kakao - 6140 przepisów (strona:31/410)

Torcik urodzinowy 252

przepisu wracać! Składniki: 5 średnich jajek, 200 ml mleka, 170 ml oleju rzepakowego, 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 220 g mąki pszennej, 60 g kakao, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wymieszać ze sobą wszystkie mokre składniki : jajka, mleko, olej, ekstrakt(...)piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut - do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.  Krem: 400 g mascarpone, 100 g cukru pudru, 35 g kakao, 260 ml śmietany kremówki 30% Mascarpone zmiksować razem z kakao i cukrem pudrem, następnie dodać śmietankę i miksować do uzyskania gęstego, gładkiego kremu. owoce : jeżyny, maliny Wystudzone ciasto przekroić na dwie

Plate of Joy
Kakaowe ciasto z kokosową pierzynką w wersji mini 310

ogólnie potrzebujemy 1/3 składników z przepisu na murzynka z kokosową kołderką. Składniki na ciasto kakaowe (na 4 foremki ceramiczne): 1/3 kostki masła lub margaryny 1/4 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1/4 szklanki przegotowanej wody 2 żółtka 2/3 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na kokosową pierzynkę: 2 białka 4 łyżki cukru 1/2 opakowania wiórków kokosowych Pozostałe składniki(...)dżem – tym razem użyłam żurawiny w słoiczku tłuszcz do posmarowania foremek Wykonanie: Margarynę roztopić w garnku, dodać cukier oraz kakao. Podgrzewać aż do połączenia wszystkich składników, cały czas mieszając. Wlać wodę, zagotować po czym odstawić garnek i wystudzić masę. Do wystudzonej masy dodać roztrzepane żółtka (białka będą potrzebne do wykonania kokosowej pierzynki), dokładnie utrzeć mikserem. Na koniec dodawać

kuchcikownia
Kakaowe powidła śliwkowe 158

Powidła z kakaem można również znaleźć pod nazwą “śliwkowa nutella”, mnie jednak ta nazwa nie pasuje, bo w tej konfiturze nie ma orzechów. Takie powidła robiłam też w zeszłym roku, a że rewelacyjnie nadają się nie tylko do chleba ale i do naleśników i innych placuszków, w tym roku również je usmażyłam. Śliwki węgierki są słodkie, a mnie odpowiada wersja(...)maszynce do mięsa, ja jednak zmiksowałam je blenderem gdy już były miękkie Z podanej ilości składników wyszło mi 11 słoiczków. Składniki: 6 kg śliwek węgierek ½ kg cukru 300 g kakao 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią Wykonanie: Śliwki umyć i usunąć z nich pestki a następnie smażyć na małym ogniu co chwile mieszając. Gdy śliwki zrobią się miękkie zmiksować

Mama Gotuje
Brownie z fasoli adzuki 181

fasoli adzuki (lub 2 szklanki ugotowanej/z puszki) 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (można zastąpić ryżową/kukurydzianą) 6 czubatych łyżeczek siemienia lnianego + pół szklanki wrzątku 4 czubate łyżki kakao 100 ml oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego) 100 ml melasy z karobu ziarnka z 1 laski wanilii 1/4 łyżeczki cynamonu 100 g brązowego cukru trzcinowego (możesz zastąpić namoczonymi daktylami(...)polewę: 200 ml kokosowej śmietanki 2 łyżki kakao 1-2 łyżki cukru pudru garść podprażonych i posiekanych orzechów ziemnych Przygotowanie: Fasolę namocz przez noc, ugotuj do miękkości i odsącz. Odstaw do wystygnięcia, a następnie zmiksuj blenderem na pastę . Siemię zalej wrzątkiem, dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut . Następnie dodaj do fasoli wraz z resztą składników. Wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz

Food Square
Bajaderki (Ziemniaczki) 427

prostszych "ciastek" głównie przygotowywanych z resztek ciast. Bajaderki z poniższego przepisu wychodzą mięciutkie, wilgotne, aromatyczne i przepyszne w smaku. Ziemniaczki możemy obtoczyć wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami lub po prostu kakao albo cukrem pudrem. Do środka możemy również dodać drobno posiekane bakalie.   Bajaderki (Ziemniaczki) - Składniki: 360 g ciasta biszkoptowego (najlepiej lekko podsuszonego) 75 g herbatników 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki(...)cukru pudru ok. 100 g konfitury wiśniowej (lub dżemu) 50 g masła 50 g czekolady gorzkiej czubata łyżka kakao wiórki kokosowe drobno posiekane orzechy Bajaderki (Ziemniaczki) - Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy wraz z masłem i cukrem pudrem. Następnie dodajemy czekoladę oraz kakao i nadal podgrzewamy do rozpuszczenia składników (nie gotujemy). Ciasto biszkoptowe szatkujemy (najlepiej w food procesorze). Herbatniki kruszymy na "piasek

