likieru Amaretto( lb inny alkohol np. brandy, rum, żubrówka,itp.) 2 łyżki likieru kawowego 4 żółtka ( w temp. pokojowej) 4 łyżki cukru 250g mascarpone (schłodzone) 100g podłużnych biszkoptów kakao do posypaniu lub kawa Zaparzamy mocną kawę np. podwójne espresso. Kawę przelewamy do głębokiego talerza i mieszamy z likierami. Ostudzamy do temperatury pokojowej. Do miski wkładamy żółtka i cukier. Ubijamy(...)masę. Biszkopty maczamy z obu stron w roztworze kawy i likierów po 3-5s z każdej strony . Układamy na dnie pucharków, dopasowując długość biszkoptów do pucharków. Opruszamy kakao (opcjonalnie)-przez sitko. Przykrywamy warstwą kremu układamy następną warstwę itd. Ilość warstw zależy od wysokości pucharków, ostatnią warstwą musi być krem. Deser wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny
Pudełko rozmaitościśrednicy 23cm) Ciasto : 3/4 szklanki mąki 1 opakowanie budyniu o smaku toffi bez cukru (40 g) 3/4 szklanki cukru 4 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżki kakao szczypta soli Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: pół puszki masy kajmakowej orzechy ziemne prażone (bez soli) Wykonanie: Biszkopt: Białka(...)żółtek. Do żółtek wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Mąkę, budyń i kakao mieszamy razem. Do białek dodajemy żółtka i mieszaninę z mąki, budyniu i kakao. Wszystko razem mieszamy łyżką, do powstania gładkiej masy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut
Czerwona Porzeczkałyżeczki cukru pudru 5,5 łyżek zimnej wody 3 łyżki oleju 10 płaskich łyżek mąki pszennej 0,5 łyżeczki olejku waniliowego lub łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżeczki niesłodzonego kakao Ciasto czekoladowe- Etap 2: 4 białka 4 łyżki cukru pudru szczypta soli Ciasto na wzór: 1 białko 2 łyżeczki cukru pudru szczypta soli łyżka mąki pszennej 2 łyżki ciasta czekoladowego(...)etapu 1. zanim dodamy kakao Nadzienie: szklanka śmietany 36% śmietan-fix 0,5 szklanki wiśni- ja użyłam takich z kompotu Dodatkowo: blacha 30x37- u mnie taka z wyposażenia piekarnika olej do smarowania blachy arkusz papieru do pieczenia z narysowanym wzorem ( jeśli ktoś ma zmysł artystyczny to można też wzór wylać tak na oko bez rysowania ;)) Wykonanie: Przygotowujemy wzór
Czerwona Porzeczkajakiegoś czasu miałam w planach zrobienie sosu czekoladowego w celu nauki latte art. W końcu znalazłam trochę czasu i oto on: Składniki: 3/4 szklanki (250ml) ciemnego mocnego kakao 2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki wody szczypta soli (wydobędzie słodycz z sosu) według upodobań: kilkanaście kropli aromatu do ciasta np. waniliowego szczypta chilli Do garnka wsypujemy kakao, cukier(...)zalewamy wodą. Włączamy grzanie i cały czas mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia się cukru i kakao. Kiedy zacznie się gotować, zmniejszamy grzanie i na niezbyt dużym ogniu, gotujemy przez ok.10-15 minut, aż syrop zgęstnieje, co chwilę mieszając. Po tym czasie wyłączamy grzanie, dodajemy szczyptę soli i w moim przypadku szczyptę chilli, w tym momencie dodajemy również wybrany aromat i dokładnie mieszamy
Pudełko rozmaitościtwarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 150 ml śmietany kremówki 36% 3 duże jajka 165 g drobnego cukru do wypieków 100 g startej czekolady gorzkiej 2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka likieru kawowego 3 łyżki mąki pszennej Do dekoracji : posypki w kolorze czerwonym i niebieskim oraz Decorada o smaku mango wiśnie z kompotu(...)długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej) - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. 5. W drugiej misie przygotowujemy masę czekoladową. Ścieramy czekoladę lub siekamy na drobne wiórki a kakao przesiewamy. Delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami tylko do momentu połączenia 6.Masy serowe przelewamy najpierw pomarańczową a później czekoladową na ciasteczkowy spód i pieczemy w temperaturze 150ºC przez około
vaniliowoczekoladowazmielony len. Wszystko wymieszaj. W dłoniach formuj kulki wielkości orzecha włoskiego z jednym orzeszkiem laskowym w środku : ) Połowę z kulek obtocz w wiórkach kokosowych, a drugą połowę w kakao. Wstaw do lodówki na 1 godzinę w zamkniętym pojemniku lub zjedz od razu ;p Składniki 45 g (ok. ¼ szklanki) kaszy jaglanej 125 ml mleka kokosowego (napój 1,5 % tłuszczu) lub krowiego(...)laskowych 1 łyżeczka (15 g) oleju kokosowego extra virgin 2 łyżki (ok. 20 g) nasion lnu 3 łyżki (ok. 18 g ) wiórków kokosowych 3 łyżeczki (ok. 15 g) gorzkiego kakao
Eat me! Fit me!przepresowanych 11 kartołfli (nojlepi je przepresować, jak sōm gorke 12 ) 0,5 kg mōnki pszynny 25 dkg cukru 0,5 kg miodu kostka masła (rozpuszczōnoł) 5 jajec 5 dkg kakao 1 dkg amōniaku (jak byjście go nikaj niy mogli znojś, to mogecie dać 2 łeżeczki sody ôczyszczōnyj, choć ze amōniakym je fajniyjsze) 2 łeżki mielōnego ziela angelskigo 10 dkg rodzynkōw(...)płatkōw ze mandli 10 dkg kandyzōwanyj skōrki ze apfylziny 13 trocha mlyka Polywa: 5 dkg masła 5 łeżek cukru 3 łeżki mlyka 1 łeżka kakao Nojprzōd 14 ubijcie jajca ze cukrym, potyn wciepcie 15 do tego reszta składnikōw i fajnie wymiyszejcie. Pamiyntejcie, żeby amōniak pryndzyj rozrobić we mlyku (styknie ćwierć szklōnki) i żeby tego niy wōniać 16 , bo śmierdzi
Chop w kuchniskładników. Dodać mak, wanilię, bakalie, wymieszać. Do masy dodać śmietankę, zamieszać. Wszystko razem podgrzać. Odstawić do przestudzenia. Ciasto 75 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 25 g ciemnego kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia 20 g drobno startej gorzkiej czekolady 4 jajka (osobno żółtka i białka) 100 g drobnego cukru Dodatkowo 120 g gorzkiej czekolady 50 g masła Mąki, kakao
Pełny talerzSkładniki: 1 i 1/2 łyżeczki kopiastej sody oczyszczonej 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 6 łyżeczek kakao 1/2 paczki margaryny rozpuszczonej 3 jajka 3/4 szklanki mleka surowego 2 cukry waniliowe 4 łyżki kopiaste dżemu z czarnej porzeczki Składniki polewy: 1 czekolada mleczna 1 czekolada gorzka 3 łyżki mleka Dodatki: posypka owocowa Sposób wykonania: Mąkę, sodę oczyszczoną, cukier(...)kakao wymieszać razem na sucho. Dodać mleko, rozpuszczoną margarynę, jajka, cukry waniliowe, dżem z czarnej porzeczki, zmiksować. Wlać do formy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 40 minut. Czekolady połamać na kawałki i razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Gdy polewa lekko stężeje obsypać posypką owocową
Przepisy kulinarne babci Antoninypieczenia Ilość porcji: 6 Wielkość blachy: 23cm średnicy Składniki: 115g masła* 90g gorzkiej czekolady (tabliczka) 2 jajka 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/4 łyżeczki soli Ozdobienie: Cukier puder Zielony barwnik Trzy kolorowe słomki albo patyczki do lodów (mogą być też podłużne lizaki) Kolorowe(...)masło powinno być w temperaturze pokojowej Masło wkładamy do małego garnuszka i delikatnie podgrzewamy, aż się rozpuści. Dodajemy posiekaną czekoladę i odstawiamy na bok. Do miseczki przesiewamy mąkę oraz kakao i dodajemy przyprawy. W misce miksera krótko miksujemy jajka wraz z cukrem i wanilią. Dodajemy pomieszany sos czekoladowy i suche składniki, ponownie krótko miksujemu. Okrągłą foremkę wykładamy papierem
