szarlotka - 4822 przepisów (strona:70/322)

Szarlotka na serku waniliowym 158

Taką szarlotkę widywałam coraz częściej na blogach i postanowiłam się do niej zabrać. Troszeczkę ją zmieniłam i nie dałam połówek jabłek, bo miałabym ich za mało na brytfankę (siostra za mało kupiła :)), zrobiłam więc trochę po swojemu. Ciasto wyszło smaczne, ale jak dla mnie to ta szarlotka jest pyszna na ciepło, schłodzona już mi tak nie smakuje. Jednak kiedy będę(...)miała ochotę na szarlotkę z lodami to ta wersja jest idealna.  Ja po schłodzeniu podgrzewałam ją sobie w mikrofali  :), i wcinałam. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 4 łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 300 g serka homogenizowanego waniliowego kostka margaryna Nadzienie: 8 jabłek 2 łyżki cukru łyżeczka cynamonu Wykonanie: Piekarnik na 180 stopni Mąkę przesiać z proszkiem, dodać

Moje pyszne gotowanie
Jabłka na szarlotkę 167

Jabłka obrodziły.  Pora więc pomyśleć o przygotowaniu małych zapasów na zimę. Proponujemy jabłka do naleśników i ciast a szczególnie do szarlotki. Aby szarlotka była zwarta i miała bursztynowy kolor, jabłka powinny być niedojrzałe. -ok. 5 kg jabłek ( kwaśnych i twardych) -1 kg cukru    Jabłka obieramy, tarkujemy na grubych oczkach, zasypujemy cukrem, mieszamy i pozostawiamy na około godzinę(...)Jabłka przekładamy do słoików, zakręcamy i gotujemy ok. godziny. Pozostały sok możemy zagotować, przelać do słoiczków i wykorzystać do napojów.    Tak przygotowane jabłka gwarantują smak i wygląd szarlotki, podanej na naszym blogu. Podobne słoiki kupione w sklepie, niestety

Maminek kulinarny
SZARLOTKA Z PIGWĄ I BUDYNIEM NA KORZENNYM, BEZGLUTENOWYM CIEŚCIE. 195

łasuchów. Pogoda sprzyja filozoficznym pytaniom, więc i u nas pojawiły się konkretne dylematy, które rozstrzygnąć trzeba było. Nastały więc czasy owocnych jak widać rozmyśleń - dziś postawić na piernik, na szarlotkę a może na coś z pigwą lub np. z budyniem? Dwie baby w kuchni oznaczają zwykle wojnę... U nas nastąpił "kreatywny konsensus" (tak to sobie tłumaczymy)... powstała więc ONA: jabłkowo(...)pigwowa szarlotka z budyniem na korzennym, bezglutenowym, kruchym cieście. Wyszło bosko. Tak więc dylemat rozstrzygnięty, wszyscy zadowoleni, wszyscy szczęśliwi i najedzeni (tylko piekarnik biedny... że on z nami wytrzymuje).  CIASTO: /Kruche, bezglutenowe, razowe, korzenne... - 2 szklanki mąki bezglutenowej, razowej - Dunkel - kostka masła - 3 żółtka - 10 dkg cukru trzcinowego - 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia - 2 łyżki kwaśnej śmietany

Wypisz Wymaluj
746. Żądza spełniona. 191

Kawalek szarlotki, jogurt Naturalny  Chciałam szarlotki, miałam jabłek, CZAS ...? czas się zawsze znajdzie. Pierwszego Raz ja piekłam, jeszcze troche do dopracowania, choc i tak Nigdy nie nie dorównam szarlotce którą piecze moja ciocia (ciasto dzieciństwa )ale miała dużo jabłek, tak jak lubię, choć muszę pamiętać by nie zostawiać ich na sitku, bo dziwnego koloru nabierają

More food, love and dreams
Szarlotka z kruszonką i bezą 161

bezę. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 °C. Piecz przez 40 minut. Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Przed pokrojeniem na kawałki i podaniem posyp ciasto cukrem pudrem. Szarlotka z kruszonką i bezą. Szarlotka z kruszonką i bezą. Szarlotka z kruszonką i bezą. inspirował blog Myszka piecze

