małe rogaliki na cieście bardzo zbliżonym do francuskiego. Jednak najlepsze w nich jest nadzienie - na pierwszy rzut oka wygląda jak czekolada, a w rzeczywistości są to zmielone orzechy i kakao. Jedne z najlepszych rogalików, jakie udało mi się upiec;) Polecam je nie tylko na Tłusty Czwartek... Ciasto: 200g mąki pszennej, 200g serka homogenizowanego waniliowego, 100g masła(...)serek homogenizowany, posiekać nożem. Następnie zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Nadzienie: 100g zmielonych orzechów włoskich (użyłam BackMit), 3 łyżki kakao, 80g cukru pudru, 50g masła, białko, cukier perlisty do posypania. Masło stopić, zmieszać z orzechami, kakao i cukrem pudrem. Ciasto podzielić na trzy porcje. Każdą rozwałkować
Z miłości do słodkościchałwowego:) Ciasto: 4 jajka, 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, 3/4 szklanki mleka, 3 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, łyżka octu. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera, dodać olej oraz sodę oczyszczoną. Stopniowo dodawać przesianą mąkę i mleko(...)minut w temp. 180st. Ostudzić i w razie potrzeby ściąć wybrzuszenie tak, by biszkopt był idealnie równy. Poncz: 1/2 szklanki wrzątku, łyżka kawy rozpuszczalnej, łyżka kakao, łyżka cukru pudru. We wrzątku rozpuścić kawę, kakao i cukier. Lekko przestudzić. Ponczem nasączyć ciasto. Masa chałwowa: 300g chałwy, 400g jogurtu naturalnego greckiego, 250g serka mascarpone
Z miłości do słodkościslodycz to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. To doskonala droga do serca mezczyzny wprost przez jego zoladek ;) Czekoladowe babeczki skladniki: 50 g gorzkkiej czekolady dobrej jakosci, najlepiej z minimum 70% kakao 50g masla 50g maki 60g cukru pudru 1 jajko 1 zoltko kakao do posypania foremek cukier puder do dekoracji wykonanie: Czekolade i maslo roztapiamy w miseczce w kapieli wodnej. Odstawiamy(...)mase cukier puder, jajko i zoltko. Dodajemy mase czekoladowa. Mieszamy. Na koncu dodajemy przesiana make i dokladnie mieszamy. Dwie foremki o srednicy okolo 7cm smarujemy maslem, a nastepnie posypujemy kakao. Do tak przygotowanych foremek nakladamy ciasto. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 12 minut. Ja pieklam moje okolo 20 minut. Po upieczeniu wyciagamy babeczki z foremek
Przysmaki KarolkiSliwki w czekoladzie skladniki: 2,5 kg wypestkowanych dojrzalych sliwek wegierek około 700 - 800 g cukru 2 opakowania cukru z wanilia lub nacieta laska wanilii - opcjonalnie 50 - 100 g kakao Deco Morreno - moze byc inne 1 tabliczka 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady - najlepsza z zawartoscia 70% kakao wykonanie: Sliwki zemlec w maszynce do miesa, smazyc, dodajac cukier, do uzyskania(...)pozadanej konsystencji. Pod koniec smazenia dodac kakao i polamana czekolade. Smazyc jeszcze kilka minut. Przekladać do wyparzonych sloiczkow, zamknac wyparzonymi pokrywkami i studzic ustawione do gory dnem. Powidla sliwkowe skladniki: 2,5 kg sliwek 6 orzechow wlaskich w lupinie 1 cytryna 500g cukru - w oryginale bylo 700g 6-7 gozdzikow wykonanie: Sliwki kroimy na cwiartki, zasypujemy je cukrem. Dodajemy
Przysmaki Karolkilyzeczek zelatyny 300g jogurtu naturalnego 600 ml smietany kremowki 150g cukru sok z polowy cytryny okolo 6 lyzek mleka 2 opakowania cukru waniliowego 4 banany 2-3 lyzeczki kakao 1 utrwalacz do smietany wykonanie: Jajka zmiksowac z cukrem na puszysta mase, nastepnie dodac make i proszek do pieczenia. Dokladnie wymieszac. Ciasto przelac na tortownice (26cm) wylozona papierem do pieczenia. Piec(...)masa zacznie sie scinac rozprowadzic ja na biszkopcie z bananami. Odstawic do lodowki na minimum 4 godziny. Przed podaniem sciagnac obrecz z pergaminem. Wierzch ciasta posypac 2 lyzeczkami kakao. 100ml smietany ubic z usztywniaczem do smietany i udekorowac ciasto za pomoca szprycy. Banana obrac, obtoczyc w kakao, pokroic na plastry, skropic sokiem z cytryny by nie sciemnialy i poukladac
