chce ;) Jestem więc co najwyżej ekspertem od pierogów leniwych. I tak też powiedziałam dziś, udając się na obiad do restauracji na Zamku w Mosznej, gdzie zaserwowane zostały nam... KOPYTKA! Wracamy do mazurka, ale na mazurkach właśnie to ja się kompletnie nie znam, ponieważ w moim domu rodzinnym, na święta wielkanocne mama piekła pięknego i mięciutkiego piernika
bistro mamadanie najlepiej podać z ryżem, kopytkami lub makaronem. Idealne danie na imprezy, łatwo się go serwuje i pysznie smakuje. Schab pokroić w plasterki o grubości 1 cm, następnie lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem ziołowym, papryką słodką, ostrą i kurkumą. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć płaty mięsa z dwóch stron na złoty kolor, natychmiast zdjąć z patelni. Obsmażone mięso
Kuchnia Pokoleńkoniec można sosik zagęścić mąką ziemniaczaną. Przed podaniem wyjąć zieleninę w pęczku. Gulasz najlepiej smakuje następnego dnia, gdy zawartość nabierze głębszego aromatu. Podawać z kopytkami lub kluskami śląskimi. Nie potrzeba tu już serwować jarzynki do obiadu, bo ilość gotowanej marchewki w gulaszu jest całkiem słuszna i służy jako dodatek obiadowy
Grunt to przepis!jadałam jako dziecko. Do dziś bardzo je lubię, a smak pierogów leniwych na słodko przywołał wspomnienia z obiadów jedzonych u babci. Dlaczego nazywa się je pierogami skoro wyglądają jak kopytka? Otóż lepienie pierogów wymaga czasu, tutaj mamy wersje dla leniwych, gdzie wystarczy tylko zagnieść ciasto, które normalnie mogłoby stanowić podstawę farszu do pierogów ruskich ( pozbawione oczywiście mąki w środku
Kierunekuchniamięs czy zup, jako kanapki na ciepło z serem albo z jajem w koszulce czy sadzonym, posypanym grubo szczypiorem. Jeśli zostaną ziemniaki z obiadu to tym razem zamiast kopytek zróbcie te przepyszne placki, zapraszam. Pierwotnie placki były wypiekane na kamieniu, potem na płycie kuchni a teraz można je piec jak uważacie: na patelni suchej, ja na płycie grillowej
Moje Małe Czarowanieugniatamy na gładziutkie puree. Studzimy. Do wystudzonego puree dodajemy mąkę. Celowo nie podałam jej ilości, ponieważ wszystko zależy od odmiany ziemniaków. Ciasto ma być dosyć twarde, przypominające ciasto na kopytka. Dobrym wyznacznikiem jest moment, w którym przy próbie formowania placka zaczyna on lekko pękać. Formujemy placuszki o średnicy ok. 6-10 cm o grubości do 2 cm i pieczemy
Kate's KitchenPrzepis ten możemy traktować jako samodzielne danie, bądź podawać do kasz, pieczonych ziemniaków czy kopytek. Ja podałam z kaszą gryczaną i przyznam, że znakomicie się smakowo komponuje. Koniecznie spróbujcie! Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Kulinarne przemysleniaKiedy zostaną mi ziemniaki z obiadu, a nie mam ochoty robić kopytek lub klusek śląskich to robię placki. W ten sposób można w szybki i łatwy sposób wykorzystać już ugotowane ziemniaki. Smaczna kolacja lub podwieczorek gotowa i nic się nie zmarnuje. Składniki: (około 14 sztuk) 500-600 g ugotowanych ziemniaków 5 łyżek mąki 2 jajka cukier waniliowy olej
talerz przyjemnościnazwa tak się przyjęła u nas w domu, że wszyscy nazywamy gnocchi gnojkami. Nie da się ukryć, że nazwa bardzo zbliżona do włoskiej. Lubicie gnocchi , a może wolicie kopytka. ..Od pewnego czasu dodaję do zup gnocchi i wiecie co jest to fajny sposób na zagęszczenie zupy ale i na wykorzystanie resztek ziemniaków. Tym razem wypróbowałam gnocchi w szpinakowej
codojedzeniakażdy z nich roluj w cienki wałek. Jeśli ciasto jest bardzo wilgotne możesz wałeczki podsypać mąką. Kiedy całe ciasto zostanie rozwałkowane, pokrój wałeczki w poprzek, w małe kawałki. Z kopytkami sprawa jest prosta, siekamy je nieco ukośnie w równej wielkości, nieduże kluski. Gnocchi kroimy w poprzek, w małe, dwucentymetrowej długości kluseczki. Można na nich widelcem odcisnąć wzorek, można tego
Niedzielny kucharzrozetrzeć z cukrem. Mąkę, sól, masło i drożdże zarobić z taką ilością ciepłego mleka (u mnie było to 175 ml) aby otrzymać ciasto gładkie i elastyczne, jak np. na kopytka. Grubo rozwałkować i kroić wąskie i długie paluszki. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kminkiem i ewentualnie solą. Wtedy jednak proponuję dodać
Smakołyki Asipewnością często zastanawiacie się, co tym razem zrobić z gotowanych ziemniaków.. Kopytka, kluski śląskie? Tym razem polecam szybki i pyszny przepis na placki z gotowanych ziemniaków. Dzieci je uwielbiają. Takie szybkie placki polecam podać na słodko posypane cukrem i polane kwaśną śmietaną. Wówczas można pominąć pietruszkę w przepisie. Placki z gotowanych ziemniaków smakują super podane z domowym
AniaGotuje.plkolor potrawie. Kluski najlepiej zrobić na świeżo, zjeść jeszcze ciepłe z omastą lub podać jako dodatek do obiadu. Nigdy nie smakowały mi odgrzewane kluski śląskie (w porównaniu do kopytek, które właśnie takie podpieczone na patelni smakują mi wyjątkowo!) więc robię ich tyle, by zjeść od razu. Zapraszam po przepis ;) Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków Mąka ziemniaczana (¼ objętości
Kuchnia w czekoladziesytuacja, ale wciaż prawdopodobna: nadmiarowe ziemniaki puree... Wczorajsze. Wciaż zjadliwe i domagajace się uwagi. Można oczywiście odsmażyć (uwielbiamy!) i zjeść z przyjemnościa z sadzonymi jajkami. Na przykład. Albo zrobić kopytka. Albo, jeszcze lepiej, kotlety, lub krokiety. Usmażone w chupiacej panierce i wygrywajace każda konkurencję, kiedy pojadane z dobra sałatka... Składniki: (mnie wyszło 20 małych) szklanka = 250ml
Lejdi of the housekapusty kiszonej - łopatka wieprzowa z kapustą z prawdziwkami suszonbymi jest smacznym daniem obiadowym, ale równiez smakuje sama łopatka do pieczywa na zimno a kapusta np. do kaszy czy kopytek lub z czym się lubi...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię