kakao - 6140 przepisów (strona:104/410)

Chleb paleo bananowy (z mlekiem kokosowym) 276

łyżeczki sól – pół łyżeczki ekstrakt z wanilii – 1 łyżeczka Opcjonalnie możesz dodać do jednej szklanki dodatków , np. wiórki kokosowe, kawałki gorzkiej czekolady, łamane ziarna kakao, orzechy włoskie albo pekan lub nawet borówki. Mleko kokosowe kup w puszce, postaraj się znaleźć pełnotłuste. Na górze powinna się znaleźć gęsta śmietana kokosowa, jak nie potrzebujesz jej do innego przepisu, to wymieszaj(...)autoimmu- nologiczny Smacznego! Niestety nie Zmodyfikuj przepis Smacznego! Niestety nie Inne chleby paleo: Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej) Chleb paleo z warzyw (niskowęglowodanowy) Chleb paleo bananowy (z ziarnami kakao) Chleb paleo śródziemnomorski Zobacz też: Polskie forum paleo . Czytaj więcej: Co to jest dieta paleo? | Paleo dla początkujących | Żywieniowe fakty i mity | Dieta na… | Paleo dla dzieci? | Styl życia paleo

PaleoSMAK
Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady 379

galaretka cytrynowa 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Do nasączania ciasta: 1/2 szklanki soku jabłkowego sok z 1/4 cytryny 1 kieliszek wódki (opcjonalnie) Do dekoracji: 1 łyżka kakao 1/2 tabliczki białej czekolady Bazę do kremu przygotowujemy dzień wcześniej. Śmietanę podgrzewamy w małym garnku niemal do zagotowania, ściągamy z ognia, dodajemy pokruszoną czekoladę i odstawiamy na 2-3 minuty(...)worka cukierniczego. Łatwiej będzie go rozsmarować bez mieszania z jabłkami. Następnie krem przykryć drugim blatem orzechowym. Po naponczowaniu blatu wyłożyć na niego pozostały krem i równo rozsmarować. Wierzch oprószyć kakao i posypać startą białą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce

Trzeci talerz
Ciasto MICHAŁEK Z GRUSZKAMI 436

pewnie w pieczeniu biszkoptów, niech doda do mąki płaską łyżeczkę proszku do pieczenia) 6 jajek L 3/4 szklanki cukru drobnego 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 2 kopiate łyżki ciemnego kakao 1 torebka budyniu czekoladowego Krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 250 g serka mascarpone 1 płaska łyżka cukru pudru 2  łyżeczki żelatyny 15 sztuk białych "Michałków" Dodatkowo(...)cukier ( po łyżce). Cukier musi się rozpuścić. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Wyłączyć mikser i dalej już używać tylko łopatki lub łyżki. Mąkę połączyć z kakao i budyniem  i przesiewając stopniowo, bardzo delikatnie łączyć z masą jajeczną w taki sposób, aby jak najwięcej powietrza dostało się do ciasta. Wylać biszkopt do formy wyłożonej papierem

Maślane ciasteczko
Miękkie pierniczki (jak alpejskie) 41263

kształt, więc nie nadają się raczej do finezyjnych dekoracji lukrem.  Składniki: 1 kg mąki pszennej 8 żółtek 3 białka 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków 3 łyżki kakao 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej 3 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do piernika  (w oryginalnym przepisie- 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka goździków, pół(...)łyżeczki kawy rozpuszczalnej, pół łyżeczki pieprzu 250 g masła 400 g miodu Dzień przed pieczeniem Kakao wymieszać z mąką. Miód zagotować z przyprawami. Zdjąć z ognia i dodać masło, poczekać aż się rozpuści. Ostudzić. W śmietanie rozpuścić sodę i odłożyć, żeby zwiększyła swoją objętość. W tym czasie ubić białka na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukier

Maślane ciasteczko
Brownie bananowe 463

średnie banany) 125g gorzkiej czekolady 100g suszonych daktyli + 1/3 szklanki wrzątku 2 jajka 3 łyżki (60g) miodu 3 łyżki (30ml) oleju 4 łyżki (40g) mąki pszennej 4 łyżki (32g) kakao 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: - czekoladę z olejem przełożyć do miski, rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić - suszone daktyle zalać wrzątkiem, odstawić do ostygnięcia - banany lekko(...)nich zamoczone daktyle (razem z wodą), rozdrobnić blenderem na mus - do masy owocowej dodać jajka, ostudzoną (ale ciągle płynną) czekoladę oraz ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać - do masy przesiać kakao, mąkę oraz sodę oczyszczoną, ponownie wymieszać - dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, masę przełożyć do formy, wyrównać - piec w 170-180 stopniach przez 20-25 minut - brownie powinno być ścięte

