Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Szarlotka po królewsku to ciasto na biszkopcie z masą jabłkową i bitą śmietaną. Pięknie się prezentuje a jeszcze lepiej smakuje. Polecam Post Szarlotka po królewsku pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeUwielbiam wszystkie możliwe szarlotki. Ta krucha tarta łączy w sobie i jabłka, i mocno kremowy budyń z korzennymi przyprawami. Taka prawie szarlotka. A jabłka w roli głównej spełniają tutaj rolę cudnej dekoracji. Proporcje kruchego, najbardziej klasycznego ciasta to matematyczne 3:2:1 – na 300g wybranej mąki bierzemy dokładnie 200g tłuszczu i 100g drobnego cukru. Do kruchego ciasta idealna będzie mąka
Karo in the KitchenZapraszam wszystkich na pyszną szarlotkę z agrestem. Ciasto szybkie i łatwe do przygotowania. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: 50 dag mąki, 1/2 kostki masła, 1/2 kostki margaryny, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 3 żółtka, 3 łyżki śmietany 18%, 2 dag drożdży, 1 kg agrestu, 1 opakowanie kisielu jabłkowego lub cytrynowego, 2 opakowania cukru waniliowego. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę(...)blaszkę o wymiarach 24cmx35cm. 3. Agrest obieram i płuczę. Wykładam na ciasto na blaszce. Owoce posypuję kisielem oraz cukrem waniliowym. Na wierzch ścieram ciasto wyjęte z zamrażalnika. 4. Szarlotkę piekę około 50 minut w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiCiasto zasłużenie przeze mnie nazwane czekoladową szarlotką. W cieście czekolada, w nadzieniu jabłkowym czekolada… Pięknie wygląda, idealnie smakuje, bardzo podzielne. Puszysty, wilgotny spód z wyczuwalnym smakiem czekolady, kawy, migdałów. Soczyste nadzienie jabłkowe w którym nie brakuje również czekolady i rodzynek. Wspaniała kruszonka. Tyle dobroci w jednym cieście. Ja się w nim zakochałam i z czystym sumieniem polecam(...)starte na tarce masło i palcami łączymy całość. Dodajmy śmietanę lub jogurt i całość doprowadzamy palcami do konsystencji kruszonki. Kruszonką posypujemy nadzienie jabłkowe, lekko je dociskając. The post Czekoladowa Szarlotka appeared first on Made
Made By Mom And SonJedno z moich ulubionych ciast. Często je zamawiam jedząc na mieście, ale nieskromnie przyznam, że odkąd poznałam smak tejże właśnie szarlotki, moje podniebienie stało się wybredne :) Spróbujcie koniecznie - w mojej opinii jest to szarlotka idealna :) Składniki (na dużą tortownicę o śr. 28 cm): Ciasto: 4 szklanki (o poj. 250 ml) mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła
Domowa Cookierenka AgiCzęsto na różnych forach internetowych spotykałam się z problemem mokrego ciasta w szarlotkach. Podczas pieczenia woda z jabłek przedostaje się do ciasta, a gotowy wypiek nie jest kruchy, a wręcz często powstaje zakalec. Niektórzy stosują gotowe musy jabłkowe lub zagęszczają starte jabłka np. mączką ziemniaczaną. Sposobów radzenia sobie z tym problemem jest wiele :) Moim ulubionym patentem na kruche ciasto(...)szarlotce jest oddzielenie go od jabłek warstwą z płatków cynamonowych. Komponują się idealnie! Składniki: 4 żółtka 2 szklanki mąki ¾ szklanki cukru 20 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka smalcu 25 dag płatków śniadaniowych cynamonowych 1 ½ kg jabłek 1 szklanka cukru tłuszcz i posypka do formy cukier waniliowy lub cynamon Składniki na piankę: 4 białka ½ szklanki cukru pudru
Tradycyjna KuchniaJakiś czas temu publikowałam przepis na szarlotkę z jabłkami - dziś bardzo podobny przepis Składniki na ciasto i szarlotkę: 20 mąki tortowej 14 dag masła 1 łyżka smalcu 8 dag cukru pudru 2 żółtka 4 łyżeczki rumu ½ torebki proszku do pieczenia 75 dag jabłek tłuszcz do formy wiórki do formy Składniki na masę serową: 25 dag tłustego sera 5 dag masła
