indyk - 7293 przepisów (strona:77/487)

KLOPSIKI Z INDYKA W AROMATYCZNYM SOSIE PIECZARKOWYM 174

polskiej kuchni. Ale jakże pyszna klasyka! Ja uwielbiam taki obiadek pod każdą postacią: czy to gotowane pulpety, czy też smażone klopsy ... zawsze jest pysznie 😍 Tym razem wykorzystałam mielone mięso indyka (zdrowsze i niskokaloryczne), a klopsiki, które z niego zrobiłam "utopiłam" w pysznym sosie pieczarkowym.  Całość podałam dla odmiany z ryżem 😉 Składniki na klopsiki: 400g mięsa z indyka 1 jajko(...)łyżki bułki tartej majeranek koperek sól, pieprz olej Na sos: 200 g pieczarek ziele angielskie liść laurowy 2 łyżki śmietany 12% sól pieprz koperek olej cebula Wykonanie: Mięso z indyka mielimy razem z cebulą, przekładamy do miski. Wbijamy jajko. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej oraz 2 łyżki wody. Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Dodajemy posiekany koperek. Wyrabiamy dokładnie, aby masa się

Walijskie Pichcenie
Menu dla początkujących: Gotowanie na trzy dni 152

zdecydowaliśmy się przygotować jeden „trzypak” z owocami morza, drugi bez. Pierwszy zestaw wygląda tak: Ugotuj zestaw dań na trzy dni: krewetki z makaronem orzo, pulpety z parmezanu i indyka, kurczaka teriyaki Menu jest następujące: Poniedziałek: Makaron orzo z krewetkami i rukolą w maślanym sosie Krewetki z makaronem to super prosty przepis na pyszne, aromatyczne i wykwintne danie. Krewetki można zrobić(...)Cały pomysł polega bowiem na tym, żeby w różny sposób łączyć ze sobą te same składniki. Lista składników jest naprawdę krótka: 300 g krewetek (najlepiej surowych) 500 g mielonego indyka ½ szklanki tartego parmezanu ½ szklanki bułki tartej ½ szklanki ryżu 2 szklanki makaronu orzo (lub innego drobnego makaronu, np. gwiazdki, łezki) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka Garść rukoli Ostra papryczka Mrożonka

Niedzielny kucharz
Sałatka z indyka z czerwoną fasolą i makaronem 131

Smaczna sałatka. Może zastąpić obiad, gdyż bardzo sycąca. Z pewnością przekonacie do niej swoją rodzinę Składniki: 400 g mięsa z indyka na gulasz 4 jajka 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka groszku zielonego 110 g makaronu 4-5 łyżek majonezu Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony Przyprawy do gotowania indyka: sól, pieprz cytrynowy, kurkuma, papryka słodka mielona, bazylia, ziele angielskie, liść(...)laurowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Mięso z indyka zagotować z wyżej podanymi przyprawami. Gotować 40 minut. Po tym czasie mięso wyłożyć na talerz i odstawić do ostygnięcia. Makaron ugotować według wskazań producenta. Jajka gotować przez 10 minut. Przestudzone mięso można posiekać na drobniejsze kawałki, wrzucić do miski. Dodać jajka potarte na tarce o grubych oczkach. Wsypać przestudzony makaron, dodać fasolkę

Przepisy Babci
Roladki z indyka z boczkiem w sosie szpinakowym 153

Sznycelki z indyka zwinięte z plastrem boczku wędzonego w kremowym sosie szpinakowym. Podane z ryżem to bardzo smaczna propozycja na obiad. ok. 500 gram fileta z piersi indyka  5 plastrów boczku wędzonego 200 gram szpinaku rozdrobniony mrożony 250 ml. słodkiej śmietanki  sól pieprz duży ząbek czosnku pół szklanki wody wymieszanej z łyżeczką mąki  1 szklanka bulionu Pierś(...)indyka podzielić na 5 równych części każda tak ok. 100 gram. Porcje mięsa  rozbić tłuczkiem, przyprawić na każdym kawałku ułożyć plasterek boczku wędzonego i zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i obsmażyć roladki z każdej strony. Następnie wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem na niedużym ogniu od czasu do czasu obracając roladki do momentu

