300g twarogu chudego lub półtłustego 300g siemienia lnianego 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia płaska soli ewentualnie zioła: bazylia, zioła
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Japoński chleb mleczny 74Shokupan to japoński chleb mleczny (nazywany też Hokkaido) na zaczynie tangzhong, który powstaje z mąki i mleka lub mąki i wody (w zależności od przepisu), podgrzewanych razem do uzyskania gładkiego budyniu (nazywanego też "klejem"). Dodanie takiego zaczynu do ciasta powoduje, że wypieki stają się bardziej wilgotne, miękkie i dłużej zachowują świeżość. Technika ta jest niezwykle popularna w Japonii i Chinach(...)gdzie powszechnie stosuje się ją do wypieku pieczywa. To właśnie zaczynowi tangzhang chleb shokupan zawdzięcza to, że długo pozostaje świeży, miękki i puszysty niczym wata cukrowa. To idealne rozwiązanie, jeśli lubicie pieczywo, które nie traci szybko swojej świeżości, więc nie ma obawy, że następnego dnia po upieczeniu stanie się suchy i twardy. Chleb ten jest idealny do tostów, grzanek
Smakowity Blog Kulinarny
Chlebki na Grilla z Nutą Orientu – Za’atar na Czele! 94rozpoczęty, polecam więc przepis na aromatyczne chlebki na grilla. Takie chlebki na drożdżach można bardzo szybko upiec, a nawet się pokusić i piec je na grillu jak podpłomyki . Przygotowanie chleba nie zajmuje zbytnio dużo czasu, zwłaszcza, że jest to chleb na drożdżach. Piekłam chleb w piekarniku na rozgrzanym kamieniu do pizzy. Tak, rozgrzanie kamienia do pieczenia wymaga czasu, ale przecież(...)wystarczy tylko włączyć piekarnik! Chlebki na grilla Uwielbiam piec chleb, bo kocham zapach świeżo upieczonego pieczywa. Te chlebki są jeszcze bardziej aromatyczne. Podczas pieczenia roznosi się nie tylko zapach pieczywa ale też zapach przyprawy za´atar. Ta orientalna przyprawa to mieszanka nasion sezamu, suszonych ziół i sumaku. Sumak to kwaskowata przyprawa pochodząca z owoców dzikiego krzewu o tej samej nazwie
codojedzenia
Przepis na chleb bez mąki, chlebek białkowy 94Chleb białkowy Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to warto spróbować chleb bez WĘGLOWODANÓW, czyli chleb bez mąki! Taki chlebek białkowy idealny do wędlin i serków. 👉Jak zrobić chleb bez mąki❓ Aby spróbować trzeba zrobić! A jak zrobić? To już klaruje Agnieszka, krok po kroku w filmie. Po 5 minutach będziecie wiedzieć jak taki chleb(...)zrobić. Zapraszamy na przepis na chleb keto. Mariusz i Agnieszka Link do filmu z przepisem Jak zrobić chleb bez mąki❓ - Przepis na chleb keto - Chlebek białkowy Składniki: 120g siemienia lnianego mielonego 50g siemienia lnianego w ziarnkach 100g pestek słonecznika (można pół na pół z pestkami dyni) 5 jajek 200ml ciepłej wody płaska łyżeczka soli
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Domowy chleb tostowy 90Przepis na pyszny domowy chleb tostowy , który jest o wiele zdrowszy i tańszy od tego sklepowego. Bez zbędnych dodatków i polepszaczy, idealny do kanapek jak również do robienia tostów czy grzanek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy chleb tostowy jest mięciutki i długo zachowuje świeżość. Przygotowanie tego chlebka jest banalnie proste i szybkie. Składa się tylko z kilku prostych składników, które każdy(...)znajdzie w swojej kuchni. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu i gwarantuję, że już więcej nie kupicie chleba tostowego w sklepie. DOMOWY CHLEB TOSTOWY Składniki 450 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży (lub 25 g drożdży świeżych) 2 łyżeczki cukru 250 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie 1. W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże oraz cukier
