kakao - 6140 przepisów (strona:51/410)

Czekoladowy chlebek bananowy 148

szklanka cukru trzcinowego 1 jajo-rozkłócone 1 łyżka Malibu lub ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli po pół szklanki : mąki pszennej tortowej, mąki z pełnego przemiału, dobrego kakao w proszku Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W misce utrzyj banany z masłem, cukrem i jajkiem.  Dodaj Malibu lub ekstrakt. Wmieszaj sodę oraz sól, dobrze wszystko połącz(...)Delikatnie i ostrożnie wmieszaj mąkę, a na końcu kakao.  Wlej do keksówki i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 1 godzinę.  Chlebek powinien być delikatnie wilgotny w środku.  TEN WPIS BIERZE UDZIAŁ W AKCJI  Smacznego! Paulina Popularne posty : Kakao, czekolada, kokos i... piankowa niespodzianka Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca! Przed śniadaniem Wspomnienia zapachu Świąt

Gotowanie to kochanie
BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ - W TRZECH WERSJACH 269

mlekiem) do miękkości, a następnie zblendować na gładką masę. Gotowy budyń wystarczy dosłodzić, najlepiej miodem albo innym zdrowym zamiennikiem cukru, dołożyć ulubione dodatki, w tym wypadku mrożone truskawki, ciemne kakao i ziarenka wanilii i porządnie zmiksować. Oczywiście budyń bez żadnych dodatków smakuje również rewelacyjnie:) Taki budyń jaglany to świetne, pożywne śniadanie lub zdrowa kolacja. Może on być także wspaniałym podwieczorkiem(...)szklanka wody 1szklanka mleka (użylam roślinnego) miód (opcjonalnie np. syrop z agawy lub cukier do smaku) DODATKOWO: truskawki (lub inne ulubione owoce: maliny, borówki, jeżyny, jabłka, itp.) ciemne kakao lub gorzka czekolada ziarenka wanilii (opcjonalnie) - "czysty" budyń smakuje równie wspaniale WYKONANIE: Kaszę jaglaną wsyp na gęste sitko i przepłucz wrzącą wodą, a następnie jeszcze raz dokładnie gorącą wodą z kranu

Słodko-Słony Świat Ilony
Zawijana drożdżówka :) 154

drożdży - 600 g mąki pszennej - 1/4 kostki miękkiej margaryny - 2 jajka - 150 g cukru - kilka kropel aromatu migdałowego (można pominąć, bądź dać inny smak) - 2 kopiate łyżeczki kakao + troszkę ciepłego mleka Na kruszonkę - 1/4 kostki miękkiej margaryny - 2 łyżki cukru - 3 łyżki mąki Tak jak w poprzedniej wersji, na początku podgrzewamy mleko, w którym rozpuszczamy cukier, następnie dodajemy drożdże(...)mieszamy aż się rozpuszczą. Odstawiamy na ok. 5 min. Do miski wsypujemy skłądniki na ciasto, ale bez kakao! Następnie wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto. Po odpowiednim wyrobieniu, ciasto dzielimy na 2 części, jedną odstawiamy a do drugiej dodajemy kakao wcześniej rozpuszczone w mleczku :) i wyrabiamy aż ciasto nabierze jednolitego, kakaowego koloru. Jasną połowę ciasta rozwałkujemy na okrągły placek średniej grubości

Zdrowie na języku :P
TORT PIERNIKOWY Z KREMEM KARPATKOWYM 257

równy jak stół. TORT PIERNIKOWY Z KREMEM KARPATKOWYM/wg pomysłu mojej mamy;/biszkopt kakaowy:(źródło: Moje Wypieki) 5 jajek3/4 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki kakao Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiewam razem.Białka ubijam na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania partiami cukier.Następnie wrzucam po jednym jajku, ciągle miksując(...)pudru3–4 łyżki kakao1 łyżeczka żelatyny2–3 łyżki wrzątkuŻelatynę rozpuszczam we wrzątku. W rondelku rozpuszczam masło bądź margarynę, dodaję cukier puder. Kiedy się rozpuści, zdejmuję z ognia,wsypuję kakao. Na końcu wlewam żelatynę i mieszam,odstawiam do przestudzenia kontrolując, aby polewa dała się bez problemu rozsmarować na cieście. Jest lśniąca i nie kruszy się. dodatkowo:4-5 łyżek