Andzia Pichci
PIECZONE ROLADKI INDYCZE Z PIECZARKAMI 148

Roladki z polędwiczek z indyka nadziewane farszem pieczarkowym, pieczone w piekarniku. Znakomita propozycja na ciepło jako wykwintny obiad, np. z ziemniakami i surówką lub ogórkiem kiszonym, ale również dobrze smakują na zimno jako wędlina do pieczywa. Roladki są delikatne w smaku, a to dzięki temu, że przygotowane zostały z mięsa indyczego, które jest dużo lżejsze od wieprzowiny czy wołowiny(...)Mięso z indyka jest chude i uznawane za jedno z najzdrowszych mięs, więc takie roladki to zdrowsza alternatywa dla zrazów czy innych dań z mięsa czerwonego. Dodatkowo zamiast smażyć je na tłuszczu, postanowiłam upiec w piekarniku, przez co stały się również mniej kaloryczne. Jednak mięso indycze to ma do siebie, że lubi się przesuszać, dlatego pod przepisem umieściłam radę

Kuchnia MagdaLeny
PIECZONE ROLADKI INDYCZE Z PIECZARKAMI 148

Roladki z polędwiczek z indyka nadziewane farszem pieczarkowym, pieczone w piekarniku. Znakomita propozycja na ciepło jako wykwintny obiad, np. z ziemniakami i surówką lub ogórkiem kiszonym, ale również dobrze smakują na zimno jako wędlina do pieczywa. Roladki są delikatne w smaku, a to dzięki temu, że przygotowane zostały z mięsa indyczego, które jest dużo lżejsze od wieprzowiny czy wołowiny(...)Mięso z indyka jest chude i uznawane za jedno z najzdrowszych mięs, więc takie roladki to zdrowsza alternatywa dla zrazów czy innych dań z mięsa czerwonego. Dodatkowo zamiast smażyć je na tłuszczu, postanowiłam upiec w piekarniku, przez co stały się również mniej kaloryczne. Jednak mięso indycze to ma do siebie, że lubi się przesuszać, dlatego pod przepisem umieściłam radę

Kuchnia MagdaLeny
Gulasz z indyka i młodej kapusty 286

Młoda kapusta duszona z cebulą i kawałkami indyka w sosie śmietanowym. Pyszne danie jednogarnkowe, w którym króluje przede wszystkim młoda kapusta i koperek. Pyszne, polecam! 1 udziec z indyka 1 główka kapusty 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 1 liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego 2-3 szklanki wody 200 g śmietanki 30% 50 g masła(...)łyżka mąki pszennej przyprawa typu vegeta pieprz czarny masło klarowane do smażenia Mięso z indyka pokroić w kostkę i obtoczyć w przyprawie skrapiając odrobiną oleju. W garnku rozpuścić masło klarowane i na nim obsmażyć mięso, zalewając gorącą wodą. Cebulę pokroić w piórka i obsmażyć razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zeszkloną przełożyć do mięsa. Dusić ok 1 godziny pod przykryciem

https:KKuchniaMniam
Bakłażany faszerowane indykiem w sosie pomidorowym 165

Faszerowane bakłażany to wspaniała propozycja na rodzinny obiad. Dużo warzyw, mięsa mielonego z indyka i przypraw a wszystko to w aromatycznym pomidorowym sosie. To moje danie dla kilku osób na ciepło. Bakłażany przed upieczeniem możecie posypać żółtym serem, parmezanem, serem kozim lub mozarellą. Każda wersja będzie pyszna! Bakłażany podaję z sałatką z rukoli, mixem sałat lub posiekaną sałatą pekińską(...)pomidorkami i oliwkami z sosem winegret. Upieczone bakłażany można na talerzu udekorować rukolą lub posiekaną natką. Smacznego Bakłażany faszerowane indykiem SKŁADNIKI: 4 bakłażany 500 g mięsa mielonego z indyka spora garść kukurydzy z puszki 1 pomidor 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka puszka pomidorów krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego lub 1/2 szklanki passaty opcja: 1 posiekana chili

Zasmakuj Kuchni
Makaron z indykiem i warzywami 203

Makaron z indykiem i warzywami Składniki 400 g fileta z indyka 200 g ulubionego makaronu 1 brokuł 200 g pomidorków koktajlowych 100 szpinaku w brykiecie 1 cebula 1 kubeczek jogurtu … Czytaj dalej Makaron z indykiem i warzywami

czarrna od kuchni
WIOSENNA KOPERKOWA Z ZACIERKAMI I I ŚMIETANĄ 144

Bardzo prosta i smaczna zupa. Gotuję ją zazwyczaj na częściach drobiu (skrzydełkach, udkach czy skrzydle z indyka), a serwuję z bardzo różnymi dodatkami: ryżem, ziemniakami, drobnym makaronem, lanymi kluskami. Dziś  podałam ją z makaronem zacierkowym, który bardzo lubię.  Zupa jest delikatna w smaku, aby nadać jej odrobinę charakteru zawsze dodaje do niej dużo śmietany ukwaszonej, i oczywiście całe(...)mnóstwo świeżo posiekanego koperku 👍👌 Mięso, na którym gotuję wywar zawsze obieram i wrzucam  ponownie do zupy.  Składniki: bulion drobiowy (u mnie ugotowany na skrzydle indyka) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera sól pieprz majeranek pęczek koperku 1 łyżka mąki ukwaszona śmietana 18% Wykonanie: Gotujemy bulion z kurczaka lub indyka. Pod koniec gotowania dorzucamy do gotującego się mięsa startą

