spoistość ciasta. Acha, proponuje dodać jednak jajka, mamusia znowu miała rację:) Składniki: 220 g masła 220 g mąki pszennej 110 g mąki ziemniaczanej 90 g cukier puder łyżka kakao Wszystkie składniki oprócz kakao wyspać na stolnice i wyrobić z niego (mieszamy i ugniatamy rękami) jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i znowu zagnieść aż będzie
ciastkarnia na kruchym spodziejest trochę za słodka więc dla tych którzy nie bardzo lubią słodkie rzeczy uprasza się o zmniejszenie ilości cukru w podanym przepisie, ostrzegam wcześniej:) Składniki: ciasto: 60 g kakao 200 ml wrzącej wody 90 g masła 200 g cukru szczypta soli 2 jajka 150 g mąki pszennej łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 70g czekolady gorzkiej masa pomarańczowa(...)serka mascarpone 100 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru skórka otarta z pomarańczy lub gotowa kandyzowana aromat pomarańczowy Wykonanie: Kakao i gorzką czekoladę zalać wrzątkiem i wymieszać do rozpuszczenia składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. W kąpieli wodnej rozpuścić masło. Przelać do miski i ucierać razem z cukrem do białości, następnie dodawać po jednym jajku
ciastkarnia na kruchym spodziedużą dawkę nowych przepisów. Zacznę do małych ciasteczek, które zrobiłam z silnej potrzeby poprawy sobie humoru. Akurat w domu nie miałam nic słodkiego ale za to znalazłam margarynę, gorzkie kakao i parę innych składników. Nie wiem czy widoczne będzie na zdjęciu ale ciastka mają kształt gwiazdek i małych misiów. Mój łasuch oczywiście i tym razem rzucił odpowiednim komentarzem. Wyciągnął misiowe(...)jesteś taki brzydki- i zjadł biednego misia. W końcu każdy powód jest dobry żeby zjeść ciacho. Składniki: za około 30 małych ciasteczek pół kostki masła dwie łyżki kakao 4 łyżki cukru 2 jajka 2 szklanki mąki słoik dżemu lub konfitur o ulubionym smaku łyżeczka sody oczyszczonej 100 g sezamu Wykonanie: Na stolnicy wyspać przesianą mąkę i dodać sodę
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki: 6 jajek 2 szklanki mąki budyń waniliowy kisiel wiśniowy 1,5 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao 2 łyżki suchego maku Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na biały puch, następnie dodajemy po jednym jajku. Dodajemy olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Gotowe ciasto dobrze mieszamy i dzielimy równo(...)czterech misek. Do pierwszej miski dodajemy budyń waniliowy, dokładnie mieszamy i wylewamy na dno keksówki. Do drugiej miski wsypujemy kisiel, mieszamy i wykładamy kolejną masę. Do następnej miski dodajemy kakao a do ostatniej mak. Masy wykładamy kolejny na ciasto: z budyniem, kisielem, z kakao i z makiem. Przecinamy nożem wzdłuż keksówki ciasto i wykładamy do piekarnika na godzinę( piekarnik
ciastkarnia na kruchym spodzieniejedna cukiernia mogłaby pozazdrościć takich słodkości :) Czas przygotowania: 1,5h Ilość porcji: 10 Skłaniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3szklanki kakao Masa marshmallow: 300g pianki 750g cukru pudru 3 łyżki wody Masa serowa: 400g serka mascarpone 150g serka waniliowego sok z 1/2 cytryny ( jak ktoś(...)plastry. Druga opcja to pieczenie każdego spodu osobno ( my skorzystałyśmy z drugiego sposobu, tylko dlatego że jesteśmy w posiadaniu 3 małych spodów). Robienie biszkoptu zaczynamy od połączenia mąki z kakao. Następnie bierzemy jajka, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną piane i powoli dodajemy cukier. Nadal ubijając powoli dodając żółtka. W momencie, gdy już będziemy posiadać piękną puszystą pianę