Przepiski.pl
Domowy chleb tostowy. Super do zapiekania, ale zwykłe kanapki z nim też smakują świetnie. PRZEPIS 110Lekki i puszysty pszenny chleb jest najlepszy do wszelkiego rodzaju tostów. W sklepach trudno jednak znaleźć dobry wypiek, dlatego co jakiś czas robimy go sami i wychodzi cudowny. Równie dobrze sprawdza się też do zwykłych kanapek. Przepis na domowy chleb tostowy Składniki: 550 gramów mąki pszennej , 20 gramów świeżych drożdży, szklanka ciepłego mleka (250 ml), 2 łyżki oleju, płaska łyżeczka(...)sody, łyżeczka soli, łyżeczka cukru. Jak zrobić domowy chleb tostowy? Do miseczki wlej mleko , wkrusz drożdże, dodaj cukier, wlej także olej, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Do dużej miski wsyp mąkę, sodę, sól, wymieszaj. Wlej mleko z drożdżami, wymieszaj, następnie przełóż na blat lub stolnicę i wyrabiaj ręcznie przez około 10 minut – aż ciasto będzie gładkie i jednolite
Kulinarna Polska
Przekąska z chleba tostowego – chrupiące trójkąty z serem 137Przekąska z chleba tostowego Dziś mam dla Was kolejny szybki pomysł na prostą przekąskę. Chrupiące trójkąciki z chleba tostowego z serem. Ich przygotowanie jest naprawdę łatwe i szybkie. Potrzebujecie tylko chwili czasu, chleb tostowy i kilka dodatków (te możecie oczywiście zmienić według potrzeb). Takie chrupiące trójkąty z chleba tostowego możecie też śmiało podać np. na kolację. Idealnie będzie do nich(...)pasował też domowy sos czosnkowy. Spróbujcie. Jak zrobić chrupiące trójkąty z chleba tostowego? Składniki: 6 kromek chleba tostowego ulubiony ser – u mnie kozi wędzony w plastrach 6 łyżeczek pasty pomidorowej z czosnkiem i bazylią (kupna lub domowa-przepis na końcu) 1 jajko do smaku: sól, pieprz, szczypta przyprawy do pizzy i zapiekanek bułka tarta ole do smażenia Przygotowanie: Przygotowujemy
Słodkie okruszki
Chleb z garnka. Najprostszy sposób na zrobienie własnego pieczywa w domu. PRZEPIS 131Żaden sklepowy chleb nie smakuje nam tak, jak ten zrobiony samodzielnie w domu. To naprawdę wcale nie takie trudne. Nie ma prostszego sposobu, niż upieczenie chleba w garnku. To najbardziej podstawowy przepis na pszenno-żytni bochenek, który zawsze się udaje. Warto już dla samego zapachu, który wypełni wasz dom podczas pieczenia. Przepis na chleb z garnka Składniki: 180 gramów mąki(...)pszennej, 180 gramów mąki żytniej, 20 gramów świeżych drożdży, 330 ml wody, płaska łyżeczka cukru, niecała płaska łyżka soli, 2 łyżki oleju. Jak zrobić chleb z garnka? Do miski wlej wodę, wkrusz drożdże, dodaj cukier, pół łyżki mąki pszennej, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się drożdży. Odstaw na 15 minut, aby drożdże „ruszyły”. Dodaj mąkę pszenną i żytnią oraz
Kulinarna Polska
Chleb na zakwasie z dodatkami bez zagniatania 122słyszę od ludzi, że wypiek własnego chleba jest trudny i mogą sobie na niego pozwolić ludzie z dużą ilością wolnego czasu, zawsze oponuję. Mam dość wymagającą pracę z nienormowanym czasem. Często nie mam czasu na zrobienie zakupów i między innymi dlatego piekę pieczywo w domu od prawie 20 lat. Dziś zapraszam po przepis na łatwy chleb na zakwasie. Takie pieczywo(...)braku czasu piekłam najczęściej minionej jesieni. Chleb zarabiałam drewnianą łyżką rano, a piekłam po powrocie z pracy. Nie jest ani czaso, ani pracochłonny, bo wszystkie składniki tylko się miesza. Dodatki można dowolnie zmieniać w zależności od potrzeb i upodobań. Smak takiego pieczywa jest nieporównanie lepszy od tego sklepowego 😋😋😋 A do tego dom pachnie fantastycznie 😀😄 Składniki (na keksówkę o wymiarach
Weekendy w domu i ogrodzie