szybkie i zawsze się udaje. Mój sposób na zalegający dżem czy powidła w lodówce. Pychotka Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu cukier waniliowy 1 łyżka cynamonu 1 łyżka kakao 1 łyżka sody 1 łyżka przyprawy do piernika 1/2 słoiczka dżemu 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki Sposób wykonania: Jajka ubić (całe) z 1 szklanką cukru(...)cukrem waniliowym. Dodać cynamon, kakao, sodę, przyprawę do piernika i dżem. Chwilę ubijać. Następnie dodać mleko i olej. Na koniec 2 szklanki mąki i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przelać o foremki na dużą babkę wysmarowanej olejem i posypanej bułką tartą lub większej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 45 min w temp
Cukiernia Pychotkipoczątek dnia lub umili wieczór w gronie najbliższych. Składniki (na dwie porcje, bo razem smakuje lepiej): 1 i 1/2 szklanki mleka 2 czubate łyżki kawy zbożowej Inka 1 łyżeczka kakao 6 kostek czekolady deserowej szczypta przyprawy korzennej 1 łyżka miodu 1/2 laski wanilii 1/2 łyżeczki pasty tahini Sos czekoladowy: 50 gram czekolady deserowej 3 łyżki mleka 1 łyżka masła Dodatkowo(...)łyżki konfitury malinowej 2-3 czekoladowe ciastka piernikowe Mleko podgrzewam z kawą zbożową. Z laski wanilii zeskrobuję ziarenka i dodaję do napoju razem z całą laską. Dodaję również kakao, czekoladę, przyprawę korzenną, pastę taini oraz miód. Całość podgrzewam aż napój będzie bardzo ciepły ale nie wrzący. Ściągam z ognia, wyławiam laskę wanilii i dokładnie mieszam. Składniki na sos czekoladowy rozpuszczam
Mango Papajaszklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1/2 słoiczka konfitury z borówki (możecie ją nabyć tutaj (klik) ) 1/2 szklanki mleka – u mnie 2% 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżki ciemnego kakao 2 jajka M Przygotowanie: Do miski wsypuję mąkę pszenną (ilość w składnikach), przyprawę do piernika, sodę, kakao i cukier, całość mieszam łyżką. Następnie wbijamy 2 całe jajka, dodaję mleko, olej
Słodkie okruszkimnie te stare i proste przepisy są super. Składniki: Ciasto: 4 jajka 1 szkl cukru 2 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyki kakao 2 łyżeczki cynamonu 200 g margaryny 125 ml soku pomarańczowego Viktoria Cymes 3 jabłka 1 szkl orzechów włoskich 0,5 szkl żurawiny 0,5 szkl rodzynek 3 łyżki chipsów kokosowych(...)łyżki soku pomarańczowego Viktoria Cymes skórka z pomarańczy Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Margarynę roztopić. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. Mąkę, kakao, cynamon,proszek do pieczenia i sodę przesiać. Jajka z cukrem ubić na sztywno. Miksując na najwolniejszych obrotach dodawać na przemian przesianą mąkę, rozpuszczoną margarynę, sok i miksować do momentu aż składniki
Ala piecze i gotujemasła 200 g brązowego cukru (zmielić) 2 jajka olejek migdałowy 300 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów bez skórki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli Kakao 2 łyżki Dodatkowo: wiórka z truskawkowej czekolady Cukieteria wiórka z cytrynowej czekolady Cukieteria Lukier: cukier puder 1 szklanka i sok z cytryny Wykonanie: Migdały płatki zmieliłam(...)młynku do kawy, dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ,kakao oraz sól.Dodaję miękkie masło lub rozpuszczone,cukier i jajka oraz parę kropel aromatu migdałowego. Zagniatam ciasto jeśli jest zbyt lepiące to podsypuje mąką . Wałkuje na około 4-5 mm i wykrawam ciasteczka. Piec nastawiam na 180 stopni i piekę jakieś 8-10 minut.Pilnuję zawsze, jeśli
Różowa kuchniaSKŁADNIKI: ¼ szklanki miodu 5 łyżek miękkiego masła ½ szklanki cukru pudru (opcjonalnie brązowego) 2 ¼ szklanki mąki 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie) WYKONANIE: Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. W większej misce wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i kakao. Do rondelka włożyć masło, miód i cukier puder. Wszystko rozpuścić
Calzonella.comszklanki mąki 1,5 szklanki cukru 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy mokre: kostka margaryny 2 szklanki mleka 2 jajka dodatki, bakalie (wiórki kokosowe, mak, rodzynki, kakao, żurawina, skórka cytrynowa, śliwki suszone, orzechy i inne) Przygotowanie: Suche składniki mieszamy. Mokre - margarynę roztapiamy, dodajemy mleko i rozkłócone jajko. Mieszamy. Wlewamy do składników suchych. Mieszamy całość, mogą być grudki. Teraz(...)czas na naszą fantazję, czyli dodatki :) Dzielimy ciasto na tyle części, ile chcemy mieć wariacji - z wiórkami, z makiem, ze skórką pomarańczową, z żurawiną, z rodzynkami, z orzechami, z kakao, ze śliwkami... Ciasto nakładamy do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. I gotowe! Choć można też udekorować nasze mufinki. 11. 3-bit ciasto
dobra gospodyni dom wesołym czynioleju 1 szklanka mocnej herbaty (taka na wyczucie), ostudzonej 3 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżka kakao Składniki na mleczny krem: 200 g masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 1 szklanka mleka w proszku 2 łyżeczki cukru waniliowego SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 120 g białej(...)czekolady 4 łyżki śmietanki kremówki 18 % lub 30% DODATKOWO: ok. 300-400 g powideł orzechy włoskie Mąkę przesiewamy razem z sodą, proszkiem, przyprawą oraz kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i jeszcze miksujemy przez 2 min. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy po jednym żółtku, powoli wlewamy płynny miód (jeśli