Słodka Strona
TRUSKAWKOWY PUSZEK – CIASTO PRZEKŁADANE Z PIANKĄ TRUSKAWKOWO-CYTRYNOWĄ 417

Dziś mam dla Was przepis na kolejne pyszne ciasto! To jedno z tych niezwykle tanich, łatwych i szybkich, które wykonamy w mgnieniu oka! Delikatny biszkopt z dodatkiem maku , kakao i kisielu truskawkowego pokryty lekką, puszystą truskawkowo-cytrynową pianką. Takie domowe ptasie mleczko! Wspaniale orzeźwia i jest idealnym pomysłem do popołudniowej kawki. Ja zrobiła piankę truskawkową i cytrynową – wy śmiało(...)olej – 125 ml * mąka pszenna – 1 szkl * cukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * kisiel truskawkowy – 1 op * mak suchy – 2 łyżki * kakao- 2 łyżki * cukier puder – 1 łyżeczka * sok z cytryny – 1 łyżka MASA: * galaretka truskawkowa – 1 szt * galaretka cytrynowa – 1 szt * śmietana

Ostra na Słodko
Strzępiec - pleśniak 219

łyżki śmietany  3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy  2 łyżeczki proszku do pieczenia  powidła śliwkowe lub owoce sezonowe (jagody, wiśnie, jabłka)  2-3 łyżki kakao   Wykonanie:   Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia , dodać margarynę, śmietanę, żółtka, 1 cukier waniliowy,    ¼ szklanki cukru. Wszystkie składniki  zagnieść.  Podzielić ciasto na 3 nierówne części(...)ciastem ) Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 - 15 minut. Podpiec.  Kiedy spód ciasta się podpieka, pozostałą część przygotować następująco: do większej części (3/4 połówki) dodać kakao. Oba kawałki ciasta, z kakao i bez niego, wstawić do zamrażalnika na czas podpiekania spodu.  Kiedy spód się podpiecze i nieco przestygnie, rozsmarować na nim powidła śliwkowe u mnie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Mazurek jaglany z czekośliwką 138

idealnie kruche i nawet ma lekko maślany aromat. Oczywiście masła w nim nie znajdziesz - zamiast niego jest olej kokosowy . Nadzienie to po prostu znane nam powidła śliwkowe z odrobiną kakao . Jeśli szukasz prostego, nieprzesłodzonego i zdrowego mazurka, to ta propozycja będzie jak znalazł. Ciasto: 200 g mąki jaglanej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki kukurydzianej 2 łyżki cukru pudru(...)czubate łyżki siemienia lnianego + pół szklanki wrzątku (125 ml) 100 g oleju kokosowego (lub margaryny roślinnej) Czekośliwka: 200 g powideł śliwkowych 1 czubata łyżka kakao Dodatkowo: ulubione bakalie do ozdoby W misie umieść wszystkie mąki i wymieszaj je z cukrem pudrem. Do szklanki dodaj siemię lniane , zalej je wrzątkiem, dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut . Później wlej

Food Square
Babka czekoladowa z chili, czyli Ostra Babka 158

czekoladowa z chili, czyli Ostra Babka Słodką serię Wielkanocnych przepisów rozpoczyna dziś Ostra Babka. I do tego czekoladowa, czyli w sam raz na dzisiejszy Dzień Czekolady. Trochę niecodzienne połączenie kakao, awokado i chili dało słodką i wilgotną babkę, o czekoladowym smaku z wyraźnym pikantnym akcentem. Całość jest wykończona polewą z czekolady ze szczyptą chili. Gorąco polecam!!! Składniki: 1 szklanka mąki(...)czubkiem (170 g) 50 g gorzkiego ciemnego kakao 1 (dla odważnych czubata) łyżeczka pieprzu kajeńskiego ½ łyżeczki cynamonu szczypta soli 125 g masła 120 g cukru trzcinowego (zmielonego) 1 jajo 1 małe awokado (ok. 90 g miąższu) zmiksowane na pureé 125 ml maślanki ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1½ łyżki wody polewa czekoladowa 60 g gorzkiej czekolady 4-5 łyżek

Pełny talerz
Kawa i wuzetka są obowiązkowe. Dla każdego. ;) 207

porcji: Ciasto Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę 7 jajek (osobno białka i żółtka) 1 szklanka drobnego cukru (220 g) 1 szklanka mąki tortowej (160 g) 7 łyżek naturalnego kakao (50 g) szczypa soli Dno prostokątnej tortownicy (24 x 34 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Jeżeli jest to zwykła forma, posmarować lekko olejem lub masłem i całą formę wyłożyć pergaminem(...)Mąkę przesiać z kakao, odstawić. Białka ubijać na średnich obrotach miksera, aż się spienią. Dodać szczyptę soli, ubić na najwyższych obrotach na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier. Ubijać, aż cały cukier zostanie wchłonięty, a masa będzie błyszcząca. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtka. Za każdym razem poczekać przed dodaniem nowego żółtka, aż poprzednie połączy się z masą

