ciasto:) Co prawda zniknęło szybciej niż powstało, ale co tam... Biszkopt: 5 jajek, szklanka cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka kakao. Białka ubić na sztywną pianę. Stale miksując, dosypywać powoli cukier. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian żółtka i przesianą mąkę. Na koniec dodać kakao(...)wraz z cukrem, wymieszać. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę, wymieszać dokładnie. Masą przełożyć blaty ciasta. Schłodzić. Polewa: 150g cukru pudru, 6 łyżeczek wody, 2 łyżki kakao. Wszystko rozpuścić, lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościSKŁADNIKI: biszkopt: 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 6 jajek, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 szklanki kakao. poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody, sok z połowy cytryny, 3 łyżeczki cukru. krem: 250 g serka mascarpone, 300 ml kremówki, 2 łyżki cukru pudru, owoce: kiwi, winogrona, nektarynki. Przepis: Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną(...)kakao. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka roztrzepujemy widelcem i dodajemy do nich proszek do pieczenia. Do białek dodajemy żółtka i powoli mieszamy. Na koniec dodajemy mąki wraz z kakao i delikatnie mieszamy łopatką. Biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut w 160 stopniach. Krem: serek mascarpone miksujemy ze schłodzoną
Aga w kuchniSkładniki: ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej Młyn Kopytowa , 5 łyżek cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g miękkiego masła, 5 żółtek, 1 łyżka kakao Skworcu (do połowy ciasta) piana: 5 białek, szczypta soli, 1 budyń waniliowy, 1/2 szklanki cukru owoce: ok. 15-20 śliwek, 3 łyżki cukru. Przygotowanie: Do miski wkładamy wszystkie(...)składniki na ciasto oprócz kakao. Ciasto zagniatamy ręcznie, aż powstanie nam kulka. Następnie ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Każdy kawałek ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 20 minut. W tym czasie ze śliwek usuwamy pestki i kroimy je w ćwiartki. Zasypujemy cukrem, by puściły sok. Blachę wykładamy papierem do pieczenia
Aga w kuchnisiebie. Więc bardzo zachęcam was do przygotowania tego idealnego sernika! Składniki: Biszkopt: 2 jaja 3/4 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżka kakao Masa serowa: 500 g sera 0,5 szklanki cukru 200 ml mleka 2 łyżeczki żelatyny Karmelizowana dynia: 200 g oczyszczonej dyni 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki wody Przygotowanie: Biszkopt(...)Jaja w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo pulchną masę przez ok. 5-10 minut. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao, ostrożnie mieszamy łyżką. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy(u mnie 20x20 lecz może być nieco większa lub mniejsza). Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut, sprawdzamy
Kuchnia Łukaszawaszej kuchni! My bardzo lubimy Tiramisu i myślimy, że wam ono się też spodoba! Pyszne ciasteczka savoiardi nasączone kawą espresso z dodatkiem amaretto, przełożone kremem tiramisu i posypane gorzkim kakao. To prawdziwa uczta dla podniebienia. We Włoszech Tiramisu jest zazwyczaj podawane na drugie śniadanie lub bardzo mocno schłodzone w upalne dni, ale ja mógłbym je jeść i na śniadania(...)ubite białka i śmietankę, ponownie mieszamy. Savoiardi nasączamy w kawie i amaretto, wykładamy dno formy w której będziemy studzić deser. Na ciasteczka wykładamy 1/2 kremy, następnie lekko przyprószamy kakao i układamy kolejną warstwę nasączonych ciasteczek, na to pozostały krem i obficie posypujemy kakao. Chłodzimy 12 godzin w lodówce. Smacznego
