Prawdziwy, domowy barszcz z czerwonych buraczków. Składniki: -6 średnich buraków -2 marchewki -kawałek selera i pora -cebula -2 ząbki czosnku -garść suszonych grzybów -kilka suszonych śliwek -natka pietruszki i gałązka kopru -wędzonka ( wędzona kość ) -sól, pieprz -sok z cytryny lub ocet Do garnka wlewamy ok. 2,5 l wody, doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy wędzonkę, seler(...)marchewkę, obrane mięsko z wędzonki i gotujemy do miękkości buraczków. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i gotowe. Do barszczu można też dodać śmietanę. Smacznego
Maminek kulinarnychciało... Ale to chyba taki rodzicielski instynkt. Czy coś. Dzisiaj będzie zupa. Tak sobie pomyślałam, że skoro Wigilię spędziliśmy po duńsku, to zrobimy sobie namiastkę polskich Świąt. Myślałam o barszczu, ale to jednak zadanie dla wtajemniczonych. Muszę jeszcze trochę poczekać... Zamiast barszczu znalazłam na blogu Matka wariatka bardzo ciekawy zamiennik - krem z buraczków z malinami. Brzmi ciekawie, nieprawdaż...? Wyjątkowo wręcz
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKrokiety w bułce... Chrupiąca, złocista skórka. Wnętrze wypełnione pieczarkami. Idealne do kubka czystego barszczu czerwonego. Inne niż tradycyjne, ale przepyszne! Składniki: 4 duże, zwykłe bułki pszenne; 500 g pieczarek; 150 g startej mozzarelli; 2 jaja; 2 cebule; Sól; Pieprz; Bułka tarta; Mleko; Olej. Sposób przygotowania: Bułki przekroić na pół (wzdłuż przedziałka), wydrążyć wnętrze pozostawiając skórkę. Pieczarki dokłanie umyć, osuszyć, zetrzeć(...)dłonią, zanurzyć w mleku, następnie w roztrzepanych jajka i na końcu obtoczyć w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Podawać z barszczem czerwonym lub same np. polane keczupem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Bułki powinny być duże, świeże i "puchate".Chodzi o takie bułki . Z podanego przepisu wychodzi 8 krokietów. Mozzarellę można zastąpić
Gospodyni Miejskamiękkości na wolnym ogniu. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, wyciągamy je z gara, pozostawiamy do ostygnięcia przykryte ściereczką. Wywar odcedzamy i robimy barszczyk czysty, do picia. Najlepiej użyć barszcz kiszony, jeśli nie mamy, super sprawdzi się koncentrat. Magda Gessler dałaby mi po głowie :) Wystudzone mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy usmażoną na oliwie z oliwek cebulę, pieprz ziołowy(...)zaglądamy (i nie tylko). Nie będziemy się rozpisywać, bo te paszteciki reklamy nie potrzebują! Są po prostu bajeczne. Symfonia smaków najlepiej czuje się w towarzystwie dobrego, gorącego, czerwonego barszczu podanego w filiżance. Na gorąco - świeżo wyjęte z piekarnika, na zimno - gdy emocje i temperatura opadną, podgrzewane w piekarniku i posmarowane masłem - gdy jakimś cudem przetrwają... Nie ważne!! One są zawsze
Wypisz Wymalujziemniaki - 100g kiełbasy - 3 liście laurowe - 5 kulek czarnego pieprzu - 4 kulki zioła angielskiego - 2 kulki owoców jałowca - 1 kostka rosołowa - 200ml zakwasu na żur - 5 łyżeczek białego barszczu w proszku - przyprawa "Kucharek" Sposób przygotowania: Do garnka wkładamy żeberka, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz przyprawy: kostkę rosołową, czarny pieprz, ziele angielskie oraz owoce(...)jałowca. Całość zalewamy wodą i gotujemy około 30minut, następnie dodajemy zakwas oraz barszcz biały rozpuszczony w małej ilości wody (w szklance). Doprawiamy przyprawą typu "Kucharek". Całość gotujemy kolejne 20minut i gotowe. Smacznego
Mentor SmakuBuraki bardzo lubimy, zarówno w czystym barszczu, barszczu ukraińskim czy w postaci buraczków tartych na zimno i ciepło do obiadu. Tym razem tarte buraki dodałam do pęczaku z boczkiem i cebulą. Podałam do roladek wołowych. Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak 3 małe buraki czerwone 1 mała cebula, najlepiej czerwona 1 ząbek czosnku 1 łyżka klarowanego masła ok. 3 szklanek
