Syrop czekoladowy...własnoręcznie zrobiony...pycha...do lodów, deserów..a nawet do podjadania bez niczego.. 1/3 szkl. kakao 1/2 szkl. wody 1 i 3/4 szkl.cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Kakao wymieszać z wodą, podgrzać. Dodać cukier i ekstrakt waniliowy .Gotować około 5 minut, cały czas mieszając,aż masa trochę zgęstnieje. [ po wystudzeniu zgęstnieje jeszcze bardziej].Zdjąć z ognia
Moje domowe kucharzeniedostarczając jednocześnie nowych doznań smakowych. Składniki - 3 serki homogenizowane ( łącznie ok.450 g ) - 1 szklanka śmietany 18% - 1 szklanka cukru pudru - 6 łyżeczek żelatyny - sok z pół cytryny - 2 łyżki kakao - 5 dag rodzynek - biszkopty Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Serki, cukier i śmietanę wymieszać. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać namoczone we wrzątku rodzynki i sok z cytryny, do drugiej kakao. Dno tortownicy ( 18 cm ) wyłożyć namoczonymi w mleku biszkoptami. Trzy łyżeczki żelatyny rozpuścić w połowie szklanki letniej wody, po napęcznieniu podgrzać do całkowitego rozpuszczenia, wystudzić, dodać do białej masy, wymieszać
Świat Smakumąki pszennej 350 g gęstego jogurtu greckiego 130 g cukru trzcinowego 80 ml oleju 2 jajka 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej Krem miętowy: 250 g schłodzonej śmietany 36% 250 g schłodzonego serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 30 g świeżej mięty (zwykle wystarcza 1 duża(...)niedrogie są naturalne miętowe krople Herbapolu. Zero chemii i przepiękny aromat :-) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę połamać i pociąć nożem na małe kawałeczki. Mąkę przesiać, połączyć z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka roztrzepać z cukrem, dodać olej i delikatnie ubić trzepaczką. Dodać jogurt. Powoli dodawać do masy jajecznej sypkie produkty, mieszając by wszystkie składniki połączyły się
maniapieczeniainny niż przy muffinkach cytrynowych jednak przyznam się, że ten mi bardziej podszedł. No to więc składniki: Ciasto: - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki cukru - 1/4 szklanki kakao - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/2 szklanki wody - 1/2 jogurtu naturalnego (ja dałem grecki) - 1/3 szklanki oliwy lub oleju roślinnego - 1 łyżka aromatu rumowego - 1 łyżka aromatu waniliowego(...)masę, a następnie podzieliłem na dwie części – 1/3 dla masy waniliowej i 2/3 dla masy rumowej. Do jednej dodałem aromat waniliowy (i oczywiście wymieszałem) a do drugiej dodałem kakao i aromat rumowy (i również wymieszałem ). Formę wyłożyłem papilotkami do których najpierw nałożyłem 1/4 papilotki masy rumowej, później 1/4 papilotki masy waniliowej i trzecia część znów masa rumowa do uzupełnienia
Kuchenne Wariacjemąki ziemniaczanej - 50g cukru - 150g śmietanki 36% - 150g mleka - 20g masła - 3 żółtka - 1 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Polewa czekoladowa - 50 g masła - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżka kakao - 1 jajko - troszkę zmielonych orzechów np. włoskich Powyższe składniki miałem na ok. 20 eklerków o wielkości ok. 8 cm. Zacząłem od ciasta. Zgodnie z zaleceniami autora przepisu najpierw wrzuciłem(...)się to stosuje ale jeżeli tak ma być to tak tez zrobiłem ). Ciasto upieczone, krem zrobiony to teraz się bierzemy za polewę. Cukier puder zmieszałem z jajkiem, następnie dodałem kakao, a w międzyczasie rozpuściłem masło, które dodałem i wszystko wymieszałem. Trzy elementy mamy zrobione więc teraz pozostało nam złożyć je w całość Rozciąłem eklerki wzdłuż i za pomocą łyżeczki (najlepiej
