mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 180 g masła 80 g gorzkiej czekolady, posiekanej (użyłam pół na pół z mleczną) 2/3 szklanki kakao 1 szklanka jasnego brązowego cukru 1/4 szklanki cukru (zwykłego) 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWY: 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej(...)sodę i proszek wymieszaj, przesiej i odłóż na bok. W garnuszku roztop masło, zdejmij z palnika, dodaj czekoladę i odstaw, aż się rozpuści, mieszając na koniec. Wsyp przesiane kakao, wymieszaj rózgą kuchenną całość i odstaw do lekkiego przestygnięcia. Jajka (bez rozdzielania na żółtka i białka) ubij z cukrem na puszystszą masę, pod koniec dodaj ekstrakt z wanilii. Wlej cienkim
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 2 szklanki cukru kryształu 1 kostka margaryny 4 jajka 8 łyżek wody 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 500g białego półtłustego sera 3/4 szklanki cukru kryształu 3 jajka 1 łyżka kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania: ciasto: Margarynę, cukier, kakao i wodę połączyć, mieszając zagotować. Odlać
Prosto i Smacznie z Anetąniech już się nagrzewa. Miękkie masło ucieramy z cukrem i aromatem. Gdy już będzie jednolicie utarte na puszysto, dodajemy do niego płatki owsiane. Mąkę mieszamy z solą i kakao, dodajemy do masła i płatków, ucieramy razem. Mnie wygodnie i szybko udało się to zrobić w robocie planetarnym, ale spokojnie można i ręcznym mikserem. Masa będzie przypominać okruszki – jak kruche ciasto(...)lodów. To ciasto zniknie szybko. SKŁADNIKI 160g mąki pszennej/pełnoziarnistej/razowej ½ łyżeczki soli 130g miękkiego masła 83% 120g drobnego cukru (biały, trzcinowy) 100g płatków owsianych 3 czubate łyżki słodzonego kakao (użyłam Nesquik) 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego, polecam Gostyńskie 1 duża cytryna- wyciśnięty sok i starta skórka 1 mała pomarańcza – wyciśnięty sok i skórka 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 gwiazdka
Karo in the Kitchentego filiżanka dobrej, mocnej herbaty. Kto spróbuje, ten się zauroczy :) Składniki: ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 100 g zimnego masła 1/3 szklanki drobnego cukru szczypta soli 3 płaskie łyżki kakao 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko Mąkę przesiać razem z kakao, dodać zimne masło i sól. Posiekać całość dużym nożem, aż powstaną niewielki grudni masła. Żółtko wymieszać ze śmietaną, dodać
Codzienna kuchnia niecodziennaprędkością światła się je zjada, ponieważ są, podobnie jak ona, równie oszałamiające. Składniki na 12 ciasteczek: 120 g zwykłej pszennej mąki 1/3 łyżeczki proszku od pieczenia 30g kakao 100g cukru (u mnie kokosowy, ale może być dowolny) 100g wegańskiej margaryny (u mnie zawsze ALSAN-bio) 50g górskich płatków owsianych 1-2 łyżki roślinnego mleka 30-40g ciemnej(...)czekolady (pokrojonej w drobne kawałki) lub łezek czekoladowych Piekarnik rozgrzej do 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, przesiane kakao oraz cukier, całość zamieszaj. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kosteczkę schłodzoną margarynę oraz płatki owsiane i ugnieć z nich zwarte ciasto (jeżeli jest zbyt suche dodaj 1-2 łyżki roślinnego mleka
Roślinna - blog wegańskiupieczenie takich ciasteczek. Wspólne pieczenie to wspaniała zabawa a radość dziecka i uśmiech na jego twarzy jest bezcenne. Składniki: 1,5 szkl. mąki 1/2 szkl cukru muscovado 1/2 szkl kakao 1/ łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1 opakowanie cukru waniliowego Delecta 90 g rozpuszczonego wystudzonego masła 120 ml jogurtu naturalnego lub kefiru 50 g kawałków czekolady- do zapiekania(...)orzechów posiekanych 10 g skórki kandyzowanej Wykonanie: Mąkę mieszamy z kakao, cukrami, solą, proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopione masło, czekoladę, orzechy i skórkę. Wyrabiamy ciasto. Jest ono dość zwięzłe,ale i lepiące. Tak powinno być. Z ciasta formujemy kulki, które rozpłaszczamy i układamy na blaszce. Pieczemy po ok 10- 15 minut. Zostawiamy na kilka minut na blaszce zanim wyjmiemy, ponieważ
Z Majeczką w kuchnimuffinek, babek piaskowych, drożdżowych, zakalców, resztek herbatników i biszkoptów, ciastek owsianych lub zbożowych itp. (bez dodatków typu żelatyna, krem, owoce, bita śmietana) 100 ml mleka 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru 50 g masła łyżka alkoholu do smaku marmolada/dżem owocowy/powidła/krem czekoladowy typu Nutella bakalie: rodzynki/morele/żurawina itp. (opcjonalnie) Dodatkowo: wiórki kokosowe/siekane orzechy włoskie(...)ciepłej wodzie/herbacie/alkoholu. Ciasto pokruszyć/zmielić w maszynce do mielenia albo blenderze. Dodać bakalie, dżem/krem czekoladowy i 1 łyżkę alkoholu. W garnuszku podgrzewamy mleko z cukrem, kakao i masłem, stale mieszając roztapiamy na bardzo małym ogniu. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie dodajemy do pokruszonych ciastek. Wszystko razem dokładnie mieszamy (możemy pominąć ten krok, jeśli dodajemy nutellę
