kakao - 6140 przepisów (strona:28/410)

Czekoladowo - limonkowe ciasto bez mąki 177

obłędnie pyszne... Skusicie się? Gorąco polecam! Składniki: 170 g gorzkiej czekolady 150 g masła 100 g cukru trzcinowego 6 dużych jajek (L) 100 g mielonych migdałów 4 łyżeczki ciemnego kakao sok i skórka starta z jednej limonki (umytej i wyszorowanej szczoteczką) oraz: cukier puder do posypania Dno okrągłej lub w kształcie serca formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem(...)miski wrzucić połamaną czekoladą i masło. Podgrzewać mieszając do momentu rozpuszczenia się składników. Zdjąć miskę, odstawić. Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę. Powinny potroić swoją objętość. Kakao przesiać. Mielone migdały wymieszać z kakao i delikatnie wmieszać do masy jajecznej, najlepiej przy pomocy szpatułki. Dodać przestudzoną czekoladę, sok i skórkę startą z limonki. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury

maniapieczenia
Brownie paleo (ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą) 252

stałe zagościła na statkach. Bezglutenowe brownie – ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą, przepis : 3/4 szklanki mąki kokosowej 3/4 szklanki masła klarowanego ( przepis ) albo zwykłego lub oleju kokosowego 3/4 szklanki kakao (naturalnego, gorzkiego) 3/4 szklanki kapusty kiszonej albo kwaszonej (ok. 175 g) 7 jajek 5 łyżek miodu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Ubijaj jajka mikserem przez kilka minut, dodaj do nich roztopiony(...)mało słodkie ciasto. Nam, zawodowcom, uwolnionym od nałogu cukrowego, będzie bardzo smakowało, ale przygotowując ciasto dla „mugoli” ze zniszczonymi kubkami smakowymi i uzależnionym od cukru daj mniej kakao i nieco więcej miodu. Zobacz inne ciasto czekoladowe: Brownie paleo (ciasto czekoladowe z batatów) . Kapusta kiszona (nie kwaszona!) zawiera dużo pożytecznych bakterii i bardzo zalecamy jej jedzenie. Niestety w przypadku

PaleoSMAK
Kakaowe tartaletki z czekoladowym budyniem i bananem 142

upiec coś prostego. O tartaletkach myślałam od dawna, więc tym razem postanowiłam je zrobić. Do tradycyjnego przepisu na ciasto kruche ( zawsze się udaje!) dodałam dwie łyżki kakao, a ugotowany wcześniej i przestudzony budyń zmiksowałam z tabliczką gorzkiej czekolady. Budyniu spokojnie wystarczyłoby na 2x, a nawet 3x więcej tartaletek... ale dobrze się sprawdził również jako samodzielny deser. W sumie upiekłam(...)naprawdę dobrych babeczek. Wszyscy miłośnicy czekolady muszą koniecznie spróbować! Składniki: ciasto kruche 100 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżki ciemnego, naturalnego kakao 50 g cukru pudru 100 g masła 2 żółtka 1 łyżka zimnej wody szczypta soli Masło pokroić w kostkę i szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Jeśli będzie zbyt wilgotne - dodać odrobinę więcej mąki. Uformować w kulę, następnie owinąć

Kuchnia Ellie
Bezglutenowe babeczki z orzechami i nutą pomarańczy 152

słodkie jak te przygotowywane na bazie białego lub brązowego cukru, ale to od Was zależy ile dodacie ksylitolu. Zapraszamy zatem na babeczki: bezglutenowe, o niskiej zawartości węglowodanów, pełne kakao, orzechów, z pomarańczową nutą :) Jedna babeczka dostarcza około 193 kalorii, 6 g białka, 11,7 g tłuszczu, 14,1 g węglowodanów oraz 3,4 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Z tej proporcji(...)wyszło mi 9 babeczek. 150 g mąki amarantusowej 20 g gorzkiego kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 40 g ksylitolu 40 g miękkiego masła 100 ml jogurtu naturalnego 1 pomarańcza 1 jajko ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego) szczypta soli 80 g posiekanych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów - po prostu Waszych ulubionych) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Mieszamy razem sypkie

W kuchni Katie
Zdrowe brownie (bez glutenu, cukru i laktozy) 349

suszonych daktyli 120 g nierafinowanego oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron 45 g skrobi kukurydzianej 40 g posiekanych migdałów lub dowolnych orzechów 3 duże jajka 1 łyżka ciemnego kakao (8 g) szczypta soli Niedużą kwadratową (np. 23 cm x 23 cm) lub prostokątną formę  (u mnie prostokątna o wymiarach 23 cm x 28 cm)  wyłożyć papierem(...)Czekoladę połamać na małe kawałki, wrzucić do rondla, dodać olej. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż czekolada całkowicie rozpuści się. Zdjąć z palnika. Odstawić do przestygnięcia. Mąkę wymieszać z kakao i solą. Jajka lekko roztrzepać. Daktyle odcedzić na sitku i zmiksować na gładką masę. Masę daktylową dodać do rozpuszczonej czekolady, wymieszać. Stopniowo dodawać do masy roztrzepane jajka, mieszając. Następnie

