kakao - 6140 przepisów (strona:43/410)

Czekoladowe naleśniki migdałowe z mrożonym sosem truskawkowym :) 138

przygotowuje, nie stwarzają problemów z przerzucaniem na drugą stronę, nie rozwalają się, a do tego są zdrowym i smacznym pomysłem na słodkie śniadania i nie tylko :) Podwójna porcja kakao - także z roślinnej odżywki białkowej z sosem truskawkowym komponuje się genialnie a mąka migdałowa nadaje naleśnikom bajecznej delikatności :) Składniki: 2 jajka 1 miarka czekoladowego białka roślinnego Sunwarrior - Warrior Blend (Mieszanka Wojownika(...)łyżeczka kakao 3 łyżki mąki migdałowej 100 ml mleka roślinnego/krowiego Dodatki: mrożone truskawki płatki migdałowe  Przygotowanie: Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Do miski wsyp mąkę migdałową, odżywkę roślinną, kakao, mleko i żółtka - wymieszaj. Dodaj białka i delikatnie zamieszaj całą masę.  Mocno rozgrzej patelnię (w razie potrzeby możesz użyć troszkę np. oleju kokosowego). Wylewaj

Zdrowie na języku :P
Czekoladowo-truskawkowy przekładaniec sernikowy 212

truskawki i czekolada- czyli połączenie idealne! Wysokie, nie za słodkie ciasto , doskonałe na różnego rodzaju uroczystości. Serdecznie polecam! ;) Składniki: Ciasteczkowy spód: 150 g herbatników 1,5 łyżki kakao 100 g masła Limonkowa masa serowa: 500 g serka homogenizowanego naturalnego w temperaturze pokojowej 250 g sera białego w temperaturze pokojowej skórka i sok z jednej limonki 2 jajka w temperaturze pokojowej(...)biała czekolada 80 ml śmietany kremówki 30% Dodatkowo: herbatniki maślane okrągłe biszkopciki świeże truskawki do dekoracji Przygotowanie: 1. Ciasteczkowy spód: Herbatniki drobno pokruszyć lub zmiksować w malakserze. Wsypać kakao i dobrze wymieszać. Masło rozpuścić, przestudzić. Następnie wlać do herbatników z kakao i wymieszać rękami do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Masą przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy

Nastoletnie Wypiekanie
Chatka Puchatka 5278

białego sera po 250 g (ten należy wcześniej dwa razy zmielić) troszeczkę więcej niż pół szklanki cukru pudru 100 g miękkiego masła 2 żółtka opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka kakao 3 opakowania herbatników opcjonalnie 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wody (jeżeli ktoś boi się, że masa będzie za rzadka) dodatkowo : ulubione bakalie (ja dałam wiórki kokosowe, rodzynki(...)Twaróg ucieramy z żółtkami, cukrem pudrem i miękkim masłem na gładką masę. Dzielimy na pół, jedną część zostawiamy białą i do niej dodajemy bakalie, natomiast do drugiej dodajemy kakao. Masę z dodatkiem kakao rozsmarowujemy na herbatnikach i na nich układamy drugą warstwę herbatników. Teraz na środkowy rząd herbatników wykładamy jasną masę z bakaliami, starając się utworzyć trójkątny kształt masy. Przy

charlotte gotuje
Tiramisu z Bezami, czyli Blondynkowe Tiramisu Premium :) 172

sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 250 g serka mascarpone 1 duże jajko podłużne biszkopty 1/2 łyżki cukru pudru 1 łyżka likieru Amaretto 1 filiżanka zaparzonej mocnej kawy kakao do oprószenia bezy domowe Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być prosto z lodówki, czyli schłodzone. Jajko wyparzyłam, oddzieliłam żółtko od białka. W jednej misce miksowałam żółtko z cukrem pudrem na puszystą(...)wpływem płynu nie połamały się zanim doniesiemy je do miseczki :) Na warstwę biszkoptów wyłożyłam warstwę kremu, który ładnie otulił biszkopty, wypełniając przerwy pomiędzy nimi. Krem posypałam przesianym gorzkim kakao, na które wyłożyłam druga i ostatnią warstwę biszkoptów, na nie krem, kakao a na koniec bezy. Miseczki wstawiłam do lodówki i w moim przypadku po 1 godzinie deser był już gotowy

Blondynka Gotuje
Lody kawowe bez mieszania, bez maszynki 235

poniższego przepisu przygotujecie bez maszynki do lodów i bez mieszania. Bazą w tej recepturze są trzy składniki: żółtka, białka i śmietanka 30%, a dodatkami smakowymi - cukier, kawa i kakao. Lody przygotowuje się identycznie do semifreddo, czyli ubijając osobno główne składniki, a potem delikatnie łącząc je w puszystą masę. W lodach nie tworzą się kryształki lodu, już po kilku godzinach(...)Domowe lody kawowe bez mieszania, bez maszynki Składniki: 3 jajka 90g domowego cukru waniliowego lub drobnego cukru do wypieków 300ml śmietanki 30% 3 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka ciepłej przegotowanej wody Wykonanie: - jajka dokładnie umyć i sparzyć, oddzielić białka od żółtek - żółtka utrzeć z połową cukru oraz kawą i ciepłą wodą na jasną, puszystą masę (ucierać

