kakao - 6140 przepisów (strona:35/410)

Murzynek z budyniem czekoladowym 392

formy :   Składniki: 2 i 3/4 szkl mąki 1 budyń czekoladowy ( proszek) 1 szkl cukru 3  jajka 1 łyżka miodu 1 szkl mleka 3/4 szkl oleju 3 łyżki kakao rodzynki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dolewamy mleko, olej i miód. Delikatnie mieszamy. Dosypujemy sodę i proszek do pieczenia(...)mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, budyń czekoladowy i kakao, miksujemy do połączenia składników, dosypujemy rodzynki i wykładamy ciasto do keksówki. Pieczemy ok 50 min w 180 stopniach. Polać czekoladą lub polewą Polewa czekoladowa - błyszcząca 3 - 4 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 3 łyżki kakao 6 kostek czekolady 50 g margaryny 1 łyżka żelatyny Wykonanie: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Babka chmurka 175

Babka kokosowo - kakaowa Mięciutka i puszysta babka , która za sprawą śmietany zachowuje długo świeżość a dzięki dodatkom wiórek kokosowych i kakaa przyjemny smak. Przepis znaleziony na garnku w zbiorach liani Czas pieczenia:   50 min - 60 min                     Temperatura pieczenia:   180  °C           Wielkość(...)Ciasto: 200g masła lub margaryny 3 jajka 350g maki 300g cukru cukier waniliowy 200g śmietany kremówki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao rodzynki i  wiórki kokosowe ( po ok. 3 - 4 łyżki) polewa lub cukier puder do posypania Wykonanie: Margarynę roztopić i ostudzić.  Jajka ubić z polową cukru i cukrem waniliowym na puszysta piane,z druga polową

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
"Oczy carycy" z kremem cappuccino 573

mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 7 białek 1 łyżeczka octu Ciasto ciemne 2 jajka 7 żółtek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju Krem 1/2 l mleka 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki cukru 3-4 łyżki cappuccino 1 jajko(...)masła Polewa 100 g masła 3 łyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka mleka 3-4 łyżki cukru Ponadto 5 łyżek likieru kawowego 150 ml naparu z kawy 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 2 dowolne galaretki Ciasto jasne - Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać olej oraz ocet. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem

Złote przepisy
Ciasto malinowy pocałunek. 180

efekt końcowy zdumiewający. Ciasto fenomenalne, połączenie czekolady, musu truskawkowego, bitej śmietany i malin.... Koniecznie musicie wypróbować! Składniki na spód sufletowy: 4 jajka 150 g cukru pudru 45 g kakao Wszystkie składniki, których używamy  powinny być w temperaturze pokojowej.   Mikserem utrzeć żółtka z cukrem pudrem na jasną i gęstą masę tzw kogel mogel. Dodać przesiane kakao, zmiksować. Masa(...)dodaniu kakao będzie bardzo gęsta. W osobnym naczyniu ubić białka, na sztywną pianę. Dodawać pianę do masy kakaowej. Bardzo delikatnie mieszając najlepiej szpatułką, łyżka po łyżce. Powstanie nam puszysta, kakaowa masa. Formę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 - 40 minut. Natychmiast wyjąć z piekarnika. Ciasto

Malinowe Pocałunki
Kaszak 279

szklanki cukru  1 opakowanie cukru waniliowego  1,5 szklanki kaszy manny  1 kostka masła lub margaryny  Ciasto ciemne: składniki jak wyżej + 3 łyżki tradycyjnego kakao  Dodatkowo: 8 paczek herbatników petit beurre Dno blachy o wymiarach 28x34 cm wyłożyć herbatnikami. Ciasto jasne: W garnku zagotować mleko, dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy(...)się grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć - wylać ją na warstwę herbatników, równomiernie rozprowadzić i ułożyć herbatniki. Ciasto ciemne: Z litra mleka odlać pół szklanki, do której dodać 3 łyżki kakao i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, dodać wymieszane kakao i pozostałe składniki wg instrukcji jak wyżej. Wylać masę na herbatniki. Wierzch ciasta przykryć warstwą herbatników. Zostawić do przestygnięcia. Po ostudzeniu, ciasto

