Ciasto jakby na wzór Leśnego Mchu – ciasto-torcik dyniowy mech;) Ciasto pachnące dynią, cynamonem, lekko wilgotne, nie za słodkie, przełożone wspaniałym kremem z mascarpone, śmietanki i pomarańczowej galaretki. Pięknie się prezentuje, jest prosty w wykonaniu i nie za słodki. Można jeść, jeść i jeść… daję słowo! Ciasto-torcik przygotowałam na urodziny Teściowej, było warto sięgnąć po dynię, poczuliśmy(...)Składniki w temp. pokojowej, zaś śmietanka 30% mocno schłodzona – trzymam ją niedługo przed ubijaniem kilkanaście minut w zamrażarce. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Górę ciasta możecie pokruszyć (ja tak zrobiłam jak w oryginale) jednak należy pamiętać, że przy krojeniu będzie się sypać, to lekki minus. Możecie ułożyć normalny blat i polać ciasto polewą lub lukrem, np. cytrusowym
Zasmakuj KuchniDziś proponuję przepis na ciasto ze starego i dobrego przepisu mojej mamy - ciasto z makiem z domową masą makową . To ciasto przypomina trochę biszkopt przekładany masą makową, albo nawet ciasto drożdżowe, ale nic z tych rzeczy. Biszkopt po upieczeniu trzeba przekroić i dopiero "wmontować" w niego masę makową. Z tym ciastem jest inaczej - wszystko odbywa się za jednym zamachem(...)blachę wylewamy część ciasta, na to masa makowa i przykrywamy pozostałym ciastem i pieczemy wszytko razem. Ciasto jest bardzo smaczne , trochę świąteczne, ale nie trzeba czekać do świąt, warto to ciasto upiec sobie po prostu na niedzielę i zachwycić gości. Serdecznie polecam :-) Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta. * * * Składniki na ciasto (proporcje na blachę o wymiarach 21cm
Kawa z mlekiemCzas przygotowania: 30 minut Czas przyrządzania: 40 minut Drukuj Kruche ciasto ze śliwkami i bezą By Piotr 3 sierpnia 2018 Kruche ciasto ze śliwkami i bezą - absolutny "must eat" w czasie rozpoczynającego się już sezonu śliwkowego. Naprawdę przepyszne ciacho! Składniki: Kruche ciasto mąka pszenna - 3 szklanki proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki masło - 375g cukier puder - ok. 10 łyżek cukier(...)wanilią - 1 łyżka żółtka - 6 sztuk Dodatkowo: śliwki - 1 kg Beza: białka - 6 sztuk cukier - 1 szklanka mąka ziemniaczana - 3 łyżeczki Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę mieszamy z posiekanym masłem, cukrem, cukrem z wanilią i żółtkami. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut. Gotowe ciasto dzielimy na dwie nierówne części
Pogotujmy.plmojprzepisna.pl | Wegańskie i bezglutenowe czekoladowe ciasto z cukinii Witam Was serdecznie, bardzo, bardzo dziękuję, że mimo mojej małej obecności w sieci, Wy nadal zaglądacie na mają stronę, bardzo serdecznie dziękuję. Dziś przychodzę do Was z przepisem na pyszne, bardzo wilgotne ciasto, w którego składzie znajdziecie głównie cukinię. Jako, że ostatnio sąsiedzi obdarowali mnie kilkoma pięknymi, ekologicznymi cukiniami, nie mogłam(...)zrobić z nich czegoś pysznego do kawki. W sieci znalazłam kilka przepisów na ciasto z cukinii, jednak w żadnym z nich cukinia nie była dominująca, u mnie jest inaczej, do zrobienia dużej blaszki ciasta zużyłam 3 szklanki tartej, surowej cukinii. Dodatkowym atutem przepisu jest fakt, że ciasto jest bezglutenowe, wegańskie, słodzone daktylami, a do odmierzenia składników posłuży Wam zwykła szklanka
