miałem możliwości uczestniczyć we wrześniowej piekarni Amber , ale zaproponowany tam przepis tak mnie zaciekawił, że znalazł się on na mojej liście chlebów do szybkiego upieczenia. I znalazł się na samym początku tej listy. Co tu będę krył - połączenie sera pleśniowego z kminkiem, a następnie umieszczenie tego w chlebie, działa zniewalająco i uzależniająco, co widać na jednym z umieszczonych poniżej zdjęć(...)się okazuje, nawet zdeklarowani mięsożercy nie mogą oprzeć się poezji smaku i aromatu tego chleba. Chleb jest po prostu mniam! Acha, muszę dodać, że zamiast mąki jęczmiennej użyłem owsianej, zamiast owczego sera pleśniowego użyłem koziego, zamiast..., a reszta jest bez zmian. Zaczyn: 50 g zakwasu żytniego razowego 100 g mąki pszennej chlebowej 120 g o temp. pokojowej Rozpuść zakwas
Grahamka, weka i kajzerkapoczątku sierpnia na stronę któregoś z portali zbierających przepisy kulinarne trafiło z rzędu kilka przepisów właśnie na chleb toskański. Tak mnie zaintrygowało to pieczywo, że zaczęłam szperać i znalazłam przepis na blogu Eleny , pisarki podróżniczej mieszkającej w okolicach Florencji. I dziś upiekłam :) Przepis Eleny nie zawierał różnych sztuczek, które przy okazji tego chleba trzeba jednak zastosować i choć moja intuicja(...)doświadczenie, bo przecież chleb piekę prawie co niedziela od wielu lat) podpowiadała mi, że coś jest "nie halo", nie chciałam jej słuchać i wyszedł chleb-brzydal. Tak pokracznego w życiu nie upiekłam ;) A brak mu urody, bo w pewnym momencie musiałam bardzo ratować sytuację. Ale od początku... Składniki : 1 kg mąki pszennej + mąka do podsypania (ok. szklanki; wzięłam
Weekendy w domu i ogrodzieDomowy chleb, trudno mu się oprzeć! Z chrupiącą skórką, a w środku wilgotny... Wyjątkowy smak dzięki zakwasowi. Warto przez kilka dni pamiętać o dokarmieniu zakwasu, aby potem móc cieszyć się przepysznym, domowym chlebem. To był mój pierwszy - i szczerze mówiąc bałam się że nie wyjdzie, ale jego smak zdecydowanie przerósł moje oczekiwania! Chlebek został upieczony wczoraj wieczorem, a połowa już(...)zniknęła! Zapraszam po przepis na zakwas, a następnie chleb, naprawdę warto go upiec! Ale pamiętacie - jeśli już raz upieczecie swój własny chleb, będziecie chcieli mieć go cały czas! :) ZAKWAS ŻYTNI przepis z tego bloga // ok. 500g zakwasu ~mąka żytnia wysokiego typu (użyłam T720) ~ciepła woda miska o pojemności min. 1l Dzień 1. W misce wymieszać 100g mąki żytniej
chili & sugarwidać powyżej na zdjęciu. A nawet dwa takie worki ;) Służą one, jak łatwo się domyśleć, do przechowywania pieczywa. Pani ze sklepu www.aleworek.pl zapewnia, że ma on same zalety. Że chleb w nim trzymany dłużej trzyma świeżość i że len to w ogóle ekologia i samo zdrowie, że właściwości antybakteryjne ma. Cytując z ulotki dołączonej do worka: "Len znany jest(...)nowoczesnych ozdób ze starannym oraz indywidualnie dobranym wykończeniem, sprawiło, że trzymasz ulotkę prezentującą produkty marki aleWorek! Im więcej otrąb i zdrowych ziaren oraz wysokiej klasy mąki, tym dłużej chleb zachowuje świeżość, ale tylko jeśli przechowuje się go w odpowiednich warunkach. AleWorki uszyte z grubego 100% lnu, zabezpieczają przed pleśnią, spowalniają proces wysychania i chronią pieczywo." Czy ekologia i samo
Marder&Marder Manufacturekokosowym* i sosem wiśniowym *z częścią gotowana, część na górze I jak tam po świętach? I w tym roku nie mogło zabraknąć u mnie drugiego dnia świąt domowego chleba z żurawiną (i słonecznikiem). Taka mała tradycja się już z tego robi, nie muszę wspominać, że po śniadaniu już go nie było
