otacza. Nawet jeśli są między Wami spory i niesnaski, dziś o tym zapomnijcie i zróbcie miejsce na radość w swoich sercach. Wesołych Świąt! Jeśli jeszcze nie zdążyliście zrobić pierniczków, lub Tajemniczy Ktoś zjadł te wcześniej przygotowane, tutaj macie przepis na szybkie i proste miodowo-cynamonowe, mięciutkie ciasteczka. Nie pieczcie ich dłużej niż 10 minut, bo zrobią się twarde! Możecie(...)razem z mamą, stworzyłyśmy proste dekoracje. Potrzebujesz niewielkiej ilości lukru? Utrzyj niecałe białko jednego jaja z cukrem pudrem, taką ilością, by lukier był dość mocno "ścięty". PROSTE I MIĘCIUTKIE PIERNICZKI Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki miodu 1 jajo 1/5 kostki margaryny 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka sody
Gotowanie to kochanieBajaderki to świetny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta i bakalii. Tym razem nadałam drugie życie pierniczkom, z których wyszły najlepsze bajaderki jakie jadłam do tej pory w życiu Zmiksowane Lebkuchen w połączeniu z odrobinką alkoholu, powideł, gorzkiej czekolady stworzyły smaczną całość. Bajaderki oblane zostały mleczną kuwerturą i obsypane dodatkami: migdałami, kolorową posypką, różowym cukrem i orzechami. Niebo w gębie! Bajaderki(...)może na dwa kęsy Ostatnio podawałam Wam przepis pyszne Czekoladowe trufle. ten przepis również Wam polecam. Przepis na najlepsze Bajaderki piernikowe: Składniki na ok. 16 sztuk: 200 g pierniczki Lebkuchen 2 łyżki domowych powideł bez cukru 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka margaryny Palma w złotym opakowaniu lub masła 1 łyżka nalewki pomarańczowej 200 g Kuvertüre Volmilch (mleczna kuwertura) Siekane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPołączenie moich dwóch ulubionych ciast świątecznych w jedno to spełnienie marzeń wewnętrznego łasucha i wewnętrznego lenia - zamiast sernika i piernika można przygotować na Wigilię jeden sernikopiernik! Spód: 220 g pierniczków (bez nadzienia) pół kostki masła Sernik: 1 kg twarogu 5 jajek szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza 2 łyżki przyprawy do piernika + masa cukrowa do dekoracji(...)Pierniczki kruszymy na mniejsze kawałki i dokładnie blendujemy. Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu i dodajemy do ciastek, mieszamy. Przekładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przyklepujemy. Składniki na sernik wyjmujemy chwilę wcześniej, żeby odrobinę się ogrzały. Pomarańczę myjemy dokładnie, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Mieszamy z twarogiem, cukrem, przyprawą do piernika i mąką
sama złodyczMuffinki z brzoskwiniami Muffinki z jagodami Muffinki z mirabelkami Muffinki z musli Muffinki z rabarbarem Muffinki z truskawkami Oponki z serem Pączki hiszpańskie Pączki rogate Pączki serowe Pierniczki czeskie Pierniczki lukrowane Pierniczki świąteczne Torciki warszawskie / Ciastka warszawski Wafle białe z bakaliami Wafle kajmakowe z powidłem Wafle kajmakowe Wafle kakaowe z aromatem rumowym Wafle mleczne Wafle z masą galaretkową
Kuchnia domowa AniOstatnie pierniczki ozdobione :) Ja ozdabiałam pierniczki Pepparkakor (przepis znajdziecie TUTAJ ), ale lukier królewski sprawdzi się do wszelkiego rodzaju pierniczków i ciasteczek świątecznych :) Przepis na lukier królewski znajdziecie TUTAJ . W przepisie podałam, że powinno się go przygotowywać z jednego białka i jednej szklanki cukru pudru, ale tak naprawdę nie ma reguły - najlepiej zacząć od niepełnej szklanki i stopniowo dodawać cukier
