barszcz - 4003 przepisów (strona:84/267)

Uszka z kapustą i grzybami do barszczu czerwonego 1023

Uszka z kapustą i grzybami najlepiej smakują, kiedy przygotowujemy je z domowej kapusty kiszonej i suszonych leśnych grzybów. Do takich uszek gotujemy barszcz czerwony czysty niezabielany, najlepiej na własnym zakwasie z czerwonych buraków . Taki barszcz z uszkami to tradycyjne danie wigilijne w wielu Polskich domach i zdrowy, smaczny posiłek na co dzień. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Uszka z kapustą i pieczarkami 176

Świetne, elastyczne ciasto. Można z niego robić nie tylko uszka do świątecznego barszczu, ale także pierogi z dowolnym nadzieniem i na każdą okazję :) Bardzo dobrze się je też odsmaża, ponieważ się nie rozlatują. Te uszka na zdjęciach lepiła moja córka :) Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny (u mnie Kasia) 1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody Składniki na farsz(...)każdy krążek nakładać 1 łyżeczkę farszu, zaklejać (moja córka robiła to widelcem) i formować uszka Gotować w osolonej wodzie ok. 2-3 minut od momentu wypłynięcia  Podawać z barszczem :) Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Bułeczki z wędzonką do barszczu 162

Pyszne bułeczki drożdżowe, z mięsnym farszem. Są idealnym dodatkiem do barszczu. Składniki: ½ kg mąki 1 dag drożdży 1 łyżka masła 2 jajka Sól do smaku 30 dag wędzonki 2 białe cebule 1 łyżka tłuszczu 1 żółtko jajka Wykonanie farszu: Wędzonkę pokroić w kostkę i usmażyć na tłuszczu z pokrojoną cebulą, po czym lekko przestudzić. Wykonanie: Drożdże utrzeć(...)prostokąty. Nałożyć farsz, zlepić brzegi i posmarować rozmąconym żółtkiem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez 25 minut. Podawać np. do barszczu

Tradycyjna Kuchnia
Paszteciki z pieczarkami 395

Kruche paszteciki to idealny dodatek do czerwonego barszczu,a ten jest doskonałym rozgrzewającym daniem właśnie na taką listopadową słotę jaką mamy za oknem. Obowiązkow y zestaw również na Święta Bożego Narodzenia. ciasto kruche: 3 szkl. mąki pszennej 200 g masła 2 żółtka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany sól do smaku(...)nałożyć farsz, zrolować i ciąć na 3 cm kawałki. Paszteciki przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temp. 180 st. przez 20 minut.  Podawać ciepłe z filiżanką czerwonego barszczu

Kolorowa kuchnia Elki
Barszcz wołyński 183

miłości do zup, przedstawiam kolejny przepis, ze starego zeszytu mojej mamy. Jest to barszcz wołyński. Skąd taka nazwa, nie wiem, ale w sam raz na zimne dni. Zupa pożywna i z powodzeniem zastąpi dwa dania. Możemy go przygotować dzień  wcześniej. Nabiera wtedy głębszego smaku i koloru. W sam raz na nadchodzące Święto Zmarłych.  Składniki: -1/2 kg mięsa(...)warzywa, oprócz pora i cebuli, kroimy w kostkę i wrzucamy do wywaru z ziemniakami. Dodajemy wraz z wywarem miękką fasolę i buraki. Odstawiamy garnek z ognia. Jeżeli chcemy odstawić barszcz na noc, to na drugi dzień podgrzewamy i  zalewamy  spienioną śmietaną, jeżeli nie, to podprawiamy  od razu.  Solimy i pieprzymy do smaku. Jeżeli chcemy uzyskać kwaśniejszy

Kulinarne przemyslenia
Pieczarkowa zalewajka 195

porcji ) 10 sztuk średnich pieczarek  4 białe kiełbasy  1 laska kiełbasy zwyczajnej , bądź boczku  1 duża cebula  3 łyżki śmietany do gotowania  1 torebka barszczu białego  3 łyżki majeranku  sól  pieprz  2 kostki rosołowe  10 średnich ziemniaków  Wykonanie Do dużego garnka wlewamy wodę do połowy , następnie wkładamy białą kiełbasę(...)pieczarkami , to całość dodaję do naszej gotującej się zupy i wszystko gotuję do miękkości naszych ziemniaków .  Jak nasze ziemniaki są już miękkie , to do miski wsypuję torebkę białego barszczu , dodaję śmietanę , odrobiny wody i wszystko razem mieszam , następnie odrobinę wody z gorącej zupy wlewam do naszej mieszanki śmietanowej , by zahartować śmietanę , tak aby nam się nie zważyła , kiedy mamy