W kuchni Karmel-itki
Czekolada na gorąco z pistacjami 121

gęstą, gorącą czekoladę. Oj tak, nigdy nie zapomnę jak bardzo się cieszyłam z tego wyjścia. Podstawą tego gorącego trunku jest oczywiście dobrej jakości gorzka czekolada. Najlepiej o dużej zawartości kakao. Aby była jeszcze lepsza, dodajemy śmietanki 30-36% ( a nie proszek!). Czasem bywa jednak tak, że nie mamy w domu śmietanki, dlatego bez problemu można ją zastąpić mlekiem, i właśnie(...)przygotowałam. Zapraszam na gorącą czekoladę z pistacjami i piankami marshmallow." Składniki na 2 czekolady: 250 ml mleka ( najlepiej 3,2%) 200 g gorzkiej czekolady (dobrej jakości) łyżka kakao 3 łyżki cukru brązowego garść pianek marshmallow kilka sztuk pistacji Sposób przygotowania: Mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy razem z cukrem do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy kakao i mieszamy. Czekoladę

Słodkie Przyjemności
Tort mocno czekoladowy 282

chodzi! Zapraszam na Tort mocno czekoladowy, idealny nie tylko od święta. Składniki : 6 żółtek 6 białek 180 g cukru 85 g mąki pszennej 70 g mąki ziemnaiczanej 4 łyżki kakao dodatkowo 9 tabliczek czekolady gorzkiej (70% kakao) 500 ml śmietanki 30 % 80 g cukru pudru 1/3 szklanki zimnej kawy + 1/4 wody Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wbijamy białka(...)ubijamy na sztywną pianę, następnie dosypujemy cukier i dalej ubijamy. Do gotowej lśniącej piany dodajemy żółtka i miksujemy. Obie maki i kakao przesiewamy ze sobą i w niewielkich ilościach dodajemy do masy, lekko mieszając.  Całość przelewamy do średniej tortownicy, której spód wyłożony jest papierem do pieczenia.  Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180`C na około 25-30 minut

Słodkie Przyjemności
Babka marmurowa 287

wiem czym jest to spowodowane, chrupiącą skórką, wilgotnym wnętrzem a może dodatkiem kakao - naprawdę nie wiem, ale babkę marmurkową uwielbiam! I choć kojarzę ją z zimą nadaję się również na Wielkanocne stoły jak również wakacyjne wypieki - jest po prostu uniwersalna a przy tym pyszna i wyjątkowa, choć totalnie klasyczna. Ma ktoś z Was ochotę?" Składniki : 6 jaj 250 g cukru(...)ekstrakt waniliowy 200 g masła 300 ml mleka 550 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i ubijamy do momentu uzyskania puszystej piany. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło kroimy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia

Słodkie Przyjemności
Brownie Klasyczne 135

się dla mnie chrupiąca skórka i miękkie, czekoladowe wnętrze. A za co Wy lubicie Brownie? Składniki: 5 jaj 200 g cukru 200 g masła 200 g gorzkiej czekolady (70% kakao) 100 g mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia płaska łyżeczka kakao Sposób przygotowania: Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą, jasną pianę.  Masło rozpuszczamy razem z połamanymi kawałkami gorzkiej(...)czekolady w mikrofalówce (około 50 sekund, następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia) - Ci którzy jej nie używają mogą tradycyjnie rozpuścić je w kąpieli wodnej. Mąkę mieszamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jaj, dolewamy rozpuszczoną czekoladę ciągle mieszając, gdy składniki się połączą przestajemy miksować, następnie dosypujemy wcześniej wymieszane suche składniki i łączymy za pomocą drewnianej łyżki lub łopatki

Słodkie Przyjemności
Torcik czekoladowy z cukierkami czekoladowymi 197

pusto, w głowie pomysły też jakby gdzieś uciekły, więc miałam mały problem! Po chwili namysłu udało mi się jednak stworzyć dzisiejszy torcik czekoladowy. Wykorzystałam do jego przygotowania dobrej jakości kakao w proszku, śmietankę 36% z kartoniku i (co nadaje mu chyba najwięcej wdzięku) cukierki czekoladowe z masą karmelowo-orzechową. Muszę przyznać, że efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Na pewno(...)problemu uda Wam się ten smak powtórzyć w domu, dlatego koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Składniki : 4 jajka 100 g mąki 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 100 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia 400 ml śmietanki 36% 3 łyżki cukru pudru z wanilią poncz – pół szklanki herbaty + 3 łyżki wódki żurawinowej 250 g cukierków typu Snickers Sposób przygotowania: Do miski

Słodkie Przyjemności
Pierniczki czekoladowe 132

Gotowe nadają się idealnie do dekoracji, gdyż w trakcie pieczenia nie zmieniają kształtu. Zapraszam po przepis i życzę udanych wypieków! Składniki: 220 g miodu tabliczka gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao) 80 g cukru pudru  kostka dobrej jakości masła 600 g mąki 70 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu pół łyżeczki kardamonu pół łyżeczki imbiru(...)Sposób przygotowania: Do rondelka wrzucamy masło, miód i czekoladę - mieszamy do połączenia się składników. Gdy masa się połączy dodajemy ekstrakt pomarańczowy - odstawiamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy kakao, przygotowane przyprawy (lub dwie łyżeczki przyprawy korzennej ), proszek do pieczenia, sól i cukier puder - przesiewamy by pozbyć się grudek. Jajka roztrzepujemy, dodajemy je do suchych składników razem z czekoladową mieszanką

