kremem kokosowym z białej czekolady Składniki : · 70 g gorzkiej czekolady · 5o g kakao · 150 ml wrzącej wody · 100 g ciemnego cukru muscovado · 100 g cukru białego(...)Polewa: · 100 ml mleka kokosowego · 100 g czekolady gorzkiej · 1 łyżka kakao Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kakao zalać wrzącą wodą, dodać czekoladę i wszystko dokładnie połączyć. Odstawić aby przestygło. Mąkę przesiać. Połączyć z sodą i proszkiem do pieczenia. Cukry wsypać
Mania Gotowanialikieru Amaretto 1/3 szklanki mleka Krem I: 300 ml śmietany kremówki (schłodzonej) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromat waniliowy fix do śmietany 3 łyżki kakao Krem II: 250 g. mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromat waniliowy 3 łyżki kakao Przygotowanie: Mąkę, proszek i sodę przesiewamy. Dodajemy kawę do suchych(...)ucieramy mikserem przez około 30 sekund, do momentu połączenia się składników. Krem schładzamy przez około 30 minut w lodówce. Babeczki ozdabiamy kremem, za pomocą rękawa cukierniczego. Opr ó szamy kakao
Mania Gotowaniablogu Moje Wypieki, zachęciła mnie nazwa - 'najłatwiejsze ciasto w świecie'. Akurat szukałam czegoś prostego i szybkiego, dlatego postanowiłam wykorzystać przepis. Wprowadziłam kilka zmian, przede wszystkim do części ciasta dodałam kakao. Do jego wykonania naprawdę potrzeba niewiele czasu, myślę, że bardzo trudno było by je zepsuć. Wystarczy przyłożyć się do ubicia piany z białek. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste. Możecie(...)białka 3/4 szklanki drobnego cukru trzcinowego 100 g masła 1,5 szklanki mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ½ laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego 3 łyżki kakao około ½ kg truskawek lub innych świeżych owoców Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo
Mania Gotowaniakeksówce o wymiarach 200x110x75. Ciasto czekoladowe z wiśniami Składniki: 75g mąki pszennej + 25g do oprószenia wiśni 75g masła 50g czekolady mlecznej 50g cukru 50ml mleka 2 pełne łyżki kakao 1 jajko 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia (6g) 1 łyżeczka cukru wanilinowego 150g wydrylowanych wiśni Wykonanie: - masło, cukier i mleko podgrzać w rondelku do rozpuszczenia się składników, zdjąć z palnika(...)gorącego płynu dodać czekoladę połamaną na mniejsze kawałki, mieszać, aż czekolada się rozpuści, pozostawić do wystygnięcia - do zimnej mieszanki dodać jajko, cukier wanilinowy oraz przesiane składniki suche: mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wszystko krótko zmiksować - wiśnie odsączyć, oprószyć mąką, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać - keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać - piec w 180 stopniach przez
Smakołyki BerenikiJeśli nie macie pomysłu na śniadanie albo na obiad a jesteście bardzo głodni , zróbcie te placki :) Zadowolenie gwarantowane :) Ja do wersji klasycznej dodałam jeszcze kakao. Wyśmienite są !!! mięciutkie , pulchniutkie , wszystko to co wymagamy od placuszków. Można polać je dowolnym serkiem waniliowym albo jogurtem naturalnym i posypać np. borówkami . No po prostu aż brzydko powiem , niebo w gębie :D Składniki(...)mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 220 ml mleka 2 jajka 2 łyżki kakao 40 g roztopionego masła szczypta soli Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia , szczyptą soli, kakao i cukrem. Do drugiej miski wlewamy mleko, rozpuszczone masło i jajka. Następnie przesypujemy suche składniki do mokrych i krótko
