Przepis znaleziony na niezawodnym blogu Doroty TUTAJ . Pomyślałam: pierniczki jak pierniczki, wszystkie w smaku do siebie podobne :) Jakże się myliłam ... te pierniczki pokonały wszystkie, które piekłam dotychczas. ... Nie są twarde, i nie twardnieją po kilku godzinach, a smakiem przypominają babciny piernik... Ich smak i aromat jest niepowtarzalny ! Składniki: 250 g miodu (miałam wielokwiatowy) 3/4 szklanki(...)kółka nakładamy niewielką ilość powideł i przykrywamy drugim kółkiem. Foremką o dowolnym kształcie (z braku foremek do pierników wykrawałam foremką do babeczek) z naszych sklejonych 2 kółek wycinamy pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180st ok 10-12minut. Po wystudzeniu lukrujemy lukrem lub polewą... chociaż dla mnie pyszne
Walijskie PichcenieTradycyjny przepis na pierniczki świąteczne. Mogą być słodką ozdobą choinki albo też oryginalnym prezentem. Ciasto piernikowe ma tą szczególną właściwość, że przez kilka dni po upieczeniu pozostaje twarde ale z czasem robi się kruche. Można je przechowywać bardzo długo w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można przygotować je w wersji bez mlecznej i zamiast masła użyć margaryny roślinnej. Składniki: 2 szklanki(...)olejem coby ciasto się nie przyklejało. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i wykrawamy foremkami kształty dzwoneczków, gwiazdek lub aniołków. Pamiętamy o zrobieniu dziurek na zawieszki. Pieczemy ok. 15 minut aż pierniczki się zarumienią. Rozpuszczamy cukier w podgrzanym soku z cytryny i lukrujemy ciastka. Dodatkowo możemy ozdobić ciastka. Dekoracje robimy gęstym i ciepłym lukrem; najłatwiej przełożyć go w tubkę z cienką końcówką
prawdziwe jedzenieżurawiną i białą czekoladą Ciastka dwa kolory Ciastka kawowe Ciasteczka marchewkowe przekładane powidłami Ciasteczka owsiane Ciastka z kaszy manny Ciastka ze skórką pomarańczową Choinki pistacjowe Czekoladowe jeżyki Dekoracja pierniczków Faworki Karmelowe płatki z migdałami Karnawałowe róże Kwiatki na waflach Maślane ciasteczka z żurawiną Migdałowe ciastka Migdałowe ciasteczka z żurawiną Owsiane batoniki Owsiane ciasteczka z żurawiną Palce czarownicy Pieguski Popękane czekoladowe(...)ciasteczka Pierniczki Pierniczki - czerwone serca Pierniczki - mikołaje Pączki z serka homogenizowanego Rudolfy Rurki z kremem Serowe oponki Szyszki z krówek Usteczka z jabłkiem Vanillekipferl Wiatraczki Zimtsterne- cynamonowe ciasteczka
Aga w kuchniBabka korzenna Babka z gwiazdką Choinki pistacjowe Dekoracja pierniczków Łaciaty sernik Makowiec Makowiec zawijany Mini serniczki Muffinki piernikowe Piernik na święta Piernik świąteczny Piernik świąteczny 2 Pierniczki Pierniczki- czerwone serca Pierniczki - mikołaje Popękane czekoladowe ciasteczka Puszysty sernik Rudolfy Sernik na święta Sernik z mango Vanillekipferl - waniliowo orzechowe księżyce Zimtsterne - cynamonowe ciasteczka Bigos Kapusta z grzybami Łosoś i pstrąg
Aga w kuchniAromatyczny korzenny spód z pierniczków, idealnie komponuje się z orzeźwiającą masą cytrynową złagodzony serkiem mascarpone z dodatkiem likieru koksowego. Po prostu rozpływa się w ustach. składniki ( na tortownicę o śr. ok. 24 cm) Spód 300 g pierniczków 100 g stopionego masła Masa cytrynowa 500 g serków homogenizowanych 2 galaretki cytrynowe 2 łyżki cukru pudru Masa kokosowa(...)Serka Mascarpone 2 łyżki żelatyny 10 łyżek likieru kokosowego 3-4 łyżki cukru pudru Wykonanie S pód Pierniczki drobno pokruszyć najlepiej blenderem, dodawać stopniowo dodać stopione masło i wymieszać, przełożyć do tortownicy wyrównać i wstawić najlepiej do zamrażalnika 30 minut aby się schłodziło. Masa cytrynowa Galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić aby wystygła. Serki utrzeć
