Chleb "Szymanowski" z mąki typu 480

Chleb

Chleb "Szymanowski" z mąki typu 480

Niezwykły chleb, ze zwykłej mąki szymanowskiej typ 480. Zaczyn: 2 szklanki ciepłej wody, łyżka cukru, 50 g świeżych drożdży, 4 łyżki mąki. Wszystko razem łączymy w misce, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut. Ciasto: 1 kg mąki, łyżka soli kamiennej, 5 łyżek oleju i wyrośnięty zaczyn. Po wyrośnięciu zaczynu, dolewamy go do pozostałych składników i dokładnie mieszamy  łyżką lub mikserem z hakami do ciasta, gdy wszystko się połączy wówczas wyrabiamy ręcznie żeby ciasto odchodziło od ręki, przykrywamy i od... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu chleba naszego

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.