Pierniczki z cynamonem, goździkami, wanilią i kardamonem. Zapach świąt to zapach sosny, kompotu z suszu i szarlotki. Takie smaki pamiętam od dzieciństwa. Dla mnie w Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pierników, szarlotki na gorąco i innych świątecznych przysmaków. Pierniki mogą służyć potem jako baza do deserów, mogą być wspaniałą ozdobą na choinkę lub jako… Artykuł Pierniczki na choinkę
Jaśkowe KlimatyLukier królewski w zależności od konsystencji jaką stworzymy będzie nadawał się zarówno jako polewa do ciasteczek, pierników, jako lukier do ozdabiania pierniczków, a także jako masa do tworzenia ozdób z cukru . Wystarczy ,że dodamy mniej lub więcej The post Lukier królewski. Lukier do pierniczków. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojepyszne i rozpływające się w ustach, że na jednym może się nie skończyć Smacznego! A jeśli szukacie innych pomysłów na świąteczne wypieki, polecam moje przepisy: Świąteczne pierniczki bezglutenowe Szybkie i proste pierniczki bezglutenowe Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe Artykuł Maślane kruche rogaliki w dwóch odsłonach – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondicoś pod świąteczną nutę;) Przepis znalazłam tutaj ( u mnie z małymi zmianami) i od razu wzięłam się do roboty- a jej jest tak naprawdę bardzo niewiele- pierniczki robi się raz, dwa i ile w tym frajdy;) To przepis na pierniki mięknące po 2-4 tygodniach w puszce.. Ja jednak nie mogłam się powstrzymać i zjadłam jednego po polukrowaniu
Domowe ciastaroku "zanurzam się" w przepisach świątecznych...jest ich tak wiele, chciałoby się wypróbować wszystkie ciekawe, ale jest to nierealne. Już trzy tygodnie temu wymieszałam składniki na piernik staropolski i pierniczki, co jest nowością, gdyż wcześniej robiłam piernik wylewany, zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Kilkanaście spraw złożyło się na to, że w tym roku nie będę szaleć w kuchni(...)Uwielbiam kwaskowaty smak żurawiny, a tutaj bardzo świąteczny przepis http://zuziawkuchni.blox.pl/2014/12/Swiateczny-dzem-zurawinowy.html 3. Fajne czekoladowe, malutkie ciasteczka http://www.mirabelkowy.pl/2012/12/mikoajkowy-groch-czekoladowy.html 4. Bardzo ciekawe ciasto http://www.mirabelkowy.pl/2013/12/pyszne-i-zdrowe-ciasto-swiateczne.html 5. Pierniczki inaczej http://niebonatalerzu.blogspot.co.uk/2015/11/pierniczki-owsiane-szybkie-pierniczki.html Polecam
Na moim talerzuCiasto chatka Puchatka to deser zrobiony na bazie sernika. Swoim wyglądem przypomina chatę, stąd właśnie jego nazwa :) Deser ten nie wymaga od nas pieczenia więc jego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jednak możecie użyć też takiego z wiaderka. Dekoracja to Wasza inwencja twórcza. U mnie jest pół na pół jadalna (suszone pomarańcze wylądują w herbacie) :) Składniki: Spód: 200 g pokruszonych pierniczków lub innych ciastek 40 g masła Masa serowa: 500 g sera białego (zmielonego) 9 łyżek ksylitolu/erytrolu 2 łyżki żelatyny 6 łyżek gorącej wody 200 g czekolady(...)mnie 150 g gorzkiej i 50 g mlecznej) Kilka kropel aromatu waniliowego Opcjonalnie: sok z pomarańczy, Baileys lub inny likier Przygotowanie : Masło rozpuszczamy i mieszamy z pokruszonymi pierniczkami. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę ciasteczkową. Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną mleka lub w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Wszystkie składniki na masę serową miksujemy/blendujemy
CzarnawisienkaPierniczki na Święta gotowe? :) U mnie zamiast klasycznych pierniczków powstały piernikowe pralinki. Są za to klasycznie w zdrowej wersji, bez dodatku białego cukru. Wyszły pyszne, korzenne, lekko słodkie. W wykonaniu są dziecinnie proste i bardzo szybkie. Proponuję dodać do nich pokruszone orzeszki żeby dodać chrupiący element 😊 Będą perfekcyjne. PIERNIKOWE PRALINY Z podanych składników wyszło 10 pralinek Czas przygotowania
