dobrej jakości gorzkiej czekolady (min. 70 %) 3 łyżki wegańskiej margaryny (np. ALSAN-bio) lub oleju kokosowego w stałej postaci 1 szklanka waniliowego mleka ryżowego 10 daktyli 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka melasy (opcjonalnie) szczypta soli morskiej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 szklanka migdałów lub orzechów włoskich 1 szklanka maki ryżowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki ciecierzycy(...)czasu do czasu mieszając. Pozostałą ½ tabliczki posiekaj na kawałki i odłóż na bok. Rozpuszczoną czekoladę odstaw do ostygnięcia. W niewielkim rondlu podgrzej mleko wraz z daktylami i kakao. Kiedy mieszanka zawrze zdejmij z ognia, dodaj melasę (opcjonalnie), szczyptę soli oraz ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i dokładnie połącz. 2/3 szklanki migdałów lub orzechów
Roślinna - blog wegańskiwydaje mi się, że może być ogromnie efektowna. Tort czekoladowy z musem rabarbarowo-truskawkowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto: 400 g mąki pszennej 100 g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli 360 ml maślanki 120 ml mocnej, gorącej kawy 230 g miękkiego masła 250 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii(...)łyżka cukru 250 g miękkiego masła 3 białka 200 g cukru dekoracja: masa cukrowa wódka lub ekstrakt waniliowy kolorowe barwniki spożywcze (czerwony, żółty i złoty) Ciasto: Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem i solą. Maślankę wymieszać z kawą. Masło z cukrem utrzeć na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzezawiera gluten Ilość porcji: Cała rolada (ok. 12) Czas przygotowania: ok. 90 minut ( w tym 60 minut chłodzenia) Składniki: Na biszkopt: 6 jajek 80g cukru 50g mąki pszennej 30g kakao 10g mąki ziemniaczanej Na krem:* 400g ubitej kremówki 200g czekolady deserowej 40ml naparu kawowego (20g na 100ml wody) 30g cukru 10g żelatyny 5 żółtek Polewa: 50g czekolady deserowej 30g śmietany(...)kremówki ½ łyżeczki płynnego masła * Kremu wyszło nam więcej niż potrzeba do rolady. Wykorzystałyśmy go do udekorowania babeczek. Przygotowywanie ciasta: Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Kakao wraz z mąka pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski. Następnie dodajemy do ubitej piany i mieszamy szpatułką do połączenia wszystkich składników. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem i równomiernie rozsmarowujemy ciasto. Pieczemy
Kolizje Smakówklimacie. Do dekoracji użyłam masy cukrowej (jasne elementy), plastycznej czekolady (ciemne elementy)oraz polewy czekoladowej, lukru i żółtego barwnika spożywczego. Składniki: 250 g mąki 200 g cukru 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 ml mleka 125 ml oleju 2 jajka Wykonanie: Wymieszać mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. W osobnej misce wymieszać mleko olej i jajka
Mama Gotujeszybko i łatwo. Polecam dodanie do ciasta wydrylowanych wiśni, świeżych lub mrożonych bo według mnie rewelacyjnie do niego pasują. Składniki: 1 margaryna ½ szklanki mleka 2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika Wykonanie: Margarynę, mleko, cukier i kakao podgrzewać w garnku o grubym dnie do momentu
Mama Gotujemówię :) (pamiętajcie tylko, żeby go szczelnie przechować, bo inaczej wyschnie). Składniki: 350 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego kakao bez cukru (używam DecoMorreno) szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) 125 g masła 82% tłuszczu w temp. pokojowej 190 g cukru 2 jaja 1 szklanka (250 ml) mleka(...)grzałka góra-dół). Metalową formę z kominem do babki wysmarować odrobiną masła i oprószyć np. bułką tartą (strzepując nadmiar). Mąkę przesiać do miski wraz z sodą, proszkiem i kakaem. Dodać szczyptę soli i wymieszać wszystko łyżką. Odstawić na bok. Jaja wbić do kubka i roztrzepać widelcem. Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę (do momentu, aż cukier się rozpuści
