kopytka - 2368 przepisów (strona:98/158)

Kotlety ziemniaczane z farszem 192

żółtego sera pieprz, sól tłuszcz do smażenia jajko, bułka tarta- do panierowania Przygotowanie : Ziemniaki przetrzeć przez praskę, dodać mąkę i zagnieść dość ścisłe ciasto, ciut twardsze od tego na kopytka, zrobić kulę Mięso pokroić dość drobno, podobnie obraną cebulę, przesmażyć razem na tłuszczu do momentu, aż mięso i cebula stracą surowiznę, doprawić do smaku solą i pieprzem- wystudzić

Proste Potrawy
Kluski leniwe z makiem 134

Bike&Cook" to skarbnica pysznych pomysłów. Naprawdę bardzo się cieszę, że wygrałam tę książkę w konkursie Kuchni +.  Bardzo lubię wszelkie wariacje na temat kopytek i klusek wszelakich. Ten przepis na leniwe jest prosty a kluski z niego otrzymane są pełne smaku, lekko słone, trochę kwaskowe i słodkie. Kluski leniwe z makiem 250 g twarogu 1/2 szkl. pszennej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Czosnkowy kurczak grillowany 176

natury zbytnio mięsożerna nie jestem, od czasu do czasu nachodzi mnie niemożebna ochota na mięsiwo . Potrafię wtedy zajadać się mięsem bez zbędnych dodatków w postaci ziemniaków, makaronu czy kopytek. Talerz z solidną porcją aromatycznie przyrządzonego mięsa wystarcza mi do szczęścia - no może pozwolę sobie do niego dołożyć krzynę zieleniny. Tym razem moja kulinarna chcica nakręciła swe kubki smakowe

Grunt to przepis!
Zupa z sałatą i klopsikami 138

dynię. Lubię te „wysypy” bo to mnie zmusza do kreatywności w wykorzystywaniu tego na co akurat jest czas. Teraz mamy wysyp szpinaku (więc była szpinakowa frittata i kopytka ze szpinakiem) i jest bardzo dużo sałaty, już niestety trochę przerośniętej. Sałatę jemy cały czas ale jest jej tyle, że na pewno nie przejemy jej w sałatkach. Postanowiłam

Cooking for Emily
Schabowe poduszki nadziewane serami 129

wyjdą jeśli połączycie ser żółty z pieczarkami. Przepis wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany. Do tak przygotowanego schabu idealnie pasują wszelkiego rodzaju kluski (np. kluski śląskie , pampuchy ), kuleczki ziemniaczane , kopytka lub leniwe . Całość wykończcie lekką sałatką na bazie sosu winegret. Schabowe poduszki nadziewane serami Składniki: około 700 g schabu bez kości 100 g sera żółtego 100 g mozzarelli

PatiGotuje
Kluski leniwe na słodko w lekkiej wersji :) 1177

już w miarę zwarta (nie może być ani za twarda, ani z miękka) podziel ją na dwie części i każdej uformuj podłużny wałek.  Każdy wałek pokrój na średnie kopytka.  Tak przygotowane kluski wrzuć do wrzącej wody i gotuj ok. 2 minuty, a następnie odcedź.  Podawaj z owocami i jogurtem naturalnym

Zdrowie na języku :P
Leniwe z ricottą w sosie serowo-szpinakowym 115

wodę do gotowania klusek.   Kiedy woda zagotuje się, dodać łyżkę soli i oleju. Ciasto podzielić na porcje. Każdą porcję cienko wałkować w palcach jak na kopytka na podsypanym mąką blacie lub stolnicy , potem każdy wałek lekko spłaszczać i kroić po skosie w romby. Kluski wrzucać na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować około

Czerwień i błękit
DIABELSKA KARKÓWECZKA (Z GRILLA LUB Z PATELNI) 341

godzinom, które przeleżała w marynacie. Wyjęte z niej mięso możemy grillować, albo podsmażyć, dusić do miękkości, dorobić sosik i cieszyć się pysznym , obiadowym kawałkiem mięcha. U mnie podanym z kopytkami, i piklami z ogórków.  Pychotka! 😊 Składniki na marynatę: Oczywiście ilość przypraw uzależniona jest od naszych upodobań smakowych. 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki chili 3 przeciśnięte przez

Walijskie Pichcenie
Szpinakowe kopytka z boczkiem. 121

ostatnim tygodniu dominowała u nas zdecydowanie biel. Choć powinna zieleń! A najlepiej obie, wszak to połączenie idealne, prawda Maćku? ;) Miałam w planach przygotowanie zielonych pierogów, ale ostatecznie wybrałam szpinakowe kopytka. Mają odpowiedni kolor i oryginalny wygląd. Są bardzo smaczne, a okraszone boczkiem i cebulą wręcz idealne :) Przepadam za takimi daniami. Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków 200 g rozdrobnionego szpinaku

zadanie-gotowanie
CHAŁWA SŁONECZNIKOWA 116

być przykryte bo słonecznik bardzo pryska na początku :). Potem dodajemy syrop klonowy i karob(zamiennie można użyć kakao) i miksujemy dalej. Masę formujemy w wałek i kroimy tak jak kopytka ;) Smacznego

Mała w garnku miesza
Pierogi leniwe czyli ratujmy klasykę. 158

dajemy tyle, aby ciasto dało się ładnie formować. Ilość mąki zależy od wilgotności twarogu. Ten mocniej odciśnięty potrzebuje jej mniej i wprost przeciwnie wodnisty więcej. Dalej postępujemy jak przy kopytkach, formujemy wałek i kroimy na ukośne kluseczki. Gotujemy w osolonym wrzątku, bardzo wolno, pięć minut od wypłynięcia. Podajemy tak jak tradycja nakazuje z bitą śmietaną, cukrem, przesmażoną na maśle

Dieta moja pasja
Wołowina z pieczarkami 134

wołowiny i postanowiłam zrobić z niego obiad, czyli wołowinę z pieczarkami. Tym razem wołowina nie była potraktowana tłuczkiem jak w przypadku bitek. Wołowinę w sosie możemy podać z kluskami, kopytkami, ziemniakami, z kaszą, oraz z makaronem. Wołowina z pieczarkami i sosem jest delikatna, krucha i bardzo smaczna. 50 dag rostbefu wołowego, do smaku sól morska, zioła prowansalskie czarny pieprz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
DUSZONA ŁOPATKA Z PIWEM 157

Szybkie  danie z wieprzowiny podane np.z ryżem ,makaronem lub  z paprykowymi kopytkami i z buraczkami.To taki mix  polskich , tradycyjnych smaków.  0.5 kg.łopatki wieprzowej kostka 250 ml. bulionu bulionu warzywnego 1 butelka piwa Kozel 3 ziarna ziela angielskiego 4 ziarnka pieprzu czarnego 2 cebule kostka 3 ząbki czosnku posiekanego 2 liście laurowe Sól Olej ********************************* Pieprz

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kotlety mielone a'la schabowe. 224

smażenia      Każdego kotleta obtaczamy w mące, następnie w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisto-brązowy kolor. Najlepiej smakuje z  kopytkami  i  marchewką na gęsto  lub  młodą kapustą z koperkiem i śmietaną . Polecam

Rozpustne gotowanie