Jesień to czas szarlotek i jabłeczników. Na myśl o szarlotce chyba wszyscy mamy przed oczami kruchą szarlotkę pieczoną przez babcię. I nie znam osoby, która by takiej nie lubiła. Ale dziś zachęcam do zrobienia ciasta z jabłkami trochę inaczej: na puszystym cytrynowo-kakaowym cieście, z dodatkiem gruszek. *foremka 23*28 cm Składniki: na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatable-condition:even-row; mso-style-priority:63; mso-style-unhide:no; mso-tstyle-border-insideh:cell-none; mso-tstyle-border-insidev:cell-none;} Dzisiaj przepis na nieco inną szarlotkę sypaną. Ciasto to trochę taki miszmasz aromatów - jest cynamon, kokos, migdały, orzechy, miód i dużo, dużo jabłek - wszystko to tworzy piękny, jesienny nastrój. Brakuje jedynie kominka i kubka gorącej herbaty(...)Albo kakao. Przepis jest na blachę 34x24cm. Teoretycznie to dużo. Ale tylko teoretycznie, bo znika w zastraszającym tempie. Nie miejcie wyrzutów sumienia - to zdrowa szarlotka, bogata przede wszystkim w błonnik (1 kawałek to połowa naszego dziennego zapotrzebowania!). Składniki (12 porcji 8,5x8 cm) Suche 100 g ksylitolu (1/2 szklanki) 120 g mąki kokosowej (1 szklanka) - lub drobnych wiórków
Powiedz dietom nieOpis: Shot Mini Szarlotka to nic innego jak słynne połączenie Żubrówki Bison Grass oraz soku jabłkowego jedyne czym się różni to sposób podania jakim jest shot. Na zdrowie! Składniki: 25 ml Żubrówki Bison Grass 25 ml Soku jabłkowego Kilka cząstek jabłek szklanka lodu Sposób wykonania: Na początek do shakera wsypujemy kilka kostek lodu dodajemy 25 ml Żubrówki 25 ml soku(...)Shot miniszarlotka By Adam Published: Prep time: Cook time: Total time: Yield: Serving size: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients: Thinly-sliced : 3/4 cup ...Directions: ... Artykuł Shot Mini Szarlotka pochodzi z serwisu Drinkologia - przepisy na drinki, koktajle, nalewki, shoty
DrinkologiaLubię jak w domu pachnie ciastem, dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować pyszną szarlotkę - typowo jesienne ciasto. Składniki: 1,5 kg jabłek 1 szklanka cukru 4 białka 1 kisiel cytrynowy szczypta soli 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy sok i dodajemy kisiel. Białka ubijamy(...)dwie części i schładzamy w lodówce. Blaszkę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą. Na dno blaszki ścieramy na tarce pierwszą część ciasto, wykładamy jabłka i ścieramy drugą część ciasta. Szarlotkę pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu szarlotkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Salonik smakówKoniecznie musicie spróbować tej szarlotki! Koniec lata i nadchodząca jesień to właśnie czas na pieczenie szarlotek. Ta dzisiejsza jest bardzo delikatna, z dużą ilością jabłek zatopionych i zapieczonych w śmietankowej piance. Po prostu coś pysznego! Trochę przypomina jabłecznik z budyniem , ale jest zdecydowanie delikatniejsza i lżejsza. Niestety nie powiem Wam jakich konkretnie jabłek użyłam do jej przygotowania. Jeśli ktoś(...)miąższ miały zwarty i taki, który nie rozpada się szybko podczas obróbki cieplnej i takie właśnie jabłuszka będą do tego ciasta najlepsze. Jeśli wolicie tradycyjne ciasta spróbujcie koniecznie najlepszej szarlotki domowej ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaciasta, które chyba nigdy mi się nie znudzą i pasują na każdą okazję - sernik i szarlotka. Pomysł na kolejną wersję