moj przepis nastatnio sporo było u mnie przepisów z kategorii fit, więc dzisiaj, dla odmiany, przychodzę do Was z pomysłem na ciasto, które do tej kategorii nie pasuje, ale z pewnością rozpieści Wasze podniebienia Tym razem, głównym bohaterem będzie rabarbar, czyli kolejny ze smaków dzieciństwa, bez którego nie wyobrażam sobie lata. Jako dziecko, rabarbar najchętniej jadłam pod dwoma postaciami – maczany(...)cukrze i w najlepszym na świecie placku autorstwa mojej Babci Do dziś pamiętam ten zapach, który rozchodził się po całej kuchni i słodycz kruchego ciasta, połączoną z lekko kwaśnym smakiem rabarbaru. Moja odsłona jest nieco inna, bezglutenowa i mniej klasyczna, ale za to równie pyszna. Zapewniam Was, że dla tego ciasta, warto na chwilę zrezygnować z diety Bezglutenowe kruche
Okiem Blondynki by McBlondistatnio sporo było u mnie przepisów z kategorii fit, więc dzisiaj, dla odmiany, przychodzę do Was z pomysłem na ciasto, które do tej kategorii nie pasuje, ale z pewnością rozpieści Wasze podniebienia Tym razem, głównym bohaterem będzie rabarbar, czyli kolejny ze smaków dzieciństwa, bez którego nie wyobrażam sobie lata. Jako dziecko, rabarbar najchętniej jadłam pod dwoma postaciami – maczany(...)cukrze i w najlepszym na świecie placku autorstwa mojej Babci Do dziś pamiętam ten zapach, który rozchodził się po całej kuchni i słodycz kruchego ciasta, połączoną z lekko kwaśnym smakiem rabarbaru. Moja odsłona jest nieco inna, bezglutenowa i mniej klasyczna, ale za to równie pyszna. Zapewnia Was, że dla tego ciasta, warto na chwilę zrezygnować z diety Bezglutenowe kruche
Okiem Blondynki by McBlondikilkakrotnie pojawiał się na blogu, ale nie było jeszcze Napoleona w wersji karmelowej. Zdaje się, że ilość legend dotyczących pochodzenia i nazwy „Napoleon” może śmiało równać się ilości warstw ciasta i delikatnego kremu w tym torcie. Czy rzeczywiście tort Napoleon ma coś wspólnego z francuskim cesarzem? Skąd się wywodzi nazwa i kto wymyślił przepis na ten wyjątkowy deser? Zdaniem rosyjskich(...)początku XX wieku z okazji 100-lecia zwycięstwa armii rosyjskiej nad Napoleonem Bonaparte. Początkowo ciastka miały kształt trójkąta, tym samym przypominały czapkę cesarza, a posypka z pokruszonych kawałków ciasta symbolizowała śnieżną zimę, której wystraszyły się francuscy żołnierze. Z czasem zarówno ciastka, jak i tort Napoleon przybrały kształt prostokątny lub okrągły, nazwa jednak pozostała do dziś. Wersja ta jednak ma wiele
Obiad gotowyelastyczne, mają drobny miąższ który świetnie wchłania sosy i utrzymuje w ryzach wszystkie dodatki – te bułki nie pękają! Ich charakterystyczne boki pozwalają przypiec na chrupko o wiele większą powierzchnię ciasta niż w każdej innej bułce. Świetnie się mrożą i na długo zostają świeże – dzięki dodanej do ciasta skrobi ziemniaczanej i mleku w proszku – dwóm naturalnym ulepszaczom pieczywa. PRZYGOTOWANIE Odważamy(...)planetarnego wsypujemy mąkę, sól, cukier, drożdże, mleko w proszku i skrobię ziemniaczaną. Kilkoma obrotami mieszamy wszystkie składniki, a następnie rozgrzebujemy je pośrodku i w powstały krater wlewamy mleko. Zagniatamy ciasto na niskiej mocy robota do połączenia składników – kiedy mąka wchłonie mleko dodajemy miękkie masło i na niskiej prędkości wrabiamy je w ciasto. Wszystkie zdjęcia jak zawsze się powiększają – jeśli
Karo in the KitchenUwielbiacie ciasta czekoladowe? To znaczy ten przepis jest w sam raz dla Was! Lekkie, puszyste, wilgotne ciasto czekoladowe z obłędnie pysznym kremem ganach. Nie ma ludzi, którym mogłoby się nie spodobać. Dzięki dodaniu kawy ciasto nabywa bardzo specyficznego przysmaku, który podkreśla smak czekolady i ciasto smakuje o niebo lepiej. Reagujące z proszkiem do pieczenia piwo i maślanka, czynią(...)ciasto jest lekkie, puszyste, a zarazem wilgotne! Przygotowanie ciasta, to dosłownie chwila pracy, a ostatnio, gdy jestem strasznie zabiegany i mam mało czasu na gotowanie, to zaczynam cenić takie rzeczy jak proste i szybkie przepisy, więc ten ostatnio jest moim faworytem. Musicie wypróbować! Wilgotne ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym ganach - przepis: Ciasto czekoladowe: Szklanka ciemnego piwa (możno
