kakao - 6140 przepisów (strona:31/410)

czekoladowa niedziela #5 - dyniowe brownie 163

bardzo wyczuwalna, aczkolwiek nadaje brownie ciekawego aromatu. BROWNIE DYNIOWE przepis autorski // użyłam blachy o wym. 20x25cm, ale polecam mniejszą ~100g gorzkiej czekolady ~120g masła ~100g mąki pszennej ~30g kakao ~3 średnie jajka ~180g cukru ~300g puree z dyni ~1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ~łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii ~spora szczypta soli Czekoladę i masło rozpuszczamy i pozostawiamy do lekkiego ostygnięcia(...)Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Ubijamy jajka z cukrem, solą i ekstraktem do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy. Partiami dodajemy puree z dyni oraz rozpuszczoną czekoladę miksując na najmniejszych obrotach. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, miksujemy krótko, do połączenia składników (ciasto powinno być dość gęste). Formę, w której będziemy piec brownie wykładamy papierem

chili & sugar
czekoladowa niedziela #7 - czekośliwka (powidła śliwkowe z kakao) 158

niestety się kończą... A sobie obiecuję, że za rok nie przegapię sezonu na wiśnie i zrobię i czekowiśnie i czekośliwkę, a może znajdę też nowe, trzecie połączenie dżemu z kakao? :) "CZEKOŚLIWKA " przepis autorski // 3 słoiki po 330ml ~1,5kg śliwek węgierek, bardzo dojrzałych ~50g kakao ~100-150g cukru Śliwki wypestkowujemy, przekładamy do garnka i gotujemy przez(...)każdego dnia po ok. 1 godzinie. Trzeba często mieszać, bo powidła mają skłonność do przypalania się. Przy ostatnim etapie gotowania dodajemy cukier i kakao. W piekarniku wyparzamy słoiki i zakrętki, do jeszcze gorących nakładamy dopiero co zdjęty z palnika dżem, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Smacznego

chili & sugar
czekoladowa niedziela #7 - sernik dyniowy na kakaowym biszkopcie 148

każdym razem zachwycał mnie kolorem! W końcu mam swój! :) Już Wam pisałam, że dynia i czekolada to świetne połączenie, tak więc sernik wylądował na biszkoptowym spodzie z dodatkiem kakao. Pyszny, sycący, zbity i wilgotny - ja takie lubię najbardziej, a Wy? SERNIK DYNIOWY NA KAKAOWYM BISZKOPCIE przepis autorski // tortownica 22-24cm (lepiej użyć większej) ~2 jajka ~2 łyżki mąki pszennej(...)łyżki cukru ~łyżka kakao Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie natłuszczamy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, cukier, przesiewamy mąkę i kakao i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do tortownicy i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 10 minut w 180*C. W tym czasie przygotowujemy masę serową: składniki w temperaturze pokojowej ~800g 3-krotnie

chili & sugar
Tortowe ciasto wiśniowe. I w jakim kierunku zmierza mój blog? 129

przy tym wcale nie takie skomplikowane i nie-proste na jakie wygląda :) Ciasto na dużą blachę Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżka kakao* 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 2 małe słoiki wiśni z kompotu bez pestek 3 budynie śmietankowe 2 galaretki wiśniowe 3 łyżki cukru Pianka: 2 śnieżki 2 galaretki wiśniowe(...)Biszkopt : Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Powoli wsypujemy cukier i ubijamy aż białko będzie lśniące. Następnie dodajemy żółtka. Cały czas mieszając wsypujemy powoli mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blachy i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto będzie jeszcze ciepłe

My simple kitchen
Sernik czekoladowy 172

Kobieto, leć do sklepu i kup sobie nową formę haha :D Tortownica 24 cm Składniki: Ciasteczkowy spód: 170 gram ciasteczek zbożowych 70 gram stopionego masła 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao Masa serowa: 1 kg sera na sernik 4 jaja 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 pełna szklanka cukru 1,5 łyżki cukru waniliowego 100 gram gorzkiej czekolady  100 g mlecznej(...)czekolady 100 gram śmietany kremówki 30% Ciasteczka rozkruszamy na piasek, możemy to zrobić w malakserze albo włożyć do grubszego woreczka i zmiażdżyć wałkiem. Dosypujemy kakao i przesiewamy wszystko razem. Masło roztapiamy i ciepłe mieszamy z ciasteczkami i kakao. Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy masą ciasteczkową, dociekając i wyrównując powierzchnię. Podpiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym

My simple kitchen
Ciasto wiśniowo-czekoladowe 153

pyszna :) Ciasto na małą, kwadratową blaszkę Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 płaska łyżka kakao  Masa wiśniowa: słoik kompotu wiśniowego ( u mnie 300 g) 1 i 3/4 szklanki soku wiśniowego 1 galaretka wiśniowa 1 łyżeczka żelatyny Poncz: 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru pół(...)Wsypujemy powoli cukier i ubijamy aż do powstania lśniącej i gładkiej bezy. Następnie dodajemy po jednym żółtku oraz kawę. Ciągle mieszając powoli wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 25 minut. Gdy ciasto przestygnie nasączamy je ponczem przygotowanym z kawy, cukru i wody

My simple kitchen
Tort Miś 149

jajek 5 łyżek mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt ciemny (średnica 26 cm): 6 jajek 5 łyżek mąki 2 łyżki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt jasny: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. Partiami dosypujemy cukier aż masa będzie gładka i lśniąca(...)kostka masła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego 100 ml wiśniówki + 50 ml wody wiśnie z kompotu gotowy krem do tortów smaku waniliowym 3-4 łyżki kakao 300 ml mleka czekolada Z mleka, cukru i proszku budyniowego gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na miękki puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu oraz kawę rozpuszczoną

My simple kitchen
Delicja, czyli biszkopt z galaretką pomarańczową i musem czekoladowym 159

równomiernie cząstki pomarańczy. Wstaw do lodówki na minimum 2h do stężenia. Rada : Biszkopt możesz również nasączyć sokiem pomarańczowym przed wylaniem galaretki. Mus czekoladowy: 150 g gorzkiej czekolady 2 łyżki kakao 3 jajka 100 g cukru 100 g masła 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki zimnej wody + 2 łyżki wrzątku szczypta soli Dodatkowo: owoce miechunki peruwiańskiej ( physalis ) do dekoracji W kąpieli wodnej(...)rozpuść czekoladę wraz z 100 g masła. Żółtka połącz z rozpuszczoną i jeszcze ciepłą czekoladą. Dodaj kakao i wstaw na 2-3 minuty z powrotem nad parę, cały czas mieszając aż do otrzymania budyniowej konsystencji. Odstaw do wystudzenia.  Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody i odstaw na 3 minuty do napęcznienia . Następnie dodaj 2 łyżki wrzątku i mieszaj

Food Square
Tort czekoladowo-miętowy 230

Nikt nawet nie pomyślałby, że to krople miętowe na żołądek ;) Składniki:           BISZKOPT (3 blaty, 26 cm): 8 jajek w sumie 160 g. mąki i kakao (proponuję 3/4 szklanki kakao + 1/4 szklanki i 1 łyżka mąki tortowej) 3 łyżki soku z cytryny 1 szklanka cukru  szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli(...)zajmuje to około 7- 10 minut. Masa powinna powiększyć swoją objętość około 3-4 razy oraz stać się bardzo jasna - praktycznie biała). Do masy żółtkowej dodajemy przesianą mąkę i kakao i wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo pianę z białek i delikatnie (ale zarazem szybko) wszystko mieszamy. Robimy to drewnianą pałką lub po prostu łyżką. Nie używamy już miksera

Jedzeniomania
tiramisu 196

Deser, który chyba każdy próbował, a większość go pokochała! Szybki, prosty i pyszny! SKŁADNIKI 200 ml śmietany kremówki 30% 400 g serka mascarpone 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 150 g biszkoptów (ja użyłam okrągłych) 2 łyżki amaretto (można pominąć lub zastąpić olejkiem migdałowym) 2 łyżeczki kawy zaparzonej w szklance wody PRZYGOTOWANIE Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno(...)mascarpone. Wszystko dokładnie wymieszać, na koniec dodać do masy amaretto. W przygotowanych pucharkach ułożyć pierwszą warstwę namoczonych w kawie biszkoptów. Na niej wyłożyć warstwę masy, którą należy dokładnie posypać kakao. Na niej ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i kolejną warstwę masy serowej. Całość posypać kakao. Całość schłodzić w lodówce ok. 1h. Deser można przygotować w pucharkach, szklankach, szklanej misce

zabawa smakiem
Torcik urodzinowy 241

przepisu wracać! Składniki: 5 średnich jajek, 200 ml mleka, 170 ml oleju rzepakowego, 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 220 g mąki pszennej, 60 g kakao, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wymieszać ze sobą wszystkie mokre składniki : jajka, mleko, olej, ekstrakt(...)piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 60 minut - do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.  Krem: 400 g mascarpone, 100 g cukru pudru, 35 g kakao, 260 ml śmietany kremówki 30% Mascarpone zmiksować razem z kakao i cukrem pudrem, następnie dodać śmietankę i miksować do uzyskania gęstego, gładkiego kremu. owoce : jeżyny, maliny Wystudzone ciasto przekroić na dwie