Tradycyjna KuchniaTradycyjna szarlotka, zwana również jabłecznikiem- z dodatkiem czarnej jagody. Prezentuje się wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej. Przepisy na szarlotki Składniki: 5 jabłek winnych 30 dag mąki ½ kostki masła ¾ szklanki cukru 3 jajka 1 cytryna 1 cukier waniliowy 4 łyżki czarnych jagód 2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie: Umyć 3 jabłka, wykroić środki
Tradycyjna KuchniaTradycyjny, pyszny jabłecznik. Polecam również inne przepisy na szarlotki --> tutaj Składniki na ciasto: ½ kg mąki krupczatki 20 dag masła 10 dag margaryny 5 ugotowanych żółtek 15 dag cukru pudru papier do pieczenia cukier puder do posypki Składniki na farsz jabłkowy (patrz przepis na jabłka do słoików na szarlotkę ): 1 kg jabłek cynamon cukier do smaku Wykonanie: Wymieszać składniki
Tradycyjna Kuchniaznowu szarlotka :) nie ostatnia! :D czy ja już mówiłam, że uwielbiam szarlotki? ;) na tą przepis miałam od dawna, ale był tak długo nieużywany, że można powiedzieć "zakurzony"... Mam dużo takich przepisów - głównie na ciasta właśnie - które przepisałam sobie z zeszytu Mamy do swojego przepisownika. Niestety - nie wypróbowałam jeszcze nawet połowy... Bo u mnie nie ma tak, że nie powtarzam przepisów
Kolorowy PrzepisownikMmmm... :) chodziła za mną ta szarlotka całą sobotę, ale ponieważ miałam inne zajęcia na to już czasu i sił nie wystarczyło. W niedzielę, gdy tylko wstałam, zabrałam się za pieczenie :) uwielbiam taką na ciepło, na zimno - pod każdą postacią :D bardzo szybko znikała, aż dziwne, że jeszcze w poniedziałek było kawałek. Szarlotki są trochę pracochłonne, ale jak się lubi
Kolorowy PrzepisownikZostałam zaproszona przez Sarę - Pieczarkę MySię do wspólnego pieczenia szarlotki z jej przepisu. Do pieczenia nikt namawiać mnie nie musi, dlatego dziś mogę zaproponować wam smaczny i bezproblemowy przepis na szarlotkę. Serdecznie dziękuje za zaproszenie! Świetna akcja :) Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 żółtka, 125 g masła, 4 łyżki cukru Składniki
Plate of JoyPomysł na tę szarlotkę powstał, kiedy znalazłam w jednym z marketów, świetny dżem pomarańczowy z kawałkami owoców( razem ze skórką ) Miałam w planach upiec ciacho z budyniem i jabłkami, dodałam do niego dżem pomarańczowy.........to był strzał w dziesiątkę, doprawiłam dodatkowo aromatycznymi przyprawami...."miodzio". Jeśli lubicie pomarańczową nutę, to ten wypiek jest(...)poprawę humoru lub sprawienie przyjemności rodzince :) Szarlotka z połówek jabłek z budyniem -kruche z jabłkami i budyniem Ciasto: 25 dag margaryny 3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka Ponadto 8 jabłek ( ilość zależy od wielkości) dżem pomarańczowy ( 16 łyżeczek) kupiłam w KLIK
Takie tam pichcenieLubicie jabłeczniki, szarlotki i inne ciasta z dodatkiem jabłek? Jeśli tak to zapraszam na szarlotkę wiedeńską, która pachnie nieziemsko, smakuje wybornie i wygląda cudownie:D Tego ciasta po prostu nie można opisać w inny sposób, jak tylko w samych superlatywach :D Polecam !!! Ciasto kruche: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 3 żółtka 1 szklanka
Ciasteczkowy PotwórPrzepis ten dedykuję wszystkim wielbicielom szarlotek i jabłeczników. Kto raz spróbuje szarlotki w tej wersji, będzie ją piekł po raz kolejny. Ciasto za sprawą dużej ilości jabłek jest bardzo orzeźwiające. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1/2 kg mąki krupczatki, 1 kostka margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka, 2 łyżki śmietany 18%, Masa jabłkowa
Tradycyjna kuchnia Kasi