Szybka i prosta szarlotka na biszkopcie. Nie wymaga zagniatania czy leżakowania w lodówce. Kroimy jabłka, miksujemy składniki i gotowe – reszta to tylko czekanie. Bardzo lubię jej cynamonowy zapach wydobywający się z piekarnika. Najczęściej połowa znika jeszcze ciepła. Idealna do gorącej, owocowej herbaty. Taki jabłecznik będzie świetnie smakował z dodatkiem rodzynków czy orzechów – u mnie najczęściej jest jednak(...)dodatków. Prosta szarlotka na biszkopcie: 5 średnich jabłek 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 duże jajka 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki oleju opcjonalnie: garść rodzynków lub orzechów cukier puder do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę
Poezja smakuszarlotki chyba nikogo namawiać nie trzeba. Aby wyglądała bardziej "walentynkowo" z części ciasta wykroiłam serduszka i poukładałam na jabłkach. Upieczoną szarlotkę można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smakuje wyśmienicie z gałką lodów lub kleksem bitej śmietany. Upieczcie taką ukochanej osobie, na pewno będzie zachwycona. I wiadomo- przez żołądek do serca :) Do wypieku szarlotki użyłam mąki krupczatki od Młynomag . Jest
Smakołyki AsiDzisiaj przedstawiam Wam mój stary, sprawdzony przepis na pyszną szarlotkę w mięciutkim, puszystym cieście cytrynowym. Ciasto jest rewelacyjne! Bardzo lubię takie połączenie: słodkie, cytrynowe, babkowe ciasto i kwaskowe, jabłkowe, soczyste nadzienie. Pycha! Idealne zarówno na większe imprezy, jak i do popołudniowej kawy w gronie najbliższych. Bardzo polecam!!! Składniki na szarlotkę w cytrynowym cieście: na formę 24x28 cm NADZIENIE: 1 litrowy(...)stopni C) i pieczemy około 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika, wykładamy na nie ciepły mus, a mus z kolei przykrywamy drugą częścią ciasta. Tak przygotowaną szarlotkę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25-30 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło. Studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Gotowe
Rozpustne gotowanieJesienią i zimą królują w moim domu ciasta z jabłkami. Myślę, że wiele osób lubi domową szarlotkę, która jest ciastem prostym, aromatycznym i lekkim. Dzisiaj zapraszam na szarlotkę z cynamonem, taką najzwyklejszą :) Składniki na ciasto: 250 g mąki 80 g cukru płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia 80 g masła 3 duże(...)Tortownicę wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 15 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem). Z pozostałego ciasta przygotujemy paseczki ciasta, do utworzenia kratki na wierzchu szarlotki. W tym celu blat posypujemy dość mocno mąką. Wykładamy ciasto i również posypujemy je mąką. Dzięki temu ciasto nie będzie się kleić. Ciasto dłonią rozklepujemy na cienki prostokąt i nożem
Smak mojego domuNieważne, czy to jest jesień czy zima. Lubię jak w domu pachnie ciastem, dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować pyszną szarlotkę. Składniki: 1,5 kg jabłek 1 szklanka cukru 4 białka 1 kisiel cytrynowy szczypta soli 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy sok i dodajemy(...)schładzamy w lodówce. Blaszkę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą. Na dno blaszki ścieramy na tarce pierwszą część ciasto, wykładamy jabłka i ścieramy drugą część ciasta. Szarlotkę pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu szarlotkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Pyszności Słodkościszarlotka jest idealna jest dłuuuugie, zimowe i mroźne wieczory! Delikatna, krucha, ale wilgotna