Słodkości i nie tylkoUwielbiam ciasta ucierane, bo są bardzo proste w wykonaniu, zawsze się udają i są rewelacyjne w smaku. Propozycja na dziś to połączenie malin z gruszką i odrobiną kakao. Przygotowanie ciasta nie zajmie Wam zbyt wiele czasu, a z efektów swojej pracy na pewno będziecie zadowoleni. Zapraszam! Składniki na ciasto (duża prostokątna blacha) 40 dag masła (miękkie(...)cukru cukier waniliowy 40 dag mąki pszennej 8 dag mąki ziemniaczanej 8 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szczypty soli pudełeczko malin 2 -3 gruszki 4 łyżki mleka kakao Wykonanie: Mikserem ucieramy masło z cukrem i solą, ciągle ucierając dodajemy po żółtku, dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodajemy mleko. Ubijamy pianę
SMYKWKUCHNIwspólnego pieczenia. Przepis na ciasto czekoladowe: 20dag masła 20 dag cukru 4 jaja 25 dag mąki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek kakao 1/2 tabliczki czekolady śliwki 10- 12 sztuk gruszki 2 sztuki Wykonanie: margarynę ucieramy, stopniowo dodajemy cukier (zmielony na cukier puder), jaja, mąkę, kakao na samym końcu dodajemy rozpuszczoną(...)wyszło mi pełnych 6 kokilek. Pieczemy 40 min w umiarkowanie nagrzanym piecu około 200 stopni. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu, ciasto wyjmujemy z kokilki, układamy na talerzu posypujemy kakao. Gotowe! Smacznego! Prawda że pyszne ;-)? Pozdrawiam ciepło! biorę udział w akcji
SMYKWKUCHNIłyżek mleka 45 dag mąki ponadto do masy nr 1: - 2 opak. cukru waniliowego do masy nr2 : - 2 łyżki przyprawy do piernika - 4 łyżki kakao W dużej misce ucieramy margarynę z cukrem pudrem (około 10 min), dodajemy po żółtku ciągle ucierając, dodajemy 1 szklankę mąki wymieszaną z proszkiem d pieczenia, dodajemy mleko, ucieramy, dodajemy resztę(...)gładką masę, dzielimy ją na dwie części. Do jednej miski dosypujemy 2 cukry waniliowe, ucieramy, mamy gotową masę waniliową - masa nr1. Do drugiej miski dodajemy przyprawę do piernika i kakao, mieszamy - masa nr 2. Blaszkę wykładamy papierem, wylewamy masę jasną (waniliowa nr 1), układamy pokrojone w ósemki gruszki (około 6 gruszek średniej wielkości), na to wylewamy masę ciemną
SMYKWKUCHNI300g margaryny 4 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g mąki 30 dag cukru (zmielić na cukier puder) cukier waniliowy 2 łyżki mleka esencja waniliowa 5 łyżek kakao brzoskwinie około 10 -13 sztuk Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem na puch, około 10 minut, dodajemy 1 jajko i 3 łyżki mąki, ucieramy, następnie(...)znów jajko i mąkę, i tak ciągle do skończenia się składników. Pod sam koniec dodajemy kakao i mleko. Ciasto wylewamy na blaszkę układamy pokrojone w ćwiartki brzoskwinie. Pieczemy temp. 200 stopni C czas 50- 60 minut, po nakłuciu patyczkiem (np. takim do szaszłyków), patyczek ma być słuchy. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy minimum godzinę. Ciasto możecie podawać
SMYKWKUCHNIRolada: - 3 jaja - 75 g mąki 100 g cukru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao białka ubijamy na sztywno , dodajemy cukier, ubijamy, dodajemy żółtka, delikatnie ubijamy, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakaem. Wykładamy na blaszkę , pieczemy 20 minut w temp. 200 stopni C. Gorącą rolujemy. Krem: - opakowanie kremu czekoladowego typu Nutella (100 g) - 150 g margaryny(...)łyżka czubata mleka w proszku - garść suszonych żurawin i śliwek (namaczamy w alkoholu) Margarynę ucieramy z kremem czekoladowym i mlekiem, dodajemy żurawinę i śliwki. Napełniamy roladę, smarujemy wierzch, posypujemy kakao. Smacznego
