barszcz - 4003 przepisów (strona:80/267)

Barszcz ukraiński 186

Barszcz ukraiński to jedna z moich i mojej rodzinki ulubionych zup. W sezonie jesienno -zimowym gotuję dość często. Idealna na chłodne dni. A jaka zupa jest Waszą ulubioną? Więcej przepisów na zupy znajdziecie na blogu. Takie tradycyjne i takie, które warto spróbować. Zbliżają się zimne dni, a na rozgrzewkę najlepszy talerz gorącej zupy. Składniki 500 g wołowiny z kością(...)Gotować do miękkości warzyw. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do garnka z zupą. Zagotować. Na koniec wsypać posiekany koperek i wymieszać. Na talerzu podawać z kleksem śmietany. barszcz ukraiński

O kuchni z uczuciem
Smażone zielone pomidory nieceo inaczej 143

burger z wieprzowiny czy z MOM, nie przeszkadza. Tak, jeśli już chcemy być szczegółowi, to prawdziwy hamburger, czyli befsztyk hamburski powinien być TYLKO z wołowiny. Tak jak zupa zwana barszczem nie może być z buraków, tylko kiszonego barszczu zwyczajnego, a chleb nie może być na drożdżach tylko na zakwasie, natomiast wędlina może być tylko z mięsa wędzonego. I tak dalej

Kryzysowa Książka Kucharska
Francuskie rogaliki z pasztetem 225

masz w lodówce nic prócz ciasta francuskiego i pasztetu? Spokojnie! Z tego też da się przygotować fajną przekąskę. A jeśli znajdzie się do tego choćby odrobina barszczu, to już w ogóle będziesz uratowana (y)! Do mnie co prawda nikt nie wpadł, ale ciasto miało tylko kilka dni jeszcze do końca terminu ważności, więc chciałam je wykorzystać i zrobić dla siebie(...)pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kminkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C na ok 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Fajnie smakują także z filiżanką czerwonego barszczu

Kuchnia w czekoladzie
Warzywna zalewajka 189

średnia porcja rosołowa ) 2 marchewki  2 pietruszki  1 duża cebula  2 parówki  10 sztuk średnich ziemniaków  100 ml śmietany do gotowania  1 torebka barszczu białego  2 łyżki warzywka  2 łyżki majeranku  Wykonanie  Na wstępne do garnka zalanego wodą dodaję mięso bądź kiełbasę białą , warzywko oraz majeranek i gotujemy około(...)się wszystko przesmaży przekładam do naszego garnka z mięsem , i gotujemy wszystko do momentu kiedy nasze ziemniaki będą miękkie . Kiedy ziemniaki mamy już ugotowane , do miski przesypuję nasz barszcz bały , dolewam szklankę wody oraz naszą śmietanę,mieszam bardzo dokładnie i przelewam do naszej zupki , na końcu doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i gotowa zupka do podania , na chłodne

Mój Smak
Chłodnik pod pierzynką z nasion Chia 182

upalne dni i nie tylko, to wspaniałe danie. Mój chłodnik wzbogaciłam o nasiona Chia, które sprawiły, że stał się on jeszcze bardziej zdrowy i oryginalny. 150 ml koncentratu barszczu Krakus 0,5 litra rosołu (może być z kostki) 1 pęczek botwinki 1 średniej długości ogórek 3-4 ogórki małosolne 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku(...)Całość pozostawić do wystudzenia.   Ogórki i  rzodkiewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Szczypiorek pokroić.   Do schłodzonej botwinki dodać zsiadłe mleko, ogórki, rzodkiewkę, szczypiorek i koncentrat barszczu. Dokładnie wymieszać, przyprawić.   Do szklanych naczyń wlać chłodnik, na wierzch nałożyć ostrożnie jogurt z nasionami. Podawać schodzone. # krakus # chlodnik # sprytnieizdrowo

Jadło i czytadło
Kremowy chłodnik z mascarpone i ptysiowym groszkiem 189

zimnego (!) pitnego jogurtu naturalnego (dość gęstego) 3 łyżki mascarpone 4 większe rzodkiewki około 2 cm zielonego ogórka około 1 i 1/2 łyżki posiekanego koperku 100 ml koncentratu czerwonego barszczu KRAKUS garstka ptysiowego groszku sól do smaku (u mnie himalajska) świeżo mielony czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Do miski wlewamy zimny jogurt, dodajemy mascarpone i wstępnie mieszamy rózgą. Kolejno dolewamy koncentrat(...)barszczu czerwonego KRAKUS , mieszamy aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę rzodkiewki, posiekany koperek (zostawiamy odrobinę do dekoracji) i pokrojonego w kostkę zielonego ogórka (wcześniej obranego ze skórki, odrobinę można zostawić do dekoracji). Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Próbujemy. Podajemy od razu (stąd konieczność zimnego jogurtu) lub schładzamy jeszcze w lodówce. Przed podaniem

