pierniczki - 3630 przepisów (strona:84/242)

Pierniczki mocno czekoladowe 182

gorzką z dużą zawartością kakao min 70%. Teraz jest ten czas,w którym przygotowujemy się do świąt i jak zapewne niejedna gospodyni domowa nie wyobrażam sobie świąt bez pierniczków. Na początek proponuję takie, które od kilku lat piekę i zawsze smakują wszystkim. Co ważne w przepisie występuje dosyć duża zawartość czekolady, kakao. Z miłości do czekolady i by wydobyć(...)dość gęste ciasto. Przykrywamy folią. Odstawiamy do lodówki na całą noc.  6. Kolejnego dnia rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm, i wycinamy dowolne kształty.  7. Pierniczki pieczemy w 175 st C przez 8-11 minut

vaniliowoczekoladowa
Pierniczki ciemne mocno czekoladowe 187

gorzką z dużą zawartością kakao min 70%. Teraz jest ten czas,w którym przygotowujemy się do świąt i jak zapewne niejedna gospodyni domowa nie wyobrażam sobie świąt bez pierniczków. Na początek proponuję takie, które od kilku lat piekę i zawsze smakują wszystkim. Co ważne w przepisie występuje dosyć duża zawartość czekolady, kakao. Z miłości do czekolady i by wydobyć(...)dość gęste ciasto. Przykrywamy folią. Odstawiamy do lodówki na całą noc.  6. Kolejnego dnia rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm, i wycinamy dowolne kształty.  7. Pierniczki pieczemy w 175 st C przez 8-11 minut

vaniliowoczekoladowa
Czekoladowe pierniczki 141

Sezon na wspólne piernikowanie trwa już u mnie w pełni. Wspólnie z przyjaciółmi pewnego wieczoru, przy domowej nalewce przerobiłybyśmy kilogramy ciasta na setki pierniczków czekoladowych, które trafią w ręce naszych najbliższych. Dzielę się nimi na potęgę by umilić ten przedświąteczny czas moim bliskim i wnieść świąteczną atmosferę tam gdzie jej jeszcze nie ma. Bo Święta to nie tylko(...)trzy dni a cały okres adwentu, który je poprzedza i pozwala nam się do nich przygotować.   Składniki (na 60-70 pierniczków): 4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki przyprawy korzennej szczypta soli skórka otarta z 2 pomarańczy 200 gram masła 1 jajko 3.4 szklanki miodu

Mango Papaja
Pierniczki idealne 141

wiele skarbów, kolekcjonowanych od lat. Notatnik był już kilkukrotnie przepisywany, bo ze względu na częste i intensywne używanie strony brudziły się. To właśnie z tego notatnika pochodzi przepis na pierniczki idealne: nie za twarde, nie za miękkie, nie za słodkie – po prostu proporcje składników trafione w puknt. […] Artykuł Pierniczki idealne pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Świąteczne Pierniczki 175

Już tylko dwa tygodnie dzielą nas od świąt:)Uwielbiam te święta, magia świec, zapach keksu, ozdoby złociste, zapach choinki....mmmm...ale się rozmarzyłam...dzisiaj razem z moją córeczką piekłyśmy pierniczki:)Wyszły pyszneeee! Pierniczki te nie muszą leżakować...a przepis jej autorstwa mojej mamy z moją modyfikacją;) ok. 1kg mąki 30 dkg cukru 10 dkg masła lub margaryny 50 dkg miodu

Moje Słodkie Piekiełko
Pierniczki Witrażyki 163

Przepiękne, cieszące oko pierniczki. Smakowite i znikają z kilka chwil:)  Pierniczki ok 60 szt. Składniki:  0,5 szklanki miodu 1 kostka masła (200G) 1 szklanka cukru pudru 2-3 jajka 4,5 szklanki mąki 2 łyżeczki sody 2 opakowania przyprawy do piernika najlepsza Prymat + opakowanie landrynek Goplana( niekleją się po upieczeniu) Przyrządzenie: Miód i masło roztopić i ostudzić

Moje Słodkie Piekiełko
Sernik ricotta na piernikowym spodzie 191

jeszcze sernika z sera ricotta - pora to nadrobić ! Niezwykle prosty w wykonaniu, a zarazem tak inny od wszystkich sernik. Mój sernik przygotowałam na piernikowym spodzie, wykorzystując tym samym niedojedzone pierniczki świąteczne. Zamiast pierników możecie użyć biszkoptów lub innych suchych okrawków ciast i ciasteczek. Składniki:  400 g suchych pierników lub innych ciastek około 200 g masła ( ilość masła zależy(...)sera ricotta 300 g mielonego twarogu 5 jaj 1 szklanka cukru skórka  z 1 pomarańczy 1 budyń śmietankowy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej ewentuanie: szczypta kardamonu Wykonanie: Pierniczki lub inne ciasta pokruszyć w malakserze. W rondelku rozgrzać masło, ostudzić. Ciepłe masło wlewać partiami do okruszków. Nie wlewać od razu całości, gdyż może okazać się ,że masła jest za dużo

kolorowotorcikowo
Choinki z piernika 169

prawie miesiąca nie było tutaj żadnego wpisu. Bardzo za to przepraszam wszystkich, którzy czekali na nowe przepisy. Przez cały ten czas piekłam intensywnie pierniczki na świąteczny kiermasz dla skautów. W sumie upiekłam i polukrowałam blisko 300 pierniczków, 13 domków i 30 takich jak te choinek. Ich wykonanie jest dość pracochłonne, ale można sobie ułatwić pracę wykorzystując patyczki do szaszłyków. Można

Wiem co jem
Pierniczki bakaliowe 130

Przepyszne pierniczki, które są miękkie zaraz po upieczeniu i pozostają miękkie przez jeszcze długi, długi czas. Z pewnością najsmaczniejsze jakie upiekłam w tym roku, polecam! Składniki ( na około 60 pierniczków): 3/4 szklanki miodu 11/3 szklanki cukru 75 gram masła 50 gram smalcu  40 gram przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu

Mango Papaja
pierniczki brukowce 200

składniki: 500 g mąki 50 g masła 100 g miodu 170 g cukru + 2 łyżki 1 jajko 15 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Domowy Smak Jedzenia
Pierniczki nadziewane powidłami 208

dało się je zjeść... A te można jeść zaraz po upieczeniu i na prawdę są to najlepsze pierniki jakie do tej pory jadłam :) Nawet mój małżonek jedząc oryginalne "Toruńskie pierniczki" stwierdził, że te są  o wiele smaczniejsze :) Przepis pochodzi z  tej  strony. Składniki: 500 g mąki 1 jajko 1/4 szkl. mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)wycinamy większą foremką kółka, na środku kładziemy pół łyżeczki powideł, przykrywamy drugim kółkiem i wycinamy mniejsze kółka, bądź serca w zależności od tego w jakim kształcie mają być pierniczki. Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 160 st. C piekarnika i pieczemy ok. 10 -12 min do lekkiego zarumienienia.  Po wystudzeniu można je polukrować. Smacznego

Słodka Kraina Wypieków
Gingerbread Men - Piernikowe ludziki (bez glutenu) 252

papierze na grubość ok. 4 mm i wykrawać piernikowe ludziki lub inne kształty. Tak samo postępować z pozostałym ciastem. Piec przez ok. 12 - 15 minut, w zależności od wielkości pierniczków. Małe upieką się szybciej, duże, grubsze potrzebują więcej czasu w piekarniku. Wyjąć, odstawić na 5 minut, przenieść delikatnie na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Ludziki można polukrować wedle uznania(...)Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Konsystencje lukru można dowolnie modyfikować poprzez dodanie cukru pudru gdy jest za lejący, lub dodanie soku z cytryny lub wody gdy jest za gęsty. Pierniczki najlepiej jest lukrować przy pomocy rękawa cukierniczego z odpowiednią niedużą okrągłą końcówką lub specjalnego pisaka do lukru. Akcja kulinarna Amica

maniapieczenia
Pierniczki zaparzane… 433

bardziej zagracać salonu lub pokoju gościnnego, ale moje nieskoordynowane wymachiwanie kończynami przed telewizorem jak dotąd przynosi tylko straty w sprzęcie i wywołuje salwy śmiechu u… Continue reading Pierniczki zaparzane

brunetkawkuchni
Miękkie pierniczki świąteczne 219

wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w temp 180, ok. 10 min. (w zależności od grubości rozwałkowanego ciasta). Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika układać na kratce do wystudzenia. Pierniczki nadają się od razu do jedzenia, gdyż nie twardnieją całkowicie, są delikatnie miękkie. Można je upiec nawet tydzień przed świętami, oczywiście jak wszystkie pierniczki nadają się do długiego przechowywania

Mix smaku
Pierniczki 159

domu, gdy pieką się te cudeńka. Uważam, że pieczenie ciasteczek z dziećmi jest jedną z najprzyjemniejszych form wspólnego spędzania czasu. Z tego przepisu wyszło mi 4 blachy pierniczków. 125g masła wcześniej wyjętego z lodówki 100g brązowego cukru 115g złotego syropu ( golden syrup, ale można zastąpić miodem) 450g mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych(...)drewnianą łyżką łączymy wszystkie składniki. Gdy ciasto troszkę przestygnie, zagniatamy je na lekko opruszonym mąką blacie. Rozwałkowujemy na ok 5mm grubości i wycinamy dowolne kształty. Pieczemy ok 12minut. Gdy pierniczki przestygną dekorujemy np.lukrem, czekoladą lub czym tam chcemy. Udanych wypieków

Smaki Przyprawy i Kolory