Pyzy z pasztetową 141miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną oraz wbić jajko. Jak nam zostanie ciasta a farsz już się skończy to zaklejam kluski śląskie z dziurką * do pyz, klusek śląskich czy kopytek zawsze używam żółtych ziemniaków Smacznego! Lidka Artykuł Pyzy z pasztetową pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazją
SZNYCLE Z KURCZAKA 160złoto z obu stron przez kilka minut. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję z ziemniakami i marchewką z groszkiem. Idealnymi dodatkami będą także buraczki na ciepło lub zimno, wszelakie surówki, kopytka lub kluski śląskie. Smacznego
Zasmakuj Kuchni
Gnocchi 139Gnocchi to rodzaj włoskich klusek ziemniaczanych. Przypominają one nasze kopytka, ale robi się je z ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Najlepsze są ziemniaki mączyste. Nie powinny one też być młode, ponieważ zawierają za dużo wody. Ciasto zagniatamy szybko oraz gdy kartofle są jeszcze ciepłe po ugotowaniu. Można dodawać do nich również zblanszowany szpinak, pieczoną dynię czy parmezan. Gnocchi podajemy
Danka Pichci
Zapiekanka z gnocchi, kurczakiem i warzywami w sosie pomidorowym 342odgrzewania. Składniki na porcję dla 3-4 osób: (forma do tarty o średnicy 23-25 cm) 1 opakowanie startego sera mozzarella (250 g) 400 g gnocchi (lub kopytek) 1 podwójna pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1/2 cebuli 1 cukinia sól, pieprz oregano odrobina oleju sos pomidorowy 0,5 kg przecieru pomidorowego 1/2 cebuli
Ugotować
Leniwe kluseczki wg Aleex 159kulę. 6. Stolnicę delikatnie podsypać mąką. Wyłożyć na nią ciasto i podzielić na 2 części. Z każdej uformować wałeczek. 7. Wałek z ciasta lekko spłaszczyć, jak na kopytka i pokroić ostrym nożem na ukośne kluseczki. 8. Kluseczki wrzucać do gotującej się wody. Od chwili wypłynięcia na powierzchnię gotować 1 minutę. 9. Kluseczki wyjmować łyżką cedzakową na talerz. 10. Podawać
W mojej kuchni
Cienkie, słodkie naleśniki 214Jako fanka wszelkich mącznych dań (np. klusek, kopytek) zachęcam do usmażenia cienkich, lekko maślanych a zarazem słodkich naleśników. Będą idealnie smakować z domowym dżemem. Składniki na 8 sztuk: 4/5 szklanki mąki pszennej (około 115 g) 1 i 1/5 szklanki mleka (300 ml) 2 łyżki zwykłego cukru 2 jajka (rozmiar L) 30 g masła szczypta soli Masło roztopić, lekko
Ugotować
Zrazy od Szwejka 166Zrazy od Szwejka Takie zrazy najlepiej smakują z kluskami Śląskimi lub kopytkami. Składniki: · 1 kg schabu · ½ papryki żółtej · 3 ogórki konserwowe · Mąka pszenna do panierki · Koncentrat pomidorowy
Kulinarna Chwila
Farszynki z kapustą 150niedawna nie wiedziałam, że te kotlety nazywają się farszynki mazurskie. Bardzo przypominają białoruskie sasznie, z tą jednak różnicą, że sasznie są zazwyczaj nadziewane twarogiem. Farszynki to podobnie jak kopytka, sposób na wykorzystanie ziemniaków z wczorajszego obiadu. Ja zrobiłam je z nadzieniem z kiszonej kapusty z pieczarkami, takiej jak do pierogów albo krokietów . Bardzo smakowite są, polecam! Farszynki
Obiad gotowy
Mięso w sosie pieczeniowym 13508sposobem na bazie pozostałości po pieczeniu mięsa (tłuszcz, resztki przypraw i sok). Do Mięsa w sosie pieczeniowym idealnie pasuje wiele dodatków: ziemniaki, kasze, wszelakie kluski, w tym kluski śląskie, kopytka oraz makarony. Smak takiego mięsa w sosie pieczeniowym jest nie do podrobienia przez zamienniki typu kostki mięsne, bulionetki, sosy z torebki czy inne zamienniki. Mięso piekę w całości
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluski „Lenioszki” Leniwe 157zwartego miękkiego ciasta podsypując mąką w razie potrzeby, rozrobione ciasto dzielimy na mniejsze części, robimy z nich wałeczki na oprószonej mąką stolnicy lub blacie i kroimy pod skosem jak kopytka, w dużym garnku zagotoujemy osoloną wodę, dodajemy olej aby kluseczki się nie sklejały podczas gotowania, na wrząca wodę wrzucamy lenioszki, mieszamy i gotujemy do momentu wypłynięcia klusek na wierz
Blog kulinarny S9.PL
Waniliowe księżyce. Vanillekipferl 187folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut do 1 godziny. Ciasto kroimy na plastry, z których formujemy wałki o grubości palca (turlamy po blacie podobnie jak kopytka), Następnie kroimy je na kawałki o długości około 2 cm, każdy kawałek formujemy w rogalik i lekko spłaszczamy palcami. Na końcach po lewej i prawej stronie tworzymy czubki takie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi leniwe 154przygotowania: Do miski dodać kostkę twarogu, rozgnieść widelcem. Wbić jajo, dodać mąkę i erytrytol. Dokładnie wymieszać, a potem zagnieść. Na stolnicy posypaną mąką uformować wałek i kroić a'la kopytka. Wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować na małym ogniu. Jeśli pierogi wypłyną na powierzchnie gotować jeszcze 2 minuty. Najlepiej smakują jak będą dobrze wystudzone. Podawać z swoimi ulubionymi dodatkami
Truskawkowa Fiesta
Sałatka z batatów z sosem daktylowym 235bylina pochodząca z Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Sałatka z batatów z sosem daktylowym Bataty najczęściej spożywa się w formie gotowanej lub pieczonej. Idealne są do puree, zup, sałatek, kopytek czy gnocchi. Sałatka z batatami to dobry pomysł na apetyczny lunch czy podwieczorek. Poza batatami w sałatce znalazły się pestki dyni, jajka oraz makaron ryżowy. Sałatkę przygotować można wcześniej
mecooks
MĄKA KUKURYDZIANA 136zastosowanie w kuchni. Można ją wykorzystać m.in. do: pieczenia: ciast, ciasteczek, herbatników, biszkoptów, muffinek, wafli zagęszczania: zup, sosów, kremów omletów, racuchów, placuszków, naleśników, tortilli panierowania mięsa przygotowania klusek, kopytek do produkcji pieczywa, makaronów. Na myśl przychodzi popularna włoska polenta, czyli placek przygotowany z ugotowanej na gęsto mąki kukurydzianej w niewielkiej ilości wody, a następnie wyłożonej na blaszkę
Ciastka - domowe słodkości
Świętujemy – recenzja nowej książki Wegan Nerd 162jabłkami, pasta do chleba z ziemniaków i pasta z makreli, wędlina z selera, ziemniaki faszerowane na Wielkanoc, kulebiak, zupa selerowa alla rybna, kalafior w cieście, dynia faszerowana, bigos, kopytka i kartacze z rydzami, boczniaki po kaszubsku i z winem oraz caponata. Z dań regionalnych możemy spróbować łódzkiego ciasta tureckiego żulik, kwaśnicy i toruńskiej zupy śliwkowej z piernikiem. Bardzo podobał
Ugotowane pozamiatane