Przysmaki Karolkimusie skladniki: 1 kostka margaryny (250g) 4 jajka 1,5 szklanki maki 2 szklanki cukru - ja zawsze daje mniej 2 szklanki przecieru jablkowego 1,5 lyzeczki sody 1 lyzka kakao bakalie - opcjonalnie wykonanie: Oddzielamy zoltka od bvialek. Bialka ubijamy na sztywna piane. Margaryne topimy w garnku, dodajemy do niej cukier, zoltka, make, sode, kakao i przecier jablkowy. Mieszamy. Na koncu(...)piekarnku do 180°C przez okolo 40 minut. Po wyciagnieciu z piekarnika, jeszcze cieple ozdabiamy polewa czekoladowa i posypujemy np. orzechami. Polewa czekoladowa: skladniki 4 lyzki masla 4 lyzki kakao 4 lyzki cukru 4 lyzki wody Wszystkie skladniki podgrzac w garnuszku az do stopienia sie masla, polac ciasto od razu. Smacznego! Przepis zamieszczam w ramach zabawy "Gotujemy po polsku" edycja
Przysmaki Karolkiprzegrywaja z czekolada. Kiedys zajadalam sie mleczna lub nadziewana, ale widze jak z czasem zmienia sie moj gust i dzis o wiele bardziej cenie sobie ta z duza zawartoscia kakao. Mieszkajac jeszcze niedawno na polnocy Francji czesto lubilam pojechac do Belgii, gdzie za kazdym razem ulegalam pokusie i kupowalam mala paczuszke czekoladek. Zawsze tez mam w domu tabliczke czekolady dobrej(...)ktory jak dla mnie powinien byc co kwartal ;) Tort z nutella i gruszkami skladniki na biszkopt: 3 jajka 80g cukru 60g maki 1 lyzeczka proszku do pieczenia 2 lyzki kakao wykonanie: Oddzielamy bialka od zoltek. Bialka ubijamy z cukrem. Zoltka rozmacic i wymieszac z piana z bialek. Na piane przesiac make, proszek do pieczenia i kakao, a nastepnie wymieszac. Ciasto
Przysmaki Karolkimieli mi tego za zle ;-) Przepis na to szybkie ciasto pochodzi z ksiazki "Larousse du chocolat" autorstwa Pierra Herme. Ciasto czekoladowo-migdalowe skladniki: 400g gorzkiej czekolady 70% kakao 200g masla 4 jajka 120g cukru 100g maki 80g mielonych migdalow kakao do posypania wykonanie: Maslo nalezy stopic. Czekolade lamiemy na kawalki i rozpuszczamy w kapieli wodnej. Do miski wkladamy przesiana make(...)wysmarowanej maslem i posypanej maka. Pieczemy w nagrzanym wczesniej piekarniuku do 180°C przez 15 minut. Ciasto podajemy gdy jest jeszcze lekko cieple, a przed podaniem posypujemy je ciemnym kakao. Ja podalem je z sosem malinowym Smacznego
Przysmaki Karolkikawowym aromacie. Bakba kawowa ucierana skladniki: 250g masla 200g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 4 jajka 2 lyzeczki proszku do pieczenia 350g maki 75ml mleka 3 lyzki kakao 3 lyzeczki rozpuszczonego espresso glazura: cukier puder kilka lyzeczek zaparzonej kawy wykonanie: Miekkie maslo ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i sola. Nastepnie dodajemy po jedym jajku i dokladnie ucieramy. Dodajemy(...)make z proszkiem do pieczenia i mleko. Dobrze wymieszane ciasto dzielimy na 2 czesci. Do jednej z nich dodajemy kakao, a do drugiej rozpuszczone espresso. Foremke do babek lub keksowke nalezy wysmarowac maslem, a nastepnie napelniamy ja castem. Najpierw wykladamy warstwe z kakao, a nastepnie porcje ciasta z kawa. Za pomoca widelca mozemy przemieszac ciasto . Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Przysmaki Karolkismaku najlepszy tort :) Skladniki: 2 i 1/3 szkl maki 1.5 szkl cukru 6 jaj 4.5 lyzeczki proszku do pieczenia 0.5 szkl wody 0.5 szkl oleju 1-2 lyzki kakao dowolne owoce- lub bez :) Wykonanie: Wszystkie skladniki miksujemy razem - oprocz kakao :) Do formy nalewamy polowe ciasta. Do reszty dodajemy kakao I miksujemy. Wylewamy do formy. Ja dodalam do ciasta pokrojone
