kakao - 6140 przepisów (strona:27/410)

Paradoks w kobiecej prasie. BANANOWY KREM KAKAOWY. 214

ramiona. Paradoksalne skrajności. Gdzie tu jakaś logika? Nie wiem. Nieważne. Idę coś zjeść. A czym się raczę? Dziś improwizacja zupełna. Na "brakczas" i ochotę na czekoladę. Sama serotonina! Kakao, banany i to wszystko! Wspaniale poprawia nastrój, syci i dostarcza samych smakowych przyjemności. BANANOWY KREM KAKAOWY. /autorski;/ 5 przejrzałych bananów 4-5 łyżek kakao Banany miksuję przy pomocy blendera. Dodaję kakao(...)razem mieszam. Im więcej kakao, tym krem będzie bardziej zwarty. Jeśli ktoś chce, może dodać orzechy, dosłodzić miodem. Przekładam do słoiczka, zakręcam i na noc odstawiam do lodówki, aby stwardniał.  Smacznego! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Muffinki Tiramisu 176

Moje Wypieki . Składniki na 12 babeczek: 110 g masła 110 g jasnego brązowego cukru 110 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka kakao 2,5 łyżeczki kawy espresso lub kawy rozpuszczalnej w proszku 2 jajka 1 łyżka likieru Amaretto Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę(...)kakao przesiewamy do miseczki. W drugiej misce masło miksujemy na puszystą masę. Następnie wsypujemy cukier  i miksujemy dalej. Jajka wbijamy jedno po drugim i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy kawę i ucieramy dalej. Do masy maślanej dodajemy suche składniki i likier i mieszamy mikserem na wolnych obrotach lub łyżką. Formę na muffinki wykładamy 12 papilotkami. Ciasto rozdzielamy pomiędzy papilotki

Blondynka Gotuje
Miodowo-kakaowe ciasto z kremem 339

ciasta kakaowego: 180ºC Czas pieczenia: 15-20 min. 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 150 g margaryny lub masła 1 jajko 2 łyżki miodu 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao i sodą. Margarynę roztopić z miodem i ostudzić. Białko oddzielić od żółtka, ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać(...)margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać ostudzony budyń (może być lekko ciepły), zmiksować na gładką masę. Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła Przygotowanie W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Chwilę podgrzać, cały czas mieszać aż do połączenia składników. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik z brzoskwiniami 652

pieczenia: 1 h 30 min.   Ciasto kakaowe (spód) 1 1/4 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl. cukru pudru 75 g masła 1 jajko 1 łyżka miodu 0,5 łyżki kakao 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Masa serowa 1 kg sera w wiaderku, waniliowego (z Biedronki) 2 sery półtłuste w kostce 250 g (z Biedronki) 4 jajka 0,5 szkl. cukru(...)szkl. oleju (oliwy z oliwek) 2 łyżki kaszy manny brzoskwinie z puszki Polewa czekoladowa   3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki kakao   2 łyżki ma rgaryny Kasia 1 łyżeczka śmietany 18%   Przygotowanie ciasta kakaowego Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao i sodą. Masło roztopić z miodem i ostudzić. Białko oddzielić od żółtka, ubić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto orzechowo-czekoladowe 400

źródło: Moje wypieki ) 100 g gorzkiej czekolady 4 jajka 100 g cukru 7 łyżek mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g zmielonych orzechów laskowych 1 łyżeczka kakao 100 g masła szczypta soli kilka kropli aromatu migdałowego(nie było w przepisie)   P olewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao(...)szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania dosypywać cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka, ubić. W osobnym naczyniu wymieszać przesianą mąkę, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, startą czekoladę, kakao. Wszystko dodać do masy i wymieszać. Na końcu dodać roztopione masło (z mnie masło z czekoladą i aromatem migdałowym), wymieszać. Piec w keksówce w temperaturze 180ºC przez ok. 50 minut (sprawdzić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto czekoladowe przełożone kremem z mleka zsiadłego 3247

oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1,5 szklanki brązowego cukru (następnym razem dam mniej, nawet do 1 szkl.) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 200 g mąki pszennej 80 g kakao (następnym razem odrobinkę zmniejszę ilość) pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 200 g masła ok. 6-7 łyżek cukru pudru (ilość wg uznania(...)kilka kropli aromatu waniliowego ok.  1 szkl.mleka zsiadłego Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki margaryny Przygotowanie Ciasto czekoladowe. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturą pokojową. W naczyniu roztrzepać widelcem jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii - wymieszać do połączenia. W drugim naczyniu przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek

coolinarnastrefa.blogspot.com
Czekoladowa babka jogurtowa 425

jogurtu greckiego 3 łyżki śmietany 18 %  1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki kakao Polewa czekoladowa 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki wrzącej wody ok. 1 łyżki margaryny 2-3 łyżki czubate śmietany 18% kilka kostek czekolady (opcjonalnie) Przygotowanie Ciasto. Masło(...)utrzeć mikserem do białości, dodać cukier i dalej ubijać. Wbijać kolejno jajka, zmiksować.  Przesianą mąkę, kakao, sodę i proszek dodawać na zmianę z jogurtem i śmietaną, miksując na najniższych obrotach lub wymieszać widelcem jak ciasto na muffinki. Masa wyjdzie dość gęsta. Ciasto przelać do formy do babki wysmarowanej masłem. Piec w temperaturze 170°C przez

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto wyśmienite 1128

powstanie nam "Ciasto wyśmienite" ?. 3 ciasta w 1. Wbrew pozorom przygotowanie ciasta zajmuje mało czasu. Wystarczy tylko zrobić ciasto białe , podzielić je na 3 części, do każdej dodać kakao albo mak, upiec i ciasto będzie gotowe :) Wymiary foremki : 28 x 24 cm Czas pieczenia : 45 - 50 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki : Ciasto: 2 i 1/2 szkl. mąki tortowej(...)szkl. cukru pudru 1/2 szkl. maku 375 g margaryny ( 1,5 kostki ) 8 jajek 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 paczki biszkoptów okrągłych 2 słoiki powideł śliwkowych bułka tarta do posypania foremki tłuszcz do foremki   Sposób przygotowania: Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Mąkę ( dwie odłożyć )  wymieszać z proszkiem

Słodkości i nie tylko
Kakaowo-orzechowe ciasteczka z ciecierzycy 190

mnie do małego zaczarowania domowego piekarnika. Podejmowanie decyzji to mój odwieczny problem... Stałam wczoraj w kuchni z opuszczonymi rękami, podczas gdy w mojej głowie trwała wojna masła orzechowego z kakao. Jestem też jednak mistrzynią kompromisów i w efekcie ciasteczka zostały naznaczone artystycznymi, przeplatanymi barwami obu tych smaków... Wiecie co? To była najlepsza kulinarna ugoda jaką wprowadziłam!  Składniki(...)jeden duży banan - proszek do pieczenia - 2 łyżki mąki owsianej - łyżka stewi ( lub inny słodzik np. syrop klonowy) - 2-4 łyżki mleka - łyżka masła orzechowego Część czekoladowa: - 3 łyżeczki kakao - rządek utartej gorzkiej czekolady Część orzechowa: - dodatkowa łyżka masła orzechowego - naturalny ekstrakt waniliowy  - pokruszone ulubione orzechy  Wykonanie: Wszystkie składniki na masę podstawową wrzucamy do miski i za pomocą

Gawron w rosole
Tort czekoladowy z sernikiem dyniowym 371

łączy ze sobą wszystkie smaki. Bardzo smaczny, wilgotny i nie za ciężki. CIASTO CZEKOLADOWE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki kakao 2 jajka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju rzepakowego 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki wody gazowanej SERNIK DYNIOWY: 750 g twarogu zmielonego 1/2 szklanki cukru 1/3 łyżeczki cynamonu(...)ciasta czekoladowego 1 łyżka likieru czekoladowego 50 g czekolady gorzkiej wiórki kokosowe czekolada gorzka temperowana Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. W oddzielnym naczyniu rozmącić trzepaczką jajka, jogurt, olej i cukier. Wlać do suchych składników i mieszając wlać wodę gazowaną. Kiedy wszystkie składniki się połączą, przełożyć ciasto

https:KKuchniaMniam
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #10 Babeczki migdałowe na białkach z polewą czekoladową 266

