Barszcz ukraiński jest bardzo rozgrzewającą zupą zawierającą wiele witamin i cennych składników. Idealna na zimowy czas. Najlepiej przygotować go dzień lub dwa przed podaniem, wówczas wszystkie składniki dobrze ze sobą przejdą i barszcz smakuje rewelacyjnie :) Składniki: 1litr wywaru wołowego lub wieprzowego* 2 średnie buraki 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 2 duże cebule ¼ średniej główki białej kapusty Garść suszonych grzybów
Smakowy Rajgrzybami to niezędnik każdego wigilinego stołu, ale ja je robie znacznie częściej. Zwłaszcza gdy mam zapas suszonych grzybków, bo nie uznję dodawania do nich pieczarek.Wybornie smakują w barszczu, choć osobiście wolę je na talerzyku okraszone rumianą cebulką. SKŁADNIKI NA FARSZ: 100 g suszonych podgrzybków 1 cebula 2 łyżki oleju sól i czarny pieprz do smaku SKŁADNIKI(...)zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucić uszka i gotować aż do ich wypłynięcia na wierzch. Podawać posypane cebulką w towarzystwie czerwonego barszczu. Smacznego
Gosia gotujeWitajcie :) Święta już blisko, więc wszyscy zabiegani maksymalnie. My też zarobieni w uszkach, barszczu i pierogach z kapustą i grzybami :) a w sumie jeszcze dużo do zrobienia. Dlatego pomysł na danie połączone z pracą świąteczną. Większość składników związane jest ze świątecznymi przygotowaniami. Zobaczcie co wymyśliliśmy. Ziemniaki faszerowane podane z kiszoną kapustą (4 osoby) Składniki: 8 średnich ziemniaków 1 średniej wielkości(...)drobną kosteczkę i lekko przesmażyliśmy. Dodaliśmy do nich fasolę czerwoną, jednego buraka. My użyliśmy gotowanego buraczka, którego można kupić w markecie, ew. skorzystajcie z tych buraczków, które użyliście do barszczu na święta. Farsz rozgniatamy widelcem skupiając się głównie na rozgnieceniu fasoli. Dodajemy przyprawy i dobrze ze sobą mieszamy. Ziemniaki kroimy wzdłuż i robimy łyżeczką w nich dołki, a resztki wyżłobionego
vegetaniePrzygotuje i ugotuje już makaron na łazanki i makiełki, usmażę grzybki do łazanek i farszu do krokietów i pasztecików. Myślę, że farsz zrobię już na gotowo. A wieczorem nastawie barszcz i zupę grzybową, wyjmę karpia wymoczę go w mleku, wysuszę i przyprawię- smażenie jutro. No jeszcze ciasta, więc makowiec (no to mak do makiełek przy okazji) no i serniczek(...)rosą. Jutro usmażę krokiety, upiekę paszteciki (ciepłe do barszczu najlepsze!), zrobię kapustę z grzybami, sos grzybowy, usmażę dorsza, karpia, dokończę zupy- no i ostatnie ciasto brzdąc. Pokroję też wszystko na sałatki-tradycyjnie gyros, no i jeszcze jakaś, ale na razie nie wiem. Aha schab i karkówka już się marynują, będzie schab z morelą i śliwką suszoną i karkówka w całości
Kuchnia BeatyWigilię do czerwonego barszczu jak znalazł! :) Zapraszam na paszteciki z kapustą i pieczarkami. Oczywiście, jeśli macie grzyby (suszone), to możecie zastąpić nimi pieczarki. Składniki na farsz: 1 kg pieczarek 1/2 kg kiszonej kapusty 1 cebula sól pieprz oliwa do smażenia na ciasto: 1/2 kg mąki 20 gramów świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki mleka 250 gramów(...)Każdy z pasztecików smarujemy jajkiem lub mlekiem (ja mlekiem) i posypujemy kminkiem lub ziarenkami sezamu (ja kminkiem) Pieczemy 20 minut, a potem podajemy ciepłe lub zimne z czerwonym barszczem :) Smacznego i na zdrowie! :) W myśl akacji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comŚwietne, elastyczne ciasto. Można z niego robić nie tylko uszka do świątecznego barszczu, ale także pierogi z dowolnym nadzieniem i na każdą okazję :) Bardzo dobrze się je też odsmaża, ponieważ się nie rozlatują. Te uszka na zdjęciach lepiła moja córka :) Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny (u mnie Kasia) 1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody Składniki na farsz(...)każdy krążek nakładać 1 łyżeczkę farszu, zaklejać (moja córka robiła to widelcem) i formować uszka Gotować w osolonej wodzie ok. 2-3 minut od momentu wypłynięcia Podawać z barszczem :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKoncentrat do barszczu czerwonego.( zakwas ) Składniki : 3 kg buraków czerwonych sól liście laurowe ziele angielskie pieprz czarny ( cały ) 1 łyżeczka kwasku cytrynowego woda Sposób wykonania : Buraki myjemy obieramy ze skórki , jeszcze raz płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy na cienkie plastry grubości około 0,5 cm. Wsypujemy do garnka i zalewamy wodą tak aby wszystkie zostały przykryte wodą,wsypujemy(...)słoika i zalewamy je naszym sokiem z buraków do pełna. Zakręcamy mocno i pasteryzujemy 20 minut. Przechowujemy oczywiście w chłodnym i ciemnym miejscu. Mamy gotowy koncentrat na zimę do barszczu