Mój Smak
barszcz ukrainski 202

barszcz ukraiński Zupa ta nosi nazwę ukraińskiej, chociaż warzono ją przecież na całych wschodnich kresach dawnej Rzeczpospolitej. Ja danie to pamiętam z domu babci, a ta pochodziła z okolic Grodna. Uważam iż sekretem, który odpowiada za niepowtarzalny smak tej zupy(...)zupę rozlewamy do talerzy i podajemy posypując obficie posiekaną natką pietruszki ( oczywiście do każdej porcji możemy również dodać ugotowane wcześniej  żeberka) . Warto przyrządzić większą porcję zupy, bowiem nasz barszcz będzie najsmaczniejszy na drugi dzień po ugotowaniu

Miód i pieprz
Barszcz ukraińki z batatem i zieloną soczewicą 216

Barszcz ukraiński z batatem i zieloną soczewicą jest bardzo fajną, sycącą i smaczną zupą. Szczerze przyznam, że polubiłam tą wersją znacznie bardziej niż oryginalny barszcz ukraiński . Sprawił to dodatek soczewicy (której jestem fanką) oraz prostota w przygotowaniu. Świetnie sprawdza się również jako drugie śnidanie w pracy, zwłaszcza w deszczowe, chłodne dni. Polecam wszystkim fanom buraków (i nie tylko :)) Ilość

Kolizje Smaków
Zakwas pszenny na barszcz biały 147

Jeśli chcecie ugotować smaczny barszcz biały, będziecie potrzebować zakwasu pszennego. Jest on łagodniejszy w smaku niż zakwas żytni, z którego gotuje się żurek.  W sklepach najczęściej sprzedaje się zakwas pszenno-żytni, a z niego nie uda się ani prawdziwy barszcz, ani żurek. Poza tym zakwas ze sklepu nie pachnie przyprawami, czosnkiem i bywa bardzo kwaśny. Przygotowanie domowego zakwasu trwa

Codziennik Kuchenny
Potrawy na Wielkanoc 144

życzę zdrowych i spokojnych  Świąt Wielkanocnych,  optymizmu, wiosennego nastroju, miłych spotkań w gronie rodziny i pysznych potraw na stole. Poniżej zamieszczam kilka przepisów na Wielkanoc. Zupy: Wielkanocny barszcz biały z klopsikami z białej kiełbasy Żurek staropolski Zupa chrzanowa z jajkiem i chrustem bekonowym Zakwas na żurek Zakwas pszenny na barszcz biały Zupa pomidorowa Pieczone mięsa i potrawy

Codziennik Kuchenny
Warsztaty fotografii kulinarnej z Olympusem 144

Gienio Mientkiewicz. Do dyspozycji mieliśmy: zupę krem z żółtej papryki z chorizo zupę ziemniaczaną z kurkami bouillabaisse, zupę rybną krem z dyni kujawską zupę z pulpetami capuccino z barszczu czerwonego barszcz czerwony z fasolą i kulkami z buraka Oczywiście w trakcie warsztatów nie mogliśmy się powstrzymać od konsumowania naszych modelek , ponieważ pachniały bardzo kusząco. Do dyspozycji mieliśmy mnóstwo różnorodnych gadżetów

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz czerwony – najlepszy 213

Blueberry Corner by "jagodzianka" Inspiracją do przygotowania przepisu na barszcz, był jeden z odcinków „Kuchennych Rewolucji”. To tam podejrzałam jak Magda Gessler zmieszała bulion, … Przeczytaj cały artykuł Post Barszcz czerwony – najlepszy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Krokiety z jajkiem 233

też nie za cienkie ,i to dzięki tacie uwielbiam robić naleśniki w każdej postaci  zajadać się nimi . I tu zapraszam na wypróbowanie przepisu z jajkiem ,są super z barszczem czerwonym .  Składniki na naleśniki             1 kg mąki             1 l mleka(...)pieczarek i cebuli i dokładnie wszystko razem mieszam i gotowe . Wykładam na wcześniej usmażone naleśniki do wyczerpania farszu ,można przesmażyć krokiety w bułce i jajku ,znakomicie smakują z barszczem czerwonym

Mój Smak
Barszcz wołyński 168

Barszcz ukraiński ma 39 odmian. Tym razem proponujemy barszcz wołyński.  Składniki 500 g mięsa wołowego ( u mnie szponder) 500 g małych buraków 1 szklanka namoczonej i ugotowanej fasoli 1 pęczek włoszczyzny ćwiartka kapusty włoskiej 4 ziemniaki sól pieprz listek laurowy pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany zielenina   Przygotowanie  Mięso ugotowałem poprzedniego dnia, po wyjęciu oddzieliłem je od kości

R'n'G Kitchen
PRZEPIÓRCZE UDKA 149

Przepiórcze, oszukane udka to nic innego jak pieczone pierogi z mięsem. Dodatek paluszka sprawia że pierożki wyglądają jak małe udka. Są one rewelacyjną przekąską do barszczu, idealne na przyjęcia, imprezy(...)panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy udka, na małym ogniu z dwóch stron aż ładnie się zarumienią.  Udka podajemy do barszczu lub jako przekąskę z ulubionymi sosami

Kulinarne Fantazje Marioli