Plate of Joy
Kakaowe ciasto z kokosową pierzynką w wersji mini 285

ogólnie potrzebujemy 1/3 składników z przepisu na murzynka z kokosową kołderką. Składniki na ciasto kakaowe (na 4 foremki ceramiczne): 1/3 kostki masła lub margaryny 1/4 szkl. cukru 2 łyżki kakao 1/4 szklanki przegotowanej wody 2 żółtka 2/3 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na kokosową pierzynkę: 2 białka 4 łyżki cukru 1/2 opakowania wiórków kokosowych Pozostałe składniki(...)dżem – tym razem użyłam żurawiny w słoiczku tłuszcz do posmarowania foremek Wykonanie: Margarynę roztopić w garnku, dodać cukier oraz kakao. Podgrzewać aż do połączenia wszystkich składników, cały czas mieszając. Wlać wodę, zagotować po czym odstawić garnek i wystudzić masę. Do wystudzonej masy dodać roztrzepane żółtka (białka będą potrzebne do wykonania kokosowej pierzynki), dokładnie utrzeć mikserem. Na koniec dodawać

kuchcikownia
Kakaowe powidła śliwkowe 148

Powidła z kakaem można również znaleźć pod nazwą “śliwkowa nutella”, mnie jednak ta nazwa nie pasuje, bo w tej konfiturze nie ma orzechów. Takie powidła robiłam też w zeszłym roku, a że rewelacyjnie nadają się nie tylko do chleba ale i do naleśników i innych placuszków, w tym roku również je usmażyłam. Śliwki węgierki są słodkie, a mnie odpowiada wersja(...)maszynce do mięsa, ja jednak zmiksowałam je blenderem gdy już były miękkie Z podanej ilości składników wyszło mi 11 słoiczków. Składniki: 6 kg śliwek węgierek ½ kg cukru 300 g kakao 2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią Wykonanie: Śliwki umyć i usunąć z nich pestki a następnie smażyć na małym ogniu co chwile mieszając. Gdy śliwki zrobią się miękkie zmiksować

Mama Gotuje
Brownie z fasoli adzuki 171

fasoli adzuki (lub 2 szklanki ugotowanej/z puszki) 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (można zastąpić ryżową/kukurydzianą) 6 czubatych łyżeczek siemienia lnianego + pół szklanki wrzątku 4 czubate łyżki kakao 100 ml oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego) 100 ml melasy z karobu ziarnka z 1 laski wanilii 1/4 łyżeczki cynamonu 100 g brązowego cukru trzcinowego (możesz zastąpić namoczonymi daktylami(...)polewę: 200 ml kokosowej śmietanki 2 łyżki kakao 1-2 łyżki cukru pudru garść podprażonych i posiekanych orzechów ziemnych Przygotowanie: Fasolę namocz przez noc, ugotuj do miękkości i odsącz. Odstaw do wystygnięcia, a następnie zmiksuj blenderem na pastę . Siemię zalej wrzątkiem, dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut . Następnie dodaj do fasoli wraz z resztą składników. Wszystko dokładnie wymieszaj. Możesz

Food Square
Bajaderki (Ziemniaczki) 413

prostszych "ciastek" głównie przygotowywanych z resztek ciast. Bajaderki z poniższego przepisu wychodzą mięciutkie, wilgotne, aromatyczne i przepyszne w smaku. Ziemniaczki możemy obtoczyć wiórkami kokosowymi, posiekanymi orzechami lub po prostu kakao albo cukrem pudrem. Do środka możemy również dodać drobno posiekane bakalie.   Bajaderki (Ziemniaczki) - Składniki: 360 g ciasta biszkoptowego (najlepiej lekko podsuszonego) 75 g herbatników 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki(...)cukru pudru ok. 100 g konfitury wiśniowej (lub dżemu) 50 g masła 50 g czekolady gorzkiej czubata łyżka kakao wiórki kokosowe drobno posiekane orzechy Bajaderki (Ziemniaczki) - Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy wraz z masłem i cukrem pudrem. Następnie dodajemy czekoladę oraz kakao i nadal podgrzewamy do rozpuszczenia składników (nie gotujemy). Ciasto biszkoptowe szatkujemy (najlepiej w food procesorze). Herbatniki kruszymy na "piasek

Słodka Strona