Dostałam od rodziców jabłka papierówki więc mimo upału ochoczo zabrałam się za pieczenie szarlotki. Z podanego przepisu wychodzi jedna duża blacha ciasta. Delikatne kruche ciasto z prażonymi jabłkami wymieszanymi z cukrem i cynamonem dało przepyszny efekt.. Polecam.. :-) Przepis wzięłam z strony TEJ z małymi modyfikacjami. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka(...)część ciasta, tą która się mroziła. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 - 60 minut ( do czasu aż ciasto się zarumieni) w temperaturze 180 stopni C. Upieczoną szarlotkę wyjąć i wystudzić a następnie posypać cukrem pudrem. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieMiałam coś upiec na zbliżające się uroczystości więc wybór padł na szarlotkę, gdyż pół lodówki było zawalone jabłkami od rodziców.. Przepis znalazłam na blogu Asi i rzeczywiście miała rację tak ją zachwalając. Polecam naprawdę jest przepyszna :-) Z podanego przepisu wychodzi duża blacha ciasta. Przepis jest z małymi moimi modyfikacjami. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 250 g masła lub margaryny 3 żółtka 1 całe jajko Dodatkowo 3 - 4 łyżki cukru pudru do posypania szarlotki 1 łyżka masła lub margaryny do natłuszczenia blachy 2 łyżki bułki tartej do posypania blachy Składniki na masę jabłkową: 2 kg jabłek ( dałam papierówki) 1 cukier waniliowy 12 łyżek cukru 1 łyżkę rodzynek
Na słodko lub wytrawnielatin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejny z zaległych przepisów jeszcze z przed remontów. Tym razem na wspaniałą szarlotkę z bezą. Przepis pochodzi z książki: „serniki, szarlotki, makowce” Biblioteczki Poradnika Domowego. Z podanego przepisu wychodzi średnia blacha ciasta. Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
Na słodko lub wytrawniepara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Kolejny przepis z książki Serniki, szarlotki, makowce Biblioteczki Poradnika Domowego. Tym razem jedna z najlepszych szarlotek, jakie dotychczas piekłam. Niesamowicie kruche i delikatne ciasto z pachnące cynamonem z delikatnie wyczuwalnym kokosem. Polecam :-) Przepis na blachę
Na słodko lub wytrawniefamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejny przepis z książki „Serniki, szarlotki, makowce” Biblioteczki Poradnika Domowego, tym razem na delikatną kremową szarlotkę. Wprowadziłam małe zmiany w przepisie. Przepis na dużą blachę ciasta. Składniki na ciasto: 3,5 szklanki mąki
Na słodko lub wytrawnieszarlotce słyszałam już dawno. Pierwszy raz zobaczyłam ją w dodatku do Gazety Wyborczej Obok zdjęcia szarlotki było również zdjęcie Pani Misi Zielińskiej, właścicielki kawiarenki Misianka z Warszawy. To właśnie od niej pochodzi nazwa tego ciasta. Zaznaczyłam karteczką z nadzieją, że kiedyś do niego wrócę. Ale przez lata się nie składało... Czytaj więcej
bistro mamaKiedyś dawno, dawno temu w podróży w nieznane rodzice zabrali mnie i siostrę do cioci Marysi do Świdnicy. Ciocia upiekła przepyszną szarlotkę. Nie można było się powstrzymać, zjadłyśmy ją gorącą. Nie zdążyła się nawet ostudzić. Do dziś uważam, że jest to najlepsza szarlotka ever :-) Czytaj więcej
Ana Mari's worldJuż bardzo dawno nie robiłam jabłkowego ciasta. Więc stęskniona za niepowtarzalnym jabłkowym aromatem, wyszukałam bardzie ciekawy przepis na szarlotkę tatrzańską. Wyróżnia się ona niewielką ilością bardzo kruchego, delikatnego ciasta oraz wysoką warstwą pysznych, kwaskowych jabłek z delikatną nutką cynamonu. Składniki: 500 g mąki krupczatki 250 g masła 90 g cukru pudru opcjonalnie - 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka(...)blasze wyłożyć wszystkie jabłka, układając plasterki poziomo (fot.3) . Powstanie nam wysoka warstwa (około 6-7 cm). Dokładnie je docisnąć i wyrównać. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika (fot.4) . Szarlotkę piec ok. 60-80 minut, w temperaturze 160ºC – do zarumienienia się wierzchu. Po wystudzeniu posypać pudrem. Źródło: chillibite.pl linkwithin_text='Zobacz również:' var linkwithin_site