My Culinary Artdiecie próbuję opracować recepturę na bezglutenowe pierniki idealne, które byłyby jednocześnie pyszne, nie za twarde, ale i nie za miękkie - tak aby można było powiesić na choince. Te pierniczki spełniają powyższe wymagania w zupełności :) Po wyjęciu z piekarnika były bardzo chrupiące, jeśli takie lubicie trzeba je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. My chciałyśmy sprawdzić jak zachowają się w normalnych(...)gryczanej z niepalonej gryki i białej mąki ryżowej, drobno zmielonych. W przypadku alergii na orzechy zamiast nich dodać trochę więcej mąki. Zamiast margaryny można użyć oleju kokosowego. Pierniczki dekorowałyśmy lukrem ucieranym na zimno z cukru pudru i wody, aby był jeszcze bielszy dodałyśmy mleka kokosowego. Przygotowanie: Margarynę ogrzać aby lekko zmiękła. Migdały lub orzechy zmielić. Wymieszać mąki
głodny alergikMąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną, dodajemy gorący rozpuszczony miód oraz cukier, masło, jajka i aromaty. Całość zagniatamy, aż będzie gładkie. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy foremką pierniczki od największego do najmniejszego. Pieczemy w 180 C przez 15 minut. Gdy pierniczki stygną przygotowujemy lukier (białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz aromat). Pierniczki układamy
Zainspirowana w kuchniCzasem niestety wszystko na ostatnią chwilę. A może na szczęście?;) Pierniczki są wspaniałe, puchate i mięciutkie- takie jak lubię ;) Przy tym robią się prawie same- koniecznie spróbuj a nie pożałujesz! :) Składniki (na około 60 sztuk): 4 szklanki mąki pszennej 40g świeżych drożdży 4 łyżki ciepłego, ale nie gorącego mleka łyżeczka cukru 4 łyżki miodu 4 łyżki miękkiego masła łyżeczka sody(...)mąką stolnicy, na grubość 5mm. Za pomocą foremek wykrawamy różne kształty. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 8-10 minut w 190 stopniach. Należy pilnować, aby pierniczki nie spiekły się za mocno, bo będą twarde. Lukier: Cukier mieszamy z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Pędzelkiem smarujemy każdego pierniczka lukrem. Możemy dowolnie ozdobić- ja użyłam kolorowej posypki
Czerwona PorzeczkaPierniczki to ciastka typowo świąteczne i świetna okazja do wspólnej zabawy. Zawsze piekę je kilka dni przed Świętami i zabieramy się za rodzinne lukrowanie;)) Oczywiście do Świąt połowa pierniczków znika, ale wcale się nie dziwię, są takie pyszne... Składniki: 300g mąki pszennej, 85g cukru pudru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka, 100g miodu, 130g margaryny Palma(...)temp. 180st. Ostudzić. Lukier: 2 białka, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder. Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego i dowolnie polukrować pierniczki. Przechowywać je w szczelnym pojemniku
Z miłości do słodkościPierniczki robione z przepisu na długo dojrzewający Piernik Staropolski. Ciasto do ich przygotowania dojrzewa w lodówce i dzięki temu nabiera cudownego korzennego aromatu. Należy je piec około tydzień przed Świętami, aby zdążyły zmięknąć. Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 250 g miodu prawdziwego 125 g masła 3/4 szklanki cukru 40 g przyprawy piernikowej 1 duże jajko 1 i 1/2 łyżeczki(...)lodówce tężeje. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, przełożyć je do szklanej misy, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na co najmniej tydzień przed pieczeniem. W dniu pieczenia pierniczków wyjąć ciasto z lodówki. Płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nastawić na 170 stopni. Rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 3 mm i wykrawać dowolne