szarlotki zrodził się niedawno przy okazji Wielkanocy i postanowiłam go w końcu zrealizować. Mamy serniki pieczone i te na zimno, a ciasta z jabłkami głównie występują w tej pierwszej wersji. Ta propozycja jest trochę inna, lekka i świeża(...)wiosnę :) Wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie Łaciaty biszkopt: 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki orkiszowej i gryczanej, pół na pół 1/8 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju 1 czubata łyżeczka karobu w proszku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać stopniowo cukier i ubijać przez chwilę
FitKotPrzepyszna, bardzo jabłkowa szarlotka! Najlepsza z szarą renetą, ale inne kwaśne i twarde jabłka też dadzą radę :). Dla kogo: dla mających ochotę na bardzo jabłkową szarlotkę dla chcących spróbować szarlotki na mące krupczatce dla tych, którzy słyszeli kiedyś o "tatrzańskiej" i mają ochotę wypróbować ją w domu Składniki na ciasto: 500g mąki krupczatki 250g margaryny lub masła 90g cukru pudru
Mania Wypiekaniamoja pierwsza tak udana szarlotka. Świetne kruche ciasto, z "Szarlotki na sposób wiedeński" z książki Zofii Zawistowskiej "Desery i wypieki domowe", którą dostałam od Mamy na Mikałaja pamiętnego roku 1991. ;) Notabene robiłam wiele ciast z tej książki i wszystkie się udawały. A pomysł na przyprawienie jabłek kardamonem pochodzi od mamy Prezydenta, nomen omen też Zofii(...)Podczas ostatniego pobytu w Polsce jadłam właśnie u niej to ciasto i byłam zaskoczona niezwykłym smakiem tej szarlotki. Polecam wszystkim, którzy nie przepadają za cynamonem lub po prostu chcą spróbować czegoś innego. ;) Składniki: 300 g mąki 150 g masła 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany sok i skórka starta z połowy cytryny 3 łyżki cukru 3 łyżki rozkruszonych biszkoptów
Kuchnia Prezydentowejmogę powiedzieć? Jedynie to, że ta szarlotka jest po prostu doskonała. Klasyka w najczystszym wydaniu, kruchy spód i wierzch z ciasta kruchego, środek wilgotny, kremowy, z mocno cynamonowym aromatem, ciężki mus jabłkowy. I jadłam kiedyś podobną szarlotkę do tej, gdzieś u ciotki, babci kuzynki czy innej krewniaczki, słynącej z doskonałych ciast, teraz już nie pomnę, któż to był zacz(...)jedno pamiętam - tamten smak nie był tak wspaniały. Przekonajcie się sami. Szarlotkę z przepisu Kasi (http://cobytuzjesc.blogspot.com/2012/02/szarlotka-z-gubaowki-od-haneczki-hej.html) piekły wspólnie z nami: Iza z http://smacznapyza.blogspot.com/ Ewa z http://koper-w-kuchni.blogspot.com/ Ela z http://zkartoflanegopola.blox.pl/html Ola z http://mamabartka.blogspot.com/ Ewa z http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/ Paulina z http://tryingtocookandbake.blogspot.com/ Justyna - http://healthier-and-slower-life.blogspot.com/ Jedna mała uwaga
Kuchnia PrezydentowejSzarlotka, która już w trakcie przygotowywania została skazana przez mnie na zostanie zakalcem, miała się nie udać - musiałam dorabiać ciasto, bo jego ilość okazała się niewystarczająca na moją tortownicę, kosztowała mnie sporo nerwów i czasu (ciasto nie chciało się rozsmarowywać, ba! nie chciało nawet odkleić się od łyżki!), a na koniec pieczenia miałam na dnie piekarnika piękną, grubą plamę spalenizny(...)Warstwy cynamonowych, słodko-kwaśnych jabłek między warstwami puszystego, aromatycznego ciasta, a wierzch chyba najładniejszy ze wszystkich moich dotychczasowych szarlotek. To ciasto idealne, a takich, jak wiadomo nie robi się szybko i łatwo. ;) Dlatego z całą pewnością szarlotkę żydowską będę powtarzać. Przepis, z moimi z niewielkimi zmianami, pochodzi z książki "Kuchnia żydowska" Elizabeth Wolf-Cohen. Składniki (na tortownicę Ø22
