niewinnie. Podchodzi do niej, łapiesz w pasie i ziębisz zimnymi policzkami. "Napiłbym się czegoś gorącego". Mówisz, masz. GORĄCA KORZENNA CZEKOLADA. / własny;/ dla 2 osób 500ml mleka 4 łyżki kakao gorzkie 100g mlecznej czekolady 2 łyżeczki mielonego cynamonu łyżeczka startego imbiru 2 gwiazdki anyżu miód do smaku Mleczną czekoladę łamię na kawałki. W 1/2 szklanki mleka rozrabiam kakao. Resztę mleka zagotowuję(...)dodając połamaną czekoladę. Musi się całkowicie rozpuścić. Dodaję rozrobione kakao, przyprawy korzenne. Kiedy wszystko się zagotuje, a czekolada roztopi, przecedzam przez sitko (aby pozbyć się zbędnych osadów i drobinek startego imbiru). Jeszcze raz podgrzewam, dodając trochę miodu. Można dolać mleka, aby rozcieńczyć. Najlepsza na gorąco, w miłym towarzystwie. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkisobie dziecięcy rarytas, w doroślejszej wersji. GORĄCA CZEKOLADA Z RUMEM I PIANKAMI. / współpraca z JOJO ;/ 2-3 porcje 1/2 tabliczki mlecznej czekolady 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki ciemnego kakao 500 ml mleka 50 ml rumu opakowanie pianek JOJO W 1/2 szklanki mleka rozrabiam kakao. Resztę mleka zagotowuję, rozpuszczając w nim połamaną czekoladę. Kiedy mleko z roztopioną czekoladą zaczyna wrzeć(...)dolewam kakao rozrobione w mleku. Zmniejszam płomień i gotuję 2 minuty, ciągle mieszając. Jeśli jest czekolada dla Was zbyt gęsta, dodajcie mleka, najlepiej letniego, by się nie zważyło (świeże mleko niepasteryzowane czasem robi takie psikusy). Na dno szklanek wlewam połowę (lub 1/3, w zależności, ile chcemy uzyskać porcji) rumu, po czym delikatnym strumieniem gorącą czekoladę. Na wierzchu układam pianki
W kuchni Karmel-itkirysunkiem, a jeśli nie, internet obfituje w różne zajączkowate kształty. WIELKANOCNE ZAJĄCZKI. /własny;/ na 15 zajączków średniej wielkości 1, 5szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania 1/3 szklanki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do piecznia 160 g miękkiej margaryny 100 g drobnego cukru (ja użyłam ksylitolu - cukru brzozowego) 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki wody dodatkowo(...)cukier puder odrobina mleka groszki czekoladowe 1 białko Z tektury wycinam kształt zająca, jaki będę wycinać z ciasta. Wszystkie składniki, oprócz kakao, umieszczam w misce, wyrabiam gładkie ciasto. Dzielę je na dwie części, jedna wielkości dwóch sporych łyżek oraz druga z pozostałego ciasta. Do większej porcji dodaję kakao, do mniejszej odrobinę mąki. Wyrabiam ponownie, każde ciasto osobno. Musi być gładkie
W kuchni Karmel-itkijest bardzo sycący. A fasola? Nikt się nie domyśli, że przemyciliście ją do kremu i ciasta! Ciasto: 1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 3 jajka 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1/2 szklanki cukru (80 g) 1 łyżeczka kawy instant 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z połowy pomarańczy szczypta(...)łyżeczka malibu 1 łyżka miodu kilka dużych, świeżych truskawek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 puszka czerwonej fasoli (400 g) 3 jajka 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g) 1/2 szklanki cukru (80 g) 1 łyżeczka kawy instant 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok i skórka z połowy pomarańczy szczypta
Poezja smakuprzygotować coś smacznego do kawy. Muffinki są idealne, robię je praktycznie na każdą możliwą okazję. Można kombinować ze smakami i dodatkami, tym razem zdecydowałam się na dodanie budyniu i kakao. Jeżeli ktoś z Was jeszcze nie ma foremek do muffin i planuje taki zakup to gorąco polecam foremki silikonowe. Są nieco droższe od tych metalowych, ale mają wiele zalet(...)dodatek bardzo łatwo się je myje :) Żeby nieco "odchudzić" muffiny zamiast zwykłego białego cukru do ciasta dodałam cukier trzcinowy, a do budyniu 3 pastylki słodzika. Polecam również kakao marki Decomorreno, ze względu na małą zawartość tłuszczu. MUFFINY KAKAOWE Z BUDYNIEM (składniki na 12 babeczek) - szklanka mąki tortowej - pół szklanki cukru trzcinowego - łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - mleko (500ml