Pełny talerz
Tiramisu – najlepsze, bez śmietany 487

dniem staje się lepszy :) Składniki ciasta: 280 ml gorącej wody 4 łyżeczki kawy 100 ml amaretto 7 żółtek 500 g serka mascarpone 150 g cukru 200 g podłużnych biszkoptów kakao do posypania warstw   Przygotowanie: Kawę zalać gorącą wodą. Wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Jajka sparzyć wrzątkiem. Oddzielone żółtka utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Około 10 minut. W osobnej(...)dość twarde, namaczam licząc do 10 z każdej strony. ) Namoczonymi biszkoptami wyłożyć formę (u mnie ceramiczna forma o wymiarach 30 cm x 20 cm). Wyłożyć połowę kremu. Posypać warstwą kakao. Położyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i przykryć resztą kremu. Posypać kakaem. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Nam najlepiej smakuje Tiramisu na drugi

Moja Delicja
TRUFLE CZEKOLADOWE Z AMARETTO I MIGDAŁAMI 207

czekolada – trio ideale, które połączone razem zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Idealne na prezent np. dla ukochanej osoby. Polecam! SKŁADNIKI: ( 10 szt. ) * czekolada ( dobrej jakości, np. Lindt 70% kakao ) – 90 g * masło – 20 g * likier Amaretto – 1 łyżka * cukier puder – 2 łyżki * mielone migdały – 30 g * kakao – do obtoczenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Czekoladę roztapiamy(...)Dodajemy masło, dosypujemy cukier puder i starte ( albo drobno posiekane ) migdały. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do przestudzenia. Po wystudzeniu formujemy kulki i obtaczamy w kakao. Odstawiamy do schłodzenia. Pyszne! Smacznego

Ostra na Słodko
O marcowej pogodzie i czekoladowym chlebku bananowym słów kilka 197

zasięgu dłoni mieć książkę, herbatkę, psa do głaskania i ciasto. Jakie? Dzisiaj proponuję Wam kolejny chlebek bananowy, tym razem znaleziony u Mateusza . Fantastyczne połączenie gęstego ciasta bananowego z odrobiną kakao, chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, ciągnącymi krówkami i aromatyczną czekoladą. Czy ktoś mógłby się temu oprzeć...? Wątpię, szczególnie, że wykonanie nie nastręcza najmniejszych problemów, wystarczy wszystko zamieszać łyżką. Potem już tylko pozostaje(...)skończy. Bo to połączenie smaków jest wprost obłędne! Koniecznie musicie spróbować. Czekoladowy chlebek bananowy z orzeszkami i krówkami Składniki: (na keksówkę 30x10 cm) 300 g mąki pszennej 25 g kakao 120 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 115 g masła 2 jajka 100 ml mleka 2 banany 80 g krówek 50 g solonych orzeszków

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciastka Madzi, bez glutenu 160

Składniki     3 szklanki cukru pudru     ½ szklanki niesłodzonego kakao w proszku,lub karob*     ¼ łyżeczki soli     2 ½  szklanki chocolate chips,lub innych-u mnie płatki kukurydziane     4 białka     1 łyżka ekstraktu z wanilii    5 łyżek(...)suszonej żurawiny, lub suszone wiśnie, kawałki toffi *Jest to naturalny zamiennik kakao, naturalnie słodki i nie zawiera kofeiny polecamy dla każdego Wykonanie    Rozgrzać piekarnik do 165-170stopni C  .Przygotować dwie blachy z gazówki i wyłożyć pergaminem posmarowanym masłem .    Wymieszać cukier, kakao i sól w misce.Dodać i wymieszać  z płatkami  kukurydzianymi. Białka

w mojej kuchni
Tort kakaowy z czekoladową bitą śmietaną 217

jajka, w temperaturze pokojowej, oddzielnie żółtka i białka; – 200 g cukru pudru; – 3 łyżki mąki pszennej; – 3 łyżki mąki ziemniaczanej; – 2 pełne łyżki kakao Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Na dno tortownicy o średnicy 20 cm położyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz pozostawiając papier na zewnątrz. Dno i boki posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Żółtka(...)pudru, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 7 minut, aż powstanie lśniąca piana. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiać razem do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać. Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki delikatnymi ruchami, następnie do masy przesiać 1/3 mieszaniny mąki z kakao i bardzo delikatnie połączyć

dom-agi.pl

Proponowane wyszukiwania