Kuchnia PrezydentowejSzarlotka nigdy nie była moim ulubionym ciastem. Ale ostatnio bardzo zaintrygował mnie przepis na szarlotkę z połówkami jabłek. Oryginalny przepis, który znalazłam w internecie lekko zmodyfikowałam, wypróbowałam go i od tamtego momentu uwielbiam tą szarlotkę i jest ona jednym z moich ulubionych ciast. Ciasto jest idealnie kruche. Podczas pieczenia jabłka zmieniają się w delikatny mus, który
Passion of Cookingprzepadam za surowymi jabłkami, za to uwielbiam je w każdej innej postaci: gotowane, duszone, smażone na masełku, pieczone... I dlatego górzysta szarlotka jest jednym z moich ulubionych ciast. Kruche ciacho i pachnące mega jabłkowe wnętrze - mmm... poezja :) Górzysta szarlotka Składniki: 3 szklanki mąki 25 dag masła lub margaryny (ewentualnie można wymieszać) 1/2 szklanki cukru 1 jajko awaryjnie odrobina kwaśnej śmietany(...)bułki tartej (w wersji luksusowej – tartych migdałów) 4 łyżki jasnego dżemu lub konfitury (brzoskwiniowy, morelowy lub pomarańczowy) sok z 1/2 cytryny 1 żółtko 1 łyżka wody lub mleka Górzysta szarlotka Wykonanie: Mąkę przesiałam, posiekałam razem z miękkim masłem, dodałam cukier i jajko, i szybko wyrobiłam gładkie, jednolite ciasto. Gdyby składniki nie chciały się połączyć, można dodać troszkę kwaśnej śmietany. Zawinęłam
Kuchenne zapiski Edytyprzychodzą zimniejsze wypijam litry kakao. Przedawkowuje cynamon. Zjadam jabłka kilogramami. I piekę szarlotkę. Tylko i wyłącznie z mąki razowej, bez cukru - z fruktozą. Zdrowsza od oryginalnej wersji, co nie znaczy oczywiście, że mniej smaczna! Mąka razowa nadaje jej ciekawego charakteru. Ciasto jest słodkie, do nadzienia (jabłek) nie dodawałam już cukru, gdyż chciałam, żeby tworzyło kontrast z tym właśnie słodkim ciastem(...)Jeśli chcecie dalej utrzymać tę szarlotkę w zdrowszym klimacie, ale dosłodzić nadzienie dodajcie np. rodzynek lub miodu :) RAZOWA SZARLOTKA przepis autorski // blacha 20x25cm ~350g mąki pszennej razowej (T2000) ~150g masła ~jajko ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~100g fruktozy (jeśli z cukrem - 200g) Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem, zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać posiekane w kostkę masło i fruktozę. Siekać
chili & sugarZachciało mi się ostatnio szarlotki...Ale na gniecenie ciasta już ochoty nie miałam. I co wtedy? Wtedy na ratunek przychodzi...szarlotka sypana! Słyszałam o niej wiele razy, wiele razy oglądałam ją na innych blogach kulinarnych, ale nigdy jej nie robiłam. Aż do teraz. Żałuję, że tak długo zwlekałam! Smakuje bardzo podobnie do tradycyjnej, ma pyszny chrupiący wierzch... Dodatkowo - przygotowałam(...)wersji bezglutenowej i wegańskiej tak więc szerokie grono smakoszy może jej spróbować :) BEZGLUTENOWA, WEGAŃSKA SZARLOTKA przepis autorski // tortownica 22-26cm ~1 - 1 1/2kg jabłek (waga po obraniu), soczystych ~100g kaszki ryżowo-kukurydzianej (naturalnaspizarnia.pl) ~szklanka mąki - 1/3 mąki jaglanej, 1/3 mąki gryczanej i 1/3 mąki kukurydzianej ~łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia ~1/2 - 3/4 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek
chili & sugar