Grahamka, weka i kajzerka
Szarlotka a może jabłecznik 391

czerwone, zielone jabłka kuszą żeby je kupić i przygotować z nich coś pysznego. Nie ma co kombinować tylko postawić na klasykę, pyszne lekko winne jabłka otulone kruchym ciastem czyli szarlotka a możne jabłecznik ??  Co prawda od zawsze myślałam , że szarlotka to nasze ciasto a tu niespodzianka , ten pyszny placuszek przywędrował do nas z Francji. Więc zapraszam na ciasto(...)Francji , szarlotkę . Czas pieczenia:   około 45 minut                     Temperatura pieczenia:   180  °C           Wielkość formy :   Ciasto:   4,5 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej  3/4 szkl cukru 3 jajka 3 -4 łyżki śmietany 1 margaryna 50 gram smalcu mały

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Szarlotka, czyli mus jabłkowy opakowany cieniutkim ciastem:) 184

Przyszedł czas na szarlotkę, jeszcze w tym roku nie robiłam, a przynajmniej nie robiłam żadnej nowej jej wersji. Moje najlepsze szarlotki to ta z bezą (ta jest na mące pszennej, której już nie używam w kuchni) oraz szarlotka nazwana przeze mnie genialną . Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Szarlotka wspaniała 138

minut w tem. 180 C na złoty kolor. Następnie włożyć na ciasto podsmażone jabłka.  3. Na wierzch układać kratkę z pozostałego ciasta i piec na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1/2 łyżeczki cynamonu 3 - 4 łyżki wody  cukier do smaku 1. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki. Dusimy w rondlu z cynamonem(...)jest taka potrzeba. Jabłka mało kiedy wymagają dosładzania, kwaskowate smakują wybornie.  2. Możemy przygotować większą ilość jabłek i przełożyć je do słoików, poddać pasteryzacji i zostawić do następnej szarlotki. Słoik o wielkości 750 ml tz. 3/4 l jest idealny do tej szarlotki

Apetyczna babeczka
Szarlotka 238

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast goszczących w naszych domach. Każdy ma swój wypróbowany sposób na jej przygotowanie, często przechodzący z pokolenia na pokolenie, różne przepisy na ciasto kruche, różne metody rozdrobnienia jabłek, inne dodatki i aromaty. Taki właśnie przepis, z którego korzystałam przez wiele lat, a o którym zapomniałam w ostatnich miesiącach, gdyż tworzę i wypróbowuję dużo nowych przepisów(...)względu na blog, wykopałam ostatnio z mojego zeszytu z przepisami. Jest to prosta, klasyczna szarlotka, urozmaiciłam ją o karmelizowane jabłka oraz obowiązkowy dla mnie w ciastach z jabłkami cynamon. Szarlotkę przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm. Szarlotka Składniki: ciasto 250g mąki pszennej 125g masła 100g cukru pudru 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa 750 twardych kwaskowatych

Smakołyki Bereniki
SZARLOTKA TATRZAŃSKA 182

Miała być szarlotka tatrzańska ale jak to w życiu bywa plany sowią drogą a realizacja swoją. Nigdzie nie mogłam kupić jabłek szara reneta, które podobno są idealne do tej szarlotki, za to nabyłam antonówkę, równie kwaśną i twardą jak szara reneta.  Szarlotkę wbrew pozorem robi się szybko, jabłka wystarczy zetrzeć na zwykłej szatkownicy dodać cukier, cynamon, a ciasto zagnieść(...)wyłożyć na blaszkę na to jabłka przykryć ciastem i gotowe do pieczenia.   Natomiast jeżeli chodzi o smak jest zupełnie inny od tego, który jest w tradycyjnej szarlotce, głównie dlatego że w szarlotce tatrzańskie jabłka są surowe a nie duszone, które ja osobiście wole. Z drugiej strony to właśnie cały urok tej szarlotki tkwi w tym że jabłka