i bardzo aromatyczna - pełna jabłek , cynamonu i idealnie słodka, mimo, że jest prawie bez cukru! A jej przygotowanie jest ekspresowe! Jednym słowem - ulubiona! Jestem pewna, że jeśli spróbujecie, również zakochacie się w tym smakołyku! :) P.S. Mój Mąż nie znosi kokosu, ja z kolei uwielbiam, zobaczcie(...)jaki znalazłam sposób na przemycenie go do każdego ciasta - patent został zaakceptowany! :) Szarlotka z musem jabłkowym z nutą kokosu Składniki: 500 g mąki (ja użyłam 300 g mąki zwykłej i 200 g mąki kukurydzianej - stąd lekko żółte zabarwienie ciasta) 2 jajka 200 g masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru szczypta soli 250 g jogurtu naturalnego
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!weekend. A że nareszcie udało mi się posprzątać lodówkę z różnych resztek, zrobiło się miejsce na przechowywanie deserów bez pieczenia. Dziś proponuję odchudzoną i bogatszą w składniki odżywcze wersję szarlotki bez jajek, masła i mąki, bo te zastępuje kasza jaglana. Ale żeby za bardzo chudo nie było, przygotowana jest ze śmietaną o zdecydowanie niższej zawartości tłuszczu niż kremówka. Polecam zrobić(...)cukier i jogurt. Wszystko dobrze wymieszać. Masę jaglaną przełożyć do tortownicy. Rozprowadzić, tworząc wysoki (na ok. 1,5-2 cm) brzeg wokół, jak na tartę. Odstawić, by jaglany spód szarlotki trochę zastygł. Przełożyć na "ciasto" nieco schłodzone jabłka. Wyrównać powierzchnię. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę zmiksować z cukrem, a gdy zaczną się tworzyć wzorki na powierzchni śmietany, dodać śmietan
Weekendy w domu i ogrodzieZawsze kiedy chce się poczuć jak w prawdziwej kawiarni na myśl przychodzi mi tylko jedno szarlotka na ciepło z sosem waniliowym i lodami. Kiedy miałam możliwość zawsze w lokalu ona szła na pierwszy plan ale powiem nieskromnie najlepszą robię w swoim domowym zaciszu. Testowałam wiele szarlotek ale ta jednak przebija wszystkie dodatkowo ten sos niebo w gębie. Zapraszam... Skala(...)smaku 10/10 przed podaniem szarlotkę można włożyć na 20min do piekarnika nagrzanego do 130st. Przepis "Moje wypieki" składniki na orzechowe kruche ciasto: 1 i 1/4 szklanki orzechów laskowych, wcześniej podpieczonych, skórka obrana - ja dałam orzechy włoskie ze skórką 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej pół szklanki
Kubki smakuKawa też smakuje inaczej, wyjątkowo … i w ten czas można pozwolić sobie na coś bardziej wyjątkowego. Najlepsza kawa Tchibo Exclusive , dodatek bitej śmietany, aromatycznego cynamonu i przyprawy do szarlotki oraz miodu sprawia, że ciężko od niej się oderwać. Mini-Kafetiera do zaparzania kawy : TUTAJ Pojemniczki na przyprawy: TUTAJ Filiżanki do espresso: TUTAJ Jest to jedna z tych kaw, która(...)trwaj „ Kocham takie dni! *** PRZEPISY: KAWA KUBUSIA PUCHATKA SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * gorąca, zaparzona, palona kawa Tchibo Exclusive – 125 ml * gorące mleko skondensowane – 50 ml * przyprawa do szarlotki * cynamon * cukier brązowy / miód * bita śmietana * chips jabłkowy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do filiżanki wsypujemy szczyptę przyprawy do szarlotki i łyżeczkę brązowego cukru. Zalewamy gorącą kawą i dopełniamy mlekiem skondensowanym. Dekorujemy bitą
