cebula 1 jajko 12 płatów ryżowych 70 g makaronu ryżowego olej do smażenia sól, pieprz sos sojowy przyprawa 5 smaków Do dzieła!!! Cebulę bardzo drobno siekamy a marchewkę i pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach - wszystko razem dusimy. Dodajemy bardzo drobno pokrojonego kurczaka - niemalże posiekanego. Razem smażymy. Na koniec gdy już nasze składniki są miękkie dodajemy drobno posiekaną kapustę(...)krojenia lub ściereczce (NIE RĘCZNIK PAPIEROWY). Troszkę poniżej środka papieru układamy troszkę farszu - mi wychodziła taka kopiasta łyżka - ściskamy go delikatnie. Zaczynamy zwijanie - sajgonki zwija się jak nasze krokiety czyli dolny brzeg zakładamy ciasno za farsz, boki zakładamy na środek i zawijamy - ciasto bardzo ładnie mięknie i się skleja więc cała czynność już po pierwszej sajgonce idzie bardzo sprawnie.Zwinięte
sierotka maRysia w kuchniteż są bardzo smaczne. Gdy do masy ziemniaczanej dodamy różne dodatki i uformujemy je jak na kotlety mielone to powstaną ziemniaczane kotlety lub krokiety ziemniaczane z salami, czy krokiety z papryką . Składniki na placki ziemniaczane: 500 g ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej + do obtoczenia placków, 1 cebulka, 2 łyżki siekanego szczypiorku, Sól(...)rozpłaszczamy, obtaczamy w mące z każdej strony. Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z kwaśną śmietaną, gęstym jogurtem, smażonymi pieczarkami , sałatką wiosenną lub sosem. The post Placki z gotowanych ziemniaków appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNaleśniki z cynamonem, pomarańczą i twarożkiem to klasyczne połączenie naleśników na słodko. Taka wersja naleśniki to idealna alternatywa dla naszych pociech, które kochają słodkości a jednocześnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!właściwie tym co zostało z sosu mięsa mielonego z cebulką, papryką i koncentratem pomidorowym. Ale do środka kotletów ziemniaczanych możemy dodać również jakąś siekaną wędlinę, podsmażone z cebulką pieczarki. Jest to przepis na proste, szybkie i smaczne danie . Wierzcie mi, że z takich zwykłych, tanich składników czy resztek obiadowych można przygotować bardzo smaczne potrawy. Te Kotlety ziemniaczane przygotowuje się błyskawicznie(...)patelni z dodatkiem oleju (najlepiej w głębokim tłuszczu. Do kotletów możemy podać jakiś smaczny dip. Ostatnio podawałam przepis na kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym . Również niedawno z ziemniaków przygotowałam krokiety ziemniaczane ( Panzerotti neapolitańskie) , ale można też przygotować warzywne kotlety np. z kalafiorem , bardzo dobre są też kotlety z gotowanych, siekanych jajek . The post Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDomowa lasagne to wbrew pozorom bardzo proste danie do przygotowania. Idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakuje zaraz po upieczeniu, kiedy ser
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego, tym razem zrobiłam paszteciki z ciasta półkruchego. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne maślane świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami. Polecam, gdyż ciasto jest mięciutkie i bardzo(...)haka robota ciasto. Ciasto schładzamy przez okres studzenia farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 prostokąty. Farsz: 300 g kiszonej kapusty 200 g pieczarek lub grzybów suszonych 1 cebula 1 liść laurowy szczypta kminku i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu) sól i pieprz do smaku 1 jajko sezam Drobno pokrojoną kapustę gotujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLasagne z ricottą i dynią to idealny pomysł na obiad gdy za oknem zimno. W takie dni powinniśmy pamiętać by jedną posiłek w dniu był ciepły
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Fajny sposób na wykorzystanie parówek, które zalegają w lodówce, do tego barszczyk czerwony i mamy pyszny obiadek :) SKŁADNIKI NA OK. 12-15 KROKIETÓW : ok. 2 szklanki mąki 1 jajko szczypta soli i cukru ok. 1,5-2 szklanek mleka lub wody ORAZ : parówki ser żółty bułka tarta 2 jajka + mleko olej do smażenia WYKONANIE : Mieszamy ze sobą(...)Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy wg uznania np. z barszczem czerwonym. Smacznego :) MAŁA RADA : Możemy również oprócz parówek i sera dodać paprykę, ogórek kiszony lub podsmażone pieczarki