Smakołyki Bereniki
Cytrusowe ciasto avocadowe 133

piernik ale przełamany cytrusami. Każdy kto sprórbował robił wielkie oczy i mówił „WOW” Składniki: Ciasto: 1 dojrzałe avocado 500 g mąki 1 duży dojrzały banan duża łyżka kakao 80-100 g cukru pudru łyżeczka sproszkowanych goździków łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml wody po gotowanej ciecierzycy Krem: 2 avocado sok z jednej cytryny 200 ml naturalnego jogurtu wegańskiego(...)skórek. Przygotowanie: Zblenduj na puszystą masę banana z avocado dodając to tego 100 ml wody, masa musi być naprawdę lekka i puszta więc przyłóż się do tego,dodaj też kakao i goździki. Wodę po ciecierzycy ubij na sztywna pianę, tylko niech Ci do głowy nie przyjdzie ubijać razem z cukrem pudrem!!! Mąkę, cukier puder i sodę przesiej do dużej miski

greenscarf
Muffinki czekoladowo-piernikowe z nutą chili 145

podoba, spróbowałam więc i tu :)  i zachwycona w dalszej kolejności smażyłam przepyszne TE pankejki , którymi już Was częstowałam :) Składniki na 12 sztuk: 1 szkl. mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki chili ¾ szkl. mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 50 g roztopionego masła 3 łyżki cukru(...)jajko 1 tabliczka mlecznej czekolady Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz chili. W drugiej misce miksujemy jajko z cukrem, dodajemy roztopione masło, mleko i jogurt (mleko i jogurt można zastąpić, np. maślanką). Całość przelewamy do składników suchych i krótko miksujemy (do połączenia składników). Na koniec dorzucamy pokrojoną mleczną czekoladę. Masę

Kolorowy Przepisownik
Piernik kanadyjski (herbaciany) z kremem daktylowo-pomarańczowym 145

pomarańczy razem z miąższem (ok 1/2 szkl) 1/3 szkl wody 250 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru Polewa kakaowa: 125 g masła/margaryny 1/2 szkl cukru pudru 3 łyżki kakao Piernik: 1. Oddzielić żółtka od białek.  2. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier, a następnie ciągle miksując dodać żółtka, miód, olej, herbatę, mąkę, sodę i przyprawę do piernika. Miksować(...)kremie niezblendowanych skórek z daktyli. Masę osłodzić do smaku. Przełożenie: Upieczony piernik przekroić na 3 równe części. Przełożyć kremem. Ewentualnie polać polewą. Polewa kakaowa: Masło/margarynę rozpuścić, dodać kakao i cukier puder, mieszając trzymać na ogniu aż wszystkie składniki połączą się na gładką polewę. Do ozdoby użyłam pokrojonych daktyli, skórki otartej z pomarańczy oraz pokruszony ch ciasteczek migdałowych Almond

Kto ugości moich gości?
Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę i z nadzieniem 210

żytnia mocno chłonie wilgoć, nadaje mu ciężkości i aromatu. Spróbujecie raz, a już nigdy nie wrócicie do tych robionych tylko na pszennej mące. Obie mąki przesiewamy z sodą, gorzkim kakao i przyprawą do piernika. Ja najbardziej lubię tą z Dr.Oetker’a (w swoim składzie ma ziele angielskie, goździki, kminek, kolendrę, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, majeranek, paprykę, gorczycę i liść laurowy(...)dowolnego) 1 jajko XL (waga powyżej 74g – moje miało 95g i dwa żółtka) lub dwa małe jajka S (poniżej 53g) 2 czubate łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki dobrego, gorzkiego kakao 40g (minimum) przyprawy do piernika – ja daję nawet 60-70g 2 gwiazdki anyżu zmielone w moździerzu ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Z podanych proporcji wychodzi lekko ponad kilogram (około 1150g

Karo in the Kitchen
Pancakes z chili "dwie czekolady" 138

tabliczki gorzkiej czekolady 1/2 tabliczki mlecznej czekolady z truskawkami 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. mąki krupczatki 1 jajko 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka słodkiego kakao szczypta chili Sposób wykonania: Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy obie czekolady w kostkach i podgrzewamy cały czas mieszając do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy szczyptę chili. Studzimy. Jajko ubijamy do białości(...)dodajemy sodę, proszek do pieczenia, kakao i ostudzoną masę czekoladowo-mleczną. Miksujemy do połączenia i dodajemy mąkę. Ponownie miksujemy (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Patelnię teflonową lub ceramiczną mocno rozgrzewamy, łyżką wykładamy ciasto i formujemy małe placuszki. Smażymy bez tłuszczu z obu stron

Kolorowy Przepisownik
Omlet piernikowy z powidłami śliwkowymi i jogurtem 165

przychodzi weekend warto zafundować sobie odrobinę przyjemności w postaci korzennego omleta z uroczymi gwiazdkami wypełnionymi jogurtem i powidłami śliwkowymi :) Składniki : 2 jajka 1 łyżka mąki pełnoziarnistej żytniej 1 łyżeczka kakao ciemnego  1/2 łyżeczki przyprawy korzennej 1 łyżeczka otrębów pszennych,żytnich lub owsianych   Dodatkowo : 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka powideł śliwkowych Białka oddzielić od żółtek. Ubić(...)sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę, kakao i otręby, delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem i wylać ciasto. Smażyć na małym ogniu, do lekkiego ścięcia wierzchu, przewrócić i smażyć jeszcze chwilkę. Przełożyć na talerz. Foremkami do ciasteczek wyciąć kształty. Podawać z dodatkami. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
7. Zdrowy jak jabłko, rumiany jak jabłko: czyli wegański jabłecznik ★ 171

jest także dostępna gotowa mąka gryczana. Polewa: - tabliczka gorzkiej czekolady Wawel minimum 70% ( Wawel jest wegańską czekoladą ) lub - pół szklanki mleka sojowego lekko słodkiego/mleczka kokosowego - duża łyżka odtłuszczonego kakao Wykonanie: 1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni 2. Przesiej mąkę przez sitko, wymieszaj z cukrem/stewią 3. Dodaj olej i wymieszaj dokładnie. Dodawając po jednej łyże wody, wyrabiaj ciasto(...)około 20-25 minut, zerkając co jakiś czas, czy ciasto się nie przypala. 10. Roztop w kąpieli wodnej tabliczkę czekolady lub podgrzej mleko sojowe i wymieszaj je dokładnie z kakao, polewa powinna być dość gęsta. I tak w około 30 minut mamy gotowe pyszne, kruche ciacho, idealne do popołudniowej kawy. Smacznego

Pland based fille
Tort Delicja 715

gorzkiej, 50 gram mlecznej) 1 łyżka żelatyny + 2 łyżki wody 100 gram śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki pomarańczowej + 300 ml wody 2 wyfiletowane pomarańcze kakao do posypania tortu nasączenie tortu: 3 łyżki soku z pomarańczy + 2 łyżki nalewki np. pomarańczowej, cytrynowej lub pigwowej Przygotowanie biszkoptu Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie(...)mieszam szpatułką tak by piana nie opadła. Gotowy mus przekładam na stężałą galaretkę i całość umieszczam w lodówce na kilka godzin, najlepiej całą noc. Tuż przed podaniem posypuję tort kakao. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Blok czekoladowo bakaliowy 300

dawnych lat. Dziękuję Bożence za zaproszenie i przypomnienie tego smakołyku. W mojej wersji… blok czekoladowo bakaliowy.     Składniki: - 170g masła - niepełna szklanka cukru - 4 łyżki ciemnego kakao - ½ szklanki wody - ekstrakt waniliowy - aromat rumowy - 250g mleka w proszku - 110g herbatników Petit Beurre - 100g białej czekolady - 125g wiśni suszonych - 80g płatków migdałowych - 160g mieszanki bakaliowej ( owoce kandyzowane, orzechy, suszone banany, płatki(...)kokosowe) Do rondelka przekładamy masło, cukier, wodę, kakao i aromaty. Podgrzewając rozpuszczamy, aż powstanie gładka masa. Odstawiamy do przestudzenia. Do większej miski dodajemy pozostałe składniki – mleko w proszku, pokruszone herbatniki (nie za drobno, wystaczy na ćwiartki), pokrojoną w kostkę czekoladę i bakalie. Całość dokładnie mieszamy. Wlewamy przestudzoną masę (nie może być za ciepła, bo rozpuści się dodana biała czekolada

mojewypiekiinietylko
Tiramisu - łatwy i szybkie deser we włoskim stylu 157

cukru ok 1 szklanki mocnej kawy 50 ml amaretto ok 200 g. podłużnych biszkoptów (u mnie lidlowe biszkopty do tiramisu, których muszę sobie zrobić zapas, póki jeszcze są dostępne) kakao do oprószenia Parzymy kawę i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem do białości, a następnie dodajemy po łyżce serka mascarpone dalej ucierając. Gdy masa będzie gładka(...)przechować ciasto w lodówce). Na warstwę biszkoptów wykładamy połowę kremu, a na niego kolejną warstwę biszkoptów i resztę kremu. Chłodzimy kilka godzin w lodówce, a przed podaniem oprószamy kakao. Ps. Moje tiramisu nie zastygło jeszcze całkiem gdy wzięłam się za robienie zdjęć, dlatego wygląda jak wygląda, ale smak rekompensuje wszystko

Cynamonowe szczęście