składniki * 250 g margaryny * 3 łyżki kakao * 1/2 szklanki mleka * 1 i 1/2 szklanki cukru * 4 jajka * 1 i 3/4 szklanki mąki * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 100 g suszonych moreli * 10-15 orzechów laskowych Sposób wykonania Do garnka dodać margarynę, kakao, cukier, mleko, rozpuścić, zagotować, odlać 1/2 szklanki masy na polewę, resztę wystudzić w garnku. Do chłodnej masy dodać
Mix smakumasła krem kawowy: 250 ml mleka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszek) 55 g cukru 25 g mąki ziemniaczanej 2 żółtka beza: 2 białka 100 g cukru dodatkowo: 1 łyżka kakao Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z kawą. Maśło rozpuścić i przestudzić, wlać do ciasteczek, wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć masę ciasteczkową, ugnieść dłonią lub łyżką. Podpiec(...)bezę. Piec w 190 st. C. przez 10-12 minut, aż beza się lekko zrumieni. Ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Przed podaniem oprószyć kakao. Smacznego! Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć Wam wszystkim szczęśliwego Nowego Roku; oby wszystkie plany i marzenia się spełniły, wiosna nadeszła jak najszybciej i ten nowy, dwa tysiące piętnasty
Pożeraczka, czyli raz adobrzeokoło 3,5cm. Kruche ciasteczka waniliowo-kakaowe Składniki: 150g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej 100g masła 50g cukru pudru 2 łyżki cukru z wanilią 1 żółtko dodatkowo: 1 łyżka kakao 1 łyżka mąki pszennej opcjonalnie 1-2 łyżeczki zimnej wody Wykonanie: - składniki powinny być prosto z lodówki - obie mąki i cukier puder przesiać, dodać cukier z wanilią, zimne masło posiekane(...)mniejsze kawałki oraz żółtko, wymieszać, a następnie zagnieść gładkie, elastyczne ciasto - ciasto podzielić na dwie równe części - do jednej z nich dodać kakao, do drugiej - taką samą ilość mąki, obie części ponownie zagnieść, w razie potrzeby dodając odrobinę zimnej wody - gotowe ciasto zafoliować osobno, schłodzić w lodówce przez około godzinę - ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałeczki, formując niewielkie kulki (nieco
Smakołyki Berenikigryczane pierniczki znalazłam na blogu Na stole , zmodyfikowałam do swoich potrzeb. Gryczane choinki piernikowe Składniki: (na 6-8 choinek) 250 g mąki gryczanej 50 g mąki orkiszowej 1 łyżka kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g masła 100 g melasy 50 g cukru 1 jajko lukier królewski: 50 g białek 250 g cukru pudru(...)łyżeczki soku z cytryny Mąki i kakao przesiać, wymieszać z przyprawą do piernika i sodą. Masło, melasę i cukier umieścić w rondelku, podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i dobrze połączą. Ostudzić. Do sotudzonej mieszanki wbić jajko, wymieszać. Wlać do suchych składników, wymieszać drewnianą łyżką, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzepis na tę piękną błyszczącą glazurę znalazłam na stronie Magazyn Kuchenny . Składniki na glazurę: 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1/4 szklanki śmietanki 30% 1/4 szklanki wody 2/3 szklanki kakao 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka żelatyny, namoczonej w 2 łyżkach wody Przepis na piernik staropolski znajdziecie TUTAJ 1. W garnku umieszczamy śmietanę, wodę, kakao i cukier. Podgrzewamy stopniowo, często
My Culinary Artudekorowany stół. Tarta z malinami, bo o niej mowa, może być jednym z najsmaczniejszych odskoczni smakowych, gdy wokół panuje karp. Składniki: 150 g mąki + 3 łyżki 20 g kakao 25 g cukru pudru 3 jaja + żółtko 200 g masła 55 g cukru trzcinowego 100 g gorzkiej czekolady 30 g czekolady mlecznej maliny Przepis: Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Kroimy 100g(...)zimnego masła na malutkie kawałeczki. Składniki sypkie przesiewamy do miski (150 g mąki, cukier puder, kakao). Dodajemy do tego odrobinę soli i dokładnie wszystko łączymy. Do tej sypkiej masy wrzucamy pokrojone masło i całość zagniatamy do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji, po czym dodajemy żółtko i szybciutko wyrabiamy. Powstałe ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do formy (nie przejmuj się
WeAreCrazyrozdrobnionych migdałów bez skórki otarta skórka z 1 pomarańczy 135 ml soku pomarańczowego szczypta soli, masło do wysmarowania tortownicy Polewa : 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 100 g masła (pokrojonego w kostkę) garść płatków migdałowych Ucieram żółtka z cukrem, aż zrobi się jasna i gęsta masa. Dodaję mąkę ziemniaczaną, migdały (ja je wcześniej tostuję(...)można zrobić z podwójnej porcji albo użyć mniejszej formy. Przygotowuję polewę mieszając w rondelku mleko i cukier puder, dodaję masło i podgrzewam do rozpuszczenia. Odstawiam z ognia i dodaję kakao cały czas mieszając. Na zimne ciasto wylewam letnią masę. Posypuję płatkami migdałowymi które wcześniej tostuję na patelni. Smacznego Post Włoskie ciasto migdałowe pojawił się poraz pierwszy
UgotujmyTo.plciasta ) Ciasto czekoladowe – składniki: 100 g masła do pieczenia (miękkiego) plus extra do wytłuszczenia formy 275 g cukru 2 duże jajka 200 g mąki (przesianej) 75 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 125 ml kawy (1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej zmieszana z 125 ml wrzątku) 125 ml mleka 1 łyżeczka extraktu wanili Krem(...)czekolady (u mnie gorzka) 125 g masła 150 g cukru pudru Polewa: zobacz tutaj W jednej misce mieszam przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej mieszam zimną kawę, mleko i wanilię. Masło miksuję z cukrem aż zrobi się puszyste. Cały czas miksując dodaję po jednym jaju a następnie na przemian po łyżce suchych i mokrych składników