maniapieczenia
Mój sposób na jesień: brownie 185

sklepu po figi. Nie sprawdziłam wcześniej zapasów czekolady, niestety... Okazało się, że większość ciemnej zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach. Użyłam więc mlecznej, zmniejszając jednocześnie ilość cukru i zwiększając gorzkiego kakao. Wyszło idealnie: brownie jest intensywnie czekoladowe, o bardzo kremowej, rozpływającej się na języku strukturze. Do tego figi, które w sezonie mogłabym dodawać do wszystkiego. Jeśli ich nie lubicie albo nie możecie(...)masła 100 g ciemnej czekolady (80%) 100 g mlecznej czekolady 3 jajka 2 żółtka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 50 g cukru 1,5 łyżki mąki 3 łyżki kakao 5 fig Czekoladę posiekać, podgrzewać w garnuszku z masłem, aż się całkowicie rozpuści. Przestudzić. Jajka, żółtka i cukier ubić na puszystą masę. Dodać ekstrakt, zmiksować. Powoli wlewać czekoladę, miksująć na najniższych

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Fondant - czekoladowy wulkan 182

porcji ( w zależności od foremek ): 400 g gorzkiej czekolady ( dałam 300 g bo zapomniałam o kolejnej tabliczce ;)- jak się zorientowałam było już za późno więc dodałam 2 łyżki kakao )  400 g masła 200 g cukru pudru 100 g mąki 8 całych jaj  3 żółtka 2 - 3 łyżki kakao  Czekoladę z masłem rozpuścić nad gotującą się wodą. Odstawić(...)Dodać rozpuszczoną z masłem czekoladę w wszystko razem połączyć. Rozlać do foremek. Mi zabrakło papilotek więc część foremki wyłożyłam papierem do pieczenia. Kokilki do zapiekania nasmarowałam masłem i obsypałam kakao. Włożyć na 12 min do nagrzanego na 200*C piekarnika. Podawać gorące, z gałką lodów lub z sosem malinowym. W środku powinna być płynna czekoladowa masa :) Część upieczonych fondantów można

Jemy Pijemy
Tort Czekoladowy z Malinami (Tort Czekoladowo Malinowy) 487

Składniki: Ciasto: 3 jajka (osobno białka i żółtka) 150 ml mleka 125 ml oleju 2/3 szklanki brązowego cukru niepełne 1/2 szklanki białego cukru cukier waniliowy 150 mąki 30 g kakao 1/3 łyżeczki sody plaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 500 ml śmietany kremówki (schłodzonej) fix do ubijania śmietany ok. 4 łyżki cukru pudru ok. 500 g malin Polewa Czekoladowa(...)czekolady  80 ml śmietanki kremówki 30% Tort Czekoladowo Malinowy - Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy i mieszamy razem z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy, po czym powoli wsypujemy cukier biały, brązowy i waniliowy - ciągle mieszając.  Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i dodajemy żółtka. Następnie partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia

Słodka Strona
Kakaowa owsianka z malinami 137

Owsianki to był dla mnie trudny temat ;). Wiem, że są zdrowe, ale nie mogłam się przyzwyczaić do ich smaku. Dodatek kakao sprawił, że dałam radę i polubiłam owsianki. Tak, więc dzisiaj wyjątkowo zapraszam na śniadanie :) Składniki ( 2 porcje): - 0,5 szklanki płatków owsianych (tradycyjnych, nie błyskawicznych)* - 1 łyżeczka kakao - woda - garść mrożonych malin - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżka cukru brązowego(...)zalać 0,5 szklanki wody i zostawić na noc. Rano dolać jeszcze szklankę wody, gotować od momentu zagotowania na małym ogniu ok. 25-30 minut. W połowie gotowania dodać kakao. W osobnym garnku podgrzać maliny, tak długo, aż będą miały konsystencję sosu. Dodać łyżeczkę miodu. Dodać do gotowej owsianki, wymieszać, dodaj cukier brązowy i podawać. *Można użyć błyskawicznych

Corner With Recipes
Kawowa tarta z truskawkami i mascarpone 155

najprostszej formie, czyli bez żadnych dodatków, przychodzi czas na kombinacje :) Chciałam zrobić coś w rodzaju tarty inspirowanej tiramisu, kawowy spód, krem z mascarpone, szkoda, że zapomniałam na koniec posypać kakao. Ratowałam się czekoladą z młynka. Nie jest to dietetyczny deser, nadaje się tylko na specjalne okazje :)). Przepis na spód tej tarty widziałam wiele razy w tv, książkach, klasyczne proporcje(...)łyżki cukru pudru - kilka kropel ekstraktu pomarańczowej (opcjonalnie) - 1 jajko Mascarpone utrzyj z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wyłóż nim ostudzoną tartę. Do ozdoby: - umyte i odszypułkowane truskawki** - kakao/ czekolada z młynka Tartę posyp kakao lub czekoladą z młynka. Truskawki przekrój na pół i ułóż je w ładny wzór na tarcie lub posyp w stylu artystycznego nieładu ;). Możesz dodatkowo przyozdobić