Kuchnia Łukaszazrobić galaretkę czerwoną i odstawić do wystygnięcia i stężenia. Ciasto kakaowe: 7 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 łyżki kakao ( użyłam kakao firmy Symbio ) Ciasto jasne z dziurkami: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe(...)masła 2 łyżki cukru 1 czerwona galaretka Sposób przygotowania: Ciasto kakaowe: Ubić pianę z białek. Dalej ubijając , dodać , cukier , żółtka , przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec ok. 40 min. w temp. 180 C Ciasto jasne z dziurkami: Ubić pianę z białek. Dodawać kolejno cukier, żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 min. w temp
Słodkości i nie tylkociasteczka idealnie pasują do jesiennej aury. Chętnie zaszyłabym się znów pod kocem w towarzystwie co najmniej kilku takich z nich, a także parującego kubka waniliowej herbaty albo jeszcze lepiej kakao. Do tego dobra książka i tak zaopatrzonej nawet zimowe wieczory nie będą mi straszne. Jednak póki co za oknem wciąż jest pięknie i ciepło. Oby taka złota, polska jesień towarzyszyła(...)nadzieniem z masła orzechowego porcja na ok. 35-45 ciasteczek - wszystko zależy od ich wielkości Będziemy potrzebować: 2 szklanki mąki 1 szklankę brązowego cukru 0,5 szklanki naturalnego kakao 2 jajka 1 łyżeczkę sody oczyszczonej 100 g dobrej jakości masła w temperaturze pokojowej 350 g masła orzechowego z kawałkami orzeszków (typu crunchy) sporą szczyptę soli Miękkie masło ucieramy
Ratunku obiadspód: 60 g zmielonych ciastek pełnoziarnistych (u mnie słodzone miodem akacjowym) 50 g zmielonych orzechów laskowych (zamiast orzechów można użyć więcej ciastek) 50 g roztopionego masła 1 łyżka kakao 1 łyżka ksylitolu masa serowa: 250 g sera twarogowego 250 g mascarpone 3 jajka (osobno białka i żółtka) 2 łyżki ksylitolu (lub więcej, ale należy pamiętać, że dżem jest również słodki(...)ksylitolu suszone morele do dekoracji Przygotowanie: SPÓD: Ciasteczka rozdrabniamy w blenderze. To samo robimy z orzechami jeśli są w całości. Masło roztapiamy i mieszamy z ciasteczkami, orzechami, ksylitolem i kakao. Tak przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy mocno dociskając (wcześniej spód tortownicy należy wyłożyć papierem a boki wysmarować masłem). MASA SEROWA: Żółtka ubić z miękkim masłem i ksylitolem. Następnie stopniowo dodawać
Ze smakiem i z pasjąkartonem. Składniki 500 g serka mascarpone 4 żółtka szklanka cukru pudru 300 g biszkoptów 250 ml śmietany 30% 2 łyżki żelatyny 150 ml mocnej kawy 100 ml likieru amaretto kakao do posypania dodatkowo: pudełko po chusteczkach zszywacz papier do pieczenia nożyczki kawałek sznurka Przygotowanie 1. Z pudełka po chusteczkach odciąć górny karton. Dokładnie wymierzyć kawałki papieru do pieczenia(...)sera i razem połączyć. Żelatynę dodać do kremu stale miksując masę. 3. Przygotować poncz do biszkoptów, połączyć kawę z amaretto. 1/3 masy nałożyć do pudełka obsypać masę kakaem, następnie biszkopty moczyć dokładnie w ponczu i układać górą do dołu, na to kolejne, tak wykonane dwie warstwy. Pudełko okazało się mało solidne i wygina się na środku, więc warto podwiązać
zjem to blog kulinarnyTarta kawowa to pyszne, aromatyczne ciasto, które dla wielbicieli kawy będzie ucztą dla zmysłów. Ciasto kruche zostało przygotowane na bazie kawy i kakao, natomiast wnętrze tarty to duet serka mascarpone z jogurtem greckim oraz napar kawowy. Wierzch tarty zwieńczają wiórki czekoladowe wykonane z mieszanki czekolad mlecznej z deserową. Całość nie jest zbyt słodka, lecz dość intensywna w smaku, a jeden(...)tarty jest mocno sycący. Przepis można wykorzystać w formie o średnicy 28cm. Tarta kawowa Składniki: ciasto kruche 200g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki kakao 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do posypania ciasta masa kawowa 250g serka mascarpone 100g jogurtu greckiego 50g cukru 2 jajka 20g mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Smakołyki Berenikiposmak. Ciasteczka są pyszne, kruchutkie, bardzo maślane, lekko karmelowe, no i zdrowe: bez pszenicy, bez cukru. Wersji tych ciasteczek bywało już u nas sporo, zamiast karobu można oczywiście dodać kakao. Można wykorzystać kawałki czekolad np.z jajek niespodzianek, które wwałkowujemy w ciasto (po upieczeniu super chrupią). Na co tylko mamy ochotę. Polecam, ciasteczka można przechowywać w metalowej puszce do kilkunastu(...)Składniki: - 550g mąki orkiszowej białej, u mnie typ750 - 350g zimnego masła - 1 jajko - 160g ksylitolu - 20g ksylitolu z prawdziwą wanilią Dodatkowo: - 2-3 łyżeczki karobu (lub kakao) - u mnie płatki czekoladowe bez cukru (nie trzeba) - dowolne dodatki, np.kawałki czekolady, kawałki krówek, itp. W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło, jajko, wsypać ksylitol i ksylitol
Smaczne Zdrowefanatyczni amatorzy - Pan Mąż do takich należy ;) Piekłam już kiedyś mocno bananową wersję tego ciasta w polewie czekoladowej (polecam zajrzeć TU ). Tym razem propozycja z dodatkiem kakao i cynamonu oraz wiórkami kokosowymi - bez polewy, banany nadają mu wystarczającej słodyczy . Wiórki kokosowe świetnie się w takie ciasto wpasowywują - uroczo chrzęszczą w zębach :) Następnym razem dodam też garść żurawiny(...)150g) 1/2 szkl. oleju (100ml) 1 mały cukier wanilinowy (16g) 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej (250g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżeczka cynamonu 3 duże dojrzałe banany (lub 4 małe) 1 szkl. wiórek kokosowych (100g) Banany rozgnieść widelcem na papkę. Wymieszać oddzielnie w misce składniki sypkie - mąkę, proszek, sodę
Grunt to przepis!zamierzony efekt. Składniki: Kruche ciasto 1,5 szkl mąki pszennej 125 g margaryny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kakao Masa jogurtowa 3 jogurty greckie po 400 g 8 jajek 3/4 szkl cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki oleju Polewa 3 łyżki masła 3 łyżki kakao(...)wlać olej i delikatnie wymieszać. Masę wylać na podpieczony spód i piec w 180 stopniach 70 minut. Blacha 34*25 cm. Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewacz chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na zimnym serniku. Przepis
Ala piecze i gotujepysznie chrupiący:) Ciasto: 4 jajka, szklanka cukru, 220g mąki pszennej, 180ml oleju o smaku masła, 200ml mleka, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mleko oraz olej. Dać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao, wymieszać. Ciasto (jest dość płynne(...)wymieszać, odstawić aż masa ostygnie. Zimną masą przełożyć przestudzone placki. Schłodzić. Polewa: 50g masła, 50g mlecznej czekolady, 50ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru, łyżka kakao. Wszystko połączyć i stopić na parze. Lekko przestudzić i posmarować wierzch ciasta. Schłodzić. Źródło: Kawa i czekolada
Z miłości do słodkościczekolada przecież tak bardzo poprawia humor! Składniki: 200 gram mąki orkiszowej 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia łyżka przyprawy do piernika łyżeczka kakao szklanka jogurtu naturalnego 0% 1 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady o zawartości kakao nie mniej niż 70% tabliczka czekolady mlecznej 2 łyżki wody garść posiekanych orzechów włoskich Mąkę, proszek do pieczenia(...)sodę, przyprawę do piernika i kakao i przesiewamy do miski, dodajemy miód oraz jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (najlepsza będzie keksówka o długości 30cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-55 minut. Po tym czasie odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Kiedy ciasto będzie chłodne, kroimy je wzdłuż przez środek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
Mango Papaja