Kolizje Smakówmąki pszennej 1 kostka miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru Słoik powideł śliwkowych , lub innego ulubionego dżemu Lśniąca polewa czekoladowa: 125 g masła 5 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki śmietany 12% lub mleka 1 łyżka żelatyny 4 łyżki gorącej wody Wykonanie : Ciasto piernikowe: Jajka ubijamy z cukrem na gęstą , jasną masę . Następnie wciąż(...)masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Masło rozetrzeć z cukrem pudrem, a następnie ciągle miksując dodawać łyżkami wystudzony budyń Polewa czekoladowa: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie . Masło , cukier, kakao i śmietanę włożyć do małego garnka i podgrzewać ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą . Zdjąć garnek z ognia , dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego przestudzenia
Malinowa Kawiarenkamleka 155 ml oleju 240 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego dodatkowo: 2 łyżki kakao 3 łyżki mleka lukier: 150 g cukru pudru wody czarny i pomarańczowy barwnik spożywczy w żelu dekoracja: posypka cukrowa w kształcie białych kosteczek Mąkę, proszek i sodę przesiać, wymieszać z cukrem(...)waniliowym. Jajka roztrzepać, wymieszać z musem z dyni, mlekiem i olejem. Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia. Podzielić ciasto na pół, do jednej części dodać przesiane kakao i mleko, dokładnie wymieszać. Formę wysmarować masłem. wykładać do formy na zmianę ciasto jasne i ciemne, żeby powstały paski. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRobiła je moja Mama, robię i ja :) Szybki w wykonaniu deser, który idealnie pasuje do niedzielnej herbatki :) Czasem można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa :) Skła dniki: 2 łyżki kakao 250 g margaryny schłodzonej Wiórki kokosowe 1/3 szklanki cukru pudru 2,5 opakowania maślanych herbatników Przygotowanie : Margarynę miksujemy z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej masy(...)koniec ubijania dodajemy kakao. Herbatniki kruszymy na drobny proszek i wsypujemy do maślanej masy. Szybko łączymy wszystkie składniki i formujemy z niej drobne kuleczki. Obtaczamy je w wiórkach kokosowych i pozostawiamy w lodówce, aby nabrały spójnej konsystencji. Smacznego
ChilliJemyczekolady 200 g suszonych daktyli 150 g oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron, ewentualnie rzepakowego 100 g mielonych migdałów bez skórki 5 jajek (L) 1 łyżka ciemnego kakao duża szczypta soli oraz: 660 g schłodzonej śmietany kremówki 36% zdrowy słodzik (ilość wedle uznania) 500 g świeżych malin Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Daktyle(...)składniki połączą się i powstanie jednolita czekoladowa masa. Dodać zmiksowane daktyle, wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Jajka roztrzepać trzepaczką i dodać do ostygniętej masy daktylowo-czekoladowej. Mielone migdały wymieszac z kakao i szczypta soli. Dodać do masy i bardzo dokładnie wymieszać np. przy pomocy szpatułki. Ciasto będzie bardzo gęste. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać wierzch
maniapieczeniatylko pięknie wygląda, ale równie dobrze smakuje. Proste, smaczne i ładne, czyli takie jak wy i my lubicie najbardziej. Przepis Składniki: Na ciasto: 460 g mąki 20 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g cukru 180 g masła 2 jajka Na masę: 500 g jabłek (najlepiej kwaśnych) 400 g kwaśnej gęstej śmietany 100 g cukru jajko(...)śmietany kremówki opakowanie budyniu waniliowego Przygotowanie: Przygotowanie ciasta: Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i jajka, całość wyrabiamy, aż do połączenia się składników. Jeżeli używamy do tego miksera, to trzeba pamiętać że mikser wymiesza nam kruche ciasto, ale niezależnie jaki zaawansowany sprzęt w domu posiadamy, to musimy na koniec ręcznie uformować kulkę
KasiaiKrzysiu.pl