Przepisy i porady kulinarneSkąd pomysł na prowadzenie bloga? :) odp: Mąż mnie zachęcił abym uwieczniła swoje potrawy :D 2. Ulubione danie na obiad? odp: jest ich zdecydowanie zbyt wiele, ale niech będzie barszcz czerwony z uszkami bądź krokietem :D 3. Najważniejsze w życiu jest...? odp: miłość i dobre jedzenie 4. Najlepsze danie z kuchni polskiej ? odp: chyba każde, Flaczki i barszcz
ClauditteMissCookingkukurydzy z chipsami z boczku Zupa z fasolki szparagowej Kapuśniak i placki ziemniaczane dla zabieganych Zupa z cukinii z serkiem topionym Kluski kukurydziane Krem z białych szparagów Krem z barszczu ukraińskiego Krem z pieczarek Zupa gulaszowa Barszcz świąteczny czysty Kapuśniak na żeberkach wędzonych Krem z kalafiora z chipsami Zupa z cukini z jabłkiem Zupa czosnkowa Zupa grzybowa z łazankami Krem
Ala piecze i gotujeUlubiona zupa mojego męża i według przepisu jego rodziców :) Ja dotychczas z mojego domu rodzinnego znałam jedynie barszcz czerwony z krojonymi burakami. Zupa ta, którą robię obecnie według przepisu teściów nigdy nie była z nazwy czerwonym barszczem a buraczkową. Dlaczego ? Pewnie dlatego, że robi się ją inaczej .. :) Składniki: 20 – 30 dag mięsa ( wołowina, wieprzowina lub drób
Na słodko lub wytrawnieWiecie o tym, że: Barszcze i soki z buraków obniżają ciśnienie krwi, oczyszczają ją oraz powodują w niej wzrost liczby czerwonych ciałek (ich niedobór powoduje anemię). Poza tym buraki zawierają dużo witaminy C i B1 oraz wiele makro- i mikroelementów. Znajdziemy w nich wapno, magnez, potas oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez (o których przypuszcza(...)cukru w burakach ostrożnie powinny je stosować w kuchni osoby cierpiące na cukrzycę.( info ze strony Kulinarni łowcy smaków ) Polecam serdecznie, kombinujcie z burakami, nie używajcie ich tylko do barszczu :) SKŁADNIKI: 1 średniej wielkości burak roszponka 1 łyżka pestek z dyni oliwa extra vergine ocet balsamiczny ( w moim przypadku o smaku gruszkowym ) sól, pieprz A jak to zrobić: Buraka ugotować
Kuchnia w opałachOstatnio mam fazę na żurki i barszcze białe. Non stop kiszę sobie zakwas w domu. Żur za każdym razem inny wychodzi. To dobrze, nie lubię monotonności w kuchni. Ja lubię żurek kwaśmy więc nie przesadzam ze śmietaną. Lubię też jak ładnie swojsko pachnie, dlatego gotuję wędzonki. Zakwas znajdziecie TUTAJ Składniki kiełbasa wiejska, boczek itp. wędzone- do gotowania włoszczyzna suszona(...)Żurek na wędzonce ma niesamowity smak. I kolor. Jest przywołaniem wspomnień z dzieciństwa. U mnie w domu im dłużej sobie leży , tym i lepiej smakuje! Spróbujcie! Ja żurek ,czy barszcz biały nazywam „awaryjną zupką”. Podaje z kleksem śmietany. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniLubię czerwony barszcz Winiary z torebki i często gościł w mojej kuchni. Do czasu gdy poznałam przepis Margarytki i wykorzystałam go przy wigilijnej kolacji. Teraz zawsze robię większą ilość, zamrażam i mam na zimowe wieczory czym się rozgrzać. Składniki : * włoszczyzna * 2 suszone prawdziwki *6 średnich buraków * ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, sól, cukier * 2 ząbki czosnku * jabłko(...)Obrać buraki, pokroić. Dodać do ciepłego wywaru razem z czosnkiem i jabłkiem. Przykryć, odstawić najlepiej na całą noc. Zagotować, przecedzić. Doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Barszcz podawać mocno ciepły
Magiczne Życie MartyPyszny biały barszczy na domowym zakwasie. Doprawiony dużą ilością majeranku i czosnku. Barszczyk podałam z białymi kiełbaskami Degustino. Kiełbaski otrzymałam od Chrzanowskiej Manufaktury Wędlin. W ofercie mają wiele rodzajów kiełbasek. Mini kiełbaski bardzo nam się spodobały i zasmakowały. Są małe, bez żadnych osłonek a przede wszystkim zawierają od 87-93% mięsa w zależności od rodzaju. O kiełbaskach możecie poczytać(...)stronie degustino.eu . składniki: 1 l wody 0,5 l zakwasu na biały barszcz 3 listki laurowe 3 łyżki majeranku 4 ząbki czosnku 2 łyżki kwaśniej śmietany 2 łyżki mąki sól morska 3 opakowania kiełbasek mini białych Degustino Do garnka wlać wodę. Dodać listki laurowe, majeranek oraz obrane i pokrojone ząbki czosnku. Zagotować. Następnie dodać zakwas i ponownie zagotować
Monia miesza i gotuje