Czerwień i błękitKażdy zna barszcz ukraiński i mieszankę jaką tworzą warzywa z wieprzowiną, jednak jak się zdążyłam przekonać w każdym domu robi się ją nieco inaczej, ile gospodyń tyle przepisów. Zupa ma wspaniały smak, jest sycąca i najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień. Teraz w okresie jesienno - zimowym taka zupa to idealna dawka ciepła i energii dla naszego organizmu. Składniki(...)część pora w talarki. Gotujemy wszystko razem, dodajemy na początek 2 łyżki octu, aby zachować ładny kolor buraków, dodajemy również wszystkie przyprawy. Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do barszczu. 2. Gdy mięso jest miękkie i obgotowane, obieramy je dokładnie i pozbywamy się kości. Na smalcu przesmażamy na złoty kolor drobno pokrojony czosnek i dokładamy do zupy
Apetyczna babeczkaskosztować każdej potrawy ,bo wg starych wierzeń ,”kto ilu potraw nie skosztuje ,tyle go w przyszłym roku przyjemności ominie”. Stary zwyczaj nakazywał podanie dwóch, trzech zup. Buraczane barszcze podawano wszędzie. 100 lat temu w warszawskich mieszczańskich domach na Wigilię musiała być podana zupa rybna i barszcz z uszkami. Na Pomorzu królowała rybna, na Kurpiach grzybowa
Kulinarny karnet Christopherawierzchu i sypeimy serem żółtym. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni. Bałabuchy gotowe są kiedy osiągną złocisty kolor. Danie najlepiej smakuje w towarzystwie czerwonego barszczu. Ale ja podalam je zupełnie inaczej, gdyż dzisiaj na barszcz czerwony jest stanowczo za gorąco. U mnie są bałabuchy z kapustą po prostu. I nowalijkami. Im więcej ich macie tym...więcej
Z Kuchni Do KuchniBył już czerwony barszcz wigilijny na zakwasie , więc do kompletu muszą być też krokiety. Krokiety z pieczarkami, to nie jest typowe wigilijne danie, robię je też często w ciągu roku. A ponieważ w Wigilię jemy pierogi z kapustą i grzybami , to żeby nie dublować dań, barszcz podaję właśnie z krokietami z pieczarkami. Krokiety z pieczarkami Składniki: Ciasto
Kulinarne przygody Gatitypowinny pamiętać, że gotowany burak ma dosyć wysoki indeks glikemiczny, więc powinny jeść go na surowo. Pojawiły się już na blogu inne przepisy buraczane: zakwas buraczany na czerwony barszcz , czerwony barszcz na zakwasie , sałatka z buraków , śledź w buraczkowej pierzynce , domowa ćwika , a nawet ciasto buraczkowe . Próbowaliście kiedyś ciasta z burakami ? Jeśli
Kulinarne przygody Gatityroku postanowiłam troszkę poeksperymentować... Do tej pory robiłam go według klasycznego przepisu na chłodnik litewski , ale zostało mi w lodówce trochę zakwasu na barszcz, więc postanowiłam go wykorzystać zamiast soku z kiszonych ogórków. Eksperyment się udał zarówno smakowo, jak i wizualnie ! Widzicie ten piękny kolor(...)grubej tarce 4 łyżki posiekanego szczypiorku 4 łyżki posiekanego koperku 1 litr kefiru 400 ml gęstego jogurtu naturalnego około 1 szklanki zakwasu na czerwony barszcz 4 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz sok z cytryny Wykonanie: Z botwinki odcinamy małe buraczki, obieramy je i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnuszka, zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy
Kulinarne przygody Gatitydniach zakwas buraczany jest gotowy aby przygotować barszcz. Przygotowanie barszczu zaczynamy od ugotowania esencjonalnego wywaru warzywnego, do którego następnie dodamy zakwas z którego powstanie barszcz wigilijny podany z uszkami . Składniki 2 litry wody 1 burak z zakwasu buraczanego 1 pietruszka 2 marchewki mały kawałek selera 1 por 3 suszone grzyby pieprz sól do smaku(...)czasie wyjmuję buraki oraz grzyby, i do czystego wywaru wlewam zakwas (według własnego uznania, smaku, ja daje w proporcji pół na pół) i podgrzewam tylko do chwili zagotowania. Barszcz gotowany zbyt długo straci barwę. rrarossa@gmail.com
RAROSSADzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami opinią na temat Zupy Babci Zosi firmy SyS tj. barszczu ukraińskiego. Zupkę przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu, ale dodatkowo dorzuciłam dwa skrzydełka z kurczaka i puszkę fasoli czerwonej razem z zalewą. Zupę (pomimo przypraw w pudełku) musiałam porządnie doprawić. W sumie trochę mało wyszło barszczu jak na 3 osoby i pomimo
Emcia Pichci