były słodkie i bardzo kolorowe babeczki, ale o tym może innym razem... Dziś efekty naszego piernikowego szału czyli migoczący las choinek. Zabawa była przednia, a efekty smaczne i kolorowe. Pierniczki po upieczeniu są dość twarde, więc to najwyższa pora aby je piec, gdyż zdążą do Świąt trochę zmięknąć . Można upiec je kilka tygodni przed świętami, schować w zamkniętym pojemniku(...)dekorować później, o ile oczywiście do Świąt dotrzymają, bo czując ich zapach i próbując raz ich smaku ciężko się oprzeć żeby nie chrupać... Piernikowe choinki SKŁADNIKI na pierniczki: 1100 g mąki pszennej + do podsypania 800 g miodu prawdziwego 200 g cukru pudru 300 g masła 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g przyprawy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCIASTECZKA MAŚLANO-KARMELOWE /klik/ ROLADA Z PIERNIKA /klik/ TRUFLE Z CHILI I SOLĄ MORSKĄ /klik/ CIASTECZKA ORZECHOWE NA OPŁATKU /klik/ TORT BEZOWY Z MUSEM CZEKOLADOWYM /klik/ PIERNICZKI TRADYCJNE /klik/ PIERNICZKI KAROLKI /klik/ CHRUPIĄCE CZEKOLADKI Z MASŁEM ORZECHOWYM /klik/ MAKARONIKI KAWOWE /klik/ PRALINKI W PIĘCIU SMAKACH /klik/ PASTYLKI MIĘTOWE /klik/ KOCIE OCZKA
KUCHARNIARurki półfrancuskie z kremem budyniowym Ciasteczka z powidłami Ule orzechowe Pierniczki alpejskie z powidłami Cynamonowe ciasteczka Kostka kokosowa - lamingtony Kruche babeczki z makiem Ciasteczka pomarańczowe Rogaliki budyniowe Kuleczki śliwkowe bez pieczenia Kasztanki Ciasteczka z orzechami Kokosanki Babeczki z bitą śmietaną i truskawkami Mini tarty z orange curd Amoniaczki Lebkuchen Ciasteczka z maszynki Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą Rogaliki(...)białym makiem Rogaliki z orzechów laskowych Pierniczki królewskie z marcepanem Kokosanki Ciasteczka z kremem karpatkowym Pomarańczowe paluszki Ciasteczka cieszyńskie koniczynki Witrażyki z miodem Czerwononose rudolfy Babeczki z fantazją Gwiazdki cytrynowe Ciasteczka misie
Ala piecze i gotujeroku jakieś skromniejsze dekoracje na moich pierniczkach. Ale jak zwykle - z białym lukrem.Częstujcie się :)To oczywiście te: PIERNICZKIA lukier taki jak w DOMKACHCzytaj więcej
bistro mamaPierwsza rzecz, którą chcę napisać to DZIĘKUJĘ !!! Za cyferkę po lewej, która wczoraj zmieniła się z 4 na 5 :) ♥♥♥ Cudny prezent Mikołajkowy od Was ♥♥♥ Pierniczki od lat robię te same. Nie zmieniam przepisu, bo się boję. A dla mnie najważniejszą rzeczą w pierniczkach, poza smakiem, jest kształt. A jak te moje zachowują kształty dobrze widać na zeszłorocznych, o tutaj :) Czytaj
bistro mamaciasto. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić w chłodnym miejscu na 1-2 dni. Przed wałkowaniem ciasto jeszcze wyrobić , a następnie wałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać pierniczki (ciasto można wałkować przez folię). Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładać do nagrzanego piekarnika, na środkową szynę. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 10 min. Po wyjęciu
Mix smakudostawić w chłodne miejsce na kilka dni lub nawet tygodni. Po tym czasie ciasto rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm, podsypując mąką, gdyż ciasto jest dość kleiste, wykrawać pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i piec ok. 10-12 min. Upieczone pierniczki wykładać na kratkę do wystudzenia
Mix smakutemperatury 180 stopni na środkową szynę. Piec ok. 10 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę do wystudzenia. Wystudzone przechowywać w szczelnym pojemniku lub woreczku foliowym. Świeżo upieczone pierniczki są lekko chrupiące, a po 1-2 dniach leżenia poza pojemnikiem robią się mięciutkie. Pierniczki można dowolnie udekorować
Mix smakubędą smaczne. Po tym czasie ciasto wyjąć z pojemnika, wyrobić podsypując odpowiednią ilością mąki (wymaga dość obfitego podsypania) rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wycinać foremkami różne kształty. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem pierniczki można posmarować roztrzepanym jajkiem Wstawiać do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni
Mix smakudomu, gdy pieką się te cudeńka. Uważam, że pieczenie ciasteczek z dziećmi jest jedną z najprzyjemniejszych form wspólnego spędzania czasu. Z tego przepisu wyszło mi 4 blachy pierniczków. 125g masła wcześniej wyjętego z lodówki 100g brązowego cukru 115g złotego syropu ( golden syrup, ale można zastąpić miodem) 450g mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych(...)drewnianą łyżką łączymy wszystkie składniki. Gdy ciasto troszkę przestygnie, zagniatamy je na lekko opruszonym mąką blacie. Rozwałkowujemy na ok 5mm grubości i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy ok 12minut. Gdy pierniczki przestygną dekorujemy np.lukrem, czekoladą lub czym tam chcemy. Udanych wypieków
Kulinarna rozmowaKoniec z wymówkami - nie piekę pierniczków/piernika, bo zapomniałam kupić przyprawę. Marsz do kuchni, do szuflad, szafek... Na pewno znajdziecie podstawowe składniki, do stworzenia własnej, domowej przyprawy korzennej. Składniki: * 2 łyżeczki goździków * 2 łyżeczki cynamonu mielonego ( lub 1 cała laska ) * 6-7 ziaren ziela angielskiego * 8-10 ziaren kolendry * 1/4 łyżeczki mielonego imbiru Wykonanie: Goździki, ziarna kolendry i ziela(...)Uwaga - nie przypalić ! Wszystkie przyprawy, łącznie z mielonym imbirem i cynamonem, umieścić w młynku do kawy. Miksować do momentu uzyskania jednolitego proszku. Przyprawę przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku. ... do pierniczków marsz
kolorowotorcikowopierniczki miałam straszną ochotę, ale problem był w tym, że strasznie się bałam je robić. Odwlekałam ich pieczenie ile się dało. Może wyda Wam się to śmieszne, ale bałam się robić karmel, a następnie zalać go wodą, Dorota Świątkowska napisała, że karmel po zalaniu go wodą gwałtownie zareaguje. Wciąż myślałam, gwałtownie, ale jak? Zadzwoniłam do taty i zapytałam go czego(...)temperaturze 180 stopni. Piekąc podglądałam je, gdyż z piernikami jest tak, że minuta za długo i pierniki można wyciągnąć przypalone, nie tylko te, ale każde, więc sprawdzajmy nasze pierniczki podczas pieczenia Kochani! Lukrowałam Lukrem Królewskim , a przepis macie w linku, wystarczy kliknąć w czerwoną nazwę lukru :) Kiedy lukrowałam? Jak znalazłam czas i ochotę, czyli po kilku dniach, bo chciałam dopiec
Blondynka GotujeLebkuchen, tradycyjne niemiecki pierniczki. Każdy się nimi zachwyca, a ja? Ja nawet nie wiedziałam jak smakują, więc podwinęłam rękawy i zrobiłam te słynne Lebkuchen. Szczerze, to ja jednak wolę alpejskie, katarzynki i czekoladowe, choć i te Lebkuchen są całkiem smaczne ;) W tym roku w moim świątecznym pieczeniu swój wkład chciała mieć firma HELIO, do tego przepisu wykorzystałam skórkę kandyzowaną(...)piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Lebkuchen po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo miękkie, więc zanim zdejmiemy je z blaszki odczekajmy kilka minut. Pierniczki twardnieją, ale po pokryciu ich na drugi dzień lukrem kruszeją, ja lukrowałam po tygodniowym leżakowaniu w szczelnej metalowej puszce. Lukrowałam Lukrem Królewskim <---- w nazwie macie link do przepisu ;) SMACZNEGO
Blondynka Gotujekoniec pogratulował zdanych egzaminów i życzył wesołych Świąt. Mi to zawsze się musi coś takiego przytrafić... W domu na szczęście czekały małe pocieszacze w postaci korzennych ciasteczek, prawie pierniczków bym powiedziała. Speculoos znają wszyscy - kuszą korzennym aromatem i fantazyjnymi formami. Ja niestety odpowiednimi nie dysponuję, to jednak nie powstrzymało mnie przed próbą upieczenia tych pyszności. Po przepis sięgnęłam(...)dziesiątkę - wszystkim, którzy próbowali, bardzo smakowało. Jeśli macie odpowiednie formy, koniecznie ich użyjcie, jeśli nie - zwykłe dadzą radę. Ciasteczka na smaku z pewnością nie stracą. Razem ze mną pierniczki piekła Mirabelka . Speculoos z marcepanem i goździkami Składniki: (na ok. 60 sztuk) 250 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego
Pożeraczka, czyli raz adobrze