Słodkie Przyjemności
Tort wiśniowo - czekoladowy z nutką kawy 302

Tort wyszedł pyszny! Krem jest wyśmienity - coś dla wielbicieli czekolady z nutką kawy! Mniam! Przepis: Biszkopt 5 jaj 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl kakao Krem 80g żółtek (ok 2szt) 40g cukru 20ml espresso 200g czekolady mlecznej 8g żelatyny 15ml wody 400g śmietanki 30% Wiśnie 1 litr kompotu z wiśni (sok i owoce - najlepiej wydrylowane) 1/2 cytryny(...)małej tortownicy (średnica ok 23cm) wykładamy papierem do pieczenia. Białka jaj ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier nadal ubijając. Dodajemy żółtka. Przesiewamy mąkę i kakao i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremki i pieczemy ok 35min w 160st.      Kawę zaparzamy i studzimy. Mieszamy ją z żółtkami i cukrem w misce umieszczonej w rondelku z gotującą się wodą. Mieszamy

happycreatiff.blogspot.com
Żeberka z miodem , kakao i chilli 141

powiecie na żeberka w wersji słodkawej :) z miodem i kakao z odrobinką chilli :)      Składniki : Kilka kawałków żeberek Około 1 łyżki miodu 1 łyżka gorzkiego kakao Wegeta, pieprz, szczypta chilli, zioła prowansalskie Oliwa Kilka cebulek Wykonanie: Żeberka umyć i osuszyć. Natrzeć , vegetą , pieprzem , szczyptą chilli , ziołami prowansalskimi. Przełożyć do miski . Około 1 szklanki  dobrej oliwy wymieszać(...)miodem i kakao . Zalać żeberka i odstawić na kilka godzin do lodówki. Żeberka z zalewą przelać do rondla , włożyć kilka cebulek , podlać wodą i dusić do miękkości . Gdy mięso zmięknie wyjąć je na talerz a z wywaru zrobić sosik ( podlać jeszcze wodą rozrobioną z odrobiną mąki, gęstość zależy już od was ) Sos powinien mieć ładny brązowy kolor . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik gotowany w cieście korzennym z orzechami 195

święta Bożego Narodzenia przygotowałam orzechowo-korzenną wersję sernika gotowanego. Zmian dokonałam w cieście, masa serowa właściwie pozostała bez zmian... Ciasto miodowe: 50 dag mąki 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy piernikowej po 60 g grubo mielonych orzechów włoskich i laskowych 15 dag cukru pudru 30 dag masła 2 jajka 2 łyżki miodu 2 płaskie łyżeczki sody rozpuszczone w dwóch(...)ziarenka z 1 laski wanilii + 2 łyżki cukru) 4 jajka 2 budynie waniliowe bez cukru pół szklanki mleka Polewa kakaowa: 4 łyżki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki kakao 60 g masła 1 łyżeczka żelatyny oraz pokrojone na kawałki batoniki Snickers Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać

Czerwień i błękit
Tort Świąteczna Skarpetka p. Aurelii – danie konkursowe 164

Aurelii – danie konkursowe Drukuj przepis Składniki 8 jajek 8 czubatych łyżek mąki pszennej 1 szkl cukru 1 budyń czekoladowy 1,5 szkl mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki kakao 100g orzechów laskowych 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka syropu karmelowego 1 łyżka syropu orzechowego 250ml śmietany 36% 0,5 szkl oleju 100g bezów szczypta soli 200g masła masa cukrowa(...)coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "8 jajek 8 czubatych łyżek mąki pszennej 1 szkl cukru 1 budyń czekoladowy 1,5 szkl mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki kakao 100g orzechów laskowych 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka syropu karmelowego 1 łyżka syropu orzechowego 250ml śmietany 36% 0,5 szkl oleju 100g bezów szczypta soli 200g masła masa cukrowa barwniki

CoolinarniePL
Kakaowy biszkopt rzucany 147

składniki * 5 jajek * 2/3 szklanki cukru * 1/2 szklanki mąki pszennej * 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej * 1/4 szklanki kakao Sposób wykonania   Oddzielić białka od żółtek . Białka ubić prawie na sztywno, następnie nie przerywając dodawać porcjami cukier i dalej ubijać, aż piana będzie szklista, a cukier się rozpuści, ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie po trochu(...)dodawać mąki przesiane razem z kakao i delikatnie mieszać łyżką lub mikserem na bardzo małych obrotach. Masę przelać do tortownicy (24 cm) z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C, ok. 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika tortownicę upuścić z wysokości ok. 50 cm, tak aby płasko uderzył dnem o podłogę. Najlepiej przed

Mix smaku