siebie. Fotele fryzjerskie działają na mnie bardzo odprężająco, a tego w ostatnim czasie było mi trzeba ;) Odpręża mnie także pieczenie, uwielbiam to ;) W ramach ostatniego, kuchennego relaksu zrobiłam szarlotkę... Jedna z lepszych szarlotek, jakie jadłam :) Dużo jabłek, mało ciasta - oto przepis na idealny jabłecznik ;) Kruche, rozpływające się w ustach ciasto z pokrojonymi i lekko oprószonymi cynamonem, plasterkami jabłek, smakuje wybornie
Domowa cukiernia EwySzarlotka, jabłecznik, ciasto z jabłkami? Zastanawialiście się kiedyś czym się różnią te ciasta? Ja tak i powiem Wam, że nie wiem. Dla mnie to chyba bardziej kwestia nazewnictwa czy regionu, ale może się mylę. Dzisiaj proponuję Wam pyszną szarlotkę z marmoladą cytrynową, na kruchym cieście. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne, i ma pyszny aromat poprzez dodatek marmolady z cytryn sycylijskich
SMYKWKUCHNIBył już dietetyczny sernik , teraz pora na szarlotkę! ;) Zamiast cukru czy miodu możecie użyć innych słodzideł, np. stewii lub ksylitolu. Pamiętajcie tylko o tym, żeby przeczytać na opakowaniu, ile takiego słodzidła można dziennie spożyć, to zabezpieczy Was przed problemami z brzuszkiem ;) Wracając do szarlotki, jest bardzo prosta w przygotowaniu, pyszna i ma cudowną kruszonkę na wierzchu. Zakochałam się! ;) Warto
Czerwona PorzeczkaJambudvipa. Dzięki zgubnej ciekawości Adama i Ewy, którzy skusili się na "zakazany owoc", jabłko dzisiaj jest traktowane jako afrodyzjak. A w kuchni wykorzystujemy je na wiele sposobów: pieczemy pyszne szarlotki, dodajemy do deserów, niekiedy stają się dodatkami do mięs. Lubimy je. A w tym roku, przez niebezpieczne zamieszanie polityczne blisko naszej wschodniej granicy, będziemy ich mieć pod dostatkiem. Ze względu(...)jednak zmienić tę jego cząstkę, która jest wokół mnie. I dlatego tak robię – kupuję jabłka, zwracając uwagę, by były to polskie owoce. W tym roku odświeżę dawne przepisy na szarlotki i znajdę też nowe. Będę podawała jabłka moim chłopcom i każdego dnia zabiorę chociaż jedno ze sobą do pracy. Jabłkom przypisano wiele znaczeń, mają różnorodną symbolikę. Od tego roku niech
W mojej kuchniwprawdzie także mają swoją rutynę, pewne powtarzalne elementy, ale nie przeszkadza mi to. Zawsze znajdzie się coś, co uatrakcyjnia ten weekendowy czas. W tym tygodniu było to pieczenie szarlotki jesiennej. Cudownie było zanurzyć się w mojej kuchni, która szybko wypełniła się zapachem smażonych jabłek i cynamonu oraz mruczeniem Hugo siedzącego na stołeczku i śledzącego każdy mój ruch. Już dawno pieczenie(...)Ostudzone ciasto posmarować surowym białkiem z 1 jajka i posypać tartą bułką Nałożyć na nią mus jabłkowy, a na wierzchu ciasta ułożyć szachownicę. 7. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem. 8. Szarlotkę piec około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. 9. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem. 10. Podawać z filiżanką kawy lub herbaty. Świetnie smakuje też z waniliowymi lodami. Smacznego
W mojej kuchnistolicy. Gwiazdeczka pakowała się do Lublina. Zdążyłam jeszcze włożyć jej do torby kawałek ciasta w pudełeczku. Polecam je gorąco, bo jest idealne na jesienne dni, których sporo przed nami. Szarlotkę na kruszonce, jedną z najłatwiejszych, jakie piekłam, taką, która nie ma prawa się nie udać, już doskonale znacie. Dziś zapraszam na jej odmianę, z dodatkiem piany. Do tej pory pozostające(...)białka zamrażałam i zostawiałam do późniejszego wykorzystania. Tym razem zrobiłam inaczej – oprócz warstwy jabłek, dodałam warstwę puszystej pianki. Dzięki temu szarlotka wygląda nieco bardziej odświętnie. Jest wysoka, świetnie się prezentuje na stole i naprawdę doskonale smakuje. Takie były opinie wszystkich gości, którzy ją jedli podczas spontanicznego, bardzo miłego spotkania w jesienny, słoneczny dzień przy ognisku. To co? Skusicie się? Zapraszam
W mojej kuchniNajlepsza szarlotka jaką jadłam do tej pory. Na kruchym cieście, z dużą ilością musu i delikatną pianką. Rozpływa się w ustach... nie potrzebuje żadnych dodatków czy lodów, jest pyszna. Składniki: kruche ciasto (link do przepisu) (3 żółtka, 100g masła, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 250g mąki pszennej ) 1kg jabłek 1 laska cynamonu 6 łyżek cukru 100ml(...)partami cukier i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Pianę wykładamy na masę jabłkową. Z zamrażarki wyjmujemy resztę kruchego ciasta, ścieramy na dużych oczkach tarki i posypujemy nim pianę. Szarlotkę wkładamy do nagrzanego piekarnika (160*C) i pieczemy przez 60 minut
Gotowanie i blogowanieSzarlotka z 4 składników bez mąki, cukru i tłuszczu, powiecie niemożliwe ale tak jest. Spróbujcie koniecznie sami a potwierdzą się moje zapewnienia. Ciasto jest wilgotne, delikatne i znika dość szybko. Szarlotka owsiana fit. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecynamonem i przysypujemy ostatnią częścią suchych składników. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy na wierzchu ciasta. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 60 min. Szarlotkę możemy podawać na ciepło jak i po przestygnięciu (inspiracja z przepisu Justyny Śnieżek
Domowy Smak JedzeniaPrzepis pochodzi z tego bloga . Szarlotka od razu wpadła mi w oko. Moja wersja została wzbogacona o śliwki, które nadały szarlotce fajnego posmaku. Migdałowo-maślana polewa dodatkowo wzbogaca smak ciasta, chociaż trochę kruszy się podczas krojenia. Nie miało to jednak żadnego znaczenia, na pewno będę często wracała do tego smakowitego przepisu :)) Składniki na ciasto
Walijskie PichcenieAromatyczne, prażone jabłka pomiędzy dwoma warstwami ciasta kruchego z dodatkiem orzechów włoskich. Przykryte słodką bezą migdałową i nie ma to jak smak domowej szarlotki. Oczywiście najlepiej smakuje jeszcze ciepła :) 1,2 kg jabłek 25g masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka goździków 1 łyżeczka cynamonu CIASTO KRUCHE: 2 szklanki mąki pszennej 150g orzechów włoskich zmielonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g(...)cukierniczego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C, a po 5min. zmniejszyć na 170*C i piec przez 30min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta przekładańce , Ciasta z owocami , Szarlotki , Tarty i kruche ciasta Tagged: cynamon , jabłka , kakao , migdały , orzechy włoskie
https:KKuchniaMniamProsta w przygotowaniu szarlotka sypana na mące kukurydzianej, której dodatkową zaletą jest to, iż jest bezglutenowa. Dla wszystkich zapracowanych i osób, które nie mają czasu na długie przygotowywanie wypieków. Szarlotka jest słodka, mocno cynamonowa a smak mąki kukurydzianej jedynie podkręca smak jabłek. Niewiele składników a efekt gwarantowany! Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm): 1 szklanka mąki kukurydzianej 1/2 szklanki
Mango PapajaTradycyjna szarlotka po królewsku to ta pieczona, z bitą śmietaną lub kremem. Moja mama robiła ją inaczej. W moim domu kiedyś to była obowiązkowa pozycja na wszystkie uroczystości. Wzbogacana dużą ilością rodzynek i orzechów, czasem z bananami, polana koniecznie brzoskwiniową galaretką. Bardzo długo jej nie robiłam, pewnie dlatego, że nie jestem tak dobrą kucharką jaką była Mama. Ale jej smak(...)suche galaretki i wymieszać dokładnie. Gorącą masę przełożyć na przygotowane biszkopty, wyrównać, schłodzić i schować do lodówki. Pozostałą galaretkę rozpuścić w 400ml wody, tężejącą polać jabłka. Schłodzić w lodówce. Szarlotka najlepsza jest na drugi dzień, kiedy galaretki porządnie stężeją, a biszkopty delikatnie nasiąkną sokiem jabłkowym
Cakes By KejtKocham to ciasto za smak i prostotę wykonania. Dodatkowo idealne dla alergików, którzy nie mogą jeść jajek. Szarlotka sypana chyba nie może się nie udać, ponadto to ciasto na niezapowiedziane wizyty. Robi się je błyskawicznie (no chyba że tak jak ja kupicie najmniejsze jabłka to wtedy całe wieki będziecie je obierać). Co prawda proces pieczenia to 60 minut, ale warto(...)ręce do kuchni pokocha ten przepis. Ciasto łatwo się kroi. Masło i sok z jabłek w trakcie pieczenia stają się idealnym spoiwem suchej i sypkiej “frakcji” ciasta. Nowy post Szarlotka sypana pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i RumieńceSzarlotka z bezą... Bardzo łatwa i pyszna szarlotka, która bardzo szybko znika. Żeby ją uwiecznić musiałam piec ją 3 razy bo nigdy nie mogłam zdążyć przed zjedzeniem... Składniki: KRUCHE CIASTO: 3 szklanki mąki kostka margaryny (250g) 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek JABŁKA: 1 kg jabłek cukier do smaku (ja daję łyżeczkę) łyżeczka cynamonu BEZA
Pelusiowa Kuchnia