Ostra na SłodkoWitam serdecznie Propozycja na pyszne ciasto z jabłkami i budyniem . Jabłka w tej szarlotce nie są prażone tylko pokrojone na mniejsze kawałki i ułożone na cieście i polane budyniem. Będziemy potrzebować : 500 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 250 g masła lub margaryny (dobrze schłodzone) 3 żółtka 3 łyżki śmietany 12% lub 18% (około 90 g) 2 łyżeczki proszku(...)wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Po upieczeniu szarlotkę można oprószyć cukrem pudrem. Ciasto jabłecznik z budyniem - szarlotka z budyniem jest gotowa . Życzę udanych wypieków i smacznego . Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeProściutka szarlotka, której przygotowanie to sama przyjemność! W smaku całkiem inna niż tradycyjne szarlotki, ale na pewno nie mniej smaczna :) Najlepiej smakuję na drugi dzień, po nocy spędzonej w zamkniętym pojemniku. Dzięki takiemu przechowywaniu ciasto nie wysycha, a dodatkowo nabiera wilgoci. Polecam szczególnie teraz, gdy mamy pyszne, polskie, jesienne jabłka :D S kładniki: Ciasto: 4 małe jabłka(...)przelać do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w 180 st.C przez około 40-45 minut. Upieczoną szarlotkę wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego! Inspiracja/ źródło: Bakeholic
Nastoletnie WypiekanieSzarlotka to ciasto, które chyba nie może się znudzić (obok sernika oczywiście ;)). W moim domu najcześciej używamy jednego, sprawdzonego przepisu. Tym razem bazowałam właśnie na tym przepisie, ale dodałam kilka składników. W efekcie powstała szarlotka o nieco korzennym aromacie i innym wyglądzie, niż ta tradycyjna (zazwyczaj składa się z dwóch rozwałkowanych blatów na spodzie i wierzchu). Zrobienie tego ciasta(...)powinno zająć zbyt wiele czasu, o ile mamy już przygotowane jabłka (u mnie domowy mus jabłkowy, bez cukru - naturalnie słodki :)). Prosta szarlotka orkiszowa z korzenną nutą 3 szklanki mąki orkiszowej 0,5 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego 2-3 jajka (w zależności od wielkości) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu
FitKotkroimy w kostkę. Przekładamy do miski, dodajmy posiekane rodzynki i orzechy włoskie. Mieszamy z cukrem, cynamonem, kakao i wanilią. Przekładamy do kokilek. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Szarlotki pieczemy około 25 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia przygotowujemy bezę. W misce ubijamy białka na sztywną masę, stopniowo dodając cukier puder i mąkę. Całość ubijamy około 10 minut. Gotową(...)masę przekładamy na szarlotki. Temperaturę w piekarniku obniżamy do 120 stopni Celsjusza i pozostawiamy w nim szarlotki przez około 25 minut. Smacznego
Kuchnia Pani WiosnySzarlotka , chyba każdy z nas ją zna i lubi. Ciasto absolutnie kojarzące mi się z jesienią, pyszną kawą i ciepłym domem. Jesień to w Polsce sezon na pyszne jabłka, pełne witamin, dlatego dziś przedstawię przepis na szarlotkę, która jest wykonana na cieście z mąki owsianej, jest bardzo kruchutka, delikatna i rozpływa się w ustach, a zamiast klasycznej bitej śmietany domowa(...)dzielę na dwie części (jedna na wyłożenie tortownicy, druga na kruszonkę). Wykładam tortownice ciastem, na ciasto wykładam gotowe jabłka, na jabłka kruszę ciasto na kruszonkę. Całość posypuję mrożonymi jagodami. Szarlotkę należy piec ok. 45 minut przy 180 stopniach. (termoobieg włączyłam na ostatnie 10 minut). Gotowe:) Smacznego! Pozdrawiam, Adrianna
Pause Gotowanie!Rysiu. A raczej przepis na szarlotkę Siostro nr 3! Znalazłam!!! Mam go! Został przygnieciony w szufladzie w której trzymamy zeszyty z przepisami przez Twój śmieszny zaczęty i nigdy nie ukończony zeszycik więc można powiedzieć, że przez Ciebie się zapodział :-D! Ale nie czas to i nie miejsce na rodzinne konflikty Oto przepis na szarlotkę z orzechową kruszonką! Szarlotka z orzechową
sierotka maRysia w kuchni