RAROSSA
Szarlotka z Kruszonką na Drożdżowym Spodzie 135

Szarlotka… proste klasyczne ciasto z jabłkami. Na kruchym spodzie robiłam i jadałam nie raz. Przyszła pora na lekką odmianę. Tym razem postanowiłam zrobić na puszystym a zarazem cienkim cieście drożdżowym. Obowiązkowo z kruszonką i rodzynkami. Nie trwało to długo a szarlotka już gościła na naszym stole. Przyznaję, że w ciepłe dni uwielbiam robić drożdżowe. Ciasto pięknie i w miarę(...)smaku jest drożdżowe, które wyrasta co najmniej przez całą noc w lodówce. Mmm uwielbiam takie nowinki i następna drożdżówka dla porównania będzie z ‚lodówki’. Tymczasem wracając do naszej szarlotki na drożdżowym spodzie zaliczam ją do bardzo udanych i wartych polecenia. Puszysty spód, dużo jabłek i jeszcze więcej kruszonki. Bardzo Wam polecam. Składniki: 250 g mąki 15 g świeżych drożdży

Made By Mom And Son
Szarlotka z okruchów 140

Przepisów na szarlotki jest całe mnóstwo..moja szarlotka jest ciut inna ..kiedyś robiłam podobną o nazwie szarlotka sypana..sporo osób na pewno zna ten przepis..Ta szarlotka to idealne rozwiązanie dla pokruszonych ciastek, herbatników, biszkoptów, wafelków itp. 35 dkg okruchów ciast,herbatników, biszkoptów 4 łyżki cukru 8 łyżek stopionej margaryny [ około 13 dkg] 1 kg jabłek 1/2 szk.cukru

Moje domowe kucharzenie
Najlepsza szarlotka z bezą i kruszonką 207

Szarlotka to ciasto, które chyba lubi każdy. Jej smak zazwyczaj kojarzy nam się z dzieciństwem. Robiłam już różne wersje szarlotek, ale ta zdecydowanie jest moją ulubioną. Po wielu eksperymentach wreszcie udało mi się uzyskać smak idealny. Lekko kwaśne jabłka, kruche ciasto i słodka beza to idealne połączenie smaków. Ciasto robiłam w formie 24x24, więc wyszło bardzo wysokie. Można(...)również przygotować w nieco większej formie. Szczerze polecam!!! Najlepsza szarlotka z bezą i kruszonką         Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g chłodnego masła 5 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Jabłka: około 6-7 kwaśnych jabłek (ja używam szarej renety) łyżka mąki

Mania Gotowania
Szarlotka kukurydziana z bezą 210

Jesienią na deser najczęściej przygotowuję coś z dodatkiem dyni lub jabłek. A jeśli jabłka to przeważnie szarlotka;) Podałam Wam już kilka różnych przepisów jak zrobić pyszną szarlotkę. Dzisiaj kolejna propozycja. Jest to szarlotka na kruchym cieście, z dodatkiem płatków kukurydzianych, dużej ilości jabłek, cynamonu i delikatnej bezy na wierzchu. Ciasto: 2 żółtka, 2 i 1/2 szklanki mąki, szczypta soli, 250g(...)temp 170-180st. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.  * można użyć zwykłego cukru zmieszanego z 3/4 łyżeczki cynamonu i szczypty gałki muszkatołowej. Równie pyszne szarlotki możecie zamówić na stronie Twojej Cukierni

Z miłości do słodkości
Szarlotka z budyniem 683

Odkąd prowadzę bloga, rzadko zdarza mi się robić te same ciasta, staram się bowiem odnajdywać nowe smaki, połączenia i przepisy. Szarlotka, zwana też jabłecznikiem, to ciasto, które kiedyś gościło często w mojej kuchni, gdyż bardzo lubię połączenie startych lub pokrojonych w plasterki jabłek z cynamonem i ciastem kruchym. Przypomniałam sobie ostatnio o takim przepisie, klasycznym przekładańcu z ciasta kruchego(...)jabłek, wzbogaconym jednak o dodatkowy składnik - budyń. Szarlotka z budyniem to ciasto, które zaproponować można wielbicielom tego ostatniego, ale i smakosze jabłek będą zadowoleni, bo jest ich w cieście sporo. Ciasto kruche urozmaiciłam ukochanym przeze mnie cynamonem, jeśli za nim nie przepadacie - możecie pominąć ten składnik przy przygotowaniach. Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 24x24cm lub niewiele mniejszej/wi

Smakołyki Bereniki