Świat CiastaKolejny przepis z zeszyciku cioci Basi! I kolejna szarlotka przed nami! Wyglądem odrobinę przypomina moją Szarlotkę królewską , ale smak i wykonanie całkiem inne ( co nie znaczy , że mniej smaczne! ) Duża ilość jabłek pokryta fantastycznym kremem i prażonymi wiórkami kokosu zachwyca podniebienie! Każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę! SKŁADNIKI: ( duża blacha np. 30×26 ) BISZKOPT : * mąka pszenna
Ostra na SłodkoGŁÓWNE Ja : Fileciki cielęce duszone w białym winie z wędzonym serem i żurawiną z pieczonymi ziemniaczkami Mama : Galicyjskie zraziki cielęce z sosem kaparowym i kładzionymi kluseczkami 3. DESER Ja : Szarlotka na ciepło z lodami , bitą śmietaną i owocami Mama : To samo DODATKOWO: Soki pomarańczowe świeżo wyciskane Nasza oferta wyglądała tak : http://www.groupon.pl/oferty/krakow/ck-browar/42363569 czyli : zamiast 202 zł zapłaciłam(...)brzuchach już nie było na niego miejsca ;) Nie mogliśmy jednak odmówić sobie tej przyjemności , gdy po chwili obsługujący nas Pan , przyniósł talerz ze smakołykami. Ciepła ( jeszcze delikatnie parująca ) szarlotka … przypominająca tę babciną , z cynamonem …. zimne kremowe lody … wspaniała bita śmietana i świeże owoce. Połączenie IDEALNE!!! Absolutnie nie można nic zarzucić! Wręcz przeciwnie , z przyjemnością chce się sięgnąć
Ostra na SłodkoWkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 20-30 minut do zrumienienia. U mnie z termoobiegiem wystarcza 20 minut. Studzimy. Oprószamy cukrem pudrem. Prosta i pyszna szarlotka piernikowa - gotowa :) Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjesię dużo rozwodzić, szarlotka w sezonie jabłkowym to jest istna królowa ciast. Wpierw zapomniana, a ostatnio odgrzana przez knajpy jako deser podawana z gałką lodów waniliowych i super, tyle, że podejrzewam, że jest to podgrzanie w mikrofalówce, a mikrofalówkowemu jedzeniu mówimy stanowcze nie. Wiec korzystajmy z dobrodziejstw naszych... Szarlotka, czyli szaleństwo w sezonie jabłkowym is a post from
Nie Bo Piekłoposzło nam całkiem nieźle, a biszkopt jest ogromny i puszysty. Po południu będziemy zmieniać go w tort - mam nadzieję, że z tak samo dobrymi efektami. Póki co - szarlotka być może hiszpańska. Szarlotka hiszpańska Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) 200 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMiałam sporo jabłek, i ogromną chęć na coś słodkiego. Szukałam, szukałam, aż w gazetce Pieczenie jest proste , nr 2/2013, znalazłam. I teraz uprzedzam - słowo niemal jest tutaj kluczowe. Bo szarlotka obiektywnie dietetyczna nie jest, ale stosunkowo jak najbardziej. W porównaniu do większości ciast na blogu, to jest niemal bezgrzeszne. A żeby jeszcze bardziej je odchudzić, można zamiast maki pszennej zwykłej(...)marcepanowa kratka - całość współgra ze sobą doskonale, i u nas zniknęła w tempie co najmniej niedietetycznym. Ale skoro spodnie zrobiły się jakby lekko luźniejsze, to nagroda się należy, prawda? Szarlotka z marcepanem Składniki: (na formę 25x25 cm) ciasto: 185 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 50 g miodu 2 żółtka masa jabłkowa: 1 kg jabłek 30 g masła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzym byłaby jesień bez jabłek i szarlotki? Pozostawię to pytanie bez odpowiedzi. Już od jakiegoś czasu szukałam ciekawego pomysłu na ciasto z jabłkami i przypadł mi do gustu pomysł Pyzy. musiałam trochę pozmieniać pierwotny przepis gdyż w Norwegii nie ma Nesti ale za to zrekompensowałam sobie to dodaniem karmelu. Ciasto zniknęło w tempie ekspresowym więc uważam zmiany(...)formie. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o takich samych wymiarach i układamy na wierzchu jabłek. Dobrze jest docisnąć brzegi ciasta aby zlepiły się one z ciastem na spodzie. Szarlotkę pieczemy około 40 minut w 280 stopniach aż ciasto się nie zarumieni. Gdy ciasto ostygnie możemy udekorować je cukrem puder albo polać lukrem. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie