kakao - 6140 przepisów (strona:100/410)

Stefanka na herbatnikach 567

mogą być solone ) - 1 kostka masła ( 200 g ) - 4 żółtka - 10 dag cukru pudru - 2 łyżeczki cukru waniliowego -  2 czubate łyżki kakao Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz  wziąć udział w rozwoju tego bloga  aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz(...)tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Orzeszki drobno posiekać. Masło utrzeć z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać kakao. Trzy łyżki masy odłożyć. Do mleka dodać miód, lekko podgrzać aż miód się rozpuści. Przestudzić i przelać do miseczki. Herbatniki zanurzyć na chwilę w mleku, ułożyć dłuższymi bokami do siebie

Świat Smaku
Sernik czekoladowy na zimno z 'pijaną śliwką' 202

odchudzonej można użyć gęstego jogurtu naturalnego) * słodkie czerwone wino- 200  ml (w mocniejszej wersji: rum lub wódka, a wersji bezalkoholowej: owocowa herbata lub sok) * suszone śliwki- 150 g * kakao- 1 lekko czubata łyżka * laska wanilii- 1 szt. * żelatyna- 2 łyżeczki + 2 łyżki wody *  tradycyjna polewa czekoladowa Suszone śliwki namoczyć w winie odstawić na noc, aż śliwki wchłoną cały(...)zmielić w maszynce bądź dokładnie zmiksować w blenderze (ja zawsze wybieram tą drugą opcję- jest dużo szybciej). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z twarogiem. Do masy przesiać kakao, dodać wyskubane ziarenka z laski wanilii oraz posiekane śliwki i wymieszać, a na koniec ubić kremówkę i połączyć z całością. Żelatynę namoczyć, odstawić na 5 minut, a następnie podgrzać

Kraina Miodem Płynąca
Wiśniowa bajka 1105

ustach niczym najlepszy tort, skromnie ozdobiony , wbrew pozorom prosty do przygotowania, smakiem będziecie zachwyceni…..prawdziwa słodka bajka! Składniki: Ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 szklanka śmietany kremówki 1 budyń śmietankowy  2 szklanki mleka 2 łyżki żelatyny+ 150 ml mleka 2 czubate łyżki cukru pudru(...)oddzielamy od  żółtek, ubijamy na sztywną pianę uważając aby ich nie „przebić „, pod koniec ubijania wsypywać partiami cukier, dodać żółtka, zmiksować, powoli wsypywać przesianą mąkę z proszkiem i kakao, zmiksować na najniższych obrotach miksera lub ręcznie, należy robić to delikatnie aby masa pozostała puszysta. Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm pieczemy 30 minut

Wanilia i Kardamon
Pierniki z koglem moglem i alkoholem 130

koglu-moglu z dodatkiem alkoholu :) Składniki: 125 g miodu 75 g cukru trzcinowego 75 g masła 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki płaskie sody 0,5 łyżki kakao 20 g przyprawy do piernika 2 jajka 50 ml wódki / rumu szczypta soli Dodatkowo: foremki papier do pieczenia Wykonanie: Miód, masło i połowę cukru podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się(...)rozpuści. W misce przesiewamy i łączymy ze sobą: mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika. Jajka z szczyptą soli miksujemy na puszystą pianę. Dodajemy pozostały nam cukier i miksujemy jeszcze przez jakąś chwilę. Do jajek dodajemy roztopiony miód, masło i cukier - spokojnie gęsty płyn może być ciepły, oraz alkohol do wyboru wódka/ rum. - miksujemy. Płynną masę stopniowo dodajemy do sypkiej mieszanki

W Moim Magicznym Domu
Miodowe bałwanki na muffinkach 253

piernika i obtoczyłam w białej czekoladzie. Trochę jest przy nich pracy, ale radość dzieci bezcenna :) MUFFINKI: 3/4 szklanki miodu 100g masła 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody DODATKI: 100g czekolady gorzkiej 50g masła dżem porzeczkowy wiórki kokosowe 150-200g czekolady białej (użyłam(...)kuwertury) jagody goji wykałaczki Miód z masłem umieścić w garnuszku i rozpuścić na małym ogniu. Do przestudzonej masy dodać roztrzepane jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, kakao i przyprawą do piernika. Wszystko połączyć, najlepiej drewnianą łyżką lub przy użyciu mocnego robota. Ciasto będzie gęste i kleiste. Nałożyć do papilotek na muffinki, do 3/4 wysokości. W tym celu użyłam

https:KKuchniaMniam
Pierniczki z biało-niebieskim lukrem 203

błękit życzę radosnych i pełnych ciepła świąt Bożego Narodzenia! Źródło Składniki: 550 g mąki pszennej (+ odrobina więcej do podsypywania) 300 g miodu 100 g cukru pudru 2 łyżki kakao (dla koloru) 120 g masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 40-60 g przyprawy do piernika kakao (niekoniecznie, tylko dla koloru, tym razem dałam 2 łyżeczki) Miód i masło

Czerwień i błękit
Piernik ze śliwkami i marcepanem 181

przepisu z bloga Moje wypieki 2 jajka 1 szklanka drobnego cukru do wypieków niepełna szklanka płynnego miodu 120 g masła, roztopionego, ostudzonego 2,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka maślanki szczypta soli 2 łyżki przyprawy do piernika Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika oraz sól

Moja Galeria Smaku
Pierniki, pierniczki na ostatnią chwilę 119

posypek. Pierniki lukrowane Składniki: ciasto: - 500g maki pszennej (u mnie typ 450) - 200g cukru - 3 łyżki naturalnego miodu (u mnie wielokwiatowy) - około 25g przyprawy do piernika - 1 czubata łyżka kakao - 1/2 łyżki kawy inki - 125g masła - 3 jajka - 1 łyżka sody oczyszczonej + 1 łyżka ciepłej wody - 1 1/2 łyżki gęstej śmietany lukier: - 1 białko - 1 1/4 szklanki cukru pudru dodatki(...)zbożowe w czekoladzie, maczek smak truskawkowy i mango, kuleczki zbożowe w różowej skorupce) Forma:   blacha od piekarnika/ lub specjalna forma płaska do ciasteczek Przygotowanie: Masło z cukrem, miodem, kakao i kawą rozpuszczamy w garnczku. 1/4 mąki dodajemy do ciepłej masy i dokładnie mieszamy. Odkładamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy przyprawę korzenną i dokładnie mieszamy. Łączymy

Kuchnia co dnia
Pischinger orzechowo-ciasteczkowy 191

masła. I nikt się też wtedy nie bał salmonelli.  A ja się tym waflem zajadałam. Nie był kruchy. Był taki miękki raczej, a do masy obowiązkowo mama dodawała kakao. I jedną warstwę przekładała dżemem. Jak dziś pamiętam, że zawsze mówiła "dżem musi być kwaśny". I był, najczęściej porzeczkowy z własnej spiżarni. Pamiętam też emaliowaną kremową miskę z czarną obwódką(...)wałek do kręcenia i ucieranie tej masy. W jedną stronę, żeby się nie ścięła. Najpierw margaryna z cukrem, później po jednym jajku i na końcu kakao, które rozsypywało się przy pierwszym ruchu dookoła po brzegach miski. A po skończonej robocie czekało najlepsze - oblizywanie drewnianej pałki! Pielęgnuję te wspomnienia jak największy skarb.  Te i wiele innych.  Święta sprzyjają refleksjom

bistro mama
Serowe Cappuccino 184

łyżek cukru pudru (w zależności jak słodko lubicie) 2 szklanki mleka w proszku 750 g sera wiaderkowego 3 łyżki żelatyny 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 100 ml mleka kakao i cukier puder do posypania Przygotowanie: Kawę rozpuszczalną zalać około 150 ml gorącej wody , dodać mleko i dokładnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Blachę(...)wylać na blachę, wygładzić wierzch. Przykryć kolejną porcją namoczonych w kawie biszkoptów. Wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej całą noc). Po stężeniu posypać obficie cukrem pudrem i kakao. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Dwukolorowe ciasteczka z rumowym lukrem 186

sens. Nie trać cierpliwości. Składniki na ciasto: 370g mąki pszennej 250g masła w temperaturze pokojowej 370g cukru pudru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50ml mleka 2 łyżki kakao Sposób wykonania: Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy 5 żółtek, mleko, przesianą przez sitko mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy mikserem. W osobnej misce ubijamy białka(...)jajek na sztywną pianę, następnie przenosimy je na wcześniej przygotowaną masę i mieszamy wszystko na niskich obrotach. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Jasne ciasto przenosimy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Dokładnie rozprowadzamy. Na wierzch przekładamy kakaową masę. Pieczemy w temp. 160 stopni Celsjusza ok. 30 minut. Lukier: 400g cukru pudru sok z 1 cytryny