Smakołyki Bereniki
Raw batony czekoladowe :) 113

samym sama spróbowałam odtworzyć ich smak. I wiecie co? Udało się! Produkty od Agnex sprawdziły się tu idealnie! A batony wyszły przepyszne! Słodkie, z kawałkami migdałów, miękkie, pachnące kakao i delikatnie chrupiące, kiedy przegryzasz pesteczki figi :) Polecam, tym bardziej, że ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę, gorzej z schłodzeniem, ale nie jest aż tak źle :) Są świetne w podróży, do torebki(...)długie spacery! Porządna dawka zdrowej energii :) Składniki (6 batonów): 200 g daktyli 100 g fig 60 g migdałów 40 g ziaren słonecznika 1 łyżka kakao 2 łyżki przegotowanej wody  Przygotowanie: Migdały i słoneczniki zmiel na gładki pyłek, bądź pozostaw mniej rozdrobnione. Następnie zmiksuj daktyle i figi, dodaj zmielone migdały i słonecznik, kakao i wodę. Miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji

Zdrowie na języku :P
Pysznie zdrowy blok czekoladowy- bez curku, masła i mleka w proszku / idealny na drugi śniadanie 281

szklanka suszonych daktyli 3/4 szklanki ulubionych orzechów ( ja użyłam wloskich i ziemnych, ale będą pasowały każde) 1/2 szklanki suszonej żurawiny 3 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki kakao lub karobu 1/2 szklanki soku pomarańczowego lub jabłkowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Daktyle oraz żurawinę włożyć do dużego kubeczka i zalać sokiem pomarańczowym lub jabłkowym i odstawić na około 1 godzinę ( jeżeli daktyle mają pestki(...)należy je usunąć). Daktyle i żurawinę odsączyć z soku ( soku nie wylewać może się jeszcze przydać). Owoce przełożyć do blendera. Dodać orzechy, wiórki oraz kakao i zblendować na jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolać soku, jeśli zbyt rzadka dosypać kakao. Można dosłodzić miodem lub ksylitolem, ale według mnie jest to zbędny dodatek, daktyle i żurawina same w sobie

DefinicjaSmaku
Czekoladowa Rolada z Karmelem i Bananami 144

już czysta rozkosz podniebienia. Koniecznie wypróbujcie. Mało pracy a smak mocno zadowalający Składniki na ciasto: 120 g gorzkiej czekolady Goplana 6 jaj 100 g cukru kryształu 30 g kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżki wrzącej wody Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy cukrem na puch. Dodajemy kakao i mąkę ziemniaczaną (kukurydzianą), ubijamy(...)Formę prostokątną 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut. Wyjmujemy i gorące ciasto posypujemy lekko kakao. Przykrywamy papierem do pieczenia i odwracamy. Gorące zwijamy w rulon razem z papierem. Zostawiamy tak około 30 minut. Krem: 250 g mascarpone 150 ml karmelu w puszce (mleko skondensowane słodzone

Made By Mom And Son
Jaglane ciasto z waniliowym twarożkiem i czereśniami 220

Maślane, ucierane ciasto z kaszy jaglanej. Twarożkowo-waniliowa pianka. Kakao. Czereśnie z domowego ogródka, zrywane prosto z drzewa. A to wszystko upieczone pod chrupiącą kruszonką z dodatkiem płatków i bakalii... Chyba nie ma nic lepszego niż zapach i smak ciasta domowego wypieku. Najsmaczniejsze jedzone na specjalne okazje, takie jak np.  Dzień Ojca. :) Wykonałam mały eksperyment z kaszą jaglaną(...)mleka/jogurtu Kruszonka :  50 g masła 50 g cukru 50 g mąki  50 g mieszanki muesli z bakaliami  + ok. 400 g umytych i wydrylowanych czereśni - łyżeczka naturalnego kakao Przygotowanie :  Suchą kaszę jaglaną uprażyć w garnku z grubym dnem do momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Wlać wodę i mleko ze szczyptą soli, przemieszać. Gotować na małym ogniu

Kuchnia Ellie
Sernik bez pieczenia z truskawkami 8986

Sernik bez pieczenia z truskawkami: Składniki: 2 x po 150 g serka Almette fruit z Jagodą i Maliną 2 łyżeczki żelatyny 50 ml mleka 100 g masła 2 łyżki kakao herbatniki jasne typu petit beurre truskawki Polewa czekoladowa: 125 g masła 2 łyżki wody + 1 łyżeczka żelatyny (namoczyć) 1/2 szkl. cukru pudru 3 czubate łyżki kakao Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy polewę(...)rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy cukier puder, a gdy się cukier puder rozpuści dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy do jej rozpuszczenia, zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy kakao szybko mieszamy. Zaletą tej polewy jest to, że jest lśniąca i nie kruszy się podczas krojenia. Częścią polewy smarujemy folię aluminiową na której układamy ciastka 3 x 4 sztuki. Żelatynę zalewamy mlekiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort Sachera w wersji wege 225

przypominało ciężkie ciasto czekoladowe i aż kipiało od czekolady, nie zalegało na żołądku. Jeśli nie gustujecie w wybitnie czekoladowych ciastach, proponuję dodać tylko połowę czekolady, lub całkowicie ją zastąpić kakao (ok. 50 g). Aha, po nocy w lodówce zdecydowanie zyskało na smaku i aromacie. Reasumujac, zachęcam do upieczenia ciasta wege choć raz, na próbe J Są łatwe w przygotowaniu, pyszne(...)mąki pszennej 30 g skrobi kukurydzianej( może być również ziemniaczana czy ryżowa) 90 ml oleju( u mnie Kujawski z pierwszego tłoczenia) 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 15 g kakao naturalnego 80 g gorzkiej czekolady 100 g cukru brązowego 1 łyżka domowej esencji waniliowej z alkoholem do przełożenia: 150 g dżemu morelowego na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 20 ml oleju

Mia Cucina Sofieta
Tort o smaku Ferrero Rocher 142

jajka 4 i pół łyżki drobnego cukru do wypieków 150g zmielonych orzechów włoskich 1 i pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 i pół łyżki mąki 1 i pół łyżki kakao Trzeba upiec dwa takie biszkopty lub podwoić składniki i upiec jeden, który później należy przekroić na pół. Ja piekłam 2 osobne. Wykonanie ciasta: Jajka ubić z cukrem na jasną(...)puszystą masę. Mąkę i kakao przesiać dodając proszek do pieczenia. Wymieszać mąkę z proszkiem i kakaem ze zmielonymi orzechami. Całość bardzo delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Jeśli zrobi się to zbyt energicznie biszkopt będzie oklapnięty. Składniki na krem: 300g miękkiego masła (1,5 kostki) 300g czekolady - gorzkiej 6 szt. wafelków Góralki o smaku orzechowym 7-8 kopiastych łyżek Nutelli Wykonanie

Mania Wypiekania
Fale Dunaju 117

owocami dla lubiących słodką, czekoladową polewę Składniki na ciasto: 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 150g cukru 150ml oleju 150ml mleka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 350g pokrojonych na kosteczkę jabłek (lub innych owoców, np. wiśni, śliwek) Wykonanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier(...)olej i nadal ubijać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Dodawać do ciasta mąkę na przemian z mlekiem, cały czas miksując. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać. Do drugiej części nic nie dodawać. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć jasne ciasto, na górę wyłożyć ciasto z kakao, a na wierzch pokrojone

Mania Wypiekania
Łaciate brownie 124

czekołasuchów dla fanów brownie dla chcących poczuć zniewalający czekoladowy zapach ciasta Składniki: 150g masła 170-180g gorzkiej czekolady 3 jajka 200g cukru pudru pół szklanki mąki łyżka kakao 75g białej czekolady 75g mlecznej czekolady Wykonanie: Masło i gorzką czekoladę wrzucić do rondelka i roztopić na parze. Mąkę i kakao przesiać do małej miseczki. Jajka i cukier ubić na jasny(...)puszysty krem. Nadal miksując wlewać powoli przestudzoną masę czekoladowo-maślaną. Na końcu małymi porcjami wsypać mąkę z kakaem. Czekoladę (białą i mleczną) pokroić na większe kawałki (ja kroiłam każdą kostkę na 6 części). Wrzucić pokrojoną czekoladę do masy i wymieszać. Kwadratową blaszkę o boku 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na blachę.  Piec

Mania Wypiekania
Ciasto z buraczków ćwikłowych 130

nadmiar ugotowanych do obiadu buraczków dla szukających alternatyw dla mąki Składniki: 275g mąki pszennej 375g ugotowanych buraczków ćwikłowych (ok. 450g waga przed obraniem) 300ml oleju rzepakowego 5 jajek 100g kakao 375g cukru kryształ 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia torebka cukru waniliowego (16g) szczypta soli Wykonanie: Buraki obieramy. Gotujemy. Ugotowane buraki miksujemy z olejem na mus. Jajka ubijamy na puszystą(...)masę. Do drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy cukier kryształ wraz z cukrem waniliowym i szczyptą soli. Mieszamy. Suche składniki wsypujemy partiami do jajecznej masy. Mieszamy, a następnie dodajemy buraczany mus. Całość miksujemy. Przelewamy do formy - keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok 70-80 minut

Mania Wypiekania