Zgrabne Gotowaniepieczenia Przepis na 1 ciasto, upiec trzeba dwa. Kakaowy placek - przepis jak wyżej, z tym, że trzeba ująć 2 łyżki mąki pszennej, a w to miejsce dodać 2 łyżki kakao. Jajka z cukrem dobrze utrzeć, dodać resztę składników i zmiksować szybko do połączenia składników. Piec w dwóch keksówkach. 30 minut w temperaturze 180-200°C. MASA BUDYNIOWA 1/2 l mleka(...)składników ugotować budyń. Wystudzić. Utrzeć 1 kostkę masła lub margaryny, nadal miksując dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu. POLEWA 1 jajko 3 łyżki cukru 1/2 kostki margaryny 3 łyżki kakao Jajko wyparzyć, wybić do kubka, dodać 3 łyżki cukru i utrzeć. W tym czasie roztopić 1/2 kostki margaryny. Jajka utrzeć do białości, wsypać kakao 3 łyżki z małą górką
Blondynka Gotujeszklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ekstrakt waniliowy 1/2 kostki masła lub margaryny 2 łyżki oleju 1-2 łyżki kakao Wykonanie: Masło rozpuszczamy razem z olejem. Formę na babkę smarujemy masłem i delikatnie oprószamy bułką tartą. Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, miksujemy dobrze. Następnie dodajemy mąki, proszek(...)pieczenia i ekstrakt, wciąż miksując. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło. Większą część ciasta wlewamy do formy, a do mniejszej wsypujemy łyżkę kakao i miksujemy. Część z kakao dolewamy do formy, jest cięższa od jasnej masy i sama opadnie sobie jak chce:) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeniebo w ......:) Składniki na ciasto: 5 jajek 250 g brązowego cukru ( ja użyłam 200 g brązowego i 50 g zwykłego) 75 g gorzkiej czekolady 150 g masła 50 g kakao 60 ml mocnej kawy 100 g kwaśnej śmietany 3 łyżki mleka 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki muszą(...)być w temperaturze pokojowej. W rondelku rozpuszczamy masło, zastawiamy z ognia, wrzucamy połamaną na kosteczki czekoladę i pozostawiamy do przestudzenia. W miseczce mieszamy kakao, śmietanę, kawę i mleko. Odstawiamy. Do drugiej miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Teraz bierzemy dużą miskę i wbijamy do niej jajka w całości i miksujemy, dodajemy cukier i miksujemy kilka minut
Blondynka Gotujemożna przestać:) widać to zresztą na moim FanPage`u na Facebook`u - zapraszam! Składniki: 1 kg mąki pszennej 8 żółtek 3 białka 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 3 łyżeczki sody 1 torebka przyprawy do piernika (40 g) 250 g masła lub margaryny 400 g miodu naturalnego DZIEŃ przed PIECZENIEM: Mąkę(...)kakao wymieszałam w jednej misce. Miód z przyprawami zagotowałam, zestawiłam z ognia, wrzuciłam pokrojone na kawałki masło i pozostawiłam do czasu rozpuszczenia masła, a potem do wystygnięcia mieszanki. W małej miseczce sodę wymieszałam ze śmietaną. Śmietana po jakimś czasie powiększyła swoją objętość - tak ma być! :) Ważne, aby śmietana miała temperaturę pokojową. Białka ubiłam na sztywną pianę, do której dodałam cukier
Blondynka Gotujezdjęcie i wyślijcie mi je - chciałabym tu stworzyć galerię zdjęć Waszych poczynań kulinarnych z przepisów z mojego bloga :) Składniki na ok.20 babeczek: 250 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 100 g masła 200 g cukru trzcinowego Skworcu 1 łyżeczka pasty z wanilii Skworcu 1 łyżeczka czerwonego barwnika w żelu 2 jajka(...)mleko :) 1 łyżeczka octu jabłkowego Kamis Masa budyniowa: Masę wykonałam z TEGO przepisu. Wykonanie: Składniki oczywiście powinny być w temperaturze pokojowej. Do jednej miseczki przesiałam mąkę, proszek do pieczenia kakao i wymieszałam. W drugiej miseczce zmieszałam jogurt z mlekiem i sodą. A do trzeciej miski włożyłam masło i miksowałam je na puszysty puch, następnie w kilku partiach dodawałam cukier