Kuchnia Pani Wiosny
Pierniczki na ostatnią chwilę (bez leżakowania) 200

kilka kropel soku z cytryny 5 łyżek syropu cukrowego 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki mąki żytniej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao szczypta soli 100 g masła 100 g miodu 1/2 szklanki cukru 1 jajko Lukier królewski do dekoracji (przepis TU ) Przygotowanie: Przygotowanie zaczynamy od zrobienia syropu cukrowego. Do rondelka z grubym(...)przez ok. 5-8 min, aby w masie nie pozostawało krysztalików cukru. Studzimy. Do dużej misy przesiewamy mąkę pszenną i żytnią, przyprawę do piernika, szczyptę soli, proszek do pieczenia, kakao i dodajemy wystudzoną masę maślaną. Lekko mieszamy. Po tym dodajemy syrop cukrowy i ponownie lekko mieszamy. Następnie wbijamy jajo i wyrabiamy na jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki

Kuchnia Łukasza
Piernik Młodej gospodyni z żurawiną i marmoladą z pigwy! 205

utartych w moździerzu przypraw do piernika tj.  cynamonu, imbiru, pieprzu, gałki muszkatołowej, anyżu - paczka skórki pomarańczowej - 1/2 szklanki żurawiny świeżej - 2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej - 2 łyżki czubate kakao PONADTO: - polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady - polewa z białej czekolady DO PRZEŁOŻENIA: - marmolada z pigwy (ewentualnie możecie użyć taką jaką lubicie) WYKONANIE: W garnuszku zagotuj mleko z miodem, margaryną, cukrem(...)kakao i przyprawami do piernika. Masę przestudź. Powinna być lekko letnia. Masę wymieszaj z pozostałymi składnikami. Cisto jest bardzo gęste i takie ma być ma się dać niemalże zagniatać. Długą formę do keksówki, wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i wstaw do pieca na godzinę. Temp 170 stopni C. Ostanie 10 minut z termoobiegiem 180 stopni C. Ciasto pieczemy

SMYKWKUCHNI
Maślane korzenne pierniczki 156

Ciasteczka z dużą ilością kakao i korzennych przypraw. Mocno maślane, delikatne, rozpływają się w ustach. Pierniczki na ostatnią chwilę, nie potrzebują leżakowania, gotowe do zjedzenia zaraz po upieczeniu. Najlepszy przepis dla zabieganych i niecierpliwych osób ;) Polecam! Składniki: 200 g masła 220 g cukru 1 jajko 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki kakao Wszystkie składniki

Domowa cukiernia Ewy
Razowe pierniki. 148

pszennej razowej, 2/3 szklanki mąki pszennej typ 405 300 g miodu naturalnego, lejącego 70 - 100 g drobno zmielonego ksylitolu 120 g masła, 1 jajko, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, opcjonalnie kakao dla nadania koloru (2 łyżeczki). szczypta soli Domowa przyprawa korzenna: cynamon mielony (4 łyżeczki), goździki mielone (2 łyżeczki), kardamon mielony (2 łyżeczki), gałka muszkatołowa mielona (1 łyżeczka), kolendra mielona(...)łyżeczki) imbir mielony (2 łyżeczki) Przygotowanie: 1. Masło topimy z ksylitolem. 2. Przyprawy dodajemy do miski z przesianą mąką, kakao, solą, sodą i jajkiem. Mieszamy i dodajemy miód, następnie masło z ksylitolem. 3. Wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, następnie wałkujemy na grubość kilku mm i wykrawamy dowolne kształty. 4. Pieczemy 5-8 minut w 180 stopniach

Powiedz dietom nie

Proponowane wyszukiwania