UgotujmyTo.plpewno będzie następny raz..:) Zapraszam na pyszne brownie z buraczkami. Brownie z buraczkami Składniki: 1 szklanka tartych buraków (około 2-3 buraków) 200 g gorzkiej czekolady 3 łyżki kakao 150 g masła 1 szklanka cukru 1 i 1/4 szklanki mąki 3 jajka 1. Ugotowane lub upieczone buraki obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach i dobrze odsączyć. 2. W rondelku(...)rozpuścić masło dodając połamaną czekoladę, kakao i cukier. Masę lekko ostudzić a następnie ciągle mieszając trzepaczką dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać przesianą mąkę i buraki. Dobrze wymieszać. 3. Wylać do formy 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 min. Smacznego Źródło: http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=5909 Post Brownie z buraczkami pojawił
UgotujmyTo.plszkl) mąki chlebowej 150 g rodzynek 50 g suszonych śliwek 80 g orzechów laskowych 8 g (1 i 1/2 łyżeczki) soli 20 g (2 i 1/2 łyżki) gorzkiego kakao * dokarmionego 12-24h wcześniej Przygotowanie: 1. Wymieszać rodzynki z orzechami i pokrojonymi śliwkami. 2. W drugiej misce przesiać mąkę, sól i kakao. 3. W trzeciej -największej- misce wymieszać zakwas
UgotujmyTo.plniż ta zalecana. Na pewno warto wypróbować ten przepis Murzynek kokosowy z wiśniami Składniki (na blaszkę ok. 23x27cm): 200 g masła szklanka wody pół szklanki cukru 2 czubate łyżki kakao 200 dag mąki 100 g wiórków kokosowych łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie) ok. 300g wiśni (u mnie mrożone) 1. Masło roztopić w rondelku, dodać wodę(...)cukier, kakao i podgrzewać na małym ogniu aż składniki się rozpuszczą. Odstawić do lekkiego przestudzenia a następnie dodać wiórki kokosowe i mąkę przesianą z proszkiem. 2. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do masy a następnie delikatnie ubite białka połączyć z masą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę a na wierzch wyłożyć rozmrożone i osuszone wiśnie. Wstawić
UgotujmyTo.plCIASTO CZEKOLADOWE: 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru 150 g mąki pszennej 3 duże jajka 150 ml mleka 130 ml oleju rzepakowego 1 łyżka esencji waniliowej 60 g kakao pól łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KREM: 250 ml śmietany kremówki 36% 250 serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej(...)rózga kuchenna. W misce roztrzep lekko jajka, dodaj mleko, brązowy cukier, olej oraz esencję z wanilii. Wszystko wymieszaj do połączenia się składników. Do drugiego naczynia przesiej mąkę wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość wsyp do wymieszanych wcześniej mokrych składników i wymieszaj za pomocą rózgi. Dno tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia
Słodko-Słony Świat IlonyNajkosztowniejszym" elementem ciasta jest polewa czekoladowa, do której potrzebne jest 250 g gorzkiej czekolady, ale z powodzeniem można polewę pominąć lub zrobić domową w zdrowej wersji- z wody, cukru, kakao i oleju roślinnego. Kiedy poczęstowałam tym ciastem moje Dzieci byłam przekonana, że będą wybrzydzać i kręcić nosem... Okazało się, że zakochały się w tym cieście od pierwszego kęsa i zmusiły(...)prostu użyć mniejszej formy do pieczenia. Na zdjęciu ciasto pieczone z podwójnej ilości składników. Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA CIASTO: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki (z górką) ciemnego kakao 1 szklanka brązowego cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie aromatu waniliowego lub śmietankowego) 1 łyżeczka białego octu (lub jabłkowego) 1 szklanka
Słodko-Słony Świat Ilonyzjeść ze smakiem obślizłą glistę, ja swoje wywaliłam z hukiem do kosza! Bleeee..... Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA BABECZKI (10 dużych sztuk): 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki ciemnego kakao 3/4 szklanki brązowego cukru 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 kostki miękkiego masła 2 duże jajka 0,5 szklanki ciepłego mleka(...)barwnik spożywczy w kolorze cielistym lub żelkowe dżdżownice (np. Haribo) WYKONANIE: BABECZKI: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. W misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę, kakao, cukier, sodę i proszek. W osobnej misce wymieszaj mikserem ciepłe mleko z miękkim masłem, ekstraktem i jajkami. Dodaj mieszankę do suchych składników i zmiksuj wszystko krótko, ale dokładnie. Masę przełóż
Słodko-Słony Świat Ilonyjuż antyczną maszynkę. Składniki : 60 dag mąki 20 dag cukru 1 cukier waniliowy 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag margaryny mleko 2 łyżki maku 1 łyżka kakao Przygotowanie : Mieszam ze sobą mąkę, cukier zwykły i waniliowy oraz proszek do pieczenia. Z wymieszanych składników robię formę krateru do którego wlewam roztopioną margarynę ( margarynę roztapiam powoli i na bardzo(...)całości zagniatam ciasto. W trakcie zagniatania dolewam po trochu mleka do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę dzielę na 3 części, jedną zostawiam naturalną , do drugiej dodaję mak, do trzeciej kakao i każdą z jeszcze trochę wyrabiam po czym chłodzę w lodówce przez ok 1h. Teraz zostało już tylko zamontować maszynkę z przystawką do ciastek i wyciskam. Piekę przez
Mechanik w kuchni