Czekoladę mieszamy łyżeczka do czasu, aż się rozpuści. Rozpuszczoną czekoladę wyjmujemy z garnuszka i odstawiamy na około 10 minut do ostudzenia. Najlepsza jest zimna jest zimna czekolada do pokrycia pierniczków, gdyż zbyt mocno nie spływa. Kosteczki pokrywamy z każdej strony czekoladą, przy pomocy łyżeczki, a następnie kładziemy na papier pergamin i pozostawiamy do ostygnięcia. Tak przyrządzone pierniczki, możemy przechowywać(...)lodówce. U mnie znikają dość szybko, a ilość jest duża :) * potrzebna ilość czekolady zależy od wielkości ciasteczek. Im większe, tym mniej czekolady będzie nam potrzebne. Ja osobiście wolę mniejsze pierniczki, gdyż są podzielniejsze. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height
Smakowy Rajdekorowaniu, poszło Pani bardzo dobrze! Takie ludziki można zawiesić na choince a także podarować w prezencie. Pani Ania twierdzi, że Panowie w rodzinie byli zachwyceni laseczkami w bikini, wierzymy Pierniczki świąteczne p. Ani – danie konkursowe Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki 125g drobnego cukru 125g płynnego miodu 50ml mocnej kawy (np: 2 łyżeczki rozpuszczalnej) 150g(...)masła 400g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej starta skórka z pomarańczy 0,5 opakowania przyprawy korzennej listonic_name = "Pierniczki świąteczne p. Ani – danie konkursowe (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "125g drobnego cukru 125g płynnego miodu 50ml mocnej kawy (np: 2 łyżeczki rozpuszczalnej) 150g masła 400g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej starta skórka z pomarańczy
CoolinarniePLdołożyć w chłodne miejsce na 1-2 dni lub nieco dłużej. Następnie ciasto wyrobić ,aby znów było elastyczne, rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać dowolne kształty. Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, na środkowej szynie ok.10 min. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce. Pierniczki są po wystudzeniu są miękkie lekko kruche, nie robią(...)twardnieją. Zbyt długie pieczenie powoduje, że pierniczki stają się twarde
Mix smakuŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami… To już ostatni dzwonek by upiec pierniczki. Pyszne i pachnące, które będą dekorowały Świąteczny stół. Po upieczeniu są miękkie, później troszkę twardnieją. Warto więc zrobić je wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby znowu były miękkie Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 2 duże jajka 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 szklanki(...)przełożyć do miski, dodać roztopione masło i wyrobić elastyczne ciasto (ma być lekko klejące). Następnie rozwałkować na nie mniej niż 4 mm (podsypując jak najmniejszą ilością mąki) i wykrawać pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 10 minut. Do ozdobienia: Pierniczki dekorować roztopioną czekoladą lub lukrem (cukier puder utarty z odrobiną wody lub soku z cytryny
Oryginalny smakMięciutki, pachnące i nadziewane powidłami pierniczki które smakują jak alpejskie. Oblane błyszczącą i pyszną polewą czekoladową. Znikają w ekspresowym tempie i wcale się nie dziwię bo sama często po nie sięgam. Przepis na pierniczki z Domowa Cukierenka a błyszcząca polewa - glazura z Słodkie Fantazje. Składniki: 250 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 100 g miodu 60 g masła(...)napęcznienia. Masło, cukier, kakao, napęczniałą żelatynę podgrzewać w garnuszku na średnim ogniu i mieszać by się nie przypaliło. Nie doprowadzić do wrzenia. Zdjąć i w ciepłej polewie zanurzać pierniczki. Układać na metalowej kratce i pozostawić do zastygnięcia
Ala piecze i gotujefont-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Jak co roku, również i w tym roku nie mogłam się oprzeć wypiekom pierniczków. W tym roku receptura nieco inna, zdecydowanie lepsza! Polecam korzenne pierniczki, które idealnie posłużą jako jadalny prezent - wszystkiego dobrego na ten świąteczny czas! Pierniczki receptura na 100 sztuk średniej
