pierniczki - 3630 przepisów (strona:86/242)

Pierniczki + przepis na lukier 398

Kolejny rok zmagań pierniczkowych za mną. Niezmiennie korzystam z tego samego przepisu. Znajdziecie go na moim blogu - TUTAJ Lukier do pierniczków jest niezwykle prosty w wykonaniu. Biały lukier możecie dowolnie barwić, dodając spożywcze barwniki lub barwniki naturalne, np. sok z buraka lub kurkumę. LUKIER - przepis: * 1 białko * około 250 g cukru pudru * sok z cytryny * woda Białko lekko podbić, miksując(...)soku z cytryny i ucierać. Lukier należy ucierać dość długo, dzięki temu będzie lśniący. Wymagany czas ucierania to około 15 minut. Lukier powinien być gęsty. Gęstym lukrem robimy na pierniczkach kontury i wszelkie małe szczegóły. Do wypełniania większych powierzchni należy użyć lukru rozcieńczonego odrobiną wody. Lekko płynnym lukrem łatwiej i precyzyjniej polukrujecie całe ciastka

kolorowotorcikowo
Pierniczki czekoladowo-pomarańczowe 191

jestem rasistką, więc wśród moich pierniczków znalazł się Mikołaj - murzyn. ;-) Pierniczki z tego przepisu nie są słodkie, więc idealnie nadają się do lukrowania. Pięknie pachną, wchłaniają wodę z lukru, więc na drugi dzień praktycznie są gotowe do jedzenia. A ten czekoladowo-pomarańczowy aromat... Polecam! :-) Przepis pochodzi z niezawodnego bloga i kopalni przepisów Moje Wypieki . (składniki na kilka blaszek, ja zrobiłam

Szefowa kuchni
Świąteczne pierniczki 238

Pierniczki (źródło: almamarket.pl) Składniki: 1/5 kg mąki 20 dag cukru pudru miód masło lub margaryna (15 dag) 1 jajo łyżeczka sody oczyszczanej 2 łyżki przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Z wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piec przez około 10 minut w średnio nagrzanym piekarniku do zbrązowienia. Pierniczki można dekorować lukrem lub polewą z posypką. Źródło

WojnaNaSmaki.pl
Pierniczki - bałwanki 196

Pierniczki z przepisu, który mam "od zawsze". Z ciastem dobrze się pracuje, można dozować ilość cukru w zależności od tego czy chcemy je lukrować czy nie. W przypadku bałwanków znacznie pomniejszyłam ilość ciasta, bo mam w planie jeszcze kilka innych piernikowych wypieków, ale podaję przepis na całość. Polecam, bo cieszą oko. :-) 3 szklanki mąki 20 dag miodu 1/2 szklanki cukru(...)dodajemy wystudzony miód z masłem i zagniatamy na gładkie ciasto. 3. Za pomocą szklanek/kieliszków o 3 różnych wielkościach wykrawamy kółka. Pieczemy 7-10 minut w temperaturze 180 stopni. Pierniczki należy obserwować, czas pieczenia zależy od grubości ciasta - możliwe, że upieką się szybciej. 4. Gotowe kółka lukrujemy, nakładamy na siebie (największy na dole, najmniejszy na górze, średni w środku). Ozdabiamy

Szefowa kuchni
Świąteczne pierniczki 253

czas wspólnego gotowania, spędzania czasu z rodziną i rozpieszczania się prezentami. Pewnie nie raz słyszeliśmy, że prezent zrobiony własnoręcznie, cieszy najbardziej. Moją propozycją na taki podarunek są właśnie pierniczki - zrobione miesiąc wcześniej, aby nabrały smaku i aromatu, dekorowane bezpośrednio przed świętami lukrem w kolorach tęczy. Jeśli macie w domu małe dzieci, zaproście je do pomocy. Milusińscy chętnie wykroją foremkami ciastka(...)szczelnego słoja lub pudełka i odstawić do leżakowania na minimum 2-3 tygodnie. Polukrować bezpośrednio przed świętami za pomocą lukrowych pisaków bądź lukrem królewskim. Dobrym pomysłem jest też ozdobienie pierniczków płynną czekoladą. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Pierniczki? Ciasteczka miodowe 177

miękkie (po kilku dniach w puszce). Z lukrem wyglądają zachwycająco - jeśli ktoś ma chęci, można je jakoś ładniej udekorować. Ja postawiłam na prostotę. I tak, celowo nie nazwałam ich pierniczkami, tylko dosłownie przetłumaczyłam nazwę z książki Småkager: kræs for slikmunde . Bo przecież początek lutego to nie czas na pierniczki... Ale stwierdziłam, że lepiej teraz niż na Wielkanoc. Więc są pyszne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Choinki z piernika 205

ciasta odcinamy plastry masy, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy różnej wielkości gwiazdki lub inne formy, które później ułożą się nam w choinkę. Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 8 minut. Studzimy na kratce, a w międzyczasie przygotowujemy lukier. Białka ubijamy w misce na sztywno, a następnie dodajemy po łyżce cukru pudru, cały(...)czas ubijając. Gdy lukier jest już gotowy, a pierniczki wystygły, możemy się wziąć za klejenie choinek Zaczynamy od największej gwiazdki, na którą kładziemy sporą łyżeczkę lukru, na to kolejną gwiazdkę, lekko ją przyciskamy, kładziemy lukier, etc . Na samej górze stawiamy pionowo najmniejszą gwiazdkę. insertCookd("18781c5dc91146b0f8dc2fc8e2adeb6d