wyzwania kuchenneŚwięta coraz bliżej, więc pora upiec domowe i zdrowe pierniczki bożonarodzeniowe. Przepis wzięłam z głowy, ale wyszły naprawdę bardzo smaczne! Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej graham typ 1850 + do posypania 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki mleka 1 żółtko 1 jajko Sposób(...)było elastyczne. Odstawiamy na 30 minut, aby odpoczęło. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze porcje, rozwałkowujemy i podsypujemy mąką. Z foremek wykonujemy kształtne pierniczki. Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia układamy pierniczki. Pieczemy w 180-190 stopniach przez ok. 10-12 minut, aż spód pierników będzie lekko rumiany. Smacznego
Truskawkowa Fiestaszerokości około 8-10 mm, ułatwiające połączenie ich razem. Na połowie choinek od góry do połowy wysokości, a na drugiej połowie od dołu do połowy wysokości choinki. Elementy pierniczków najlepiej piec po jednej blaszce na raz, zachowując spore odległości pomiędzy nimi (fot.2) . Piec około 12 minut w 200°C. Po upieczeniu wyjąć i przenieść je razem z papierem(...)deskę. Jeżeli istnieje taka potrzeba, ostrym nożem można dowolnie poprawić kształty, które mogły się lekko zdeformować podczas pieczenia. Sprawdzamy czy wszystkie elementy ładnie nam się łączą (fot.3) . Tak wycięte pierniczki (porozkładane na płasko) zostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie z cukru pudru i odrobiny wody należy przyszykować lukier, którym z pomocą małego pędzelka, pokryć krawędzie choinek (fot.4) . Następnie, póki jeszcze
Świat Ciastajajo 2 łyżeczki sody 60 g przyprawy do piernika 2 łyżki kakao Wykonanie: Ciasto zagniatamy początkowo w misce, potem na stolnicy. Wałkujemy na grubość 2 mm wycinamy foremkami pierniczki pieczemy 12-15 minut w temp. 180 C dość wysoko w piekarniku. Pierniczki przechowujemy w szczelnym opakowaniu, np. w metalowej puszcze. Przy wycinaniu za pomocą foremki pierniczków, warto w kilku
SMYKWKUCHNIprzez święta, ale nie wszystkim ;) Ci, którzy oszczędzali się, pewnie z chęcią wpadną do mnie na kawałek pachnącego i smacznego sernika z pierniczkami. Są chętni? ;) Ciasto jest kolejną propozycją z jednej z książek siostry Anastazji. Jeśli ktoś szuka oryginalnych przepisów, to polecam te książki, gdyż są prawdziwą skarbnicą pomysłów. Przepis na poniższy sernik nieco(...)śmietankowy bez cukru . Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser i proszek budyniowy. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Dodatkowo: 40 dkg pierniczków w czekoladzie . Na podłużnej blasze (ja użyłam mniejszej, kwadratowej, dlatego ciasto jest dość wysokie) wykładamy: -kruche ciasto - rozwałkowane i przełożone, - masę makową, - połowę masy serowej, - pierniczki, - reszta masy serowej. Piec
Codzienna kuchnia niecodziennaposzukiwaniu pierników doskonałych dotarłam do receptury nieco bardziej skomplikowanej niż ta, którą wcześniej prezentowałam Po poprzednich pierniczkach nie zostało ani śladu, a do świąt zdążę przetestować pewnie jeszcze kilka przepisów. Pierniczki wyszły wspaniale, wydaje mi się, że to za sprawą karmelu. Polecam gorąco! Składniki: 125g masła 250g miodu 20g przypraw do pierników 75g cukru 2 jajka 500g(...)mieszamy, posypujemy wierzch mąką i zostawiamy na kilka godzin (lub noc) w lodówce do stężenia. Po tym czasie wałkujemy ciasto na płaty grubości 0,5cm i wykrawamy z nich pierniczki za pomocą foremek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Pieczemy 10-15 min w temp. 180 stopni. Dekorujemy wg uznania
Smakowity Blog Kulinarny