RAROSSAPolowa listopada wiec czas juz pomyslec o swiatecznych pierniczkach. Wlasciwie to juz ostatni dzwonek jesli mamy zamiar upiec je z ciasta dojrzewajacego. Tradycyjnie takie ciasto lezakuje okolo 6 tygodni, ale ja znalazlam przepis gdzie czas lezakowania skrocony jest o polowe. W sam raz by ciasto dojrzalo, a upieczone pierniczki zdaza nabrac kruchosci do swiat przechowane w metalowych puszkach. Pierniczki - ciasto(...)odstawiamy w chlodne miejsce na 3 tygodnie. Po tym czasie dzielimy ciasto na porcje, walkujemy i za pomoca foremek wycinany wzorki. Ciasto nie moze byc zbyt cienko rozwalkowane, bo pierniczki beda twarde. Pieczemy je od 10 do 15 minut w temperaturze 180°C. Po przestygnieciu ozdabiamy. Przechowujemy w metalowych puszkach. Przepis zamieszczam rowniez w ramach zabawy Gotujemy po polsku
Przysmaki Karolkizwykle pierniczkowy szał. W necie można znaleźć wiele , wiele przepisów na te aromatyczne ciasteczka . Ja skusiłam się na ten proponowany przez Jolantę Augustyn , finalistkę "Polskiego Turnieju wypieków" - Pierniczki Tereza skusił mnie dodatek kawy do ciasta . Jedynie zamiast amoniaku dałam sodę oczyszczoną i zastosowałam nieco więcej przypraw. Pierniczki wyszły pyszne , nieco ciągnące , mocno korzenne. Drugi przepis jaki wykorzystałam pochodzi(...)Jajka zmiksować z przyprawami , dodać mąkę i proszek do pieczenia. Połączyć z wystudzoną masą . Odstawić na ok godzinę . W tym czasie ciasto stwardnieje i będziemy mogli wycinać pierniczki. Ciasto rozwałkowujemy na ok 4-5 mm grubości i wycinamy dowolne ksztalty . pieczemy ok 10 min w 180'C Z tej porcji otrzymałam ok 80 szt. pierniczków. Myślę ,że piernikowych
Malinowa KawiarenkaRodzina w komplecie przy kuchennym blacie, wspólnie zanosząc się śmiechem, wykrawa pierniczki wesołe. Dzieci umorusane mąką, zaczepki szukają, mama z tatą za ręce się trzymają, a gdzieś w tle sączy się świąteczna muzyka. Choinka już pachnie, trzaska w kominku ogień. Oby nasze serca wypełniała taka miłość co dzień. Dzwoneczków dźwięk i księżyca blask. Śnieg prószy, otula puchatą warstwą cały świat(...)coś pięknego i nietuzinkowego. Napotkałam na wiele zdjęć pięknie ustrojonych pierników za pomocą lukru królewskiego. Niestety, nie mam cierpliwości, a tym bardziej ręki, by stworzyć takie ażurowe cuda na pierniczkach. Jednak, cóż począć mam, kiedy lukier przygotowany,biały i kolorowy? Wpadłam na pomysł, jak efektownie, przy małym nakładzie pracy i bez nadszarpywania nerwów, cierpliwości, stworzyć piękne pierniki. LUKIER KRÓLEWSKI. /źródło