Moje domowe kucharzenie
Tartaletki krówkowe z orzechami 605

zaliczyć do kategorii słodkich i kalorycznych przekąsek, ich niewielki rozmiar pozwala na zjedzenie takiej babeczki ze smakiem, bez efektu przesłodzenia. Ciasto kruche, z którego przygotowujemy babeczki, dzięki dodatkowi kakao ma ładną brązową barwę. Wnętrze każdej tartaletki to krówkowa masa jogurtowa oraz bardzo duża ilość prażonych orzeszków ziemnych. Z podanego przepisu można przygotować 5 tartaletek o średnicy 9cm. Tartaletki krówkowe(...)orzechami Składniki: ciasto 100g mąki pszennej 50g masła 25g cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 1 łyżeczka kakao nadzienie 150g krówek 2-3 łyżki mleka 100g jogurtu greckiego 1 jajko 1 łyżeczka mąki pszennej 100g prażonych orzechów ziemnych Wykonanie: - mąkę, kakao i cukier przesiać, dodać sól, zimne masło, składniki posiekać razem, dodać żółtko i zagnieść gładkie ciasto - ciasto schłodzić

Smakołyki Bereniki
Babeczki z kremem ananasowym i kakaową kruszonką 146

prostu wyjadając ze słoiczka. Pineapple curd: ananas (ok. 500g) 3 żółtka pół szklanki cukru połowa cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 kostki masła Spód: 200g herbatników 1/4 szklanki kakao pół kostki masła Kruszonka: szklanka mąki pół kostki masła pół szklanki cukru 1/4 szklanki kakao      Ananasa dostosowujemy do miski, obierając tego świeżego lub odcedzając konserwowego. Pokrojony w mniejsze(...)mieszając. Gotujemy kilka minut do zgęstnienia w stopniu przypominającym budyń, dodajemy masło i sok wyciśnięty z połówki cytryny i podgrzewamy jeszcze chwilę.      Połamane herbatniki miksujemy z kakao i połową kostki rozpuszczonego masła. Po łyżce masy przekładamy do papilotek, delikatnie przyklepując, a następnie wykładamy lekko wystudzony krem ananasowy. Składniki na kruszonkę mieszamy ze sobą i kruszymy w palcach

sama złodycz
Ciasto piankowe na herbatnikach 59390

talerzyka. Z podanego przepisu można przygotować 10 kanapek wielkości standardowego herbatnika. Ciasto piankowe na herbatnikach Składniki: 230g serka homogenizowanego naturalnego 120g śmietanki 30% 4 białka 90g cukru 1 łyżka kakao 1 łyżka cukru wanilinowego 6 łyżeczek żelatyny 6 łyżek wody 20 herbatników Wykonanie: - formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć koło siebie całe herbatniki (każdy herbatnik będzie tworzył jedną(...)kanapkę) - 115g serka zmiksować z 1 łyżką kakao, połowę zimnej śmietanki ubić na sztywno, delikatnie łyżką połączyć z serkiem - 3 łyżeczki żelatyny zalać 3 łyżkami wody, gdy napęcznieje, podgrzać przez kilka sekund w kuchence mikrofalowej, wymieszać - 2 białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 45g cukru - do lekko ostygniętej żelatyny dodać 1-2 łyżki ubitych białek, wymieszać - żelatynę dodać

Smakołyki Bereniki
Krówkowy sernik 327

się przelicznik form do pieczenia. Na stronie   Domowe Wypieki  znajdziecie oryginalny przepis dla tortownicy o średnicy 26 cm. No to zaczynamy :) Spód: 100g margaryny 50g cukru 10g kakao 160g mąki pszennej 1 małe jajko 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 640g twarogu z wiaderka (ja użyłam tego z Biedronki) 400g krówek 85g cukru 1 op. budyniu(...)waniliowego bez cukru 210 ml mleka Dodatkowo: kakao do dekoracji CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY 1. Z podanych składników na spód zagniatamy jednolite ciasto.Owijamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. 2. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy naszym ciastem (dno + boki mniej więcej do połowy). Wkładamy

My Culinary Art
FALE DUNAJU 133

szklanki mąki, 150 ml mleka,  150 ml oleju,  szklanka cukru,  cukier waniliowy, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,  500 g wiśni Krem: 2 jajka, 250 g margaryny, szklanka cukru,  cukier waniliowy(...)Kakao do dekoracji

