jednak nie doczeka. Zrobię kolejny, a tym będę się raczyć w grudniowe wieczory. Polecam!!! Składniki na likier kakaowo-wiśniowy 300 ml mleka zagęszczonego, słodzonego 200 ml wiśniówki 4 łyżki kakao rozpuszczalnego (takiego dla dzieci np. Puchatek) 50-100 ml przegotowanego mleka W przegotowanym, ciepłym mleku rozpuszczamy kakao. Mleko zagęszczone podgrzewamy, gdy się zagotuje wlewamy kakao
Rozpustne gotowaniePoradnika domowego (z lat '90) i od razu przypadł mi do gustu. Jako że miałam wtedy 12, może 13 lat istotne dla mnie były następujące czynniki: smak, zawartość kakao, łatwość przygotowania, dostępność składników, i jako że byłam (nadal jestem, ale już potrafię nad tym panować) strasznie niecierpliwa- krótki czas przygotowania i pieczenia. I wszystkie te cechy(...)babkę górniczą 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny 1 jajo 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki dżemu 2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kakao Margarynę, jajo, cukier i dżem ucieramy mikserem na gładką masę. Dodajemy cynamon, kakao, mąkę i sodę rozpuszczoną w mleku. Miksujemy i wylewamy do wysmarowanej i posypanej mąką
Rozpustne gotowanieFale Dunaju blaszka 24x28cm CIASTO: 250 g margaryny 5 jajek 30 dag mąki pszennej (około 2 i 1/4 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 2 łyżeczki kakao (ciemne) 2 łyżki kwaśnej śmietany 4 jabłka KREM: 0,5 litra mleka 1 niepełna szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła(...)margaryny POLEWA: 3 łyżki kakao 1 łyżka wody 125 g margaryny 5-6 łyżek cukru pudru wiórki kokosowe Przygotowujemy ciasto: margarynę ucieramy z cukrem na puch dodając po jednym jajku, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao i śmietanę, miksujemy
Rozpustne gotowanieminut, a później już tylko napawać się ich niesamowitym kakaowym smakiem. Przepis jest prosty, szybki i niezawodny. Lubię babeczki z tego przepisu, gdyż ich smak nie przytłacza, kakao nie dominuje, przez co idealnie nadają się do tworzenia nowych, wysublimowanych połączeń. Ja czasami dodaję pokrojoną w kostkę czekoladę lub skórkę pomarańczową, łyżeczkę powideł lub owoce. Czasami je dekoruję, dając upust swej(...)sztuk (ja robię malutkie i mam wtedy 20 sztuk) 320 g mąki pszennej (2 szklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki dobrego, gorzkiego kakao 120 g cukru (troszeczkę więcej niż pół szklanki) jeśli lubimy bardziej słodkie wypieki możemy dodać jeszcze pełną łyżkę cukru 1 jajko 1 szklanka mleka (może też być maślanka) 0,5 szklanki oleju
Rozpustne gotowanieWiedeńsku (oczywiście wszystko to w wersji dla dorosłych). Rozpusta!!! Składniki na likier czekoladowy 1,5 litra mleka 450 g cukru 2 budynie czekoladowe w proszku 100 g gorzkiego kakao 100 g gorzkiej czekolady 1 laska wanilii 500 ml białego rumu Przygotowujemy duży garnek o grubym dnie, taki w którym mleko się nie przypali. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż(...)wyskrobujemy ziarenka i przekładamy do garnka razem ze strąkami, dolewamy 1 litr mleka, stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy. W tym czasie mieszamy pozostałe mleko z proszkiem budyniowym i kakao. Gdy mleko się zagotuje, wyjmujemy strąki wanilii, wsypujemy cukier i mieszając zagotowujemy, następnie wlewamy rozpuszczone w mleku kakao i budyń, i ciągle mieszając ponownie zagotowujemy. Gotujemy jeszcze około 2 minut
Rozpustne gotowanieformę o wymiarach 28x40 cm 4 jajka 2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka ciemnego kakao 2 szklanki obranej i startej na grubych oczkach cukinii 3 brzoskwinie 2 banany cukier puder do posypania Piekarnik nagrzewamy do 175-180 stopni C. Brzoskwinie myjemy, obieramy(...)kroimy w 2 centymetrową kostkę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakao. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy olej, przesianą mąkę z proszkiem, sodą i kakaem. Gdy składniki się już połączą dodajemy cukinię oraz brzoskwinie i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy. Banany obieramy, kroimy w plastry i układamy na cieście. Blachę wkładamy do piekarnika
Rozpustne gotowanieściereczce i wycieram z nadmiaru soli) 1 szklanka mąki 1 szklanka oleju 2 jajka 3 łyżki dżemu (najlepiej domowego) 1 łyżka kakao 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki domowego cukru waniliowego (przepis tutaj ) NADZIENIE: 1,5 kg jabłek i 2-3 łyżki cukru lub 1 litr gotowego jabłkowego musu 1 galaretka cytrynowa MASA BUDYNIOWA: 0,5 litra mleka(...)niepełna szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła POLEWA: 3 łyżki kakao 1 łyżka wody 125 g margaryny 5-6 łyżek cukru pudru Zaczynamy od spodu. Jajka ubijamy z cukrami, dodajemy olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (należy je przesiać przez sitko), kaszę manną, orzechy
Rozpustne gotowaniebabkę marmurkową w czekoladzie: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2,5 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki (może być kokosowa) tłuszcz i bułka tarta do formy POLEWA CZEKOLADOWA: 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki oleju lub śmietanki 30 % Piekarnik nagrzewamy(...)cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej mąkę. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylewamy jasne ciasto, na nie to z kakaem, wyrównujemy wierzch łyżką
