Pierwsze w moim życiu pierniczki z dodatkiem drożdży. Miękkie i do zjedzenia zaraz po upieczeniu, takie w sam raz aby zrobić na tz. pierwszy piernikowy rzut, albo kiedy nie chce nam się czekać aż zmiękną. Składniki: (ok. 40 sztuk) 2 kopiaste szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 czubata łyżka miodu 1/2 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 25 g drożdży świerzych 60 g miękkiego masła Wykonanie: Mąkę wraz z sodą, kakao, przyprawą korzenną i cukrem pudrem prz... czytaj dalej...
Wigilia już niedługo i wiele osób może po raz pierwszy zajęło się jej przygotowywaniem a nie jadą po prostu jak co roku do bliskich. O czym należy pamiętać i dlaczego?
Czytaj dalej...Na każdy piernik jest inna pora. Jedne miękną bardzo szybko, a inne potrzebuje trochę czasu, aby rozpływały się w ustach.
Czytaj dalej...Piernik ma to do siebie, że potrzebuje czasu, aby dojrzeć. Na szczęście są sposoby na przyśpieszenie tego procesu.
Czytaj dalej...