Pani na deseroczywiście desery. Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie: Dania postne bez mięsa: Keto pierogi z kapustą i grzybami Tartaletki z kapustą i grzybami Paszteciki serowe z kapustą i grzybami Krokiety z kapustą i grzybami Karp w panierce Karp smażony w głębokim tłuszczu Dorsz w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami Dorsz zapiekany ze szpinakiem, serem feta i orzechami Dorsz a płatkach(...)pieczony Klops pieczony Sałatki i inne przystawki z mięsem: Jajka faszerowane szynką, papryką i ogórkiem Sałatka warstwowa z szynką i rzodkiewką Tatar wołowy rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami Rolada serowa z mięsem mielonym i warzywami Galareta bez żelatyny Dania główne Bigos Karkówka korzenna w sosie pomarańczowym Kaczka pieczona z jabłkami Smażona pierś z kaczki z puree
Ola la LCHFjest de volaille'm? Muszę Was zmartwić: nie każdy. Tylko ten, który podajemy w formie roladki z masłem i ewentualnie pietruszką lub koperkiem w środku. Żadne sery, szynki czy pieczarki schowane w środku nie uczynią z naszej roladki de volaille'a. Ten najprostszy filet zbity tłuczkiem i opanierowany jak schabowy też nim nie jest. Kotlet de volaille podobno stworzył(...)Unikniemy poszarpania mięsa i przede wszystkim cząstek mięsa na ścianach ;) Rozbitą pierś lekko solimy, przyprawiamy pieprzem, nakładamy kawałek zimnego masła i zwijamy roladkę. Zwijamy ją podobnie jak krokiety: brzegi lekko do środka, a potem rolujemy. Mniej więcej tak: na zdjęciu nie wgląda to zbyt artystycznie, ale gwarantuję Wam, że zwinięte jest tak, że nawet odrobina masła nie wypłynie
Codzienna kuchnia niecodziennaNie zawsze kanapka musi być jedynym rozwiązaniem na pyszne śniadanie. Ostatnio mieliśmy okazję zjeść pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu tosty z szynką i mozzarellą. Ich
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeśli jesteście aktualnie na diecie, albo chcecie zmienić swój sposób odżywiania to polecam na początek naszą propozycję. Sałatka z pomidorami i mozzarellą to bardzo prosta propozycja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu coraz częściej na półkowych sklepach mogą znaleźć odpowiedniki produktów, których dotychczas nie mogli stosować.Przekreślony kłos, który znajdziemy na produkcie to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!centymetry. Po odkrojeniu piętki, wydrążyć chleb wewnątrz dochodząc prawie do skórki ale pozostawiając około 2 centymetry miękkiego pieczywa przy skórce. Na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy, dodać drobno krojone pieczarki, startą na tarce o dużych oczkach cukinię oraz zioła prowansalskie. Smażyć na średnim ogniu przez 4 minuty. Na drugą patelnię wlać 1 łyżkę oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku(...)świeży szpinak. Nie ma jednak problemu aby użyć szpinaku mrożonego. Kupcie jednak szpinak w liściach a nie zmiksowany. Lubisz szpinak? Jeśli tak to sięgnij po nasz przepis na Krokiety ziemniaczane nadziewane szpinakiem . The post Zapiekany chleb appeared first on MeCooks
mecooksKomu znudziły się krokiety i paszteciki? Dziś na blogu świetna odmiana tradycyjnych dodatków do czerwonego barszczu: mięsno-pieczarkowe nadzienie w kruchym cieście :) Gdy tylko go zobaczyłam na blogu Kuchnia w czekoladzie , postanowiłam kiedyś spróbować. No i okazja nadarzyła się wcześniej niż myślałam :) Samo przygotowanie nadzienia i ciasta nie jest pracochłonne, a potem już się sam piecze, wiec zdecydowanie polecam taką(...)mąki 1 kostka margaryny 5 żółtek 2 białka 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 zupa ogonowa Farsz: 70 dag mięsa mielonego 70 dag kg pieczarek 3 cebule 1 całe jajko 8 jajek ugotowanych na twardo 3 kopiate łyżki bułki tartej 2 kostki rosołowe Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto
Kolorowy Przepisownik