kakao - 6140 przepisów (strona:93/410)

Sernik z wiśniami na czekoladowym spodzie 186

albo śliwek. Składniki: Ciasto czekoladowe: 300 g mąki pszennej 350 g gorzkiej czekolady 50 g cukru 150 g miękkiego masła 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej) 1 czubata łyżka kakao szczypta soli Masa serowa: 750 g twarogu (zmielonego trzykrotnie) 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 125 g masła 125 g cukru 100 ml śmietany 30% 1 op. budyniu waniliowego(...)świeżych lub mrożonych – mrożone uprzednio rozmrażamy) Wykonanie: Ciasto czekoladowe: Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, cukier oraz kakao. W osobnej misce mieszamy ze sobą jajko, masło oraz wlewamy ostudzoną, ale płynną czekoladę. Mieszamy. Masę dodajemy do przesianej mąki i reszty składników. Wyrabiamy gładkie ciasto, formujemy w kulkę, zawijamy

MyCookBook.pl
Czekoladowe muffinki "Choinki" 166

Twoim Domownikom i Gościom, ale też pięknie zdobić świąteczny stół. Składniki na 12 sztuk: Muffinki czekoladowe 300g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 2 łyżki kawy zbożowej np karmelowej 2 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki mleka 150g masła Choinki bezowe 3 białka 150g cukru pudru(...)Dodatkowo 1 tabliczka białej czekolady 30ml słodkiej śmietanki 30% kolorowe perełki cukier puder Sposób przygotowania: 1. Jajka ucieramy z cukrami, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i kawą zbożową. Dolewamy też powoli mleko i na końcu roztopiony i przestudzony tłuszcz. Utarte ciasto przekładamy do 12 papilotek i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez

Kuchnia w czekoladzie
Piernik z powidłami 140

szkl mleka 3 jajka 280 g powideł śliwkowych 3 łyżki miodu 180 ml oleju Suche: 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki orkiszowej 1 szkl cukru 2 kopiaste łyżki kakao 40 g przyprawy do piernika ale -raj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki wody(...)łyżki kakao ozdoby Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu połączyć mokre składniki. Do drugiego naczynia przesiać mąki dodać resztę składników i wymieszać.  Do mokrych składników wsypać suche składniki i wymieszać nie miksować. Ciasto wlać do formy jeśli metalowa to wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 60 minut. Do suchego patyczka. Ostudzić

Ala piecze i gotuje
Ciastka piernikowe i konkurs "Gotuj z Wielbłądami" 198

pojemności 250 ml 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru  1/3 szklanki mleka,   40 dag margaryny 1 jajko, 1 łyżka gęstych powideł śliwkowych 1 łyżeczka kakao, 1 niepełna łyżka przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 50 gramów rodzynek 30 gramów posiekanych orzechów masło i mąka do wysmarowania i posypania kokilek Przygotowanie Margarynę roztopić i pozostawić(...)ostygnięcia. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Jajo zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodać mleko, kakao oraz mąkę wymieszaną wcześniej z sodą oczyszczoną i przyprawą piernikową. Całość delikatnie wymieszać i dodać powidła śliwkowe. Miksując na najniższych obrotach wlać powoli, cienkim strumieniem rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Kiedy składniki się połączą dodać rodzynki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
TORT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI 171

świętecznie :-))) Składniki ciasto: 6 jajek ( temperatura  pokojowa)  3/4 szklanki cukru  1 szklanka dobrej jakości mąki pszennej ( jak wezmę byle jaką, nie wychodzi )  5  łyżek kakao tłuszcz i bułka tarta do tortownicy  Mus czekoladowy:   400 ml schłodzonej 30 - 36 % śmietany  200 g gorzkiej czekolady  100 g mlecznej czekolady  Polewa czekoladowa(...)mrożonych wiśni bez pestek , herbatniki, cukierki tic-tac  Sposób przyrządzenia:  Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając powoli już na samym końcu mąkę wymieszaną z kakao. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą.Piec ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni. Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.  Obie czekolady połamać i  rozpuścić

pieprzny smaczek
PROSTY I SZYBKI PRZEPIS NA PIERNICZKI 120

mąki pszennej  50 g cukru pudru  60 g masła 1 jajko 150 g prawdziwego miodu  1 łyżeczka sody oczyszczonej 25 g przyprawy do piernika 1 łyżka kakao  Przygotowanie: W rondelku roztapiam miód i masło. Do miski wsypuję mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, kakao i sodę. Do suchych składników dolewam  masło i miód, wbijam jajko