Sajkofanka smakuSkończyły mi się puszki! Nie mam miejsca na więcej pierniczków. Hmm... Może to jakiś znak...? Na szczęście w niedzielę przyjadą goście, trochę zjedzą, trochę zabiorą (oby bez puszek!), i może na Wigilię będę mogła coś jeszcze przygotować... Póki co - koniec! Mam jeszcze kilka zaległych przepisów na świąteczne ciasteczka, z pewnością więc jeszcze w styczniu będę Wam je pokazywała. Wiem(...)niecały miesiąc pierwszy dzień szkoły! Nie mogę się już doczekać, choć jednocześnie trochę się denerwuję... Trzymajcie kciuki, żeby poszło gładko. Dzisiaj mam dla Was trochę nietypowe, bo duńskie pierniczki. Bez miodu, za to z... Pieprzem! Białym, więc nie ma się czego bać (biały pieprz jest delikatniejszy od popularnego czarnego). Są krucho-twarde, lekko pikantne. Pięknie pachną przyprawami korzennymi
Pożeraczka, czyli raz adobrzebiorę, poza tym czasu trochę mało... Wielki ukłon dla Wszystkich, którzy w tym roku posklejali domki. Ja mam choinki, choinki mają też moi najbliżsi. A Wy macie już przepis. Pierniczki same w sobie nie są zbyt słodkie, ale w połączeniu ze słodkim lukrem są idealne. Źródło : Moje Wypieki . Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem,który przekieruje Cię(...)duże kwiatki piekłam do 8 minut, a mniejsze do 4-5 minut. W tym przypadku nie oddalałam się od piekarnika jak zwykle tylko sprawdzałam na bieżąco stan wypieczenia pierniczków :) Następnego dnia można lukrować pierniczki i składać w choinki, ja lukrowałam po kilku dniach :) Jaki lukier? Oczywiście Lukier Królewski <------link w nazwie :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeSłodkie pierniczki, o korzennym, miodowym smaku, które zawsze wychodzą idealne. Wyśmienite do jedzenia, a także jako ozdoba choinki. Przepis z książki "Przepisy siostry Anastazji. 100 nowych ciast", wyd. WAM, str. 126. Składniki: Ciasto : 1/2 kg miodu 1/2 kg margaryny 1/2 kg cukru kryształu (z tego 15 dag upalić na karmel) 6 żółtek 4 jaja łyżka sody 1 proszek do pieczenia(...)pozostałe składniki, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia sodę, przyprawę do piernika, kakao. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkować i wykrawać foremką różne kształty pierniczków. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i upiec. Po ostudzeniu polukrować lub przybrać wg własnego uznania Lukier: 2 białka 30-40 dag cukru pudru szczypta kwasku cytrynowego Sposób wykonania: Ucierać białko
RAROSSAAromatyczne pierniczki na miodzie, idealne do powieszenia na choince. Bezglutenowe na mące jaglanej, kukurydzianej i ryżowej, a do tego koniecznie domowa przyprawa do piernika bez dodatku mąki. Przepis powstał na zasadzie eksperymentów i prób, ale już jest i mogę Wam go przekazać. Wszystkie składniki znajdziecie u mojego sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl . Składniki na ciasto: 20 dag maki jaglanej(...)środek jednej laski waniliowej 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 jajo 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki naturalnego kakao 1. Zagniatamy ciasto z podanych składników, rozwałkowujemy podsypując mąką ryżową. Wykrawamy pierniczki. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok 10 minut. Lukier: Składniki: 1 białko cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania
Apetyczna babeczkaupiec idealne pierniczki??? Oto jest pytanie:) Mam nadzieję,że nasze z przepisu pani Haliny będą Wam się podobać:) Dobrej zabawy przy dekorowaniu:) Składniki: 10 dkg cukru drobnego Diamant, 30 dkg maki, pół szklanki miodu, łyżeczka przyprawy korzennej, łyżka masła, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka. Lukier: 10 dkg cukru pudru Diamant z aromatem(...)białko. Wykonanie: Podgrzewamy miód aż do zagotowania.Przesiewamy makę, dodajemy nieco ostudzony miód i masło. Wsypujemy cukier, przyprawę korzenną, pioszek do pieczeni. Zagniatamy ciasto. Rozwałkujemy je, wycinamy pierniczki. Układamy delikatnie na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłozonej pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Gdy pierniczki wystygną dekorujemy je lukrem białym lub brazowym
Anioły w kuchnicałą noc. Rano z ciasta odcinamy plastry masy, podsypujemy delikatnie mąką, wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy foremką dużą gwiazdkę, a następnie w niej najmniejszą. Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 8 minut. Studzimy na kratce, a w międzyczasie przygotowujemy lukier. Białka ubijamy w misce na sztywno, a następnie dodajemy po łyżce cukru pudru, cały(...)czas ubijając. Gdy lukier jest już gotowy, a pierniczki wystygły, możemy się wziąć za zdobienie gwiazdek. Do dekoratora wkładamy lukier i wyciskamy go robiąc cienkie linie ( użyłam tutki z najmniejszym otworkiem), następnie mokry lukier posypujemy posypką. Jeśli nie posiadamy dekoratora możemy użyć zwinięty w rożek papier do pieczenia lub śniadaniowy. Pierniczki pozostawiamy
Kulinarne przygody Gatitymogłam się im oprzeć ! Postanowiłam je od razu przetestować, mimo, że wzór mało świąteczny, ale rzeczywiście "made with love" :-). Do testów wybrałam doskonały przepis, według którego piekę pierniczki już od paru lat. Przepis podała Janka na cin-cinie . Robię go z połowy porcji. Ciasto wymaga dojrzewania, więc trzeba je zagnieść z kilkudniowym wyprzedzeniem. Doskonale się wałkuje, co zdecydowanie(...)podsypując je odrobiną mąką. Foremkami wykrawamy ciasteczka, a następnie je stemplujemy. Gotowe ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni i pieczemy pierniczki około 10 minut. Spód powinien być podpieczony, a wierzch lekko uginać się pod palcem. Po wystudzeniu pierniczki przechowuję w blaszanych puszkach
Kulinarne przygody GatityTakie pierniczki w kształcie witraży są świetną dekoracją świąteczną no i oczywiście są pyszne i aromatyczne. Możemy je również zawiesić na choince ale wtedy trzeba zrobić dziurkę by móc przełożyć wstążkę. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 150 g miodu prawdziwego 180 g cukru pudru 120 g margaryny 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy(...)każdej zrobić foremką mniejszą gwiazdkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej małej gwiazdce położyć landrynkę. Piec w temperaturze 160 st około 10 min do lekkiego zrumienienia. Pierniczki pozostawić po wyjęciu na blasze tak długo aż rozpuszczona landrynka stężeje. Zimne pierniczki udekorować wg własnej wyobraźni lukrem lub pozostawić nie udekorowane
Ala piecze i gotujeidealne uzupełnienie dla kremowej masy serowej, która rozpływa się w ustach, niczym delikatna chmurka. Całość jest uwieńczona polewą czekoladową, która dodaje dodatkową nutkę słodyczy do tego aromatycznego przysmaku. Dekoracja pierniczkami i żurawiną nadaje niepowtarzalnego charakteru, sprawiając, że każdy kęs jest prawdziwą ucztą dla oczu i dla podniebienia. Dlatego jeśli poszukujesz przepisu na sernik, który zachwyci Twoich gości i sprawi(...)trzcinowej (dla uzyskania koloru) 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu Polewa: 100 g czekolady mlecznej 50 g białej czekolady 80 ml śmietany kremówki 30% Do dekoracji: świeża żurawina małe pierniczki czekoladowe figurki Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (grzanie góra-dół). Zaczynamy od wykonana spodu sernika. Ciasteczka korzenne i roztopione masło, włożyć do malaksera i zmielić na "mokry piasek". Przygotować
Świat Ciasta