Moja DelicjaSkładniki na murzynka: 1 kostka masła lub margaryny 3/4 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1/2 szklanki przegotowanej wody 6 żółtek 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na kokosową pierzynkę: 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru 1-2 opakowania wiórków kokosowych Pozostałe składniki: dżem (najlepiej porzeczkowy) tłuszcz do posmarowania formy Wykonanie: Margarynę roztopić w garnku, dodać(...)szklanki cukru oraz kakao. Podgrzewać aż do połączenia wszystkich składników, cały czas mieszając. Wlać wodę, zagotować po czym odstawić garnek i wystudzić masę. Do wystudzonej masy dodać roztrzepane żółtka (białka będą potrzebne do wykonania kokosowej pierzynki), dokładnie utrzeć mikserem. Na koniec dodawać po trochę mąkę z proszkiem do pieczenia. Blachę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto kakaowe
kuchcikowniapolewa na wierzchu dekorują ciasto smakiem i wyglądem. Bardzo Wam polecam. Składniki na ciasto: 115 g masła 340 g cukru kryształu 2 jajka 270 g mąki pszennej 50 g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 filiżanki mocnej kawy (5 łyżeczek zalanych wrzątkiem) 0,5 filiżanki mleka Mąkę, kakao, sodę i proszek mieszamy. Kawę
Made By Mom And SonSkładniki: Muffinki: - 100 g mąki jaglanej (lub zmielonej w młynku do kawy kaszy jaglanej); - 100 gorzkiej czekolady; - 1/3 szklanki cukru; - 16 g cukru wanilinowego; - 90 g oleju; - 1 łyżka kakao; - 2 jajka – 100 g konfitury wiśniowej Krem: - 30 dag chudego twarogu; - 3 łyżki nutelli; Dodatkowo: – 3 posiekane cukierki czekoladowe Wykonanie: Mąkę jaglaną wymieszać z cukrami. W małym garnuszku(...)podgrzać olej z czekoladą do momentu, aż czekolada się rozpuści, lekko przestudzić, wbić jajka i dodać kakao, dokładnie wymieszać. Wymieszać suche składniki z mokrymi, do powstania gładkiej konsystencji. Papilotki (12) napełnić masą, masa właściwie nie rośnie, więc można napełnić do końca. Piec około 40 minut w temp. 175 stopni. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce. Składniki na krem ubić
dom-agi.plkilkoma niestety przytrafiło... Mam nadzieję, że za rok przyda Wam się taki przepis. Ciasto czekoladowe w skorupkach jajek Składniki: (na 20 jajek) 300 g mąki orkiszowej 40 g kakao 100 g cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 200 ml wody 50 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 20 jajek 2 łyżki oleju U podstawy(...)obleje ścianki. Resztę oleju wylać. Skorupki ułożyć otworem do góry w formie do mini muffinek wyłożonej folią aluminiową (tak, żeby jajka stały prosto i się nie ruszały). Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem i proszkiem. Jajka roztrzepać, dodać wodę, olej i ekstrakt, połączyć. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do woreczka cukierniczego
Pożeraczka, czyli raz adobrzebloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: kawa rozpuszczalna mleko woda cukier przyprawa do kawy, cynamon, brązowy cukier, kakao lub cokolwiek innego czym zapragniecie przyprawić i udekorować Waszą kawę Co jeszcze będzie potrzebne? spieniacz do mleka* lub zwykły mikser dzbanuszek np. do mleka, czajniczek.. cokolwiek czym można nalewać(...)najmniejszym strumieniem, delikatnie – tak by oddzielała się pod pianą od mleka. Strumień kierujemy w jedno miejsce, a resztą spienionego mleka zasłaniamy ‚plamkę’ która powstanie ;). Cafe Latte posypujemy cynamonem , kakao lub brązowym cukrem … Ja ostatnio używam młynka ‚ Karmel i wanilia ‚. Polecam! Smacznego! * Spieniacz do mleka – warto zaopatrzyć się w tego maluszka. Nie kosztuje wiele, jest poręczny i idealny
Za drzwiami kuchnitrzcinowego 1/2 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane) 2 płaskie łyżeczki siemienia lnianego 70 ml oleju kokosowego 15 g świeżych drożdży skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżka kakao szczypta soli Przygotowanie: W letnim mleku rozpuść drożdże, dodaj łyżkę cukru oraz siemię lniane. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut . Trzy rodzaje mąk połącz ze sobą, dodaj do nich resztę(...)Wymieszaj drewnianą łyżką, a następnie wyrób ciasto . Powinno dobrze się zagniatać i przypominać tradycyjne ciasto drożdżowe. Ciacho podziel w proporcji 1:2 i do tej mniejszej części dodaj łyżkę kakao. Zagnieć ponownie, aby składniki się połączyły. Obie porcje ciasta odstaw na 2h w ciepłe miejsce do miski przykrytej ściereczką. Wyrośnięte ciasto powkładaj do foremek na babeczki, odrywając po kawałku
Food Squareoprzeć! Od dzisiaj mogłabym już tylko ją jadać na śniadanie... Granola potrójnie czekoladowa Składniki: (na 1,5 l granoli) 300 g płatków owsianych 100 g płatków jęczmiennych 35 g kakao 100 g miodu 50 g cukru trzcinowego 50 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżki wody 50 g białej czekolady 50 g mlecznej czekolady 50 g ciemnej czekolady(...)Płatki wymieszać w misce. Kakao, miód, cukier, olej, ekstrakt i wodę wymieszać w garnuszku. Podgrzewać mieszając, aż całość połączy się w gładką masę. Wlać do płatków, dokładnie wymieszać, aby masa oblepiła płatki. Całość wyłożyć równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C. przez 30 minut, 3-4 razy przemieszać w czasie pieczenia. Czekolady grubo posiekać. Wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g mielonych orzechów laskowych 1 łyżka rumu polewa: 125 g masła 85 g cukru pudru 25 g kakao 1 listek żelatyny dodatkowo: 15 g krokantu orzechowego Bataty obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem i orzechami. Masło utrzeć z cukrem i nugatem(...)przez 60-70 minut, do suchego patyczka. Ostudzić w formie, następnie przełożyć na talerz. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Masło rozpuścić z cukrem pudrem i kakao. Gdy masa będzie zupełnie gładka, zdjąć garnuszek z palnika, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Lekko ciepłą polewą polać zupełnie ostudzoną babkę. Posypać krokantem, odstawić do zastygnięcia. Smacznego! W niedzielę jedziemy do siostry
Pożeraczka, czyli raz adobrzekremu. Nie chcę jednak namawiać Cię do jego pominięcia, tym bardziej, że jego orzechowy smak wspaniale wzbogaca ciasteczka. Wybór należy do Ciebie. Składniki: Ciasteczka: 2 ½ szklanki pełnoziarnistej mąki ½ szklanki kakao 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 szklanka ksylitolu lub pasty daktylowej 1 ¼ szklanki roślinnego mleka 170 g roślinnego jogurtu (np. sojowego) ½ laski wanilii ¼ szklanki oleju arachidowego Krem(...)masła orzechowego 1 dojrzały banan 3 łyżki syropu klonowego Piekarnik rozgrzej do 180°C. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Do dużej miski wsyp wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, proszek, sodę i ksylitol (jeśli używasz pasty daktylowej dodaj ją do mokrych składników). Do drugiej miski wlej wszystkie mokre składniki: mleko, jogurt, nasiona z ½ laski wanilii, olej i ewentualnie pastę
Roślinna - blog wegański