Kubki smakujajka posypka owocowa Decorada marki Delecta 800 g mąki pszennej kamyczki czekoladowe Decorada marki Delecta 200 g mąki razowej* 4 łyżki przyprawy do piernika NADZIENIE: 1 czubata łyżka kakao 2 słoiczki marmolady, powideł lub gęstego dżemu * można zamienić na pszenną CIASTO: Mleko wyciągamy z lodówki, aby nie było zimne. Miód wstawiamy w słoiku do ciepłej wody, aby stał się(...)płynny. Masło roztapiamy na bardzo małym ogniu, tylko do momentu aż zmieni konsystencję na płynną. Nie doprowadzamy do zagotowania! Do miski wsypujemy mąkę, kakao i przyprawę korzenną. Sodę rozpuszczamy w mleku i dolewamy do suchych składników. Dodajemy przestudzone masło, miód i jajko i wyrabiamy ciasto. Produkty można dodawać stopniowo i zacząć od wyrabiania ciasta mikserem. Na końcu jednak
Kuchnia od dwojgaalbo śliwek. Składniki: Ciasto czekoladowe: 300 g mąki pszennej 350 g gorzkiej czekolady 50 g cukru 150 g miękkiego masła 1 duże jajko (w temperaturze pokojowej) 1 czubata łyżka kakao szczypta soli Masa serowa: 750 g twarogu (zmielonego trzykrotnie) 4 duże jajka (w temperaturze pokojowej) 125 g masła 125 g cukru 100 ml śmietany 30% 1 op. budyniu waniliowego(...)świeżych lub mrożonych – mrożone uprzednio rozmrażamy) Wykonanie: Ciasto czekoladowe: Gorzką czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, cukier oraz kakao. W osobnej misce mieszamy ze sobą jajko, masło oraz wlewamy ostudzoną, ale płynną czekoladę. Mieszamy. Masę dodajemy do przesianej mąki i reszty składników. Wyrabiamy gładkie ciasto, formujemy w kulkę, zawijamy
MyCookBook.plTwoim Domownikom i Gościom, ale też pięknie zdobić świąteczny stół. Składniki na 12 sztuk: Muffinki czekoladowe 300g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 2 łyżki kawy zbożowej np karmelowej 2 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 3/4 szklanki mleka 150g masła Choinki bezowe 3 białka 150g cukru pudru(...)Dodatkowo 1 tabliczka białej czekolady 30ml słodkiej śmietanki 30% kolorowe perełki cukier puder Sposób przygotowania: 1. Jajka ucieramy z cukrami, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kakao i kawą zbożową. Dolewamy też powoli mleko i na końcu roztopiony i przestudzony tłuszcz. Utarte ciasto przekładamy do 12 papilotek i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku przez
Kuchnia w czekoladzieszkl mleka 3 jajka 280 g powideł śliwkowych 3 łyżki miodu 180 ml oleju Suche: 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki orkiszowej 1 szkl cukru 2 kopiaste łyżki kakao 40 g przyprawy do piernika ale -raj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki wody(...)łyżki kakao ozdoby Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu połączyć mokre składniki. Do drugiego naczynia przesiać mąki dodać resztę składników i wymieszać. Do mokrych składników wsypać suche składniki i wymieszać nie miksować. Ciasto wlać do formy jeśli metalowa to wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 60 minut. Do suchego patyczka. Ostudzić
Ala piecze i gotujepojemności 250 ml 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka, 40 dag margaryny 1 jajko, 1 łyżka gęstych powideł śliwkowych 1 łyżeczka kakao, 1 niepełna łyżka przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 50 gramów rodzynek 30 gramów posiekanych orzechów masło i mąka do wysmarowania i posypania kokilek Przygotowanie Margarynę roztopić i pozostawić(...)ostygnięcia. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Jajo zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodać mleko, kakao oraz mąkę wymieszaną wcześniej z sodą oczyszczoną i przyprawą piernikową. Całość delikatnie wymieszać i dodać powidła śliwkowe. Miksując na najniższych obrotach wlać powoli, cienkim strumieniem rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Kiedy składniki się połączą dodać rodzynki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataświętecznie :-))) Składniki ciasto: 6 jajek ( temperatura pokojowa) 3/4 szklanki cukru 1 szklanka dobrej jakości mąki pszennej ( jak wezmę byle jaką, nie wychodzi ) 5 łyżek kakao tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Mus czekoladowy: 400 ml schłodzonej 30 - 36 % śmietany 200 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady Polewa czekoladowa(...)mrożonych wiśni bez pestek , herbatniki, cukierki tic-tac Sposób przyrządzenia: Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodając powoli już na samym końcu mąkę wymieszaną z kakao. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą.Piec ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni. Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki. Obie czekolady połamać i rozpuścić
pieprzny smaczekmąki pszennej 50 g cukru pudru 60 g masła 1 jajko 150 g prawdziwego miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 25 g przyprawy do piernika 1 łyżka kakao Przygotowanie: W rondelku roztapiam miód i masło. Do miski wsypuję mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika, kakao i sodę. Do suchych składników dolewam masło i miód, wbijam jajko
Kukuleczki