Kuchenne Wariacjesmakołyk będzie miał swoje korzenie w słonecznej Australii czyli pavlova z granatem Przepis na sympatyczną bezę znalazłem tutaj . Składniki: Beza: - 4 białka (ok. 120 g) - 250g cukru - 1 łyżka kakao - 1 łyżka cukru waniliowego Dodatki: - 200 ml schłodzonej śmietanki 30% - 130g serka mascarpone - 3 łyżeczki cukru pudru - nasiona z 1/2 średniej wielkości granatu Zaczynamy od bezy. Najpierw nagrzewamy piekarnik(...)którym umieścimy naszą pianę. Potem ubijamy białka na sztywną pianę do której dodajemy po łyżce cukru (cukier wymieszany z cukrem waniliowym). Kiedy piana zrobi się sztywna i lśniąca dodajemy kakao, które delikatnie mieszamy z białkami i cukrem. Tak przygotowaną masę przekładamy na papier i wstawiamy do piekarnika na środkową półkę. Jednocześnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez
Kuchenne Wariacjeczekolady tj. muffinki czekoladowo kawowe Składniki: Ciasto: - 120g cukru - 130g mąki pszennej - 100g jogurtu naturalnego - 70g masła - 80g posiekanej gorzkiej czekolady - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao - 1/2 szklanki kawy (3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) - łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 250g serka mascarpone - 200g śmietany 30% - 50g cukru pudru - 50ml likieru kawowego Zaczynamy od zaparzenia w połowie szklanki kawy rozpuszczalnej(...)łyżeczki. Kiedy kawa ostygnie ucieramy masło z cukrem. Następnie dodajemy jogurt, kawę i dalej mieszamy. Potem wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, posiekaną czekoladę i dolewamy ekstrakt. Tak gotowe ciasto na nasze muffinki przekładamy do papilotek – tak do wysokości 3/4 i pieczemy przez 25 min. w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Następnie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem. Kiedy
Kuchenne WariacjeDzisiaj mamy propozycję świątecznej bezy z kremem orzechowym i cynamonowo-czekoladowym Najpierw składniki: Beza: - 5 jajek (białka) - 300g cukru - 1 łyżeczka kakao - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka octu winnego - 1/3 łyżeczki soli Krem czekoladowo-cynamonowy - środek: - 65g miękkiego masła - 75g cukru pudru - 30g gorzkiej czekolady - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 2 łyżki(...)bezy. Ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając aż będziemy mieli lśniącą pianę. Potem dodajemy ocet oraz mąkę zmieszaną z cynamonem i kakao. Wszystko razem mieszamy. Tak przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Kolejnym krokiem jest narysowanie na papierze do pieczenia dwóch kół (na powyższe ilości składników ok. 18cm i 20cm) na które
Kuchenne Wariacjetroszkę mniej) 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 czubate łyżki dżemu (użyłam porzeczkowego) 3 czubate łyżki tradycyjnego kakao tabliczka deserowej czekolady, połamana na małe kawałki * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Na ganasz czekoladowy: 200 g śmietany kremówki 36% 1 tabliczka czekolady deserowej pół tabliczki czekolady mlecznej Dodatkowo(...)łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej w kostkach Przygotowanie: Babeczki: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C (termoobieg: 180 ° C) . 2. Mąkę, proszek, sodę i kakao przesiać do miski, dodać cukier i wymieszać. 3. Następnie dodać składniki mokre: olej, mleko, jajka i dżem, wszystko razem zmiksować. 4. Dodać kawałki czekolady i wymieszać łyżką. 5. Foremki silikonowe lub papilotki
Domowa Cookierenka Agimasła roślinnego ( "słynne MR" w kostce, ale ze względu na skład zdrowsze będzie zwykłe masło ) 3/4 szklanki cukru 500 g mleka w proszku (nie granulowane) 3 łyżki kakao 5 paczek herbatników petit beurre ( dałam 4 po 100 g ) Przygotowanie: W garnku na bardzo małym ogniu rozpuść masło, wsyp cukier, dolej 7-8 łyżek wody i mieszaj do czasu, aż cukier(...)całkowicie się rozpuści. Wsyp mleko w proszku, energicznie mieszaj, aby powstała jednolita masa, bez grudek. Dodaj kakao według uznania (od ilości, jaką wsypiesz, będzie zależała intensywność czekoladowego smaku bloku i jego kolor). Zdejmij garnek z ognia i dodaj pokruszone herbatniki. Ponownie postaw garnek z masą na małym ogniu i przez cały czas mieszając, gotuj przez 2 minuty. Gorącą masę czekoladową