HealthyCreationsskładniki: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g mąki pełnoziarnistej 65 g cukru pudru 50 g miodu 50 g masła 1 jajko 1/2 łyżki kakao
Domowy Smak Jedzenianiż szukać po blogu kolejnych etapów ;-) Piernik staropolski mnie zauroczył i wchodzi na stałe do mojego menu świątecznego. Ciasto jest pyszne, aromatyczne, po prostu idealne. Nadaje się też na pierniczki wykrawane. Kto raz spróbuje, ten z pewnością się zakocha;-) Etap I - przygotowanie ciasta należy zacząć 4-6 tygodni przed Świętami, ja przygotowałam je w dzień imienin Huberta (3.11), aby ciasto(...)schować do lodówki lub w chłodne miejsce na 6 tygodni. Etap II - Pieczenie: Ciasto podzielić na 3 części. Ja podzieliłam na 4 i z jednej części upiekłam wykrawane pierniczki. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto lekko podsypując je mąką. Piec 15-20 minut w 170 st.C. Ciasto bardzo rośnie, praktycznie podwaja swoją objętość. Podobnie postąpić z pozostałymi częściami
Kuchnia domowa Aniszalotką i olejem lnianym podałam z marynowaną szarą renetą w słodko- kwaśnej zalewie z zielem angielskim, z kardamonem i goździkami oraz creme fraiche, koperkiem, grillowaną bagietką i pudrem z pierniczków. Według mnie smakowało to bezbłędnie i nadal się zastanawiam czy nie przemycić tego dania na wigilijny stół i co na to reszta. Składniki (na kilka porcji): Śledź marynowany(...)przyprawami do rozpuszczenia cukru. Gorącą zalewę wlewam do słoika z jabłkami i odstawiam do wystudzenia w temperaturze pokojowej a następnie chłodzę w lodówce. Doba wystarczy. Tuż przed podaniem pierniczki ucieram w moździerzu na pył, koper siekam a bagietkę grilluję. Na środku talerza układam kawałek bagietki, obok niej w trzech miejscach po kawałku śledzia razem z odrobiną marynaty. Obok każdego
Mango Papajachoinkę i do zjedzenia ;-) Pierniczków nigdy dość! Składniki: 1/4 szklanki miodu 80 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (można pół na pół z krupczatką) 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki dobrej przyprawy do pierników Sposób przygotowania: 1. Masło, miód i cukier umieścić w garnuszku i rozpuścić. Odstawić do przestudzenia. 2. wszystkie składniki(...)zagnieść. Jeśli ciasto jest za sypnie, należy dodać miodu, a jeśli zbyt klejące to podsypać mąką. 3. Wałkować na 2-3 mm i wycinać pierniczki. Piec8-10 minut w 180 st.C. Wystudzić na kratce. 4. Pierniki można polukrować. Moje akurat były wycinane foremkami ze wyżłobieniami, więc darowałam sobie dodatkowe dekoracje. Smacznego!!! Źródło: Moje wypieki
Kuchnia domowa AniPierniczki świąteczne to najpopularniejsza słodkość, jaką szykujemy na Święta. Mój przepis jest bardzo prosty. Te mięciutkie i puchate pierniczki możesz śmiało szykować razem z dziećmi i dowolnie dekorować. - tradycyjny, Polski przepis - świetne do robienia z dziećmi - puszyste i mięciutkie - dokładny opis i zdjęcia krok po kroku
AniaGotuje.plskładnikowe z marmoladą 3. Ciasteczka z lemon curd 4. Ciasteczka kokosowe 5. Ciasteczka z masy krówkowej 6. Maślane serduszka 7. Szybkie pierniczki 8. Ciasteczka cynamonowe II 9. Cynamonowe ciasteczka 10. Półksiężyce z lukrem 11. Wafle z masą z dodatkiem galaretki(...)rogaliki z budyniem 21. Rogaliki z powidłem i orzechami 22. Wafle z masą mleczno - kakaową 23. Wafel z masą kajmakową, powidłem śliwkowym i petitkami 24. Pierniczki 25. Rogaliki drożdżowe z nutellą 26. Ciasteczka kajmakowe 27. Kruche gwiazdeczki z białą czekoladą i dżemem 28. Pieczone pierożki krucho - drożdżowe z marmoladą 29. Kruche ciasteczka z żurawiną, gorzką czekoladą
kruche babeczki