Kuchnia Łukaszafacet zna się na rzeczy;) I w książce dzieli się swoją wiedzą w przystępny sposób. Przyznam, że ja do tej pory nie zwracałam uwagi na temperaturę dodawanej wody do ciasta. Tak, musiała być mniej więcej w temperaturze pokojowej, a nie lodowata. A tutaj, możecie przeczytać dokładnie o wpływie każdego składnika chleba na jego smak i konsystencję. Opisano również wszystkie etapy(...)Autoliza\r","Wszystkie sk\u0142adniki wymiesza\u0107 w do\u015b\u0107 du\u017cej misie. \r","Przykry\u0107 i odstawi\u0107 na 20-30 min.\r","\r","3. Na wierzch ciasta wykonanego w pkt 2, dodajemy s\u00f3l i dro\u017cd\u017ce\r","Mieszamy i dodajemy 360 g dokarmionego zakwasu z pkt 1. \r","Pozosta\u0142y zakwas chowamy na kolejny chleb
Mieszam w GarnkuCiasto francuskie – moja absolutna zmora, moja absolutna trudna miłość. Przyznam od razu szczerze i otwarcie, że robić go, no cóż, nie przepadam. Ale jak się zrobi je raz to… koniec. Człowiek przepada i żadne kupne mrożone ciasto nie jest w stanie go zadowolić. Wypróbowałam wiele przepisów na nie, ale najbardziej smakuje mi to z przepisu Julii Child z książki(...)deseru podanych poniżej należy dodać sobie pokrojone w drobną kostkę świeże owoce (kiwi, ananas, jabłko, nektarynka – co tam Wam wpadnie w ręce) No to co? Czas start!: „DETREMPE (wyrabianie ciasta z wodą) 1/3 szklanki oleju sałatkowego 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki soli rozpuszczone w ¾ szklanki zimnej wody 2 łyżki albo więcej dodatkowej wody – w razie potrzeby Gumową łopatką wymieszaj
Kate's KitchenMojprzepisna.pl | Wegańska FIT Stefanka Długo, długo marzyłam o tym cieście. W dzieciństwie moja mama bardzo często nam je przygotowywała. Było pyszne, z dużą ilością kremu budyniowego lub kremu z kaszy mannej. Moja wersja jest lekko zdrowsza. Blaty upieczone są na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Zamiast cukru są daktyle, które doskonale się sprawdziły w roli słodzidła, dodatkowo dałam syrop klonowy, zamiast(...)jajek jest zmielone siemię lniane, masło zastąpiłam olejem kokosowym. Gdyby zamienić mąkę orkiszową na mieszankę mąk bezglutenowych, wówczas ciasto nie tylko byłoby wegańskie i bez cukru ale jeszcze bezglutenowe. Krem został zrobiony na bazie mleka kokosowego, mleka roślinnego oraz płatków jaglanych. Całość dopełnia polewa zrobiona z gorzkiej czekolady, mleka i agaru. Robiąc FIT Stefankę troszkę wspierałam się przepisem z mojego
moj przepis naTwix jest jednym z najpopularniejszych batonów. Jest to pyszne połączenie kremu z karmelem. W Polsce bardzo znane jest również ciasto na zimno na bazie tego batonu. Ja jednak dziś postanowiłam wam zaprezentować przepis na mazurka/tartę a’la Twix. Mazurek a’la Twix jest to połączenie kruchego ciasta z pysznym kremem waniliowym z masą kajmakową. Całość oblana jest gorzką czekoladą(...)Przepis na mazurka a’la Twix okazał się niebywałym sukcesem w mojej rodzinie. Myślę, że i u was też tak będzie. Składniki: ciasto 100 g herbatników 100 g mąki 100 g masła 30 g cukru pudru(3 łyżki) 10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka) 3 żółtka ew. 20 g śmietany 12%(2 łyżki) krem 460 g masy kajmakowej
Ciasta z tradycjami