lubi jak „chrupie”. Jest to świetna opcja na ciasto na ostatnią chwilę, ponieważ można je ozdobić czymkolwiek lub podać nawet bez niczego. Chociaż ta polewa z kakao, świetnie tutaj współgra dlatego jednak warto ją przygotować. Polecam serdecznie Składniki na 9 babeczek ( myślę że wyszłoby z tego ciasto w małej foremce 18×18 cm. Na blachę(...)około 40 minut w temperaturze 160 stopni. Gdyby zbyt mocno się rumieniły należy zmniejszyć temperaturę pieczenia. Po ostygnięciu szykujemy polewę’ Polewa czekoladowa: – 2 łyżki cukru – 2 łyżki kakao – 50 g masła – 2 łyżki wody Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku. Po podgrzaniu należy je około 2 minuty pogotować i zdjąć z palnika. Nie zapominamy o mieszaniu, żeby

Relaxtime
Torcik musowy z owocami 215

normalnym rantem (5-6 cm). Składniki na biszkopt: 4 jajka rozmiar L 6 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej typ 450 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao Do miski wsypać mąki i kakao, wymieszać, przesiać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno, boków formy niczym nie smarować. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo(...)cały cukier się skończy. Zmniejszyć obroty na niskie i cały czas miksując i po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim żółtka. Mikser wyłączyć. Do masy jajecznej dodać mąkę z kakao, w trzech turach, za każdym razem delikatnie mieszać szpatułką, tylko do połączenia. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 170 st. około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego

moj przepis na
Pleśniak z babcinego zeszytu 215

szklanki mąki 0,5 szklanki cukru (do ciasta) 0,5 szklanki cukru (do piany) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 czubata łyżka kakao 1 duży lub 2 średnie słoiki dżemu z czarnej porzeczki (u mnie porzeczka i jagoda) cukier puder  sól (do piany) 1 galaretka wiśniowa (lub inna czerwona) * 1,5 szklanki orzechów lub migdałów(...)mąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtka.  Zagnieć ciasto, następnie podziel je na dwie części (jeśli nie używasz galaretki) w proporcji 60% i 40%. Do mniejszej dodaj kakao, zagnieć.  W przypadku, gdy zdecydujesz się na trzy warstwy, podziel ciasto na trzy równe części: 1. Zostaw białą część. 2. Do drugiej dodaj kakao, zagnieć.  3. Do trzeciej

Garniec Magalie
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 136

bazie tłustej śmietany. Błyskawiczne lody z bananów: 3 bardzo dojrzałe banany (najlepiej z ciemnymi plamkami – takie są najsłodsze) 3 łyżki tahini (naturalnej pasty sezamowej) 2 łyżki gorzkiego kakao szczypta soli listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 bardzo dojrzałe banany (najlepiej z ciemnymi plamkami - takie są najsłodsze) 3 łyżki tahini (naturalnej pasty sezamowej) 2 łyżki gorzkiego kakao(...)szczypta soli'; document.write(" "); Banany obieramy, kroimy na mniejsze części, zamykamy w pojemniku i zamrażamy przez kilka godzin. Do blendera/malaksera wrzucamy zamrożone banany, tahini, kakao oraz szczyptę soli (sprzęt musi być przystosowany do rozkruszania lodu – jeśli nie ma takiej opcji, trzeba poczekać, aż banany delikatnie zaczną się rozmrażać). Blendujemy na gładką masę. Lody podajemy od razu posypane podprażonym na suchej

Poezja smaku
Najczekoladowsza. Granola. I nasza codzienność 208

Naleśniki, omlety i owsianki odpadają w przedbiegach, bo za dużo czasu trzeba im poświęcić. Granola za to jest słodka, chrupiąca, szybka i pyszna. Ideał! Ta akurat jest obłędnie czekoladowa. Kakao, ciemna czekolada i malutkie, chrupiące kawałeczki ziaren kakaowca. Osłodzona (według C. za mało) syropem klonowym i lekko dymnym cukrem muscovado. Do tego słodko-kwaśne kawałki suszonych wiśni, i już(...)wiśniami Składniki: (na 2 l) 200 g płatków owsianych drobnych 100 g płatków owsianych grubych 100 g płatków jaglanych 100 g orzechów pekan 50 g ziaren kakaowca 30 g kakao 100 g syropu klonowego 100 g ciemnego cukru muscovado 4 łyżki oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g ciemnej czekolady (75%) 200 g suszonych wiśni Płatki, grubo posiekane orzechy

Pożeraczka, czyli raz adobrze