Słodkie okruszki
Chłodnik z rzodkiewką i bobem 193

Mamy lato i jest to czas na przygotowanie chłodników owocowych lub warzywnych. Uwielbiam chłodniki, dziś przygotowałam bardzo smaczny chłodnik z wykorzystaniem koncentratu barszczu. Ten pyszny koncentrat i wiele innych pysznych produktów, otrzymałam od firmy  KRAKUS ,  za co ślicznie dziękuję. Składniki : koncentrat barszcz - 4 łyżki kefir - 3 szkl śmietana - 1 szkl rzodkiewka -1 pęczek jajka - 2 szt ogórek

Kuchnia Danusi
CHŁODNIK Z BOTWINKI 178

pięknie prezentuje się w talerzu.  ~~SKŁADNIKI~~ kefir 1 l. maślanka 0.5 l. botwinka 1 pęczek sól 1 łyżeczka ocet 1 łyżeczka lub sok z cytryny cukier 1 łyżeczka barszcz koncentrat Krakus 7 łyżek pieprz biały 1 szczypta koperek do posypania jaja ugotowane na twardo 4 szt. ~~ METODA~~ Botwinkę dokładnie myjemy i drobno siekamy. Umieszczamy w garze. Zalewamy wodą(...)Dodajemy sól, cukier i ocet. Gotujemy, aż botwinka zmięknie. Przecedzamy i przelewamy zimną wodą. Do misy blendera wlewamy kefir i maślankę. Dodajemy botwinkę i miksujemy na gładką masę. Wlewamy barszcz koncentrat Krakus oraz doprawiamy pieprzem. Mieszamy. Chłodnik przelewamy do talerza. Układamy połówki jaj i posypujemy koperkiem.  #krakus #chlodnik #sprytnieizdrowo

Kuchnia Paulettes
Chłodnik buraczkowo-truskawkowy 165

bardzo orzeźwiający i co najważniejsze w daniach na lato - jest prosty i szybki do zrobienia. CHŁODNIK BURACZKOWO-TRUSKAWKOWY Składniki: 500 ml jogurtu greckiego 2/3 szkl wody 1/2 szkl koncentratu barszczu Krakus 1-2 łyżki octu 100 g truskawek 1 ogórek świeży Przygotowanie: Wodę gotujemy, a następnie mieszamy z koncentratem barszczu, studzimy. Ostudzony, rozrzedzony koncentrat mieszamy z octem, a potem partiami

Bon appetit mon amie
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami puree 533

Łatwe Przystępne Przepis na barszcz czerwony zabielany z soku z buraków, z dodatkiem ziemniaków puree. Składniki Zupa: 0,75l bulionu 0,5l soku z buraków włoszczyzna (2 średnie marchewki, pietruszka, kawałek selera, por) 2 małe ziemniaki do zupy 1 średnia cebulka i 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu 1/3 szklanki śmietany 18% pęczek świeżej […] Artykuł Barszcz czerwony zabielany

PysiaGotuje.pl
Barszcz rosyjski 145

Uwielbiamy buraki, barszcz tym bardziej. Znaleźliśmy przepis na barszcz po rosyjsku, dzisiaj więc Wam taki proponujemy.  Składniki 3 obrane surowe buraki z botwinki ( jeśli małe to więcej ) 2 młode marchewki 3 łodygi selera naciowego 3 łyżki masła 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 pomidory 2 goździki kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego liść laurowy sól 1 l bulionu

R'n'G Kitchen
Chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami 160

domu, bo to mój ulubiony dodatek do paschy i słodkich twarożkowych deserów. Robiąc chłodnik możemy podgotować buraczki, ale dużo szybciej i zdrowiej jest użyć surowej botwinki i zakwasu na barszcz, który można kupić w każdym sklepie ekologicznym, albo zrobić samemu (tutaj przepis) .   Składniki na 4 porcje: pęczek botwinki – dokładnie umytej pół pęczka koperku, drobno posiekanego pęczek rzodkiewek, startych(...)wędzonych śliwek bez pestek świeżo zmielony pieprz mały ząbek czosnku przetarty przez praskę (opcjonalnie) litr kefiru schłodzonego w lodówce 100 ml kupnego soku z kiszonych buraków lub zakwasu na barszcz schłodzonego w lodówce kilka orzechów włoskich do dekoracji jajko na twardo na każdą osobę (opcjonalnie)   Przepis na chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami Jajka ugotować na twardo. Małe buraczki

Ugotowane pozamiatane
Karczma pod Łosiem na farmie Wawrzyńca - lokal w Wawrowie 180

czasów mojego dzieciństwa. Wygląd wyglądem, ważne jest to, co można zjeść. Karta dań została wydrukowana na kolorowych kartkach. Czysta i estetyczna, ale trochę "robocza".  Oto nasze dania: barszcz z kołdunami według Magdy Gessler: zupa borowikowa z kluskami lanymi: zestaw dziecięcy Pinokio, czyli: filet z kurczaka z frytkami i białą kapustą: Barszcz niestety był wodnisty, poza smakiem octu nie było

Codzienna kuchnia niecodzienna