Proziaki - placki z Bieszczad 245wakacji u babci. Jako dziecko wakacje spędzałam w Bieszczadach, w rodzinnych stronach mojej Mamci... Wspominać można by długo zaczynając od śniadaniowych przysmaków... zacierki, barszczu białego poprzez obiad ... kopytka, pierogi ... aż do smaku, którym dzisiaj z Wami się dzielę - proziaki. Cóż to takiego? To klasyczne placki, przygotowane z mąki, sody i kwaśnego mleka, pieczone na kuchni kaflowej, tym samym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wieprzowy gulasz z boczniakami i chlebem razowym (348 kcal) 282wszelkiego rodzaju gulasze, a ten jest wyjątkowo pyszny – z moimi ulubionymi boczniakami, zagęszczony chlebem razowym, z lekką nutą musztardy. Można podawać z makaronem, pieczywem ziemniakami czy kluskami śląskimi albo kopytkami. Składniki (2 porcje) : 200 g karkówki kromka chleba razowego cebula średnia marchew 2 łyżeczki musztardy (dałam rosyjską) 100 g boczniaków czosnek niedźwiedzi, cząber, papryka ostra, pieprz kolorowy, sól Przygotowanie
e-PrzepisyKulinarne
Chicken Strips Corn Flakes :) 184podaniem umieszczamy nasze tzw. stripsy w piekarniku na 10 minut :D temp 180 stopni opcja góra i dół. Na stripsy dodajemy np. oscypka i żurawinę Podajemy np. z : kopytkami surówką Smacznego
ClauditteMissCooking
Kopytkowe placuszki 472Takie placuszki robiła kiedyś moja babcia i mama. U nas najczęściej podawane z sosem pieczarkowym. Coś a'la kopytka. Spróbujcie bo warto;) Składniki: 1 kg ugotowanych, wystudzonych ziemniaków 200 gram maki pszennej 1 jajko szczypta soli bułka tarta masło klarowane do smażenia 2 łyżki roztopionego masła Wykonanie: Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do czosnku bądź maszynkę do mielenia
Krakowskie smaki Ani
Knedle ze śliwkami 249wyłożyć na stolnicę, dodać do niej 2 jajka, oraz mąkę, masę dokładnie wyrobić. Ciasto ma być gładkie i lekko klejące się. Następnie z ciasta uformować wałek (jak na kopytka) i ucinać kawałki, delikatnie je rozpłaszczyć i wkładać do środka śliwkę, dokładnie zlepić i uformować na podsypanej mąka stolnicy w kulkę. Wodę na knedle osolić i gdy będzie się
Krakowskie smaki Ani
Jesień na talerzu. Z marchewki. 229marchewka. Ja użyłam 8 kopiastych łyżek mąki. Wyrobić na gładką masę, jeśli konieczne doprawić do smaku i formować kluski. Możecie przygotować wałeczki z masy i kroić jak na kopytka. Ja poszłam na łatwiznę i nabierałam łyżeczką małe porcje, które od razu wrzucałam do wrzątku. Gotować ok. 3 minut, do momentu aż wypłyną na wierzch. Odcedzić. Polać oliwą
KUCHARNIA
naleśniki z gotowanych ziemniaków 172jaja ( dałam 3 ) 1 szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz olej do smażenia Ziemniaki z dnia poprzedniego ,jak zostaja z obiadu .Czasami nie wiemy co z nich zrobić ,kopytka ,kotlety.Teraz możemy zrobić coś innego......Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mięsa. Do masy ziemniaczanej dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy na gładką masę. Jeśli masa będzie za gęsta można
w mojej kuchni
Bułeczki z lukrem śmietankowym---Bagel con crema di glassa 225Gotowe ciasto ponownie zagnieść na stolnicy oprószonej mąką.Z połowy ciasta zrobić walek jak na kopytka tylko grubszy i podzielić na równe kawałki. Można walkować ,ale ja to robię palcami ,i w środek każdej bułeczki daje 1-2 łyżeczki nadzienia 1.Brzegi zlepić , chowając zlepienie pod spód. Formować okrągłe bułeczki Gotowe bułeczki ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia
w mojej kuchni
Rolada ze schabu i sos cebulowy 215Rubinstein (z drobnymi modyfikacjami). Połączenie smaków było obłędne, lecz równie dobrze można zjeść schab bez sosu, a sos bez schabu jest idealny do wszelkiego rodzaju mięs, ryb, klusek czy kopytek. Rolada: Składniki: 1 – 1,5 kg schabu 5-6 pieczarek marynowana papryczka chili łyżka musztardy sarepskiej sól morska, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka wędzona Przygotowanie Schab rozcinamy ostrym
e-PrzepisyKulinarne
Kopytka z sosem pieczarkowym 2378wyrabiam delikatne ciasto. Kroimy porcje ciasta oraz formujemy wałek lekko przyklepujemy nożem. Nożem odcinamy kluski około 3 cm szerokości. Jeśli ciasto się lepi podsypujemy dodatkowo mąka pszenną. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około 1 minutę. Wyciągamy łyżką cedzakową i podajemy sosem pieczarkowym oraz bukietem surówek. Mięso myjemy, posypujemy przyprawami odstawiamy
kgwjanczewo
Kluseczki leniwe (bardzo miękkie) 6131masło trochę stężeje, ale nie jest to konieczne. Deskę lub stolnicę mocno oprószyć mąką. Z ciasta zrobić kilka ruloników, a następnie pokroić je na 2 cm paseczki (jak na kopytka). Pokrojone kluseczki poukładać na desce oprószonej mąką, żeby się nie poprzyklejały do deski. W garnku zagotować wodę i wrzucać kluseczki na gotującą się wodę. Jak kluseczki wypłyną od razu
IMPRESJA SMAKU
Kapusta zasmażana 562oraz bardzo ważnej dla naszego zdrowia witaminy z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny. W ten sposób przygotowaną kapustę, możemy podać jako dodatek do kopytek lub klusek śląskich. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 200 gram boczku wędzonego 3 cebule 3 łyżki mąki do zasmażki 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela
kgwjanczewo
Dania mączne 311Pierogi z kapustą i grzybami Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym Knedle z truskawkami na musie Pierogi z truskawkami Pierogi z dynią i soczewicą Kopytka z serem Racuchy z ananasem Placki ziemniaczane z gulaszem Racuchy z bananami Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie Knedle z śliwkami Placki jogurtowe Pierogi z czerwoną soczewicą Twarogowe placuszki Ravioli z szpinakiem i grana
Ala piecze i gotuje
Kopytka, czyli kluski ziemniaczane 207plastikowe krzesło w ferworze porządków .. Początkowo nie zauważyłam, ale dzisiaj po przyjściu do pracy wzbudziłam zaciekawienie.. ;-) A teraz coś na kolację .. Ulubione.. nie tylko moje ;-) kluski kopytka. Składniki: 2 szklanki mąki 1 jajko 1 , 5 kg ziemniaków Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować, wystudzić a następnie zmielić lub przepuścić przez praskę. Połączyć z pozostałymi składnikami i dobrze
Na słodko lub wytrawnie
Karjalanpiirakat - pierogi karelskie podawane z masłem jajecznym munavoi 239razu. Dodatkowo do namaczania pierogów: 50 g masła 100 ml mleka Przygotowanie: Z ciasta uformuj wałeczek, a następnie potnij go na około 25-30 równych kawałków (tak jak na kopytka). Każdy kawałek cieniutko rozwałkuj (1-2 mm) na kształt elipsy. Na środek połóż łyżkę farszu, zostawiając 1-1.5 cm odstęp od brzegów, które następnie zaginaj do środka, formując falbankę
Food Square