Rozpustne gotowaniecukru 1 szklanka mleka 2 i 1/4 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 jasny budyń (u mnie cytrynowy) 1 czerwony kisiel 2 łyżki kakao 2-3 łyżki suchego maku tłuszcz i bułka tarta do formy cukier puder do posypania Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej(...)masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na cztery części, do jednej dodajemy budyń, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao, a do czwartej suchy mak. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylewamy ciasto z budyniem, na nie ciasto z kakaem
Rozpustne gotowaniekucharską z przepisami staropolskimi i tam znów natknęłam się na przepis na kajmak. Trochę się obawiałam, lecz niepotrzebnie! Wyszedł mi najlepszy kajmak jaki dotychczas jadłam! Gęsty, aksamitny, z dodatkiem kakao... bajka! Właśnie piję kawę i wcinam banana nurzanego w domowej masie kajmakowej kakaowej, coś wspaniałego! Dodam jeszcze, że cały proces mieszania trwał... 30 minut, a i tak okazał się(...)gronie rodziny i najbliższych, przy suto zastawionym stole. Jedzcie, pijcie, bawcie się!!! Składniki na masę kajmakową kakaową: 1 kg cukru 500 ml wrzącego mleka 50 g ciemnego, gorzkiego kakao 1 laska wanilii (ewentualnie ekstrakt, pasta lub aromat) 180 g masła Przygotowujemy szeroki garnek lub rondel o grubym dnie, ma być porządny i ciężki (inaczej kajmak się
Rozpustne gotowanieSkładniki na kostkę karmelową: na formę o wymiarach 24x28 cm BISZKOPT: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka słodkiego kakao (dla dzieci) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Białka ubija my na sztywną pianę, następnie łyżka po łyżce dodajemy cukier, za każdym razem dokładnie miksując. Do puszystej(...)lśniącej masy dodajemy po 1 żółtku ciągle miksując. Teraz odkładamy mikser zastępując go mątewką. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiewamy ją wprost do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy ze sobą. Gładkie ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 25-30 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem
Rozpustne gotowanieumytego, pokrojonego w 1 cm kawałki rabarbaru niepełna szklanka cukru (1 szklanka - 3 łyżki) 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru CIASTO: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka kakao słodkiego (takiego dla dzieci np. Puchatek, Nesquik) 3 łyżki gorzkiego kakao 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka(...)ekstraktu z wanilii 1 szklanka gorącej kawy (lub wrzątku, ale polecam kawę, bo wydobywa prawdziwy smak kakao) 2 jajka Ciasto zaczynamy od przygotowania rabarbaru. Najlepiej przygotować go na 12 godzin przed pieczeniem, czyli np. wieczorem. Rabarbar zasypujemy cukrem i zostawiamy na około 12 godzin, żeby puścił sok. Następnie odcedzamy sok i przelewamy do do garnka z miarką
Rozpustne gotowaniecoś równie smacznego, a jednak bez niepotrzebnych dodatków. Składniki: (na kilkanaście porcji, najlepiej przechowywać w zamkniętym opakowaniu oczywiście w lodówce, na jedną porcję biorę 3 łyżki serka, łyżeczkę kakao i trochę banana do smaku) 200 g serka naturalnego 2 łyżeczki kakao dojrzały banan zamiast banana można użyć: 4 łyżeczki cukru pudru/stewii/ksylitolu 1. Banana rozgniatamy widelcem i dodajemy do serka(...)dokładnie mieszamy. 2. Wsypujemy kakao i powoli mieszamy. Podajemy na tostach lub bułeczce. Można pokroić również banana/kiwi na wierzch kanapki. Mmm Pycha! Zerknij na mojego facebooka
NA MOIM TALERZUfamily:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Przepis na około 10 babeczek. Składniki: Ciasto: 1 puszka białej fasoli ( 250g) 4 jajka 20g górskiego kakao 30-35g stewii 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Wierzch: [ 2 wersje] 1) Tabliczkę czekolady z 70% zawartością kakao rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem stewii(...)uzyskania konsystencji kremu. Wykonanie: Fasolę wysypujemy na durszlak, płuczemy kilkakrotnie po bieżącą wodą, gdy spłynie cały płyn przekładamy do miski. Oddzielamy białka od żółtek, które dodajemy do fasoli, dosypujemy kakao. Wszystko blendujemy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem stewii. Przekładamy do masy z fasoli, dodajemy proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 180C
Jedz zdrowo żyj zdrowo!tempo, w jakim zniknęło :) Inspiracja: W kuchennym raju Składniki na formę 22x20 cm: 200 g cukru (1 szklanka) 200 ml świeżo zaparzonej kawy 200 g gorzkiej czekolady (min. 62% kakao) 7 łyżek kakao szczypta soli aromat waniliowy 3 żółtka jajek 6 białek jajek 5 łyżek mąki Polewa (możecie zastąpić gotową, choć polecam zrobić własną): 130 g czekolady deserowej 6 łyżek(...)cukru. Zagotować ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejszyć płomień na minimalny i dodać posiekaną czekoladę. Znów mieszając – doprowadzić do jej rozpuszczenia. Następnie mieszankę należy zdjąć z ognia, wsypać kakao – wymieszać trzepaczką, aby dokładnie się rozpuściło i powstała jednolita masa. Dodać aromat waniliowy, zamieszać i odstawić do wystygnięcia (nie musi być zimne, ale nie może być gorące, bo żółtka się
Fabryka pomysłów