Przepyszna, aromatyczna i bardzo krucha szarlotka - a dodatkowo w porównaniu z innymi - błyskawiczna do przygotowania. Składniki na kruche ciasto: 450 g mąki pszennej tortowej 6 łyżek cukru pudru szczypta soli 200 g masła, zimnego 90 g smalcu, zimnego ok. 3 - 4 łyżki zimnej wody Nadzienie: 2 kg jabłek na szarlotkę (np. szara reneta) 2 łyżeczki cynamonu 8 łyżek brązowego cukru
Świat CiastaSzarlotka z jabłkami, to nieodłączny element jesieni. Należy do tych ciast, które znikają zaraz po upieczeniu. Przechowywana w chłodnym miejscu, z każdym dniem robi się bardziej mięciutka i wilgotna. Dobrze się kroi i podgrzewa. Tym razem upiekłam ją w dużej formie z wyposażenia piekarnika, dzięki czemu wyszła niewysoka i bardzo podzielna. Samo ciasto jest kruchutkie, delikatne i proporcjonalnie, do wilgotnej(...)warstwy jabłek, nie ma go za dużo. Dzięki temu szarlotkę je się lekko, bez wyrzutów sumienia. Najlepiej na ciepło, np. z gałką lodów waniliowych. SKŁADNIKI SPÓD 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 1/2 szklanki (100 g) mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki (50 g) cukru szczypta soli 150 g zimnego masła 1 jajko JABŁKA 2,5 kg jabłek, najlepiej szara reneta, antonówka
cool and mintySzarlotkę tę przygotowałam niedawno po raz pierwszy i poniżej przedstawię Wam kilka moich spostrzeżeń na temat tego wypieku. Po pierwsze – choć ciasto nazywa się „Szarlotka z ajerkoniakiem”, ajerkoniak to nie jedyny alkohol wykorzystywany do tego ciasta. Masa budyniowa przygotowywana jest między innymi na białym winie i to głównie od niego będzie zależeć smak masy. Na pewno warto
Smaki Na TalerzuSzarlotkę na biszkopcie z bezą znalazłam na blogu Gotuję, bo lubię. Od zapachu prażonych jabłek z cynamonem już nie mogłam się doczekać końcowego efektu. Ciasto wyszło przepyszne. Miękki biszkopt, masa jabłkowa przykryta bezą, do tego kawa z mlekiem, idealne popołudnie jesienne :) Składniki biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 […] Artykuł Szarlotka na biszkopcie
Pink EnvelopeSkoro pogoda jeszcze mało wiosenna to na weekend polecam prostą i bardzo smaczną szarlotkę. Ciasto kruche zrobione jest mąki pełnoziarnistej i orkiszowej, ale można też zrobić tylko z jednej. Nadzienie to połączenie jabłek i brzoskwiń. Ja użyłam gotowych owoców ze słoika, ale można przygotować takie jabłkowe nadzienie samodzielnie. Zajmie to troszkę więcej czasu. Można też użyć samych jabłek, najlepiej(...)połączeniu z cynamonem, wtedy wyjdzie taka tradycyjna krucha szarlotka. Ja zdecydowałam się pominąć cynamon, ponieważ nie bardzo pasował mi do brzoskwiń, ale później mi go brakowało w nadzieniu. Na pewno zrobię jeszcze raz to ciasto i tym razem w wersji jabłkowo-cynamonowej, ale to też było pyszne. Placek wyszedł nie za słodki, bardzo owocowy i kruchy. Nie jest to może
Healthy food explorerTradycyjna szarlotka na kruchym cieście - najlepsza na ciepło z lodami waniliowymi, chociaż mój mąż woli zimną prosto z lodówki :) Przepis wydrukujcie i zachowajcie dla potomnych, bo jest fenomenalny! :) Składniki (na formę o wym. 28x24 cm): Ciasto: pół kg mąki 6 łyżek cukru szczypta soli 250 g zimnego masła 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego Nadzienie(...)czasie na podpieczony spód wyłożyć jabłka, na wierzch zetrzeć (na tarce o grubych oczkach) pozostałe ciasto. Piec kolejne 45 min., do zarumienienia. Po ostudzeniu szarlotkę posypać cukrem pudrem
Domowa Cookierenka AgiCześć! Miałam troszkę jabłek w nadmiarze. Naleśniki z prażonymi jabłkami, szarlotka, może coś zesmażyć do słoika? Chciało mi się strasznie coś słodkiego, to zrobiłam szarlotkę. Mam jeden sprawdzony przepis, który nigdy nie zawodzi. Szukałam dość długo takiego, który pasowałby mi i mojej rodzinie. W końcu kiedyś znalazłam. Ciasto robi się szybciutko a jeśli już ma się gotowe prażone jabłka