W kuchni Karmel-itkipowiecie na ciasteczka cynamonowe jak pierniczki? Fantastycznie mięciutkie od razu po upieczeniu, nie potrzebują leżakowania, pachną cynamonem – po prostu pyszniutkie Polecam nie tylko na Boże Narodzenie . Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na 8-10 sztuk: 50 g roztopionego masła 1 jajko 1 łyżeczka wanilii 1 łyżka cynamonu ½ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 garście orzechów(...)blaszce zachowując około 3-4 cm odstępu. Ciasteczka wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 13-15 minut, aż urosną i lekko popękają. Ciasteczka cynamonowe jak pierniczki gotowe. Smacznego Artykuł Ciasteczka cynamonowe jak pierniczki pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentPrzepis na ciastka kakaowe, które sprawdzą się na deser zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych. Szybkie ciasteczka kakaowe, można nawet uznać za pierniczki, chociaż są mniej korzenne. Ciasteczka kakaowe są z sezamem i migdałami, ale świetnie smakują bez tych dodatków lub delikatnie posmarowane czekoladą albo lukrem. Ciastka kakaowe z sezamem i migdałami są bardzo łatwe do przygotowania i rewelacyjnie(...)delikatnej struktury. Przepis na ciastka, którymi od razu po wystudzeniu można się zajadać. Ciasteczka są delikatnie kruche, ale nie twarde. Można uznać, że są to od razu miękkie pierniczki kakaowe . Ciasto po wyrobieniu może wydawać się dość luźne, ale po schłodzeniu dobrze się rozwałkowuje. Podczas wałkowania warto tylko delikatnie oprószyć mąką wałek i dłonie. Zbyt dużo mąki nie podsypywać, gdyż
Kuchcik gotujejego urodziny. To taki zimowy torcik, w którym ukryły się moje ulubione zimowe smaki. Znajdziemy tu korzenne przyprawy, nutkę grzańca (na razie tylko z herbaty o smaku grzańca 😉 pierniczki, suszone śliwki i orzeźwiającą pomarańczę. No i te szyszki na wierzchu! Nieskromnie powiem, że torcik wyszedł przepyszny. Taka kwintesencja zimy :) Tort piernikowy z suszonymi śliwkami i nutą grzańca i pomarańczy(...)pomarańczy 7) skórka starta z jednej pomarańczy (opcjonalnie) Krem piernikowy z suszonymi śliwkami 1) 70 g zmielonych lub pokruszonych pierniczków (bez żadnej polewy czy lukru) 2) 10 suszonych śliwek 3) 100 g miękkiego masła
Na kulinarnym poligoniewyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez pierniczków. I na pewno nie chodzi o jedzenie, ale o klimat, zapach, wspomnienia. Chociaż trzeba przyznać, że smak pierniczków również jest niezapomniany. W tej wersji podaję przepis na pierniki, które mogą poleżeć dość długo, ponieważ wtedy miękną i są najlepsze. SKŁADNIKI 1/2 kilograma mąki tortowej 1 jajko 10 dag cukru pudru(...)lodówki na ok. 1 godzinę. Można na dłużej. Po wyjęciu odcinamy po kawałku, wyrabiamy, by lekko zmiękło i rozwałkowujemy na cienki 2-3 milimetrowy placek. Wycinamy foremkami pierniczki. Pieczemy w 180 stopniach ok. 10 min. Dekorujemy w dowolny sposób. U mnie lukier biały. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej
W kuchennym oknie EwyPierniczki lukrowane, czyli oryginalne ozdoby na choinkę 🙂 Co roku piekę przynajmniej 3 partię pierników, takie do jedzenia i takie do polukrowania i zawieszenia na choince. Takie ozdobione białym lukrem pierniczki pięknie prezentują się na zielonym drzewku i jeśli chodzi Czytaj dalej Artykuł Pierniczki lukrowane na choinkę pochodzi z serwisu Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchniapierniczki bożonarodzeniowe jest mnóstwo pomysłów i przepisów. Te pierniczki po upieczeniu są bardzo twarde, ale im dłużej leżą tym bardziej stają się miękkie i rozpływają się w ustach. Piekę je zawsze dużo wcześniej przed świętami, początek grudnia będzie w sam raz na ich przygotowanie. Można je powiesić na choince, ale wcześniej, przed upieczeniem trzeba [...] Artykuł Świąteczne pierniczki pochodzi z serwisu
Pieprzyć z Fantazją