pierniczki - 3630 przepisów (strona:85/242)

Słodkie środy - piernikowe choinki 194

były słodkie i bardzo kolorowe babeczki, ale o tym może innym razem... Dziś efekty naszego piernikowego szału czyli migoczący las choinek. Zabawa była przednia, a efekty smaczne i kolorowe. Pierniczki po upieczeniu są dość twarde, więc to najwyższa pora aby je piec, gdyż zdążą do Świąt trochę zmięknąć . Można upiec je kilka tygodni przed świętami, schować w zamkniętym pojemniku(...)dekorować później, o ile oczywiście do Świąt dotrzymają, bo czując ich zapach i próbując raz ich smaku ciężko się oprzeć żeby nie chrupać... Piernikowe choinki SKŁADNIKI na pierniczki: 1100 g mąki pszennej + do podsypania 800 g miodu prawdziwego 200 g cukru pudru 300 g masła 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g przyprawy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Przepisy na święta 244

CIASTECZKA MAŚLANO-KARMELOWE /klik/  ROLADA Z PIERNIKA /klik/ TRUFLE Z CHILI I SOLĄ MORSKĄ /klik/ CIASTECZKA ORZECHOWE NA OPŁATKU /klik/ TORT BEZOWY Z MUSEM CZEKOLADOWYM /klik/   PIERNICZKI TRADYCJNE /klik/  PIERNICZKI KAROLKI /klik/  CHRUPIĄCE CZEKOLADKI Z MASŁEM ORZECHOWYM /klik/   MAKARONIKI KAWOWE /klik/ PRALINKI W PIĘCIU SMAKACH /klik/     PASTYLKI MIĘTOWE /klik/  KOCIE OCZKA

KUCHARNIA
Ciasteczka i pierniczki 636

Rurki półfrancuskie z kremem budyniowym Ciasteczka z powidłami Ule orzechowe Pierniczki alpejskie z powidłami Cynamonowe ciasteczka Kostka kokosowa - lamingtony Kruche babeczki z makiem Ciasteczka pomarańczowe Rogaliki budyniowe Kuleczki śliwkowe bez pieczenia Kasztanki Ciasteczka z orzechami Kokosanki Babeczki z bitą śmietaną i truskawkami Mini tarty z orange curd Amoniaczki Lebkuchen Ciasteczka z maszynki Kruche babeczki z powidłami i orzechową bezą Rogaliki(...)białym makiem Rogaliki z orzechów laskowych Pierniczki królewskie z marcepanem Kokosanki Ciasteczka z kremem karpatkowym Pomarańczowe paluszki Ciasteczka cieszyńskie koniczynki Witrażyki z miodem Czerwononose rudolfy Babeczki z fantazją Gwiazdki cytrynowe Ciasteczka misie

Ala piecze i gotuje
Pierniczki z białym lukrem 148

roku jakieś skromniejsze dekoracje na moich pierniczkach. Ale jak zwykle - z białym lukrem.Częstujcie się :)To oczywiście te: PIERNICZKIA lukier taki jak w DOMKACHCzytaj więcej

bistro mama
Pierniczki z lukrem królewskim 243

Pierwsza rzecz, którą chcę napisać to DZIĘKUJĘ !!! Za cyferkę po lewej, która wczoraj zmieniła się z 4 na 5 :) ♥♥♥ Cudny prezent Mikołajkowy od Was ♥♥♥ Pierniczki od lat robię te same. Nie zmieniam przepisu, bo się boję. A dla mnie najważniejszą rzeczą w pierniczkach, poza smakiem, jest kształt. A jak te moje zachowują kształty dobrze widać na zeszłorocznych, o tutaj :) Czytaj

bistro mama
Mięciutkie pierniczki 166

ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić w chłodnym miejscu na 1-2 dni. Przed wałkowaniem ciasto jeszcze wyrobić , a następnie wałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać pierniczki (ciasto można wałkować przez folię). Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładać do nagrzanego piekarnika, na środkową szynę. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 10 min. Po wyjęciu

Mix smaku
Pierniczki bakaliowe 163

dostawić w chłodne miejsce na kilka dni lub nawet tygodni. Po tym czasie ciasto rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm, podsypując mąką, gdyż ciasto jest dość kleiste, wykrawać pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Wkładać do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i piec ok. 10-12 min. Upieczone pierniczki wykładać na kratkę do wystudzenia

Mix smaku
Pierniczki II 153

temperatury 180 stopni na środkową szynę. Piec ok. 10 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę do wystudzenia.  Wystudzone przechowywać w szczelnym pojemniku lub woreczku foliowym. Świeżo upieczone pierniczki są lekko chrupiące, a po 1-2 dniach leżenia poza pojemnikiem robią się mięciutkie. Pierniczki można dowolnie udekorować

Mix smaku
Pierniczki staropolskie 158

będą smaczne. Po tym czasie ciasto wyjąć z pojemnika, wyrobić podsypując odpowiednią ilością mąki (wymaga dość obfitego podsypania) rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wycinać foremkami różne kształty. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem pierniczki można posmarować roztrzepanym jajkiem Wstawiać do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni

Mix smaku
Pierniczki 141

domu, gdy pieką się te cudeńka. Uważam, że pieczenie ciasteczek z dziećmi jest jedną z najprzyjemniejszych form wspólnego spędzania czasu. Z tego przepisu wyszło mi 4 blachy pierniczków. 125g masła wcześniej wyjętego z lodówki 100g brązowego cukru 115g złotego syropu ( golden syrup, ale można zastąpić miodem) 450g mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych(...)drewnianą łyżką łączymy wszystkie składniki. Gdy ciasto troszkę przestygnie, zagniatamy je na lekko opruszonym mąką blacie. Rozwałkowujemy na ok 5mm grubości i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy ok 12minut. Gdy pierniczki przestygną dekorujemy np.lukrem, czekoladą lub czym tam chcemy. Udanych wypieków

Kulinarna rozmowa
Przyprawa do piernika 250

Koniec z wymówkami - nie piekę pierniczków/piernika, bo zapomniałam kupić przyprawę. Marsz do kuchni, do szuflad, szafek... Na pewno znajdziecie  podstawowe składniki, do stworzenia własnej, domowej przyprawy korzennej. Składniki: * 2 łyżeczki goździków * 2 łyżeczki cynamonu mielonego ( lub 1 cała laska ) * 6-7 ziaren ziela angielskiego * 8-10 ziaren kolendry * 1/4 łyżeczki mielonego imbiru Wykonanie: Goździki, ziarna kolendry i ziela(...)Uwaga - nie przypalić ! Wszystkie przyprawy, łącznie z mielonym imbirem i cynamonem, umieścić w młynku do kawy. Miksować do momentu uzyskania jednolitego proszku. Przyprawę przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku. ... do pierniczków marsz

kolorowotorcikowo
Pierniczki brukowce 260

pierniczki miałam straszną ochotę, ale problem był w tym, że strasznie się bałam je robić. Odwlekałam ich pieczenie ile się dało. Może wyda Wam się to śmieszne, ale bałam się robić karmel, a następnie zalać go wodą, Dorota Świątkowska napisała, że karmel po zalaniu go wodą gwałtownie zareaguje. Wciąż myślałam, gwałtownie, ale jak? Zadzwoniłam do taty i zapytałam go czego(...)temperaturze 180 stopni. Piekąc podglądałam je, gdyż z piernikami jest tak, że minuta za długo i pierniki można wyciągnąć przypalone, nie tylko te, ale każde, więc sprawdzajmy nasze pierniczki podczas pieczenia Kochani! Lukrowałam Lukrem Królewskim , a przepis macie w linku, wystarczy kliknąć w czerwoną nazwę lukru :) Kiedy lukrowałam? Jak znalazłam czas i ochotę, czyli po kilku dniach, bo chciałam dopiec

Blondynka Gotuje
Lebkuchen, tradycyjne niemieckie pierniczki 324

Lebkuchen, tradycyjne niemiecki pierniczki. Każdy się nimi zachwyca, a ja? Ja nawet nie wiedziałam jak smakują, więc podwinęłam rękawy i zrobiłam te słynne Lebkuchen. Szczerze, to ja jednak wolę alpejskie, katarzynki i czekoladowe, choć i te Lebkuchen są całkiem smaczne ;)  W tym roku w moim świątecznym pieczeniu swój wkład chciała mieć firma HELIO, do tego przepisu wykorzystałam skórkę kandyzowaną(...)piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Lebkuchen po wyciągnięciu z piekarnika są bardzo miękkie, więc zanim zdejmiemy je z blaszki odczekajmy kilka minut. Pierniczki twardnieją, ale po pokryciu ich na drugi dzień lukrem kruszeją, ja lukrowałam po tygodniowym leżakowaniu w szczelnej metalowej puszce.  Lukrowałam Lukrem Królewskim <---- w nazwie macie link do przepisu ;) SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Jak nie dotrzeć na miejsce na czas. I speculoos z marcepanem 188

koniec pogratulował zdanych egzaminów i życzył wesołych Świąt.  Mi to zawsze się musi coś takiego przytrafić... W domu na szczęście czekały małe pocieszacze w postaci korzennych ciasteczek, prawie pierniczków bym powiedziała. Speculoos znają wszyscy - kuszą korzennym aromatem i fantazyjnymi formami. Ja niestety odpowiednimi nie dysponuję, to jednak nie powstrzymało mnie przed próbą upieczenia tych pyszności. Po przepis sięgnęłam(...)dziesiątkę - wszystkim, którzy próbowali, bardzo smakowało. Jeśli macie odpowiednie formy, koniecznie ich użyjcie, jeśli nie - zwykłe dadzą radę. Ciasteczka na smaku z pewnością nie stracą. Razem ze mną pierniczki piekła Mirabelka . Speculoos z marcepanem i goździkami Składniki: (na ok. 60 sztuk) 250 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego

Pożeraczka, czyli raz adobrze