RAROSSA
PRZYPRAWA KORZENNA DO PIERNIKA 166

kory cynamonu 10 g goździków 10 g kardamonu 15 g imbir mielony 5 g mielonego kardamonu 10 g gałki muszkatołowej 7 ziarenek pieprzu 7 ziarenek ziela angielskiego łyżeczka  kakao Niektóre z wymienionych przypraw można nabyć już zmielone co znacznie ułatwia pracę w komponowaniu przyprawy. Natomiast pozostałe należy zetrzeć na tarce, utrzeć w moździerzu, lub taka jak ja to zrobiłam(...)zmieliłam w młynku do kawy.  Następnie gotową przyprawę przesiałam przez gęste sitko. Przyprawę należy przechowywać w zamkniętym pojemniku aby aromat mieszanki pozostał jak najdłużej. Opcjonalnie do przyprawy dodaje kakao, ale to na etapie robienia ciasta wtedy  dopiero decyduje czy  ciasto będzie jaśniejsze czy chcę aby  piernik  był ciemniejszy i wtedy dodaje kakao rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Dżem śliwkowo-kakaowy ( nutella śliwkowa ) 212

Mój ulubiony dżem. Połączenie śliwki i kakao to połączenie idealne.  Mogła bym jeść i jeść... ale tak chyba nie wolno ?! Dlatego, gdy kończę słoiczek nie otwieram drugiego, bo po drugim przyszłą by kolej na trzeci ... A trzy słoiczki dżemu w ciągu jednego dnia to DUŻO ! Polecam każdemu zrobić choć jedną porcję. I warto, naprawdę warto stać te 3 godziny(...)mieszać. I podjadać ;) Składniki: * 1,5 kg śliwek bez pestek * 0,70 kg cukru * 60 g kakao ( najlepsze DecoMorreno ) * laska wanilii ( lub cukier waniliowy ) Wykonanie: Śliwki ( wydrylowane ) przekręcić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa na drobnych oczkach. Ewentualnie zmiksować owoce w malakserze - ja tak robię - jest zdecydowanie szybciej ;) Rozdrobnione śliwki przełożyć do garnka/rondla i smażyć 30 minut. Dodać cukier i smażyć

kolorowotorcikowo
Back to Monday! 161

szczyty jednego dnia. Po takiej eskapadzie należało uzupełnić spalone kalorie. Oto mój pomysł na poniedziałkowy zastrzyk energii i humoru.  1,5 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżki kakao 1 szklanka mleka 0,5 szklanki przegotowanej wody 0,5 szklanki oliwy 2 jajka szczypta soli 300g truskawek 1 łyżka wody 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao Wszystkie(...)zmiksowałam na gładką masę. Naleśniki smażyłam bez tłuszczu, z obu stron. Truskawki posypałam cukrem i lekko karmelizowałam. Cukier rozpuściłam w łyżce wody. Dodałam masło, wymieszałam. Na końcu wsypałam kakao i podgrzałam do całkowitego rozpuszczenia, ale tak, aby nie zagotować całości. Polewa gotowa! Naleśniki serwowałam nadziane truskawkami polane sokiem z ich karmelizowania oraz ciepłą czekoladową polewą. *** A takie widoki mieliśmy wczoraj

bastalena
Cygańskie ścieżki po mojemu -biszkopt z olejem rzepakowym 227

białek 4 żółtka 1 ,5 szkl. cukru  1 cukier waniliowy 1,5 szkl.mąki + 2 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl.oleju rzepakowego 1 łyżka kakao 3 łyżki suchego maku 1 opakowanie kisielu wiśniowego Masa z galaretek i jabłek 2 galaretki 3 szkl.wody 5-6 jabłek 5 dkg rodzynek Masa ze śnieżki 1 op.śnieżki(...)wody 5 łyżek cukru pudru Polewa 1 łyżka kakao 2 łyżki wody 3 łyżki cukru  1/4 kostki margaryny Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Delikatnie wszystko połączyć. Podzielić ciasto na 4 równe części i do każdej z nich dodać kolejno: I - 4 żółtka

Moje domowe kucharzenie
Wzorzysta rolada z malinami. 161

koloru możemy dodać kakao/barwniki spożywcze - ja pominęłam ten etap). Masło miksujemy z cukrem na gładką masę. Dodajemy białko i mąkę ciągle miksując. Do wymieszanych składników dodajemy barwnik lub kakao - tak jak pisałam wyżej, pominęłam tę czynność. Powstałe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i rysujemy nim wzorki na papierze do pieczenia. Ja wydrukowałam sobie ornament znaleziony w necie i podłożyłam(...)Pergamin z ciastem wkładamy na 15 min do lodówki. Ciasto na roladę kakaową: 4 jaja; 100 g mąki tortowej; 100 g cukru; 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia; 5 łyżek kakao; 3 łyżki cukru waniliowego. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Powoli dodajemy cukier. Dodajemy pojedynczo żółtka. Miksujemy przez chwilę. Mąkę z proszkiem i kakao przesiewamy. Dodajemy

Miksturownik

Proponowane wyszukiwania