JAK ZROBIĆ KLUSKI LENIWE Z TWAROGIEM, TRUSKAWKAMI I ŚMIETANKĄ? 187Kluski leniwe tak u mnie mówi się na kluseczki przypominające kopytka, z tą różnicą, że są one z białym serem. Podawane zawsze na słodko np. ze śmietaną lub jogurtem oprószone delikatnie cukrem. Latem zawsze z owocami- truskawki sprawdzają się w tym połączeniu idealnie. Kluseczki leniwe można jeść prosto z wody - tylko ugotowane, lub podsmażone na maśle. Takie lubię najbardziej
SMYKWKUCHNI
Bitki z indyka 238wykorzystanie piersi indyka. Jeśli omijasz filet z indyka szerokim łukiem, bo myślisz, że to nieciekawe, suche mięso koniecznie zrób te bitki! Danie jest lekkie, smaczne idealne do tłuczonych ziemniaczków, kopytek, klusek i wszystkich kasz. Szybkie do przygotowania i bardzo proste. Polecam! Składniki: 600 g filetu z indyka 1 cebula 250 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 szklanka bulionu sól
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciastka francuskie z marmoladą 272marmoladą i już! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki marmolady brązowy cukier Przygotowanie: Rozkładam ciasto francuskie na blacie, smaruję marmoladą, zawijam w rulon i kroję lekko skośnie jak kopytka. Posypuję dodatkowo cukrem, piekę w temp. 200 C bez termoobiegu grzaniem góra plus dół około 15-20 minut do zarumienienia się ciastek. Gotowe
Zasmakuj Kuchni
Leniwe pierogi 200rozgniatamy widelcem, dodajemy mąkę, cukier i żółtka, na końcu dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto dzielimy na 3-4 części, na posypanym mąką stole formujemy rulonik tak jak robimy kopytka, kroimy nożem na ukośnie plasterki. Wrzucamy na gotująca posoloną wodę. Gotujemy kilka chwil od wypłynięcia. Polewamy stopionym masłem z dodatkiem bułki tartej i posypujemy cukrem
KUCHNIA POLSKA
Kacze udka ziołowe pieczone 170Soczyste, delikatne mięso z kaczki, solidnie przyprawione, aromatyczne. Pieczone mięso podaję najczęściej z ziemniakami tłuczonymi lub pieczonymi, w postaci gładkiego maślanego puree, kopytkami lub kluskami śląskimi, buraczkami na gorąco czy kapustą modrą. Zawsze obok czeka żurawina do mięs, borówka bądź jarzębina, która idealnie komponuje się z czerwonym mięsem. Syty i wspaniały obiad, jak dla mnie podano po królewsku. Dziś
Zasmakuj Kuchni
PANCAKES Z KASZY JAGLANEJ 241domu się nie marnowało. Czerstwy chleb zbierało się do lnianej torebki, potem wykorzystywało do przygotowywania kotletów mielonych czy pasztetu, pozostałe ziemniaki z obiadu przetwarzało się na kluski śląskie czy kopytka- zresztą prawda jest taka, ze jeśli chcesz, żeby wyszły Ci idealne to musisz je zrobić z wczorajszych ziemniaków, ziemniaki też odsmażało się na patelni. O takie przyrumienione to był
SMYKWKUCHNI
Wołowe zrazy zawijane - w sam raz na świąteczny obiad. 189więc ja zawsze robię większą ilość i część zamrażam. Zrazy są kruche z lekko słodkawym posmakiem, oprócz kaszy można podawać je również z ziemniakami z wody, kopytkami lub kluskami śląskimi. Składniki potrzebne do przygotowania wołowych zrazów zawijanych: 4 plastry wołowiny „zrazowej”, 1 ogórek kiszony, 1 cebula, łyżka musztardy, 2 -3 grzybki suszone, 1 łyżka mąki, sól
Gotuj Się Kto Może
Karkówka duszona w sosie łwasnym 180przygotuj zasmażkę i dodaj ją do garnka dokładnie wszystko wymieszaj, żeby nie zrobiły się grudki z zasmażki duś wszystko razem jeszcze minutę gotowe Propozycja podania: z mizerią oraz z kopytkami Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kulki ziemniaczane 419pokażę. Na pewno nie raz zostanie Wam odrobinę ziemniaków z obiadu i zastanawiacie się, co z nimi zrobić. Sama nie raz mam ten dylemat, czy jakieś kopytka, czy śląskie, farsz na pierogi też po głowie nie raz krąży. Tym razem postawiłam na zupełną prostotę. Podałam je z pieczonym mięsem i sałatką, więc fajnie się wkomponowały jako smażony dodatek
Kuchnia w czekoladzie
Pomysły na niedzielny i świąteczny obiad! 1008sosie sojowym i miodzie PRZEPIS TUTAJ *** *** Karkówka pieczona w kapuście PRZEPIS TUTAJ *** *** Łosoś zapiekany ze szpinakiem i mozzarellą PRZEPIS TUTAJ *** *** Ryba w cieście serowym PRZEPIS TUTAJ *** DODATKI: *** KOPYTKA PRZEPIS TUTAJ *** *** KLUSKI ŚLĄSKIE PRZEPIS TUTAJ *** *** PIECZONE ZIEMNIAKI PRZEPIS TUTAJ *** PRZEPIS TUTAJ PRZEPIS TUTAJ *** SURÓWKA JAK Z CHIŃSKIEJ RESTAURACJI PRZEPIS TUTAJ *** *** PYSZNA SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY PRZEPIS TUTAJ *** *** SURÓWKA COLESLAW
Blog z Apetytem
Kopytka z papryką 208Moje kopytka na inny sposób. Są smaczne, aromatyczne i tanie w wykonaniu. Składniki: 70 dag ziemniaków 1 ¼ szklanki mąki pszennej 1 czerwona papryka świeża 2 białe cebule 1 jajko 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku masło bułka tarta Wykonanie: Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić razem z obraną cebulą i przysmażyć
Tradycyjna Kuchnia
Gotuję, nie marnuję – recenzja 236chleba czy wypieki z pulpy pozostałej po wyciskaniu soku. Wystarczy przypomnieć sobie patenty z naszych domów, gdzie w niedzielę jadło się rosół i ziemniaki, a w poniedziałek pomidorową i kopytka, więc nic się nie marnowało. Jedną z lepszych zup, które gotuje moja mama jest zero waste barszcz ukraiński. Kiedy gotuje jakieś warzywa odkłada trochę z nich i mrozi
Ugotowane pozamiatane
Słodki baranek wielkanocny z ciasta drożdżowego 763baranka Na końcu robię cztery nóżki, tak samo jak pozostałe ślimaczki. Tak uformowanego baranka udekoruję: Oczy robię z dwóch kawałków suszonej śliwki a pyszczek z połowy suszonej moreli. W kopytka również wciskam po kawałku suszonej śliwki. W każdy ślimaczek wciskam po jednej wiśni lub czereśni kandyzowanej. Następnie baranka maluję mlekiem i posypuję kruszonką. Pieczenie baranka: Blachę z barankiem wstawiam
Uwaga Babcia Piecze Chleb
Mazurek z kremem kokosowym i czarną porzeczką 205chce ;) Jestem więc co najwyżej ekspertem od pierogów leniwych. I tak też powiedziałam dziś, udając się na obiad do restauracji na Zamku w Mosznej, gdzie zaserwowane zostały nam... KOPYTKA! Wracamy do mazurka, ale na mazurkach właśnie to ja się kompletnie nie znam, ponieważ w moim domu rodzinnym, na święta wielkanocne mama piekła pięknego i mięciutkiego piernika
bistro mama