Domowa Cookierenka Agicukru (można dać trochę mniej) 4 jajka 1/4 szklanki maślanki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka barwnika czerwonego w żelu 3 i 1/3 szklanki mąki 2/3 szklanki tradycyjnego kakao (dałam 1/3 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 24 ciastka Oreo 1 szklanka przesianego cukru pudru (do obtaczania) Przygotowanie: Masło pokroić(...)szklankami cukru na puszystą masę, następnie dalej miksując dodawać pojedynczo jajka, później maślankę, ekstrakt z wanilii i czerwony barwnik spożywczy. Do osobnej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i sól. Suche składniki dodać do mokrych i miksować na niskich obrotach, aż się połączą. Ciasto powinno mieć kremową konsystencję, nie zrażajcie się, że jest za bardzo lepkie. Tak powinno
Domowa Cookierenka Agimasła lub margaryny 1 kg + 1 szklanka mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka szczypta soli 1 czubata łyżka ciemnego kakao 2-3 torebki przyprawy do piernika (dałam 3 tej firmy ) Przygotowanie: Miód, cukier i masło włożyć do garnka o grubym dnie, powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawić, dodać(...)przyprawy i bakalie, wymieszać. Do malaksera (lub solidnego miksera planetarnego) wrzucić większość przesianej mąki, jaja, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, kakao, wymieszać. Po chwili dodać gorącą masę z tłuszczu i miodu, ponownie wymieszać. Na końcu, gdy masa jest już jednolita, dodać pozostałą mąkę i wymieszać. Ciasto przełożyć do naczynia szklanego, kamionkowego bądź emaliowanego, owinąć lnianą ściereczką lub folią spożywczą
Domowa Cookierenka Aginiedzielnej kawy lub herbaty. Składniki: 1 kg jabłek 2 łyżeczki cynamonu 2,5 szklanki * mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao garść dowolnych orzechów garść suszonych owoców (ja użyłam wiśni, ale równie dobrze mogą to być rodzynki czy żurawina) 1 i 1/4 szklanki cukru 3 jajka 1 szklanka oleju pół szklanki mleka 1 łyżka(...)posypać cynamonem, wymieszać. 3. Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier i miksować do białości. 4. Do drugiego naczynia przesiać mąkę razem z sodą, proszkiem do pieczenia i kakao. 5. Do zmiksowanych jajek (nie przerywając miksowania) dodać olej i mleko, dalej miksując stopniowo dosypywać przesiane suche składniki. 6. Na koniec dodać pokrojone orzechy oraz sparzone suszone owoce. Dokładnie wymieszać
Domowa Cookierenka Agiponiższej instrukcji :) W ten sposób można również udekorować babeczki. Dzieci na pewno będą zachwycone :) Składniki (na 7-9 ciastek): Biszkopt: 1 szklanka mąki (minus trzy łyżeczki, które uzupełnimy kakao) 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru 3 jajka 3 łyżeczki kakao Poncz: szklanka zaparzonej mocnej herbaty z cytryną Do przełożenia: dowolna masa, np. karpatkowa lub masa kajmakowa z puszki
Domowa Cookierenka AgiSkładniki (na 12-14 szt.): 1/2 kg sera twarogowego dobrze zmielonego, temp. pokojowa 1/3 szklanki cukru 2 duże jajka, temp. pokojowa 100 g miękkiego masła 2 łyżki kakao ok. 100-150 g ulubionych suszonych owoców (ja użyłam wiśni i malin) Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzać do 135°C (termoobieg), lub 155°C (góra - dół). 2. Na blasze od piekarnika ułożyć papilotki(...)każdej włożyć po garstce suszonych owoców. 3. Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajkami. Następnie (ciągle miksując) stopniowo dodawać twaróg, a na koniec kakao. 4. Rozdzielić masę pomiędzy papilotki. Piec ok. 20-25 minut, aż ser się zetnie. 5. Wystudzić i schłodzić w lodówce min. przez 4 godziny
Domowa Cookierenka Agi