Corner With Recipes
Deser czekoladowy z awokado 156

Kremowy mus czekoladowy na bazie awokado i banana z dodatkiem kakao. Dla mnie świetna alternatywa dla słodyczy. Spróbujcie koniecznie! Składniki na 2 porcje: 1 dojrzałe awokado 1 banan 1-2 łyżki masła orzechowego 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) 1 łyżka miodu (lub więcej do smaku) Awokado, banana obrać ze skórki. Z awokado(...)pestkę i pokroić na kawałki. Przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem/malakserem, do uzyskania gładkiej konsystencji. Deser można schłodzić w lodówce. Podawać z kleksem jogurtu, można oprószyć kakao. Smacznego

Moja Galeria Smaku
Czekoladowo- kawowy krem z kaszy jaglanej 173

Kolejny pomysł na słodkie i pyszne wykorzystanie kaszy jaglanej, tym razem z dodatkiem kawy, kakao, konfitury pomarańczowej i czerwonych pomarańczy. Z połączenia tych wszystkich składników powstaje naprawdę cudowny deser :) Koniecznie wypróbujcie :) SKŁADNIKI  (2 porcje) 100g kaszy jaglanej 300 ml mleka (w wersji wegańskiej można użyć dowolnego roślinnego) + 100 ml 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii(...)łyżki ksylitolu (lub innego słodzidełka) 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki kakao 2 łyżki niskosłodzonej konfitury pomarańczowej 1 czerwona pomarańcza SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kaszę jaglaną przepłukać kilkukrotnie, aby pozbyć się goryczki. Podprażyć przez chwilę w rondelku (uważać aby nie przypalić) i zalać mlekiem. Następnie dodać wanilię (ekstrakt lub laskę, jeśli dodajmey laskę należy ją przekroić na pół wydłubać ziarenka i wrzucić

DefinicjaSmaku
Proste naleśniki 238

mąki (trochę ponad 1/2 szklanki) 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżka masła (lub oleju) szczypta proszku do pieczenia + 1 łyżeczka kakao Wszystkie suche składniki (z wyjątkiem kakao) mieszamy razem w misce. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia (jeśli używamy oleju, pomijamy ten krok). Do suchych składników dodajemy jajko, przestudzone masło i połowę(...)miska jest odpowiednio wysoka, inaczej rzadkie ciasto może nam się wychlapać podczas miksowania. Jeśli chcemy zrobić na naleśnikach wzorek odkładamy kilka łyżek gotowego ciasta do miseczki i mieszamy z kakao. Kakaowe ciasto powinno być gęstsze od białego, żeby dało się nim łatwo rysować wzorki. Kakaowe ciasto przekładamy do woreczka strunowego i obcinamy jeden róg. Na lekko rozgrzanej patelni rysujemy wzorek

Ciastkozercy
Mleko ryżowe kakaowe (czekoladowe) 208

bazie można przygotować wiele wegańskich dań. Można również przygotować Mleko ryżowe kakaowe (czekoladowe). Składniki na mleko ryżowe kakaowe: (3-4 porcje) 700 ml domowego mleka ryżowego 2 czubate łyżki kakao (lub karobu, dla tych co nie mogą używać kakao) 2, 5 czubatych łyżeczek miodu szczypta soli (używam domowej soli waniliowej )   Przygotowanie: Przepis na domowe Mleko ryżowe znajduje się tutaj(...)Zmiksować mleko ryżowe z kakaem i miodem. Przelać do szklanek. Od razu podawać. Ja preferuje mleko ryżowe kakaowe na ciepło, dlatego przed podaniem delikatnie je podgrzewam. The post Mleko ryżowe kakaowe (czekoladowe) appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
czekoladowa niedziela #13 - tort kakaowo-chałwowy 229

Taty na jego 40-te urodziny. Okrągła liczba...Chciałam, żeby to było coś wyjątkowego, a nie zwykły biszkopt ze śmietaną :) Podrasowałam ten pomysł i do biszkoptu dodałam kakao, a do masy chałwę. U nas w rodzinie każdy lubi chałwę więc ze zjedzeniem tortu nie było problemu - zniknął bardzo szybko...Usprawiedliwiamy się tym, że był upieczony w małej tortownicy ;) Tak wiec(...)każda okazja jest dobra, żeby upiec tort! :) TORT KAKAOWO-CHAŁWOWY przepis autorski // tortownica 18cm (na większą należy podwoić składniki) ~4 jajka ~1/3 szklanki mąki pszennej ~2 łyżki naturalnego kakao ~czubata łyżka mąki ziemniaczanej ~1/2 szklanki drobnego cukru ~1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, gdy piana będzie już coraz sztywniejsza

chili & sugar

Proponowane wyszukiwania