Walijskie Pichcenie
Potrawka z indyka, pomidorów i dyni 137

Potrawka z mięsa mielonego z indyka, pomidorów i dyni. Dużo czarnych oliwek, kukurydzy, zielonego groszku i przypraw. U mnie sprawdza się do makaronów, kasz, jako gęsty gulasz do klusek, ryżu, także do faszerowania ciasta francuskiego, np. tartaletek lub wytrawnych babeczek. Potrawka z indyka, pomidorów i dyni SKŁADNIKI: 760 g mięsa mielonego, u mnie z indyka 1 duża cebula 4 suszone

Zasmakuj Kuchni
Gulasz z indyka z pieczarkami, kukurydzą i groszkiem 206

Pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad - gulasz z indyka w sosie pomidorowym wraz z dodatkiem pieczarek, kukurydzy, papryki i groszku. Taki gulasz świetnie smakuje, gdy jest podany z ugotowanym ryżem. Danie lekkie i aromatyczne w smaku. Polecam. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg mięsa z indyka, np. udźca 150 g pieczarek 1 szalotka 1 puszka pomidorów krojonych(...)zeszkli to zwiększyć ogień i dodać pieczarki. Smażyć, aż do zarumienienia się pieczarek. Przesmażone warzywa przełożyć na talerz. Do tego samego garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć mięso z indyka. Gdy mięso się zetnie to dodać podsmażone warzywa, pomidory z puszki i wlać 2 szklanki wody. Całość przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami sycylijskimi. Gotować na średnim ogniu, aż do miękkości

Ugotować
Sos mięsny z oliwkami i szpinakiem 122

Dziś przepis na bardzo aromatyczny i bogaty w smaki sos mięsno-pomidorowy z oliwkami, szpinakiem, pomidorem, papryką, posypany serem i natką. Z delikatnym mięsem mielonym z indyka, przyprawiony ostrą papryką i ziołami. Jeden z ulubionych mięsnych sosów podawanych do makaronów wszelakich, ryżu i kasz. Pyszny! Sos mięsno-pomidorowy z oliwkami i szpinakiem SKŁADNIKI: 700 g mięsa mielonego z indyka(...)sól, pieprz do podania tarty ser i świeża posiekana natka pietruszki lub rukola olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: W dużej, głębszej patelni rozgrzewam olej. Przesmażam na nim mięso mielone z indyka. Gdy zmieni kolor dodaję posiekaną drobno cebulę, pomidora oraz paprykę. Smażę na średnim ogniu często mieszając. Po kilku minutach wrzucam mrożony szpinak. Gdy składniki się połączą i zmiękną, a szpinak

Zasmakuj Kuchni
Gotowana golonka i żurek 301

Chyba każdy mężczyzna uwielbia golonkę. Tym razem będzie to gotowana golonka i przy okazji zrobimy pyszny żurek na zakwasie, który idealny będzie jako dodatek do golonki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czwartek: Chilli con carne 142

szybkie, bo w klasycznym ujęciu, chilli con carne wymaga długiego duszenia, żeby wydobyć pełnię smaków i aromatów ze składników. W naszym przepisie proces można skrócić dzięki zastosowaniu mięsa z indyka, miękkiego, delikatnego, łatwiejsze w obróbce od wołowiny, która jest podstawą tradycyjnego chilli. Przepis inspirowany wpisem na cooking.nytimes.com Składniki: 500 g mielonego indyka 1 duża posiekana cebula 1 duża czerwona papryka(...)wsyp przyprawy: kmin rzymski, słodką paprykę, oregano, kakao oraz cukier. Zamieszaj całość. Dorzuć posiekaną papryczkę chili a następnie włóż do rondla mielone mięso, podkręć temperaturę i smaż, rozdrabniając szpatułką indyka na mniejsze kawałki. Krok 2 Po około 5 minutach mięso powinno zbrązowieć. Wtedy dodaj do niego przesiekane pomidory z puszki wraz z sokiem, dodaj liść laurowy i ewentualnie podlej niewielką

Niedzielny kucharz