Kukuleczki
Mini ciasta czekoladowe ze słodką niespodzianką 157

szklanki cukru 1 jajko M 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 2 czubate łyżeczki dżemu ananas z marakują Stovit bita śmietana i kakao do dekoracji Przygotowanie: W garnuszku rozpuszczamy masło z nutellą, mieszając. Studzimy, dolewamy mleko, mieszamy dokładnie. Następnie wbijamy całe jajko, dokładnie mieszamy. Dodajemy powoli mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier, mieszając(...)suchego patyczka (około 30-35 minut – czas pieczenia może być krótszy/dłuższy w zależności od wielkości kokilek i piekarnika). Podajemy z porcją bitej śmietany posypanej kakao. Smacznego

Słodkie okruszki
ciasto Marysieńka s. Anastazji 2873

pieczemy 2 biszkopty składniki na 1 biszkopt kakaowy: 60 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 20 g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z solą. Następnie dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka, cały czas ubijamy. Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo

Domowy Smak Jedzenia
Świąteczne ciasteczka kakaowe 200

ozdabianiu i smak przy zjadaniu.   Składniki : ponad 100 szt. 250 g masła lub  margaryny, 200 g cukru pudru, 1 duże jajko, 600 g mąki, 3 duże łyżki kakao, 1 łyżeczka sody, ponadto: mąka do podsypania, białka, cukier puder, sok z cytryny, perełki dekoracyjne. Przygotowanie: Ciastka: Suche składniki: mąkę mieszamy z sodą i kakao. W rondelku rozpuszczamy masło, studzimy

Moniki Smakołyki
Wafle z masą czekoladową 184

uwielbia mój mąż. Dziś wersja bardziej klasyczna, czyli Wafle z masą czekoladową/ Wafle z masą kakaową . Składniki: paczka okrągłych wafli masa czekoladowa: 250g margaryny 3/4 szklanki cukru 4 łyżki kakao 3 łyżki kaszy manny dodatkowo: powidła śliwkowe posypka arachidowa prażona Decorada Delecta 1 tabliczka gorzkiej czekolady Przygotowanie: Margarynę rozpuszczam w garnku na małym gazie. Dodaję cukier i mieszam do rozpuszczenia(...)się. Następnie wsypuję kakao. Gdy masa jest jednolita dodaję kaszę mannę i mieszam do zgęstnienia. Tak przygotowaną masę odstawiam do ostygnięcia.  Jeszcze ciepłą masą smaruję poszczególne wafle. Na jeden wafel po środku nakładam powidła śliwkowe. Całość zawijam w folię i umieszczam w lodówce na minimum 1-2 godziny. Przygniatam czymś dość ciężkim. Schłodzone wafle smaruję rozpuszczoną w kąpieli wodnej

Kuchnia co dnia
Jagielnik kokosowy z płatkami migdałowymi 145

się w delikatny smak tegoż serniczka. Składniki: na spód opakowanie naturalnych wafli ryżowych (ok. 130 g) 2 łyżki cukru trzcinowego (można więcej) 2 łyżki oleju kokosowego (roztopionego) łyżka naturalnego kakao kilka łyżek amarantusa ekspandowanego (opcjonalnie) żółtko Wafle drobno rozkruszamy w misce (można się wspomóc malakserem). Łączymy w jednym naczyniu z kakao, cukrem, żółtkiem i roztopionym olejem. Zagniatamy ciasto