More food, love and dreamsCaly czas marzy mi sie graham ,ale taki jak za dawnych lat.I choc wszyscy psiocza na pszenna make ( ja sama ja powoli eliminuje ze swojej kuchni) to smak pszennego chleba ,szczegolnie wlasnie grahama jest jedyny w swoim rodzaju,niepowtarzalny.To jedna z pierwszych nieudolnych prob przyblizenia tego smaku grahama sprzed lat.Graham to nie jest,ale chlebek jest tak smaczny,ze dziele
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zapraszam na bardzo smaczny,mięciutki w pięknym,intensywnym pomarańczowym kolorze chlebek dyniowy.Miłośnicy domowego pieczenia chleba i dynii nie powinni obojętnie przejść obok tego przepisu.Chlebek jest bardzo łatwy,pięknie się formuje i bardzo szybko rośnie,ponieważ został upieczony na drożdżach.Wybornie smakuje również z wytrawnymi dodatkami.Polecam! Składniki na 1 bochenek: średnia dynia Hokkaido (300 g puree) 450 g mąki orkiszowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zawsze powtarzam, że domowe pieczywo jest najlepsze. A do tego przy tym jest fajna zabawa bo możemy dodawać różne składniki. Ja dzisiaj wykorzystałam do chleba prażoną cebulkę, którą uwielbiam właśnie w wypiekach i słonecznik, który dostałam do testów. Oba te składniki świetnie się uzupełniają. Cebulka ta daje fajny smak a pieczywo z jej dodatkiem jest aromatyczne i smaczne. Rozwiń
Ewa w kuchnirazem do ciasta na chleb wykorzystałam drożdże suszone. I tu zauważyłam jedną rzecz, do suszonych drożdży należy dodawać wodę cieplejszą niż przy użyciu drożdży świeżych. Ale drożdże same w sobie spełniają swoją funkcję jak należy, no troszkę więcej czasu potrzebują aby ciasto wyrosło ale jest okey. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniJest to mój stary przepis a jednocześnie pierwszy chleb jaki sama upiekłam. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniAtmosfera zbliżających się Świąt sprawia, że myśli same krążą wokół aromatów śliwkowych i korzennych. Nawet chlebek upiekłyśmy taki, że w wersji słodszej z powodzeniem mógłby być
głodny alergikZakwas do chleba w mojej kuchni to podstawa. W lodówce zawsze musi się znajdować choć mały słoiczek. Mój zakwas ma ponad rok czasu. Upiekłam na nim sporo chlebków jak i również był bazą do innych zakwasów np do zakwasu do żurku klik . Trzymam go w lodówce a gdy ma coś z niego powstać to dokarmiam go zazwyczaj na 12 godzin
Basia w kuchnilekko kakaowy pudding chlebowy z domowego chleba czekoladowego podany z malinami, borówkami i tartą czekoladą Dobrze mi tak jak jest teraz
More food, love and dreamsArcyciekawa propozycja Kwietniowej Piekarni , a właściwie zaproponowana tam receptura z Leśnego Zakątka , od razu mnie zainteresowała. Zwłaszcza, że już wcześniej przymierzałem się do zrobienia chleba na soku pomidorowym. Bardzo przyjemnie się chleb robiło, a efekt końcowy - rewelacyjny. Miąż o bardzo przyjemnej, sprężystej strukturze, o pomarańczowym kolorze, oraz wyczuwalnym aromacie i smaku pomidorów. Smak i zapach pomidorów jest zdecydowany(...)natrętny. Sprawia, ze chleb bardzo dobrze komponuje się z serami i wędlinami. No i jeszcze te kropki z czarnego sezamu... Użyłem trochę więcej zaczynu i mąki, niż było to w przepisie oryginalnym. Po prostu starłem duże jabłko, i użyłem cały zaczyn, nie odmierzając go wg receptury. Musiałem zatem dodać trochę mąki, aby ciasto miało odpowiednią zwartość. Dzięki temu wyszły trzy
Grahamka, weka i kajzerkawykładamy ciasto. Wyrównujemy wierzch i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 1h , ciasto powinno nam się napuszyć na całą wysokość blaszki :) Piekarnik nagrzewamy do 220st C i wkładamy chleby na 30min. (Zależy też od piekarnika, ja piekłam chyba 40-45min także sprawdzajcie) * Jeśli zacznie nam się za bardzo przypiekać to warto nakryć go folią aluminiową :) Smacznego
charlotte gotuje