Kolizje Smakówchwili znaczenia. Ważne jest to, że panforte na zawsze wpisał się we włoską tradycję bożonarodzeniową. Panforte występuje w dwóch wersjach: Panforte Nero , o ciemnym zabarwieniu dzięki dodatkowi kakao lub czekolady, z gorzką odmianą migdałów lub Panforte Margherita , o jasnym kolorze i delikatniejszym smaku, stworzone przez Enrico Righi w 1879 r. dla królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Panforte oznacza po włosku(...)pociętych w paski) oraz 50 g suszonych wiśni 5 sztuk goździków rozbitych w moździerzu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki białego pieprzu sporo świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżka kakao w proszku 50 g mąki 150 g cukru 150 g miodu 30 g masła cukier puder do posypania okrągła blacha do pieczenia o średnicy 20 cm, lub kwadratowa o boku
Chilli Czosnek i OliwaKawałek tego ciacha podany do kawy to prawdziwa przyjemność :) 300 g mąki pszennej 170 g masła 100 g cukru dar muscovado 4 jajka 130 g jogurtu naturalnego łyżka surowego kakao łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg śliwek węgierek 0/5 szklanki jagód kruszonka: 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki cukru łyżka surowego kakao łyżka startej skórki z pomarańczy łyżeczka(...)oleju Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy na kilka minut do zamrażarki. Masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka i jogurt cały czas miksując. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia po czym dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (użyłam 22 x 33 cm). Na wierzchu układamy przekrojone na pół węgierki (bez pestek). Możemy
Mienta blogbananowe. Mięciutkie, idealnie czekoladowe, idealnie bananowe. Doskonałe do szklanki mleka lub popołudniowej herbatki. Wypiek bardzo udany! Bardzo Wam polecam! Składniki na 12 sztuk: 60 g ciemnej czekolady (minimum 50% kakao) 1 banan (około 120 g bez skórki) 2 łyżeczki soku z cytryny 200 g masła 200 g cukru szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka 350 g mąki pszennej(...)łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mleka 25 g kakao 70 g mlecznej czekolady Masło ucieramy z cukrem, solą i cukrem waniliowym na puszysty krem. Stopniowo dodajemy jajka i ciągle ucieramy. Kolejno wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajmy 3 łyżki mleka i ucieramy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, pokrojoną
Made By Mom And Sonpyszne!!! Składniki: 600g domowego ciasta (u mnie czekoladowe), 1/3 szklanki mleka, 3 czubate łyżki masła orzechowego, 2 łyżki powideł śliwkowych, 30g masła, czubata łyżka kakao, 50g mlecznej czekolady z orzeszkami arachidowymi, orzeszki arachidowe do obtoczenia. Wykonanie Masło stopić wraz z czekoladą. Ciasto pokruszyć, dodać stopione masło, wymieszać. Dodać masło orzechowe, mleko(...)kakao. Wymieszać dokładnie i odstawić, by masa ostygła. Następnie formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Część można obtoczyć np. w zmielonych orzeszkach arachidowych lub w kakao czy wiórkach kokosowych. Moje ciasto było dość słodkie, dlatego nie dodawałam już więcej cukru. Jeśli jednak Wasze ciasto nie jest tak słodkie, dodajcie odrobinę cukru
Z miłości do słodkościNajzdrowsza wersja pączków jaką znam. Te pączki są małe, pieczone prawie bez tłuszczu i polane wartościowym kakao :-) Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek powidła lub dowolny dżem olej lub smalec cukier puder(...)kakao, masło Z podanej porcji ciasta wychodzi ok. 50 pączuszków. Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży. Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Jeśli używamy drożdży suszonych dodajemy je od razu do mąki bez robienia zaczynu , mieszamy razem wszystkie suche składniki