Malinowo w kuchnikremu jeszcze na ciepło. Polecam, bo są pyszne i łatwe w przygotowaniu Składniki (12 sztuk): Babeczki: 1,5 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach; 1 szklanki mąki 2 łyżki kakao; 1 opakowanie płatków czekoladowych Delecta 3/4 szklanki cukru; 1 łyżka aromatu waniliowego Delecta 100 ml oleju; 2 jajka; 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta Mąkę, sodę , proszek(...)pieczenia i kakao przesiać, wymieszać, dodać płatki czekoladowe i wymieszać. W drugiej misce zmiksować jajka z cukrem, dodać ekstrakt waniliowy, olej i zmiksować. Dodawać suche składniki na zmianę z marchewką mieszając. Przelać do foremek, piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Krem: 1/4 szklanki mleka; 1/3 szklanki cukru; 1 szklanka mleka w proszku; 1 łyżka aromatu waniliowego
dom-agi.ploczywistym, tym bardziej, że w zamian otrzymujemy pyszne ciasto. Składniki (tortownica o średnicy 25 cm): ciasto: 100 g masła 200 g mąki pszennej (lekko czubata szklanka) 3 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki drobnego cukru Masło rozdrobnić na mniejsze kawałki, wsypać mąkę wymieszaną z kakao oraz cukier. Palcami rozetrzeć wszystko razem (podobnie jak kruszonkę). Ciasto rozsypać na dno formy, w której
Codzienna kuchnia niecodziennaocenia. Składniki: ok 500 g mlecznej/ciemnej czekolady umyta i wysuszona butelka po napoju 1l i napoju typu "kola" 60 g gorzkiej czekolady 125 g ciemnego gorzkiego kakao 240 ml gorącej wody 240 ml oleju (rzepakowy/słonecznikowy) 200-300 g cukru 3 całe jajka 2 żółtka cukier waniliowy Delecta 50 ml Whisky 150 g mąki tortowej łyżka soli(...)rozpuszczamy w kąpieli wodnej/mikrofali i wlewamy ją do 2 części butelki. Pokrywamy nią dokładnie wszystkie ścianki. Zostawiamy do stwardnienia. 60 g ciemnej czekolady przekładamy do miski, dodajemy przesiane kakao i całość zalewamy gorącą wodą. Dokładnie mieszamy, kiedy wystygnie dodajemy jajka i żółtka, cukier z cukrem waniliowym Delecta. Miksujemy dokładnie całość na niskich obrotach. Następnie dolewamy whisky* i stopniowo olej
Malinowe Pocałunkimnie jest piękny! Uwielbiam! Składniki (blacha 35 x 25 cm) Ciasto: 250 g mąki pszennej 170 g zimnego masła 2 żółtka 100 g cukru pudru 1 czubata łyżka ciemnego kakao 2 łyżki zimnej wody szczypta soli Pomada: 200 g gorzkiej czekolady 70% kakao 1 puszka (530 g ) słodzonego mleka skondensowanego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (użyłam domowego) Góra
Blondynka Gotujekładniki na małą blachę (20 cm x 20 cm): 3 łyżki wody 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 1/3 szklanki mąki 1/4 łyżeczki sody 7 płaskich łyżek kakao 100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej 1 łyżeczka mocnej kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki gorącej wody 1 1/3 szklanki brązowego cukru (dałam 1 szklankę, a i tak było(...)dałam całe migdały) Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Siemię zalej wodą i odstaw. W międzyczasie w niedużej misce wymieszaj mąkę i sodę. W dużej misce połącz posiekaną czekoladę, kakao, kawę i sól. Wlej gorącą wodę i intensywnie mieszaj (aż składniki się rozpuszczą). Do czekoladowej masy dodaj cukier, namoczone siemię, olej oraz orzechy i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki: ciasto: 2 jajka 0,5 kubka oleju 0,5 kubka wrzącej wody 0,5 kubka cukru 0,5 kubka cukru trzcinowego 0,5 tabliczki czekolady 2 łyżki kakao 0,5 kubka śmietany 1 kubek mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 laska wanilii nadzienie: 1 op pianek marshmallows 0,5 kubka śmietany 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżki wody Przygotowanie(...)piekarnik ustawiamy na 180"C do gorącej wody dosypujemy cukier, kakao, pokruszoną czekoladę, dolewamy olej, wbijamy jajka ciągle mieszając dolewamy olej, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, nasionka z laski wanilii, wylewamy do foremki, pieczemy do efektu suchego patyczka w międzyczasie przygotowujemy krem: do rondelka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, dosypujemy żelatynę, podgrzewamy do chwili pojawienia się bąbelków, zalewamy
Luźna Kuchniadokładnie mieszamy, próbujemy (ewentualnie dosładzamy) i lepimy kulki. SMACZNEGO! CZEKOLADA Z OLEJU KOKOSOWEGO SKŁADNIKI: -50ml oleju kokosowego (w płynnej konsystencji, wiec go podgrzej) - 25g odżywki białkowej -25g kakao + garść owoców morwy białej, jagód goi i orzechów WYKONANIE: 1. Olej w płynnej postaci mieszamy z odżywka i kakao na gładka konsystencję. 2. Czekolade przelewamy do plastikowych pojemniczków, przystrajamy bakaliami
fitolarun.blogspot.comtłustego twarogu - 250g serka mascarpone - 200g gęstej śmietany 30% (u mnie Crème fraîche) - 5 jaj - 1 i ¼ szklanki drobnego cukru do wypieków - 1 budyń waniliowy - 125g gorzkiej czekolady (81% kakao) - aromat rumowy Składniki na polewę: - 1,5 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego - 200g czekolady gorzkiej (70 – 80% kakao) - 1,5 opakowania galaretki (dałam z owoców leśnych) Ciasto zagniatamy dzień przed pieczeniem
mojewypiekiinietylko