Blondynka Gotujeroponuję od razu przejść do listy składników. I jak? :) Jest to w zasadzie mix bakalii i bananów. Przekąska zawiera dość sporą ilość kakao (sugeruję troszkę zmniejszyć ilość, ew. dopasować ją wedle własnych kubków smakowych). Na czekoladowy głód jest to istna rewelacja! :) Po jednej "cząsteczce" mój apetyt na coś słodkiego został zaspokojony (i to bez żadnych wyrzutów sumienia!). Czekoladki nie zawierają(...)szkl. suszonych daktyli 1/3 szkl. blanszowanych migdałów (jak przygotować je w domu - poniżej instrukcja) 1/3 szkl. płatków owsianych, uprażonych lekko na patelni 1/3 szkl. orzechów włoskich 1/4 szkl. kakao (lub mniej) 2-3 łyżki mleka (opcjonalnie, jeśli masa jest za sucha) Masa bananowo-czekoladowa 2 dojrzałe banany 4 łyżki masła migdałowego, instrukcja poniżej (można zastąpić olejem lub masłem kokosowym
coolinarnastrefa.blogspot.comPoniżej przedstawiam dobry przepis na ciasto piaskowe, w wersji marmurkowej (można również upiec to ciasto bez kakao). o tym, że ciasta proszkowe bywają kapryśne wie chyba każdy kto choć raz je piekł. Czasami mam wrażenie, że łatwiej jest upiec tort a i efekt "WOW" jest większy. ;-) wskazówek na to by uniknąć zakalca jest wiele m. in. by temperatura wszystkich składników(...)cukier waniliowy sok z połowy cytryny (można też zetrzeć skórkę) kilka kropli aromatu waniliowego/łyżka ekstraktu waniliowego lub innego ulubionego 250 g margaryny (użyłam Palmy z murzynkiem) 1 łyżka kakao Przygotowanie W misce odmierzyć mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszać suche składniki i odstawić. W oddzielnej misce misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym z dodatkiem soku
coolinarnastrefa.blogspot.comSkładniki 500 g ser mascarpone (Piątnica) 260 g śmietanki 30% 500 g podłużnych biszkoptów (Lajkonik) 100 g cukru pudru 1 filiżanka kawy espresso 100 g likieru Amaretto 6 łyżek kakao Przygotowanie W salaterce ubić śmietankę 30%. Do serka mascarpone dodać cukier puder i wymieszać. Do masy stopniowo dodawać ubitą wcześniej śmietankę, całość wymieszać. Biszkopty nasączyć kawą z dodatkiem likieru(...)blaszce wyłożonej papierem lub folią spożywczą ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów, położyć warstwę kremu, posypać kakao, następnie kolejną warstwę biszkoptów i kremu. Deser posypać kakao, wstawić do lodówki na kilka godzin przed podaniem. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comKrólowej Saby PRZEPIS {forma: 20x20cm, źródło: Bon Apetit } temperatura pieczenia: 180 ºC | czas pieczenia: 25-30 min. Składniki na ciasto 115 g gorzkiej czekolady (użyłam 100 g + 1 łyżkę kakao) 2 łyżki rumu lub kawy (użyłam rum i kawę) 115 g masła 2/3 szklanki cukru 3 duże jajka spora szczypta soli 1/3 szklanki drobno zmielonych migdałów 1/4 łyżeczki zapachu(...)Polewa czekoladowa wg Julii 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady stołowa łyżka rumu 3 łyżki masła lub (tak zrobiłam) 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła/margaryny Przygotowanie Ciasto. Czekoladę i rum rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania płynnej masy. Ostudzić. Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać żółtka i ucierać
coolinarnastrefa.blogspot.comBiszkopt kakaowy 4 jaja 0,5 szkl. cukru (ok. 6 łyżek cukru, w tym 1 łyżka cukru wanil.) 3 łyżki mąki pszennej 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao (najlepsze wedlowskie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (obie mąki + kakao + proszek do pieczenia = 2/3 szkl.) Przygotowanie śliwek i ponczu ( wg przepisu WŻ , wykonać min 12 h przed przygotowaniem ciasta(...)Poncz : do syropu powstałego z gotowania śliwek, dolać odrobinę alkoholu ze słoika (w ilości wedle uznania), 2-3 łyżki mocnej herbaty. Ciasto. Przesiać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia. Mieszankę odstawić. Białka ubić na sztywno. Dodawać po łyżce cukier i za każdym razem dobrze ubić. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Dodawać po trochu mieszankę mąk
coolinarnastrefa.blogspot.com