SMYKWKUCHNIchcę swój czekoladowy krem. I już. Ta propozycja to świetna alternatywa dla Nutelli. Bez cukru, bez zbędnego tłuszczu - tylko banany, kakao i migdały. Nie lubię tych żółtych, wygiętych owoców, jednak tę formę mogę pochłaniać non stop. Uwaga - uzależnia. KREM BANANOWY Z MIGDAŁAMI /własny;/ na słoik 300 - 350g 3 przejrzałe banany 1/2 szklanki ciemnego, gorzkiego kakao 3/4 szklanki migdałów(...)skórką Obrane banany i kakao miksuję blenderem. Pod koniec wrzucam migdały, delikatnie je rozdrabniam, by zachować chrupiące kawałki w strukturze. Przekładam do słoiczka i wstawiam do lodówki na 40 minut - stężeje. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkizimno podany inaczej. Przecież nie musimy podawać sernika w tortownicy. Czym zdobiłam? Tym co miałam pod ręką. Mięta z balkonu, maliny z lodówki, 2 łyżki cukru i gorzkie kakao, prawda, że mało wymagające? A jakie pyszne! Dziecko zjadło 3 serniczki, mnie udało się zjeść jeden i wiecie co? Miałam ochotę na jeszcze..... Składniki na 4 szt: Spód: 150 g ciastek(...)smaku - nie ważyłam, miksowałam i próbowałam :) 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody Dodatkowo: 2 duże garście świeżych malin 50 g czekolady mlecznej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka kakao gorzkiego kilkanaście listków mięty Wykonanie: Ciastka razem z masą zmiksowałam na mokry piasek. Na desce ułożyłam obręcze do potraw , do których porozkładałam zmiksowane ciastka, docisnęłam popychaczami (dołączonymi do kompletu
Blondynka GotujeDieta bezglutenowa coraz bardziej mi się podoba :) Nom, może nie sama dieta a wybrane dania ! Połączenie kaszy gryczanej i kakao w naleśnikach to był strzał w dziesiątkę ! Pasują do siebie idealnie. I śmiało mogę stwierdzić, że takie naleśniki nadziane serkiem waniliowym i malinami - to moje ULUBIONE naleśniki ! Składniki ( na około 8-10 naleśników ): * 2 jajka * 1 szklanka mąki(...)gryczanej * 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej * 1 szklanka napoju sojowego słodzonego ( lub mleka + 2 łyżki cukru) * 1 łyżka ciemnego kakao, np DecoMorreno * 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać mikserem na jednolite ciasto. Patelnię lekko posmarować olejem i rozgrzać. Na rozgrzanej patelnię wlać porcję ciasta i smażyć naleśnik z obu stron. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, nie smarować
kolorowotorcikowotemat tiramisu... mmm. Słodkie szaleństwo. Składniki: 500 gram malin paczka okrągłych biszkoptów filiżanka mocnej kawy kieliszek Malibu 300 gram serka mascarpone 2 białka 300 ml śmietanki kremówki kakao 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru Zaczynamy od zaparzenia kawy. Kawę studzimy i dodajemy do niej kieliszek Malibu i miód, mieszamy tak długo aż miód się rozpuści. Ubijamy białka na sztywno(...)Zaczynamy od namoczenia biszkoptów w wywarze z kawy, miodu i Malibu. Wkładamy biszkopty do wysokiego naczynia, następnie nakładamy na nie dwie łyżki kremu z mascarpone, kolejno posypujemy na całość kakao i układamy malinki. I znowu namoczone biszkopty, krem z mascarpone, kakao i malinki. Pychota, na samą myśl ślinka mi cieknie. Smacznego
Mango Papajapszennym), a skoro jest sprawdzona alternatywa, dlaczego jej nie wykorzystać. Składniki na formę 24cm: - 4 jajka (osobno białka i żółtka) - 3 żółtka - 1/2 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1/3 szklanki kakao - 1/2 szklanki mąki ryżowej W misie miksera ubić na sztywno białka. Następnie stopniowo po 1 łyżce dodajemy ksylitol, cały czas miksując. Po dobrym ubiciu białek (mają być bardzo sztywne(...)masy dodajemy po jednym żółtku (łącznie 7 sztuk) i cały czas miksujemy. Ubijamy całość ok.3 minuty (lekko urośnie). Do ubitej masy dodajemy stopniowo mąkę ryżową wymieszaną z kakao. Całość dobrze zamieszać. Można ręcznie albo na małych obrotach miksera. Gotową masę wylewamy do formy tortowej, z dnem uprzednio wyłożonym papierem do pieczenia. Wygładzamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Smaczne Zdrowe