prawdziwe jedzeniebabeczkach nie jest wyczuwalna w smaku, pełni wraz z płatkami owsianymi rolę zagęstnika, gdyż babeczki, które upiekłam z ich udziałem są bez dodatku mąki i jajek. Dzięki zawartości kakao babeczki mają mocno kakaowy smak, mają też serową niespodziankę w środku, wierzch został zwieńczony jeżynami oblanymi masą z czekolady i nalewki jeżynowej. Musicie koniecznie ich skosztować, bo te babeczki są pyszne(...)Składniki na 9 szt: 250 g gotowanej na parze czerwonej fasoli z puszki 2 łyżki kakao szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ¼ szklanki oleju 1/3 szklanki cukru 3/4 szklanki górskich płatków owsianych górskich 2 łyżki jogurtu greckiego 1 op. Serka Almette fruit z wiśnią i żurawiną 1 łyżka budyniu śmietankowego 100 g czekolady gorzkiej 4 łyżki nalewki jeżynowej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDeser ten, z pewnością wywoła uśmiech na twarzy osoby dla której go przygotujemy. A więc do dzieła!!! Potrzebujemy (na 4 porcje): - 100 g gorzkiej czekolady, o jak najwyższej zawartości kakao (ja użyłam czekolady 86%) - 100 g masła - 2 jajka - 2 zółtka - 100 g cukru - 100 g mąki pszennej - odrobina masła do natłuszczenia foremek do pieczenia - 2 łyżki kakao - 4 kokilki(...)wodnej. Nastepnie odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie przy pomocy miksera, ucieramy jajka, żółtka oraz cukier na puszystą masę. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Kokilki smarujemy masłem i lekko oprószamy kakao. Do utartej masy jajeczno-cukrowej wlewamy rozpuszczoną czekoladę z masłem. Nad masą przesiewamy mąkę i całość dokładnie mieszamy. Powstały czekoladowy mus przelewamy w równych porcjach do kokilek. Wstawiamy do nagrzanego
W mojej holenderskiej kuchnimoim przypadku dzisiaj :) Przepis dostałam dzięki uprzejmości Agnieszki Antosik z fb. Troszeczkę zmodyfikowałam , ale i tak jest pycha :) Dziękuję Agnieszko :) .Dzięki firmie Symbio miałam okazję wypróbować pyszne kakao , które jest ekologiczne i ma niesamowity smak i zapach :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut ; 45 - 50 minut Składniki: Ciasto kruche: 3 szkl. mąki(...)białek 150 g cukru 60 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej sok z połowy cytryny ( można dodać esencji cytrynowej ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ( użyłam firmy Symbio ) Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek ok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek i od swojego ulubionego smaku) 1 łyżka kolendry mielonej Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wysypać
Słodkości i nie tylkojednak jęczmnienianka. Składniki: 1 szklanka mleka (użyłam kokosowego domowej roboty) Pół szklanki płatków jęczmiennych 1 łyżeczka miodu z mniszka lekarskiego (lub czegoś innego do osłodzenia) 2 łyżeczki kakao Gorzka czekolada z zawartością kakao min. 70% Siemię lniane Przygotowanie: Mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Od razu dodajemy do niego miód i mieszamy. Po chwili dorzucamy płatki jęczmienne(...)kakao. Mieszamy, mieszamy i czekamy, aż zacznie się gotować, wciąż od czasu do czasu mieszając. Po zagotowaniu trzymamy na ogniu jeszcze około 1 minuty, po czym przelewamy do miseczki. Wierzch posypujemy siemieniem lnianym i startą gorzką czekoladą (użyłam jednej kosteczki, ale ich ilość zależy od was). Silny wiatr. Tłukąca się o bramę reklama usług pogrzebowych
Weganizm infantylnySkładniki: 1.5 szklanki mąki (użyłam pełnoziarnistych: pszennej, z orkiszu i żytniej) 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego 1 łyżka cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 szklanka mleka (użyłam migdałowego ) Przyprawy: szczypta soli szczypta przyprawy korzennej Dodatkowo: 4 kostki gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70% 3 łyżeczki wody Przygotowanie: Mieszamy(...)sobą mąkę, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kakao i przyprawy. Dodajemy mleko i ponownie krótko mieszamy, tak tylko, aby wszystkie składniki się połączyły. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Mieszaninę odstawiamy na około 5 minut. Po tym czasie nabieramy 2 łyżki ciasta i wylewamy je na blachę natłuszczoną olejem lub pokrytą papierem bądź folią do pieczenia. Rozsmarowujemy
Weganizm infantylny