Kuchnia Ellie
Inkaska Inka - bezglutenowa kawa zbożowa z quinoą oraz musem z jagody inkaskiej i batata 148

orzechów arachidowych nawiązuje do diety mieszkańców starożytnego Peru, więc zapraszam w smakową podróż w czasie i przestrzeni ;) Składniki: 1 szklanka ugotowane białej quinoy 3 łyżeczki bezglutenowej Inki 1 łyżka kakao 1 łyżeczka oleju arachidowego  1 łyżka miodu 2/3 szklanki obranych owoców jagody inkaskiej  1 gruby (1,5 cm) plaster ugotowanego i obranego batata 100 ml gorące wody(...)sposób mus schładzamy (wystarczy zostawić na godzinę w lodówce), a następnie wykładamy na dno szklanki, lub kieliszka.  Inkę zalewamy gorącą wodą, po czym mieszamy z quinoą, kakao, olejem arachidowym. Tą mieszaninę miksujemy w blenderze kielichowym. Napój wylewamy ostrożnie do naczynia na schłodzony mus i inkaska Inka gotowa :) Jeśli macie problemy z jedzeniem wcześnie rano, lub wstawaniem na czas

Quinoa Raz!
Kokosanka z powidłami i kremem kakaowym 195

wiórek kokosowych  szczypta soli 100 g cukru pudru Krem kakaowy: 330 ml śmietany kremówki 25 dag sera  mascarpone Mlekoma 3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżki ciemnego kakao Karmelizowane lub zwykłe wiórki do posypania Sposób przygotowania: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia, dodać żółtka,  śmietanę oraz pokrojone na kawałki zimne masło, mieszadłem(...)zostawić do całkowitego wystudzenia. Krem kakaowy: Dobrze schłodzoną kremówkę umieścić w misie miksera dodać ser mascarpone oraz cukier pudrem, miksować do momentu powstania gęstego kremu, pod koniec dodać kakao, wymieszać chwilę tylko do połączenia.  Krem rozprowadzić na zimnym cieście, posypać zwykłymi lub karmelizowanymi wiórkami kokosowymi. Życzę słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Najlepsze kruche pierniczki 973

tygodnie pokażą czy pierniczki zmiękną, czy nadal pozostaną idealnie kruche. Polecam, najlepszy przepis na blogu na pierniczki! Składniki (na 50-60 pierniczków): 900 gram mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody szczypta proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 250 gram masła 250 gram miodu 2 opakowania przyprawy do piernika (5 łyżek) po 1 łyżeczce mielonego(...)cynamonu i imbiru szczypta soli 1 szklanka cukru pudru Masło i miód należy rozpuścić. Ostudzić. Do miski przesiać mąkę, sodę, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder, przyprawę do piernika oraz cynamon i imbir. Dodać żółtka, śmietanę, sól oraz rozpuszczone masło z miodem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest taka konieczność dodaj więcej mąki. Wałkuj ciasto cienko i wykrawaj

Mango Papaja
Piernik gryczany (bezglutenowy, bez nabiału) 275

niezwykle aromatyczny i wilgotny dzięki dodatkowi cukinii i marchewki. Polecam! Składniki (na formę 24x24 cm): pół niedużej cukinii (200 g) 1 średnia marchewka 140 g mąki gryczanej 1 łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka babki płesznik lub babki jajowatej (opcjonalnie) 50 g suszonych śliwek 50 g suszonych moreli 100 g miodu 4 łyżki(...)temp. 200 ° C. 2. Cukinię umyć, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, odstawić. 3. Suszone owoce drobno posiekać. 4. W misce wymieszać składniki suche, tj. mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę, babkę i suszone owoce.  5. Następnie dodać startą cukinię i marchew, miód i olej kokosowy. Dokładnie wymieszać. 6. Na koniec dodać łyżkę octu, całość zamieszać

Domowa Cookierenka Agi

Proponowane wyszukiwania