Pieprzyć z Fantazjąsmakuje wybornie :). Warunek - trzeba użyć naprawdę soczystych jabłek. To właśnie ich sok wraz z roztapiającym się masłem, które umieszczamy na samym wierzchu, zespala wszystkie warstwy. Po upieczeniu na szarlotce tworzy się niesamowicie apetyczna, pachnąca masełkiem skorupka, która - o dziwo - pozostaje chrupiąca nawet na drugi dzień. Kto z Was jeszcze nie wypróbował tego przepisu niech nadrobi to jak najprędzej. Zapewniam(...)masło wcześniej włożyć do zamrażalnika i takie zamrożone zetrzeć na tarce bezpośrednio na ciasto. Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Szarlotka bardzo dobrze kroi się również na ciepło. Smacznego
Opowieści z piekarnikaużywam w ogóle. Chwyciłam więc olej i dolałam do kruchego ciasta z myślą - trudno, zjemy co wyjdzie. Dodałam drugi magiczny składnik, czyli kwaśną śmietanę i voilà! Tak właśnie powstała szarlotka mojego życia :) Z ciastem delikatnym, miękkim i jednocześnie lekko chrupiącym. Postanawiam więc częściej dodawać olej do kruchego ciasta! Postanawiam również czytać lżejsze książki. Dwa dni temu skończyłam czytać "Małe życie(...)czytałam dalej i tylko resztki zdrowego rozsądku kazały mi iść spać i nie czytać do rana. Więc ten tego... Zbliża się długi weekend. Pomyślcie o szarlotce i dobrej książce w hamaku :) Składniki: na blaszkę o wymiarach ok. 21x25 cm 350 g mąki pszennej 150 g masła 100 ml oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
bistro mamaSzarlotka owsiana to tradycyjne ciasto półkruche z jabłkami, uzupełnione o sporą ilość płatków owsianych, które sprawiają, że ciasto jest bardziej chrupiące. Przygotowałam ją w formie o wymiarach 30x20cm . Szarlotka owsiana Składniki: CIASTO 200g mąki pszennej 200g płatków owsianych 150g masła 100g cukru pudru 50g (2 pełne łyżki) jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia NADZIENIE 5 średniej wielkości jabłek (600g
Smakołyki BerenikiChrupkie ciasto francuskie, soczyste i słodkie jabłko a do tego aromatyczny cynamon. Tylko tyle wystarczy by powstały pyszne mini szarlotki. Te ciasteczka to super alternatywa dla klasycznej szarlotki na kruchym cieście. Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu a potrzebujemy upiec coś pysznego to te ciastka zdecydowanie się nadają. Zatem do dzieła! Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 3 duże jabłka, umyte
Życie ze smakiemKażdy kto kiedykolwiek robił sypaną szarlotkę wie, że spokojnie może ona nosić nazwę najłatwiejszej i najszybszej do przyrządzenia szarlotki. Nie potrzebujemy do niej miksera, ani żadnego innego sprzętu kuchennego oprócz miski. Wkład naszej pracy jest też niewielki, bo ciasto praktycznie robi się samo 😊 Najdłużej trwa tutaj chyba ... obieranie jabłek. Od ich smaku zależy też w dużej mierze smak ciasta
Walijskie PichcenieDziś mam dla wszystkich spragnionych odrobiny słodyczy smakowity kąsek, oto wegańska szarlotka upieczona bez grama cukru i bez grama tłuszczu. Jest pyszną i bezpieczna odskocznią dla wszystkich tych co na diecie. Została upieczona zgodnie z zasadami diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej. Pachnie jak taki prawdziwy jabłecznik 😍. Możemy ją jeść na zimno, wtedy ładnie się nam da pokroić, a jeśli już(...)się nie możemy doczekać, to jest pyszna także na ciepło. Wegańska szarlotka (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm Składniki: 400 g marchewki 1000 g jabłek 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka imbiru suszonego opcjonalnie sok z cytryny garstka suszonej żurawiny Wykonanie: Marchewki obieramy i ścieramy
Kulinarne przygody Gatityszklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g orzechów włoskich 50 g wiórków kokosowych 50 g rodzynek ok 700 g miękkich jabłek cynamon lub przyprawa do szarlotki 3 łyżki cukru trzcinowego masło Jabłka obrać i pokroić w ósemki pozbywając się gniazd nasiennych. Blachę z piekarnika (34 x 38 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i nasmarować go dobrze masłem(...)Rozsypać równomiernie cukier trzcinowy i ułożyć w rzędach cząstki jabłek. Oprószyć cynamonem lub przyprawą do szarlotki. Mąkę pszenną przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać zmielone orzechy, wiórki kokosowe i posiekane nożem rodzynki. Wymieszać i odstawić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i ustawiając mikser na najwyższych obrotach, dodawać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty do minimum
https:KKuchniaMniam