Kulinarne przygody Gatity
PIERNIK STAROPOLSKI ETAP II 233

Ciasto jest twarde ale przyjemnie się z nim współpracuje,  po krótkiej chwili wyrabiania  jest jak plastelina dzięki czemu łatwo  wykrawa  się z niego   pierniczki . Ja z ciasta upiekłam trzy pierniki w keksówkach oraz dużą ilości pierniczków.  Piernik piekłam 40 minut w nagrzanym piekarniku w  temperaturze 180 C Po upieczeniu piernik przekroiłam

RAROSSA
Szybki piernik z powidłami i suszonymi śliwkami 62

Suszone śliwki, które wmieszałam do masy, równo rozkładają się w gęstym cieście. Wersja z dodatkiem bakalii jest najpewniej najtrafniejsza,  smak suszonych owoców podkreślają dodane do masy powidła śliwkowe. Pierniczek nie wymaga użycia miksera, wszystkie składniki mieszamy  w dwóch miskach przy użyciu ręcznej trzepaczki. Polecam serdecznie już teraz, tydzień przed świętami, gdy zastanawiamy się z czym jeszcze nie zdążyliśmy(...)wystudzeniu posmarowałam wierzch dość grubą warstwą  rozpuszczonej w mleku gorzkiej czekolady i posypałam orzechami włoskimi. To trafiona propozycja na błyskawiczną akcję "pieczenie", jak w mojej sytuacji, gdy potrzebowałam pierniczka  na piątkowe zakończenie tygodnia w pracy.  Tydzień zakończony,  czas wykreślać kolejne punkty  z przedświątecznej listy, a zagęszcza się. Wam również

Kronika Piekarnika
Herbata zimowa na odporność 57

walce z drobnoustrojami. Mięta dodaje orzeźwiającego smaku i wspiera układ trawienny. OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU Sprawdź też inne przepisy na święta: Lebkuchen – najlepsze pierniki na ostatnią chwilę Pierniczki alpejskie – sprawdzony przepis na miękkie pierniczki Wigilijny kompot z suszu Popękane ciasteczka czekoladowe – chocolate crinkles Świąteczne ciasteczka korzenne Drukuj Herbata zimowa na odporność #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating

Na-talerzu.pl
Sernik z musem pierniczkowym 51

łyżki powideł śliwkowych – można pominąć, nie będą wypływać przy krojeniu 250 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 1 op. śmietan-fixu LUB 1 łyżeczka żelatyny 2-3 pokruszone pierniczki (mogą być kupne lub domowe, w czekoladzie lub bez niej np. pieczone z okazji świąt) Spód: Herbatniki mielimy na piach. Masło rozpuszczamy na małym ogniu, po lekkim przestudzeniu łączymy

Smaki Na Talerzu
Ciasta na święta 50

Ciasta na święta PIERNIKI i PIERNICZKI Przepisy na pierniczki, pierniki oraz wypieki z przyprawami korzennymi SERNIKI Sernik – przepisy na serniki MAKOWCE Makowiec i przepisy na ciasta i dania z makiem CIASTA Z KREMEM Ciasta z kremem – przepisy CIASTA BEZ PIECZENIA Ciasta bez pieczenia – zbiór przepisów Artykuł Ciasta na święta pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Szybkie dania na Wigilię – 8 przepisów 45

mięsa! Wegetariański bigos z tofu Bigos bez mięsa, czyli wegetariański i wegański bigos, który idealnie sprawdzi się jako potrawa wigilijna. Bigos najlepiej zrobić dzień wcześniej… ZOBACZ PRZEPIS Kruche pierniczki z orzechami + domowe i naturalne barwienie lukru! Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a więc jest to najlepszy czas aby upiec pierniczki, których zapach na pewno wprowadzi nas… ZOBACZ PRZEPIS

Via Gusto
Piernik z mąki żytniej i orzechów włoskich 47

rozgrzewająco.  Dziś również.  Moja propozycja dość szybka, lekka, nie przesłodzona,  z dodatkiem orzechów i mąki żytniej - a mimo to prawdziwie piernikowa i w świątecznym klimacie. Pierniczek, o którym poniżej jest uniwersalny,  bo doskonały bez dodatków - do porannej kawki,  można go wykorzystać jako bazę do kopca kreta piernikowego,  o którym już wkrótce, oraz jako piernikową(...)jeszcze troszkę mleka. Przekładamy ją do przygotowanej formy - u mnie silikonowa okrągła,  o średnicy 21 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni,  przez około 40 minut. Pierniczek zarumieni się i ściemnieje z wierzchu,  wewnątrz pozostanie miękki. Mój wypiek ma już trzy dni - nadal pyszny, coraz bardziej wyrazisty. Włączyłam właśnie radio świąteczne online. Z tymi dźwiękami

Kronika Piekarnika
Słodkie dania na Wigilię, które warto znać 88

kawę lub bakalie, nawiązując nieco do przepisu na keks. Piernik to doskonały wybór dla tych, którzy cenią sobie tradycyjne smaki z odrobiną nowoczesności. Oczywiście zamiast piernika możesz postawić na pierniczki. Jeśli do świąt zostało już mało czasu, a Ty masz jeszcze dużo pracy, wybierz przepis na pierniczki , które zrobisz w mniej niż godzinę. Sernik – klasyka w nowoczesnym wydaniu Czy sernik

Ania gotuje