kopytka - 2368 przepisów (strona:90/158)

zdrowe żelki ,czyli białe skórki arbuza 164

Obrać arbuza cienko z zielonej skórki. Część czerwoną wyciąć i zjeść ze smakiem,lub zrobić miód arbuzowy. Białą część skórki pociąć na paski i pokroić nożem ,lub radełkiem do kopytek na małe kawałki ,takie na jeden kęs. Kawałki ponakłuwać widelcem i zanurzyć w roztworze sody i zimnej wody -3 łyżeczki sody rozpuszczone w 3 litrach wody. Pozostawić

w mojej kuchni
Kulki ziemniaczane do obiadu 129

Fajny sposób na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków Gdy zostają mi ziemniaki z obiadu staram się je wykorzystać. Zwykle są to kopytka, lub pierogi ruskie ale czasami robię takie ziemniaczki do obiadu. Sposób przygotowania banalny a dzieciaki zajadają ze smakiem. Składniki: około 5 ugotowanych ziemniaków 10 dag startego na małych oczkach tarki parmezanu 1 jajko sól pieprz – opcjonalnie Wszystkie składniki

MojaQchnia.pl
Śledzie w sosie chrzanowo-koperkowym 116

łyżeczka chrzanu, u mnie ostry opcja: płaska łyżeczka musztardy, u mnie brak świeżo zmielony kolorowy pieprz opcjonalnie: posiekany koperek Przygotowanie: Śledzie kroję w nieduże kawałki, kroję skośnie jak kopytka, układam w misce, dodaję posiekaną drobno cebulę, starte na dużych oczkach obrane jabłko (lub posiekane drobno w kostkę), mieszam ze śmietaną i chrzanem. Doprawiam, dodaje posiekany koperek, odstawiam do lodówki

Zasmakuj Kuchni
Bułeczki z jagodami 184

żółtka, 60 g rozpuszczonego masła oraz wyrośnięty zaczyn.  Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, kroimy je na kawałki. Z każdego uformuj wałek taki jak na kopytka i pokrój na grubsze kawałki, żeby powstały kwadraty. Rozłóż je na blaszce, odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. W każdym wyrośniętym plasterku zrób wgłębienie np. kieliszkiem. Opłukane i osuszone

Różne smaki w kuchni
Gnocchi z truflami 119

jeszcze nieco mąki. Na stolnicy lub blacie wysyp nieco mąki i podziel ciasto na mniejsze części. Części ciasta roluj za pomocą dłoni, a następnie odkrój niewielkie kluseczki (podobnie jak kopytka). Charakterystyczne wgłębienia robi się za pomocą specjalnej drewnianej deseczki, choć może do tego posłużyć także widelec z cienkimi ząbkami. Do szprycy lub strzykawki dodaj pastę truflową i nadziej nią

nietylkopasta.pl
Co dziś na obiad? Indyk w sosie śmietanowym z musztardą 209

śmietanę z musztardą do indyka, mieszamy. Gotujemy jeszcze 5-10 minut i gotowe! Ja podałam indyka w sosie śmietanowym z ryżem, ale będzie świetnie się komponował z ziemniakami lub kopytkami. Jeśli sos okaże się za gęsty – dodaj wody. Jeśli za rzadki – dodaj 1/4 szklanki wody z łyżką mąki. Stosuj ten trik do każdego sosu na bazie śmietany

Rozdomowiona
Wiosenne fit nóżki (zimne nogi) 161

lodówki na noc, a nazajutrz efekt finalny prezentował się tak: Dziś to już wszystko co dla Was mamy, ale dla odmiany w kolejnym poście zaprosimy Was na domowe kopytka z cebulką i zasmażaną kapuchą. Będziecie? Pozdrawiamy, Sebastian, Gosia, Sławek, Jarek, Paula

Sprawni w smaku
Kotlety ziemniaczane z wędliną i marchewką (z piekarnika) 232

kotlety! U nas na pozostałe, gotowane ziemniaki mamy kilka sposobów, raczej popularnych. Czyli: odsmażone na patelni (jak są całe to w plastrach jak frytki), kopytka, zapiekanka z patelni,… Artykuł Kotlety ziemniaczane z wędliną i marchewką (z piekarnika) pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik
Kluski ziemniaczane z serowo-malinowym nadzieniem 105

terminy produktów przyparły nas do muru, więc powstał pomysł na wykorzystanie sera i sosu malinowego, który został nam po jednej z potraw. Lubimy mączne produkty, szczególnie kluski śląskie i kopytka. Do tego sos śmietanowy z lekką nutą chili i wanilii…boskie <3 Składniki 750 g ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej Sos malinowy: 125 g malin 1 łyżka octu

R'n'G Kitchen
Gnocchi z masłem szałwiowym 215

jajko, mąkę, sól i pieprz. Zagnieć ciasto, podsypując mąką, gdyby się za mocno kleiło do rąk. Następnie ciasto podziel na 4 części.  Porcję ciasta rozwałkuj i pokrój jak kopytka.  Następnie uformuj gnocchie jak na filmiku. Gotowe gnocchie wrzucaj na gotującą się i osoloną wodę. Gotuj 3 minuty od wypłynięcia. Na patelni rozpuść masło i dodaj gałązki szałwii

CookYourself
Zupa szczypiorkowa z pysznymi kluseczkami 247

krojenia uformować wałeczek . W garnku zagotować nasz rosół(lub 2 kostki w 1 litrze wody),marchewkę zetrzeć na tarce dodać do bulionu.Ostrym nożem odkrajać kawałki ciasta (jak malutki kopytka)i wrzucać je do rosołu,gotować aż kluski aż zmiękną (musimy próbować),następnie 1 łyżkę mąki wymieszać ze śmietaną ,wlać do zupy ,zagotować ,wsypać pozostały pokrojony drobniutko szczypiorek,gotowe!!! Smacznego

Swojskie jedzonko
placuszki ziemniaczane z koprem i serem 121

śmietaną ;) Polecam są pyszne ;) Przepis na dole ---- 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB będzie mi bardzo miło ;)   Składniki na 20 sztuk : 🍴 1 kg ziemniaków przeznaczonych na kopytka itd 🍴 1 cebula 🍴 4 łyżki świeżo pokrojonego kopru 🍴 15 dag sera żółtego tartego np. cheddar 🍴 2 jajka 🍴 2 łyżki mąki pszennej 🍴 3 łyżki bułki tartej 🍴 2 łyżki kwaśnej śmietany

Gotowanie Patki
Zielona sałatka z bobem, szpinakiem i szparagami 114

Jest zdrowo, sezonowo i na pełnym wypasie. Szparagi wprost uwielbiam, ale to już pewnie wiecie- zobaczcie moje inne pomysły na szparagi . Jestem też wielką fanką bobu – dzięki zielonym kopytkom , przekonałam mojego męża, że bób może smakować. Szpinak regularnie gości na naszym stole, dość często wracam do sałatki ze szpinaku z suszonymi pomidorami . No a moją ulubioną kaszą jest

Dietolog
PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM 115

delikatnie pomieszać kotlety aby nie przykleiły się do garnka. Dodać Passatę klasyczną Jamar i zagotować. Gotować bez przykrycie ok 10 minut kilka razy mieszając. Możemy podawać z makaronem, ziemniakami, kopytkami lub ryżem! Wpis powstał we współpracy

Kuchnia w oparach

Proponowane wyszukiwania