Smaki Edytyłyzki cukru pudru 5 łyzeczek żelatyny starta na grubych oczkach czekolada. Masa ciemna: 250 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 5 łyzki cukru pudru 5 łyzeczek żelatyny 2 łyżki kakao Wykonanie. Masa ciemna: Rozpuszczamy żelatynę. Ubijamy mleko , dodajemy cukier, kakao I na koniec schłodzona żelatyne. Wylewamy do formy I czekamy ok 1 godziny do zciecia ciemnej masy. Masa jasna: Tak samo(...)masa ciemna, ale bez kakao. Na sam koniec wsypujemy wiórki czekolady. MIeszamy I wylewamy do formy. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Polecam
Smaki Edytyzmielonych orzechów (włoskie ,laskowe lub migdały ) 2 łyżki miodu 1/3 szklanki oleju 25 dkg utartych na drobnej tarce i odciśniętych buraków ( u mnie jeden duży) 3 łyżki kakao pół szklanki kawy espresso Wykonanie : Czekoladę rozpuścić z miodem , połączyć z kawą i kakao. Jajka ubić z cukrem, dodać suche składniki , olej i masę czekoladową . Wymieszać , masa jest dość rzadka . Piec(...)wystudzić i polać obficie polewą czekoladową : 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka kakao 2 łyżki masła. Wszystko rozpuścić , doprowadzić do wrzenia , po przestudzeniu polać ciasto . Smacznego :) inspiracja : blog Polecam
Malinowa KawiarenkaPłatki owsiane lubię. Często dodaję do śniadania. Ale na słodko też bym nie pogardziła. I dzisiaj z dodatkiem kakao oraz mleka w proszku w pysznym bloku czekoladowym. Z dobrej jakości masłem ten smakołyk od czasu do czasu może gościć na naszych stołach. Składniki : * opakowanie 500g płatków owsianych Sante * kostka masła 82% * pół szklanki cukru trzcinowego Sante * 3 łyżki(...)kakao * pół szklanki mleka w proszku Przygotowanie : W garnku rozpuścić masło z cukrem , dodać kakao i zagotować. Odstawić, wsypać mleko i wymieszać. Dodać płatki owsiane. Wymieszać, przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą. Odstawić do wystygnięcia. Kroić nożem zamoczonym w ciepłej wodzie. Wtedy się nie kruszy. Zapraszam na stronę sklepu Sante oraz na FB Sante
Magiczne Życie MartySernik obowiązkowo na święta być musi. W tym roku stawiam na tradycyjny ale z kakao. Polecam spróbować. Wychodzi puszysty. Składniki : Kruche ciasto : * 100g masła * 100g cukru pudru * 225g mąki pszennej * 1 jajko Masa serowa : * kg twarogu sernikowego * 150g masła * 200g cukru * 7 jajek * budyń waniliowy * 3 łyżki kakao * szczypta soli * sernix Przygotowanie : Zagnieść kruche ciasto(...)mniejszy w okrągłej formie. Masło utrzeć z twarogiem. Żółtka utrzeć z cukrem i połączyć z masą serową. Dodać budyń, sernix jeśli używamy. Masę podzielić na pół. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Podzielić na pół i delikatnie wymieszać z masami. Przelewać po 2-3 łyżki na podpieczone ciasto. Piec około godzinę
Magiczne Życie Martypiątek i kolejne zapachy dla Was. Tym razem dwie wersje spice! Honey i Kitchen. Zapraszam! HONEY&SPICE To złoty miód oraz trzcina cukrowa zmieszane z laską cynamonu i kakao co tworzy mieszankę dla prawdziwych smakoszy. Wosk z serii przyprawy i potrawy. Bardzo intensywny i długo utrzymujący się zapach. Idealny na chłodne wieczory. Już niewielki kawałek tego wosku daje cudowny(...)zapach miodu, trochę przypalonego cukru i cynamonu. Kakao nie wyczuwam, ale mieszanka cukru z odrobiną cynamonu to jest to co lubię bardzo. Także przy tym wosku proponuję zrobić sobie kakao . KITCHEN SPICE Zapach domowej spiżarni pełnej słodkich pomarańczy, świeżego imbiru, cynamonu i aromatycznych goździków. Ten intensywny i korzenny aromat dodaje ciepła i energii szarym, deszczowym dniom. Takie
Magiczne Życie Marty